Maanantaijää, viikko 5: TPS matkaa kohti pudotuspelejä, JYP luisui vapaapudotukseen – Tallinnan liigatapahtuman yleisilme jäi valjuksi

LIIGA / Artikkeli
Liiga rantautui lauantaina Suomenlahden etelärannalle.
Kuva © Topi Lainio
Tammikuun viimeinen maanantaijää ottaa kantaa Tallinnan liigatapahtumaan. Lisäksi käsittelyssä ovat TPS:n ja JYPin päinvastaiset nykyvireet.

Liigaa pelattiin nyt kolmantena vuotena perättäin Tallinnassa ja tapahtumaa ollaan jatkamassa, vaikka yleisömäärät ovat laskussa. Miten tapahtuma näkyi Virossa ja onko sille aitoa tilausta tulevaisuudessa?

Lassi Seppä: Tallinnan keskustan alueella otteluista ei ollut tietoakaan ja paikallisilla ei tainnut olla aavistustakaan, että Tondiraban jäähallissa pelataan suomalaista jääkiekkoa. Hallin – joka sijaitsee kuusi kilometriä keskustasta – ympärilläkään ei juuri meininkiä ollut.

Ottelutapahtumat sekä SaiPan että Pelicansin järjestäminä vastasivat käsitystäni hyvinkin tavallisista Liigan runkosajaottelutapahtumista. Muutamia hauskoja erikoisnumeroita sentään saatiin kokea, kuten vaikkapa Pelicansin ja Lukon maskottien tanssikisa erätauolla.

Kuten todettua, Tallinnan otteluiden yleisömäärät ovat laskussa. Vaikka tänä vuonna tapahtumassa nähtiin neljä joukkuetta, halli kumisi puoliksi tyhjänä molemmissa kamppailuissa. Kuten SaiPan toimitusjohtaja Jussi Markkanen sanoi, yhteisöllisyyden nimissä nämä ovat tärkeitä tempauksia, mutta jotain muutoksia on tehtävä, että liigaseuroille on järkevää pyörittää tällaisia karkeloita vain tutustumisleikkeinä.

Koko syksyn Liigan pohjilla maannut TPS on noussut tammikuun aikana tosissaan taisteluun pudotuspelipaikasta. Mihin turkulaisten voitokkaat esitykset perustuvat?

Heikki Mannonen: TPS onnistui kääntämään suuntansa viime hetkillä omalle tasolleen. Pelaajamateriaali huomioiden asiaa ei kuitenkaan voida pitää suoranaisena ihmeenä. Näin laadukkaan joukkueen tuleekin pelata pudotuspeleissä, eikä sijoista 13–15. Joukkueen rakennukseen on käytetty paljon rahaa, lisäksi omat kasvatit Markus Nurmen ja Lauri Pajuniemen johdolla ovat ottaneet seuraavan askeleen urallaan eteenpäin. Pajuniemi hätyyttelee jopa 30 maalin rajaa ja Nurmi on ottanut hyvillä otteillaan paikan joukkueen ykkösketjusta.

Alisuoriutujat Zach Budishin, Tony Sundin, Ilari Filppulan ja kapteeni Lauri Korpikosken johdolla alkavat päästä omalle tasolleen. Tomi Kallion skouttaama Allsvenskanin viime kauden parhaimpiin maalivahteihin lukeutunut Erik Källgren vaikuttaa hyvältä Rasmus Tirrosen korvaajalta. Joe Piskulan viime pelien otteet puolustuksen isäntänä ovat pistäneet myös silmään.

Kamppailu viimeisistä pudotuspelipaikoista on todella tiukkaa. TPS kamppailee kuitenkin kynsin ja hampain sijoituksista 9–10, mutta niin tekee moni muukin joukkue. Edellisestä mitalista tulee keväällä kuluneeksi kymmenen vuotta, kulta-ajat ovat kaukana takana. Pelaajilta ja Marko Virtasen johtamalta valmennukselta edellytetään äärimmäisen korkeatasoista suoritusta, jotta karmealla alulla maustettu kausi saadaan käännettyä onnistuneeksi. Tavoitteeseen pääseminen on kuitenkin mahdollista ja niin kauan kun on toivoa, on uskoa.

Odotukset ovat kääntyneet kasvuun Turussa.
Kuva © Timo Savela

Kevätkauden rajuin romahdus on nähty Jyväskylässä. Miksi alkukaudella vakuuttavasti pelannut JYP on vajonnut selvästi ulos kuuden parhaan joukosta?

Riku Isokoski: JYPin tuloskunnon täydellinen romahdus on yksi tämän kauden erikoisimpia asioita. Parhaimmillaan JYP näytti olevan syksyllä selvä mestariehdokas ja etenkin joukkueen hyökkäys takoi hurjia tehoja. Kaikki näytti vielä joulukuun lopussa hyvältä Hippoksella, sillä myös joukkueen peli oli todella hyvin uomissaan.

Toisaalta viimeistelytehokkuuden kova taso antoi olettaa, että pistetahti vielä hiipuisi kauden edetessä. Nyt nähty romahdus on silti ollut paljon jyrkempi, mitä olisi voinut kuvitella. Päättynyt viikko oli JYPille kolmas perättäinen viikko ilman yhtään sarjapistettä ja suorien tappioiden putki on nyt jo seitsemän ottelun pituinen. Edes fiaskomaisella edelliskaudella JYP ei pelannut missään vaiheessa näin huonoa jaksoa.

Edes fiaskomaisella edelliskaudella JYP ei pelannut missään vaiheessa näin huonoa jaksoa.

JYPin täysromahduksen taustalta löytyy monia syitä. Merkittävin on jo edellä mainittu viimeistelytehokkuuden putoaminen, sillä joukkueen pistelingot Julius Nättinen etunenässä ovat kasvattaneet eläintarhan niskaansa tammikuussa. Tämä on vaikuttanut selvästi joukkueen itseluottamukseen, sillä se ei enää uskalla pelata yhtä rohkeasti kuin aiemmin. Rakenne on edelleen olemassa, mutta toteutus ontuu pahemman kerran.

Toinen merkittävä syy on puolutus- ja maalivahtiosastolle iskeneet loukkaantumiset. Eetu Laurikainen ei ole ollut lähelläkään omaa tasoaan loukkaantumisensa jälkeen ja puolustuksesta on pudonnut pelaajia kovalla kädellä pois, merkittävimpänä nimenä kapteeni Juuso Vainio. Edellisessä ottelussaan Porissa JYP sai jo itseluottamusta nostattavia onnistumisia, mitä joukkue tässä kohtaa eniten kaipaa. Jyväskyläläisten olisi silti nopeasti saatava tappioputki poikki, jos se haluaa vielä elätellä toiveita suorasta pudotuspelipaikasta.

Viikon pelaaja: Justin Danforth, Lukko

Viikon pelaajan valinta ei ollut tällä kertaa helppo, mutta Lukon hurjan vireen ansiosta Danforth saa kunnian. Kanadalaistähti nakutti viikon kolmeen otteluun tehot 2+4, ja nousi pistepörssissä kolmen parhaan joukkoon.

Viikon twitaatti: 

» Lähetä palautetta toimitukselle