Maple Leafs voi kärsiä NHL:n herrasmiessäännon rikkoutumisesta − Tästä on kyse paljon puhutusta "offer sheetistä"

NHL / Artikkeli
Maple Leafsin GM Kyle Dubas ja seurapresidentti Brendan Shanahan eivät ilahdu, mikäli heidän pelaajilleen tarjotaan offer sheet -tarjousta.
Kuva © Getty Images
Tänä kesänä ovat poikkeuksellisen laadukkaat rajoitettujen vapaiden agenttien markkinat, joten muutama GM saattaakin pohtia niin sanotun "offer sheetin" tarjoamista. Jatkoaika käy kokonaisuudessaan läpi, mitä kaikkea offer sheet -tarjoukseen liittyy ja sitä, nähdäänkö offer sheet -tarjousta kesällä.

Milloin pelaajalle saa tarjota offer sheetiä?

Offer sheetin voi ainoastaan tarjota pelaajalle, joka on rajoitettu vapaa agentti. Toisin sanoen pelaajalla ei ole vielä tarpeeksi ikää tai kokemusta NHL:ssä ollakseen vapaa agentti (Restricted Free Agent tai lyhenne RFA). Ollakseen vapaa agentti pelaajalla on oltava ikää vähintään 27 vuotta tai takanaan seitsemän täyttä pelivuotta NHL:ssä.

Käytännössä nuorten pelaajien rajoitetun vapaan agentin statuksen idea on antaa pelaajalle mahdollisuus kilpailuttaa arvonsa markkinoilla sekä samalla antaa turvaa pelaajan oikeudet omistavalle seuralle. Täten rajoitetulla vapaalla agentilla ei ole mahdollisuutta siirtyä seurasta toiseen samalla jättäen oikeudet omistavan seuran ilman kompensaatiota.

RFA-statuksen myötä pelaajan oikeudet omistavalla seuralla on etuoikeus neuvotella pelaajan jatkosopimuksesta. Suurin osa huippupelaajista on solminut jatkosopimuksensa jo ennen kauden päätöstä ja siten heidät on suojattu mahdollisilta offer sheet -tarjouksilta.

offer sheet voi pumpata rajoitetun vapaan agentin hinnan korkeammaksi tai sopimuskauden pidemmäksi kuin toivottua, mikä voi häiritä GM:n joukkueen rakennusta.

Mikäli oikeudet omistava seura ei ole tarjonnut pelaajalle alustavaa tarjousta (Qualifying Offer) ennen annettua takarajapäivämäärää, tulee pelaajasta vapaa agentti. Takaraja on joko 25. kesäkuuta tai ensimmäinen maanantai pelaajavaraustilaisuuden jälkeen ollen näistä kahdesta myöhäisempi päivämäärä.

Pelaajan ei tarvitse allekirjoittaa tarjottua sopimusta, mutta niin kauan kuin seura on tarjonnut taalaliigan minimivaatimuksen täyttävän tarjouksen, pysyvät pelaajan oikeudet seuralla. Viime kesänä nähtiin kyseisestä tilanteesta hyvä esimerkki, kun Toronto Maple Leafsin nuori ruotsalainen William Nylander piti Maple Leafsin tarjousta naurettavana eikä suostunut allekirjoittamaan sopimusta kuin vasta hieman ennen RFA-takarajaa, joka oli viime kaudella 1. joulukuuta.

Mikäli Nylander olisi ollut sopimuksettomassa tilassa ennen RFA-takarajaa, hän olisi menettänyt oikeuden pelata NHL:ssä loppukaudella.

NHL-seurat pyrkivät solmimaan jatkosopimuksen tai kauppaamaan pelaajan ennen kesän sopimuksen takarajaa sekä välttämään tilanteen, jossa pelaajasta tulisi rajoitettu vapaa agentti. Nylanderin tilanteessa Maple Leafs oli hänen palkkavaatimuksensa takia ajautumassa tukalaan palkkakattotilanteeseen, minkä takia sopimusneuvottelut olivat pitkään jäässä.

