Mark Messier yrittää elämäkerrassaan opettaa menestymistä, mutta kirjan epätasainen rakenne jättää valjun jälkimaun

MAAJOUKKUE, NHL / Artikkeli
Mark Messier oppi urallaan tietämään, mitä voittaminen vaatii.
Kuva © Getty Images
“No one wins alone” tarjoaa paljon sekä jääkiekosta kiinnostuneille että työelämän kehittäjille, mutta kokonaisuus ei täysin palvele kumpaakaan ryhmää.

Kun taistelu Stanley Cupista käy kuumimmillaan, tuntui soveliaalta tarttua kuusinkertaisen Stanley Cup -voittajan Mark Messierin elämäkertaan “No one wins alone”.

Edmonton Oilersissa, New York Rangersissa ja Kanadan maajoukkueessa voitettujen mestaruuksien lisäksi Messier haali NHL-urallaan useita yksilöpalkintoja. Kirjassaan Messier paitsi käy läpi uransa kohokohtia ja vaikeimpia vaiheita, hän myös taustoittaa yksityiskohtaisesti, mitkä tekijät ja miten myötävaikuttivat voittamiseen.

Messierin 1970-luvulta 2000-luvulle kestänyt ammattilaisura tarjoaa lähes ainutlaatuisen tarinan jääkiekon parissa eri seurajoukkueista ja monista arvokisoista maajoukkueessa. Kiekkosisällön lisäksi Messierin kirjassa on eväitä oppimateriaaliksi mille tahansa työryhmälle johtamisesta ja yhteistyöstä.

Voittamisen taustoitusta

Perheenisä Doug Messier oli jääkiekkoilija, samoin Markin isoveli Paul Messier. Isän peliura määritti koko perheen elämää – Paul esimerkiksi on syntynyt Nottinghamissa, kun Doug käväisi pelaamassa Iso-Britanniassa.

Mark puolestaan tottui hyvin varhain pelaamaan itseään vanhempien kanssa, minkä hän näki merkittävästi vaikuttaneen taistelutahtoonsa. Ennen NHL-uraansa Messier esimerkiksi pelasi kilpailevassa sarjassa WHA:ssa vain 17-vuotiaana – uransa lopulla hän oli ainoa WHA:ssa pelannut aktiivipelaaja.

Messier kertaa uraansa kronologisesti ja varsinkin 80-lukua kausi kerrallaan, mutta ehjän aikajanan sijaan keskiössä on kokoonpanomuutosten kaltaisia teemoja, joista hän poimii opetuksia ja muita havaintojaan joukkuepelaamiseen liittyen.

Erityisen ilahduttavaa on, että Messierin muistoissa saavat tilaa vähemmän tunnetut hahmot, kuten Wayne Gretzkyä Edmonton Oilersin kapteenina edeltänyt Lee Fogolin tai Oilersissa yhden kevään ajan piipahtanut Kent Nilsson.

Luonnollisesti hienoja tarinoita ovat myös Oilers-vuodet Gretzkyn kauppaamisen jälkeen ja New York Rangersin Stanley Cup -kevät.

Englanninkielinen teos ilmestyi syksyllä 2021.
Kuva © Simon & Schuster

Toimimaton rakenne

Kirjan yhtäaikainen vahvuus ja heikkous on pyrkimys taustoittaa Messierin uran merkkihetkiä.

1980-luvulla riitti käänteitä mestaruuksien ohellakin, kuten Messierin oma sekä seurakavereiden sopimusneuvottelut. Rangersin mestaruuden ja ensimmäisen työsulkukauden jälkeen kirjan sisältö tuntuu hiipuvan, vaikka Messier pelasi vielä 2000-luvullakin tehokkaita kausia – loukkaantumisista huolimatta.

Oilers-kausiin ja mestaruutta edeltäneisiin Rangers-kausiin oli helppo löytää taustoittavia tarinoita ja lähestulkoon luennonomaisia ajatuksia joukkuepelistä ja johtajuudesta. Valittu teema ei kuitenkaan kantanut koko uran mittaa, joten kaudet Vancouver Canucksissa ja paluu Rangersiin kelataan läpi nopeasti, mikä tuntuu hätäilyltä.

Kronologian ja voittamisen tematiikan yhdistämisen sijaan olisi ollut toimivampi ratkaisu valita jompi kumpi. Kirjan Messierin kanssa kirjoittanut Jimmy Roberts on kokenut toimittaja, joka on myös kirjoittanut kirjan, kuinka golf-ammattilaiset ovat selättäneet urheilulliset haasteensa.

Menestyminen on aiheena tekijöille tuttu ja siitä näkökulmasta kirjan rakenne perusteltavissa, mutta toteutus ei yllä maaliin asti. Oppikirjamainen tyyli toi mieleen naiskiekkolegenda Hayley Wickenheiserin kirjan, joka myös toimi Messierin teosta paremmin.

Ristiriitainen hahmo

Messier tunnettiin urallaan kovia otteita kaihtamattomana pelaajana, ja runkosarjat sekä pudotuspelit yhteen laskien legendaarinen keskushyökkääjä keräsi yli 2 000 jäähyminuuttia urallaan.

Jo juniorivuosilta Messier mainitsee periaatteen, että joukkuekaveria on puolustettava – tarvittaessa nyrkein. Ristiriitaisesti Messier ei kyseenalaista tällaisia tappeluita mitenkään, mutta poikansa katsoessa Youtubesta isänsä taklausvideoita hän piti tärkeänä valistaa, kuinka erilaista peli tuolloin oli.

Toinen merkittävä ristiriita on siinä, että Messieriä on totuttu pitämään epäitsekkäänä johtajana, joka antaa kaikkensa joukkueen eteen. En aio, enkä pysty kumoamaan kyseistä väitettä, sillä Messier pelasi 16 kautta putkeen kapteenina – kolmessa eri organisaatiossa – ja voitti tuona aikana kaksi Stanley Cupia, kaksi Hart Trophya ja kaksi Ted Lindsay Awardia.

Messier ajautui kuitenkin sopimusriitoihin kaikkien kolmen organisaation kanssa, joissa hän urallaan pelasi. Oilersista hänet kaupattiin Rangersiin syksyllä 1991, koska hän vaati uutta sopimusta ja parempaa palkkaa. Sama toistui Rangersissa mestaruuskauden jälkeen, tuolloin Messier teki uuden ja rahakkaamman sopimuksen.

Canucksin kanssa Messier ajautui välimiesoikeuteen seuran ulosostettua viisivuotisen sopimuksen kolmen kauden jälkeen. Välimies määräsi Canucksin maksamaan kuusi miljoonaa dollaria Messierille.

Messier kyllä puhuu kaikista edellä mainituista tapauksista kirjassaan, mutta näistä tarinoista ei välity se joukkueen etua ajatteleva johtaja samalla tavalla kuin 80-luvun mestaruuspoluista puhuttaessa.

“No one wins alone” on äänikirjana yleisimpien palveluiden valikoimassa ja ostettavissa fyysisenä kirjana esimerkiksi Amazonista.

“No One Wins Alone” (2021). Mark Messier & Jimmy Roberts. Simon & Schuster. 368s.

» Lähetä palautetta toimitukselle