Maanantaijää, viikko 7: Martin Berger sikaili jälleen, maalitykki Sebastian Wännström on noussut Ässissä Liigan tähtikartalle

LIIGA / Artikkeli
Martin Bergerin polvitaklaus eteni kurinpidon käsittelyyn.
Kohupuolustaja Martin Berger hölmöili jälleen viikonlopun TPS-ottelussa. Ässien Sebastian Wännström takoo hurjaa jälkeä patapaidassa.

KooKoo-puolustaja Martin Berger sikaili jälleen viikonloppuna. Mitä pitäisi tehdä, että tälläinen rottailu saataisiin loppumaan?

Nurminen: Kyllä tämä tarkoituksellinen sikailu on saatava kuriin. Tässä kohtaa sarjan kurinpidolla on todella suuri vastuu. Lauantaina TPS-ottelussa tehty polvitaklaus oli sen verran törkeä, että taklauksen kohteeksi joutunut Juuso Pärssinen oli lähellä todella pitkää sairaslomaa. Kurinpito saisi antaa nyt vähintään kymmenen ottelua pelikieltoa, niin varmasti sillä olisi jonkinlainen vaikutus Bergeriin.

Hurmerinta: Berger pelaa kovaa, ja on ymmärrettävää, että joskus rapatessa roiskuu, mutta lauantain tapausta ei voi tuollaiseksi kategorisoida. Hän tuli pahasti jalka edellä tilanteeseen, eikä voi sanoa, että tilanne olisi johtunut Pärssisen väistämisestä, kuten silloin tällöin ikävän näköiset polvitaklaukset syntyvät.

Kurinpitohistoriaa Bergerillä on vähemmän kuin hänen maineellaan uskoisi, mutta siitä huolimatta näen, että ainakin tältä kuukaudelta pelit pitäisi olla pelattu. Toivottavasti se myös antaisi sopivan opetuksen puolustajalle. 

Oinonen: ”Yksikin lyönti on liikaa” on tuttu iskulause esimerkiksi lähisuhdeväkivallan vastaisista kampanjoista. Periaate on ylevä, mutta ei toteudu isossa mittakaavassa. Haitallinen käytös jatkuu, koska sen annetaan jatkua. Bergerin kohdalla ”yksikin ylilyönti on liikaa” olisi toimiva periaate, mutta 24-vuotiaan puolustajan on annettu toistuvasti jakaa vaarallisia taklauksia ja käyttäytyä epäurheilijamaisesti.

Puolustuspuheenvuorot ovat heppoisia: ”Berger on KooKoon luottopuolustaja”, ”Berger on pelillisesti hyvä” tai ”Jukka Jalosen mukaan Berger on tulevaisuuden maajoukkuepelaaja”.

Todellisuudessa Bergerin rooli on pienentynyt KooKoon puolustuksen vahvistuessa − tällä kaudella hän on tosin saanut toiseksi eniten peliaikaa, mutta vastuu on vähentynyt kolmansissa erissä, kun joko suojellaan johtoa tai jahdataan tasoitusta. Samoin Bergerin pelillinen taso laukaisuhallinnalla mitattuna ensin laski peliajan lisääntyessä ja petraantui Jussi Ahokkaan erinomaisessa valmennuksessa.

Pelikieltoja on jaettu ja julkisesti on paheksuttu niin sääntöjen vastaisia taklauksia kuin keskisormen tai juomapullon heiluttelua yleisölle. Mikään ei ole kuitenkaan muuttunut. Viimeisimmässä pelissään Berger taklasi Pärssistä suoraan jalkoihin, vaikka tilanteessa olisi voinut hakea myös puhdasta vartalotaklausta.

Taklaus etenee kurinpitokäsittelyyn, mutta todennäköisesti lopputuloksena on korkeintaan muutaman ottelun pelikielto, minkä jälkeen Berger saa jatkaa vastustajista piittaamattomia ja epäurheilijamaisia toilailujaan.

Nuoren ja kuumapäisen puolustajan pelillinen anti häviää kirkkaasti isojen rangaistusten ja pelikieltojen aiheuttamalle miesvajeelle − imagohaitasta puhumattakaan. Liiga olisi ilman Bergeriä paitsi pelillisesti kovatasoisempi myös turvallisempi sarja.

Kurinpito on jo osoittanut kyvyttömyytensä huolehtia Liigan turvallisuudesta, joten
seuraavaksi odottava katse on suunnattava seurajohtajiin. Liiga on hyvin kilpailukykyinen sarja pelaajamarkkinoilla, joten kaikkien tahojen kannalta on parempi keskittyä laadukkampiin pelaajiin ja jättää vastaamatta Bergerin agentin yhteydenottoihin.

Liigan maalipörssiä johtaa Ässien tehotykki Sebastian Wännström. Kuinka arvokas pelaaja Wännström Ässille on, ja minkälaista tulevaisuutta voi maaliahneelle laiturille povata?

Nurminen: Wännström on noussut todellisena yllätysnimenä maalipörssin kärkeen. Perjantain HIFK-ottelussa 29-vuotias hyökkääjä ratkaisi oikeastaan yksin Ässille voiton. Wännström ampuu todella hanakasti jokaisesta asennosta, ja varsinkin ylivoimalla maalitykki muodostaa vaarallisen tutkaparin Jakob Stenqvistin kanssa.

Ruotsalaishyökkääjä on hankkinut todella monta sarjapistettä porilaisille, ja myös kauden mittaan hyökkääjän puolustuspelaaminen on parantunut. Tämä tehokausi tarkoittaa myös, että tulevaisuudessa Wännström tekee isoa tiliä isoissa Euroopan sarjoissa.

Oinonen: Wännström pelaa uransa kiistatta parasta kautta − aiempi ennätys aikuisten sarjasta on 14 osumaa SHL:ssä. Maalipörssin voitto on vahvasti menossa Wännströmille, ja kolmikymppinen maalintekijä varmasti herättää kiinnostusta ulkomailla.

Vaikka Wännström laukoo ahkerasti, onnistumisprosentti on harvinaisen korkea. Vastaavan toteutuminen kovatasoisemmassa sarjassa on epävarmaa. Ässissä puolestaan on löytynyt varsinkin viime viikkoina erinomainen ympäristö − Nicolai Meyer tai Jakob Stenqvist jakavat syöttöjä ja Wännström viimeistelee.

Jatko Porissa olisi upea uutinen sekä Ässille että Liigalle. Ruotsalaishyökkääjän kokemus kotimaansa ulkopuolelta on ohut, ja koronan vuoksi Eurooppaan saattaa vapautua Wännströmiä kovatasoisempia vahvistuksia.

Tällaisesta kultakimpaleesta kannattaa Ässissä ainakin yrittää pitää kaikin voimin kiinni!

Viikon pelaaja: Ville Lajunen, TPS

Lajunen oli TPS:n tavoin menneellä viikolla todella hyvä. Kokenut puolustaja tehtaili viikon neljässä ottelussa tehot 4+2=6. Lajusen alku TPS-paidassa oli haastava, mutta juuri nyt Lajunen kuuluu ehdottomasti sarjan kärkipuolustajien joukkoon.

Viikon twitaatti

» Lähetä palautetta toimitukselle