Mikäli pelaajasta tulee rajoitettu vapaa agentti, muut seurat voivat tarjota pelaajalle offer sheetiä ja pelaaja voi allekirjoittaa tarjotun offer sheetin vasta 1. heinäkuun jälkeen. Koko offer sheet -prosessi ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen kuin voisi luulla.

Offer sheet -tarjoukseen vastaaminen

NHL:n työehtosopimuksen mukaan offer sheet -sopimusta voi tarjota pisimmillään seitsemäksi vuodeksi sisältäen maksimissaan vastikkeen, joka on yhteensä 15,9 miljoonaa dollaria palkkaa ja bonuksia kautta kohden (raja kaudelta 2018−19).

Tilanne, jossa rajoitettu vapaa agentti ja uusi seura ovat offer sheetin muodossa päässeet yhteisymmärrykseen, ei automaattisesti tarkoita, että pelaaja siirtyy uuteen seuraan. Nimittäin oikeudet omistavalla seuralla on seitsemän päivää aikaa vastata tarjoukseen tarjoamalla vähintään samoilla ehdoilla olevaa sopimusta. Mikäli oikeudet omistava seura vastaa tarjoukseen, pysyy pelaaja seurassa.

Oikeudet omistavan seuran GM:n näkökulmasta offer sheet voi pumpata rajoitetun vapaan agentin hinnan korkeammaksi tai sopimuskauden pidemmäksi kuin toivottua, mikä voi häiritä GM:n joukkueen rakennusta. Tämä on yksi osasyy siihen, että offer sheetit eivät ole lainkaan joukkueiden GM:ien mieleen.

Tilanteessa, jossa joukkue ei halua tai pysty vastaamaan offer sheetiin, siirtyy pelaaja uuden sopimuksen ehdoilla uuteen seuraan. Uusi seura joutuu kaappauksesta maksamaan kompensaation vanhalle seuralle, ja kompensaation määrä määritetään kausikohtaisesti. Tulevalle kaudelle kompensaatiot ovat alla olevan taulukon mukaiset.

Kategoria Kausikohtainen palkkakattorasite (AAV) Kompensaatio (varausvuoro) Kompensaation vaatimukset täyttämättömät seurat
1 $ 1,395,053 tai alle Ei kompensaatiota
2 $ 1,395,054 - $ 2,113,716 3. kierros BUF, COL, CBJ, DAL, NYR, SJ
3 $ 2,113,717 - $ 4,227,437 2. kierros CBJ, DAL, PIT, WSH
4 $ 4,227,438 - $ 6,341,152 1. kierros + 3. kierros BUF, COL, CBJ, DAL NYR, SJ
5 $ 6,341,153 - $ 8,454,871 1. kierros + 2. kierros + 3. kierros BUF, COL, CBJ, DAL NYR, PIT, SJ, WSH
6 $ 8,454,872 - $10,568,589 2 x 1. kierros + 2. kierros + 3. kierros BUF, COL, CBJ, DAL NYR, PIT, SJ, WSH
7 $ 10,568,590 ja yli 4 x 1. kierros

Lähde: capfriendly.com

Eli mikäli Maple Leafsin Mitch Marnerille tarjottaisiin offer sheetiä, jonka vuosittainen palkkakattorasite olisi 11 miljoonaa dollaria, joutuisi Marnerin hankkiva osapuoli luovuttamaan seuran neljä seuraavaa ykköskierroksen varausta vanhalle seuralle.

Jotta seura voi tarjota offer sheetiä, pitää sillä olla kaikki kyseiset kompensaationa siirtyvät varaukset voimassa sillä hetkellä. Tämän lisäksi kaikkien varausten tulee olla seuran omia, eikä vaihtokaupan kautta saatuja varauksia kelpuuteta.

Seura voi myös tarjota kahta eri offer sheetiä samaan aikaan kahdelle eri pelaajalle, mutta silloin seuralla tulee olla tarpeeksi varausvuoroja kattaakseen molemmat kompensaatiot, mikäli molemmat offer sheetit hyväksyttäisiin.

Mikäli kompensaatio sisältää monta saman varausvuoron varausta, tulee joukkueella olla peräkkäisten kausien varausvuorot voimassa. Esimerkkinä Colorado Avalanchelta puuttuu vuoden 2020 varaustilaisuuden kolmannen kierroksen varaus, joten se voi tarjota offer sheetiä ainoastaan kolmannen tai seitsemännen kompensaatiokategorian pelaajille.

Offer sheetin tarjonneen joukkueen tulee myös ottaa huomioon mahdollinen korotettu palkkakattovaikutus. Nimittäin mikäli pelaajalle tarjotaan yli viiden vuoden mittaista offer sheet -sopimusta, vuosittaista kokonaispalkkakattovaikutusta säädetään ikään kuin kyseessä olisi viiden vuoden mittainen sopimus. Alla olevassa taulukossa on esimerkkinä, millainen palkkakattovaikutus 11 miljoonan dollarin offer sheetille.

Sopimuksen pituus Sopimuksen arvo Kausikohtainen palkkakattorasite (AAV)
1 11,000 000 11,000 000
2 22,000 000 11,000 000
3 33,000 000 11,000 000
4 44,000 000 11,000 000
5 55,000 000 11,000 000
6 66,000 000 13,200 000
7 77,000 000 15,400 000

Kannattaako minkään seuran tarjota offer sheetiä?

Kuten jo aiemmin mainittu, offer sheetiin liittyy moni seikka ja hinta laatupelaajasta voi nousta monelle seuralle liian kovaksi. Otetaan esimerkkinä Marner, jonka huhuillaan vaativan yli kymmenen miljoonan dollarin vuosipalkkaa ja pitkäaikaista sopimusta Maple Leafsilta.

Pystyäkseen kaappaamaan Marnerin hankkiva osapuoli joutuu maksamaan neljä tulevaa ensimmäisen kierroksen varausvuoroaan sekä ottamaan 14 miljoonan dollarin vuosittaisen palkkakattorasitteen, jos kyseessä on seitsemän vuoden sopimus kymmenen miljoonan dollarin kausipalkalla.

Tämä tarkoittaa, että monella seuralla ei välttämättä riitä varausvuoroja eikä palkkakattotilaa kiinnittääkseen Marnerin. Vaikka hankkiva seura täyttäisi kaikki vaatimukset, on myös mahdollista, että Maple Leafs vastaa offer sheetiin ja näin Marner pysyisi Torontossa.

Mitch Marner on yksi tämän kesän kiinnostavimmista nimistä.
Kuva © Getty Images

Hinta on kova, mutta joillekin seuroille Marnerin tasoisen pelaajan hankkiminen on hinnan arvoinen. Esimerkiksi New York Rangers varasi kesällä 2017 ja 2018 yhteensä viisi kertaa ensimmäisellä kierroksella ja heillä on tulevana kesänä kaksi ykköskierroksen varausvuoroa, joista toinen on koko varausvuoron toinen varaus. Tällä seura kiinnittää jommankumman superlahjakkuuden Kaapo Kakon tai Jack Hughesin.

Rangersilla on palkkakaton alla runsaasti tilaa sekä tukku nuoria lupauksia, joten neljän ensimmäisen kierroksen varauksen menettäminen ei vaarantaisi seuran kykyä olla kilpailukykyinen tulevina vuosina.

Pitää muistaa, että Marner on poikkeuksellinen RFA-pelaaja Maple Leafsin tukalan palkkakattotilanteen vuoksi. Offer sheetin kompensaatio pienentyy huomattavasti, kun pelaajalle tarjotaan esimerkiksi alle viisi miljoonaa dollaria kaudessa kuormittavaa sopimusta. Tällöin hankkiva seura voi kohtuullisella kompensaatiolla kaapata itselleen erittäin laadukkaan pelaajan, kuten esimerkiksi Kasperi Kapasen.

Nähdäänkö kesällä offer sheetiä?

Kesän rajoitettujen vapaiden agenttien markkinat ovat poikkeuksellisen herkulliset, sillä suuri määrä lahjakkaita nuoria pelaajia on toistaiseksi ilman sopimusta. Suomalaisittain nimet kuten Patrik Laine, Mikko Rantanen, Sebastian Aho ja Kapanen ovat kaikki rajoitettuja vapaita agentteja, mikäli uusia sopimuksia ei ole tehtynä ennen kesän takarajaa.

Muita mainitsemisen arvoisia pelaajia ovat Marner, Tampa Bay Lightningin Brayden Point, Vegas Golden Knightsin William Karlsson sekä Winnipeg Jetsin Jacob Trouba ja Kyle Connor.

Offer sheetit ovat viime vuosina olleet NHL:ssä harvinaisia, ja viimeisin tarjous nähtiin vuonna 2013, jolloin Calgary Flames yritti kaapata Ryan O'Reillyn Colorado Avalanchesta. O'Reillylle tarjottiin silloin kahden vuoden pituista pahvia viiden miljoonan dollarin vuosipalkalla, mutta kaappaus ei onnistunut, sillä Avalanche vastasi tarjoukseen ja O'Reilly pysyi Kalliovuorilla.

Suurella todennäköisyydellä Rantanen ja Aho ovat kiinnitettyjä ennen takarajaa, mutta Laineen ja Kapasen tilanteet ovat huomattavasti mielenkiintoisemmat – ja vielä eri syistä.

Laineella on ollut hänen mittakaavassaan heikko kausi takana ja Jets on hyvin ahtaalla palkkakattonsa kanssa, sillä seuralla on myös jo mainittu Connor kiinnitettävänä. Laineelle oltiin jo syksyllä hänen tehokkaan marraskuunsa ansiosta spekuloimassa Auston Matthewsin tasoista 11 miljoonan dollarin jatkosopimusta, mutta heikko kevät hankaloitti Laineen neuvotteluasemia merkittävästi.

Laineen tilanne on mielenkiintoinen, sillä Jets halunnee pitää kiinni kultakimpaleestaan kohtuulliseen hintaan. Jetsin kesän haastavin tehtävä onkin raivata palkkakaton alle tilaa pelaajakauppojen kautta tehdäkseen kaikkensa Laineen kaltaisen pelaajan pitämiseksi organisaatiossa.

Mikäli Lainetta Jetsin tarjous ei miellytä eikä palkkakaton alla ole tilaa, voi Laineella olla edessään William Nylanderin kaltainen tilanne viime vuodelta. Offer sheet -tarjous ei ole myöskään poisluettu, onhan Laine kuitenkin vielä nuori ja erittäin kovan luokan maalintekijä, vaikka peliesitykset ailahtelevatkin.

Tämä kesä on todella mielenkiintoinen, mutta suurin mielenkiinto kohdistuu Toronton seudulle, sillä Maple Leafsilla ei ole lainkaan hengitystilaa palkkakaton alla ja kiinnitettävänä olisi kolme nuorta lupaavaa pelimiestä.

Maple Leafsin tukala tilanne – kuka lähtee ja kuka jää?

Maple Leafsin GM:llä, Kyle Dubasilla, on tällä hetkellä tukalat oltavat. Marner, Kapanen sekä ruotsalainen Andreas Johnsson ovat ilman jatkosopimusta ja ilman suurta palkka-alennusta kyseisen kolmikon sopimukset eivät tule mahtumaan palkkakaton alle.

Marner on huhujen mukaan pyytämässä noin 10,5 miljoonan dollarin vuosipalkkaa, jolloin Kapanen ja Johnson eivät mahtuisi vaahteranlehtien ensi vuoden kokoonpanoon. Dubasin tilannetta ei lainkaan helpota Jeff Skinnerin äskettäin Buffalo Sabresin kanssa solmima kahdeksan vuoden ja 72 miljoonan dollarin arvoinen jatkosopimus.

Skinnerin jatkosopimusta on pidetty ylihinnoiteltuna ja se tulee toimimaan vertailukohtana, kun Marner istahtaa agenttinsa kanssa neuvottelupöytään. Offer sheetin tarjoaminen juuri Maple Leafs -kolmikolle onkin erityisen houkutteleva, sillä seurat tiedostavat, että Dubasilla ei ole palkkakatossa tilaa vastata offer sheetiin.

Kasperi Kapanen ei välttämättä pue ensi vuonna Maple Leafsin pelipaitaa päälleen.
Kuva © Getty Images

Kapanen tai Johnsson olisivat monien silmissä ne todennäköisimmät kohteet, sillä läpimurtonsa tehneen Kapasen tulevalla sopimuksella on hinta-laatusuhde kohdillaan ja sama pätee Johnssonin kohdalla. Johnsson pelasi Kapasen tavoin vahvan kauden ja on muun muassa voittanut keväällä 2018 AHL:n pudotuspelien MVP-palkinnon.

Potentiaalisia kohteita Kapaselle tai Johnsonille voivat olla heikoilla laitureilla operoivat New York Islanders ja Montreal Canadiens sekä etenkin Vancouver Canucks, jolla ei ole laisinkaan laadukasta laiturisyvyyttä nuoren Brock Boeserin takana.

Muiden seurojen GM:ät ovat hyvin tietoisia Maple Leafsin tukalasta tilanteesta, joten on erittäin todennäköistä, että joku Maple Leafs -kolmikosta jättää seuran, vaikka NHL:ssä on pitkään elänyt "herrasmiessääntö", ettei offer sheetejä tarjota muiden seurojen pelaajille. Mikäli jokin joukkue tämän säännön rikkoo, vaarantaa tarjouksen tehnyt GM kaikki suhteet vastapuolen GM:ään.

Vuonna 2007 Anaheim Ducksin silloinen GM Brian Burke menetti täysin malttinsa, kun Edmonton Oilersin GM Kevin Lowe onnistui offer sheetillä hankkimaan Ducksista Dustin Pennerin riveihinsä. Kyseinen siirto on tuorein, jossa pelaaja on offer sheetillä siirtynyt toiseen seuraan.

"EMME HALUA ITSEÄMME ALTTIIKSI MARKKINOILLE, JOSSA TOINEN SEURA VOI TEHDÄ JOTAIN HULLUA."

Burke tulistui tapahtumasta ja tilanne eskaloitui sanaharkkojen jälkeen tilanteeseen, jossa Lowe oli radiohaastattelussa haastanut Burken latotappeluun. Burke kertoi The Scoren haastattelussa, että NHL:n komissaari Gary Bettman oli lopulta huhun kuultuaan soittanut Burkelle ja uhannut erottaa molemmat määrittämättömäksi ajaksi, mikäli tappelu toteutuisi.

Mikäli jollekin Maple Leafs -kolmikon pelaajista tarjotaan offer sheetiä, se ei tule Dubasille yllätyksenä. Dubas on kertonut NHL.comin haastattelussa olevansa hyvinkin tietoinen siitä, että he haluavat saada kolmikon sopimuksen alaisiksi tuota pikaa.

 Emme halua itseämme alttiiksi markkinoille, jossa toinen seura voi tehdä jotain hullua, Dubas kommentoi.

Vaikkakin Dubas vaikuttaa olevan itsevarma Maple Leafs -kolmikon suhteen, se ei muuta sitä tosiasiaa, että kesällä nähdään ensimmäinen offer sheet -siirto yli kymmeneen vuoteen – ja häviävänä osapuolena tulee olemaan Toronto Maple Leafs.

» Lähetä palautetta toimitukselle