Maanantaijää, viikko 48: Valmentajaspesiaali − Lukon paletissa moni palanen loksahtaa kohdalleen

LIIGA / Artikkeli
Ari-Pekka Pajuluoma sai lähtöpassit Sportin päävalmentajan paikalta.
Kuva © Jarno Hietanen
Viime viikko rakentui valmentajauutisten ympärille, joten myös Maanantaijää pureutuu näihin tunnelmiin.

Alkukauden suurimpia alisuorittajia on ollut Vaasan Sport. Ari-Pekka Pajuluoman otteet vaasalaisten peräsimessä keräsivät viime kaudella kehuja, ja myös seura palkitsi hänet kaksivuotisella jatkosopimuksella. Nyt hänet kuitenkin korvaa Risto Dufva. Minkälaisia ajatuksia liike herättää?

Herkko Hanhikoski: Viime kaudella Sport ylitti itsensä joka mittarilla, mikä ei lopulta kestänyt runkosarjan loppuun asti. Sportin entinen maalivahti Mika Järvinen kommentoi joukkueella olleen paljon onnea matkassa edelliskautena, mikä on täysin totta.

Kulunut kausi on ollut kaksijakoinen. Nyt onnea ei ole ollut lainkaan matkassa kohtuullisen hyvän alun jälkeen. Odotettavissa oli haastava kausi, mutta huonot otteet ovat olleet myös yllättäviä. 

Ari−Pekka Pajuluomaa ei ole yksin syyttäminen joukkueen ahdingosta, mutta päävalmentajan pää on ensimmäisenä pölkyllä. Lähes kaikki viime kauden pistenikkareista ovat suorittaneet pahasti alakanttiin, eikä maalivahtipelaaminen Niko Hovisen alkuhuuman jälkeen ole meinannut toimia ollenkaan.

Kautta on kuitenkin vielä paljon jäljellä, ja valmentajanvaihdos tehtiin hyvään aikaan. Risto Dufva on lähtökohtaisesti erinomainen korvaaja ja jos joku kykenee kääntämään kurssin parempaan, se on hän.

SaiPa kertoi viime viikolla Tero Lehterän jatkavan seuran peräsimessä myös ensi kaudella. Lehterän jatkoa on pidetty myös pienoisena yllätyksenä. Oliko se sitä?

Matti Koski: SaiPa ja joukkueen päävalmentaja Tero Lehterä julkistivat tiistaina käyttäneensä kaksisuuntaisen option Lehterän työtehtävien jatkumisesta Lappeenrannassa myös kauden 2020−2021 ajan. Seuraava kausi tulee olemaan Lehterän neljäs idän ihmeen peräsimessä.

Option käyttäminen oli odotettavaa, sillä toimitusjohtaja Jussi Markkasen julkisuuteen annetut kommentit päävalmentajan toiminnasta joukkueen eteen ovat olleet linjaltaan jo pitkään positiivisia. Tämän lisäksi joukkueen tuloskunto on ollut suuressa kuvassa tasaista kuluneen kahden ja puolen vuoden aikana.

Myös Lehterä on kommenteissaan hyvillä mielin niin SaiPasta kuin Lappeenrannastakin. Yhdessä sovittu kaksisuuntainen optio tulevasta kaudesta kieli osaltaan halusta jatkaa yhteistä matkaa vielä yhden kauden verran ja saavuttaa entistä ehompia tuloksia kaukalossa.

Markkanen kommentoi option hyödyntämisen yhteydessä, että Lehterän rooli on suuri joukkueen nuorten yksilöiden pelaajakehityksessä, joka on yksi joukkueen strategisista linjoista. Väitteelle on myös jonkin verran katetta, ovathan muun muassa Urho Vaakanainen, Robin Salo, Santeri Virtanen ja viime aikoina Matias Mäntykivi kehittyneet Lehterän valmennuksen alaisuudessa. Kehityskohde on varmasti tärkeä yhdelle Liigan pienemmistä seuroista, jonka juniorituotanto ei ole Liigan mittapuulla väkevää.

Yksilötason kehityksen ohella tulee muistaa myös koko joukkueen suorittaminen. Lehterän aikakaudella SaiPan suorittaminen on ollut ailahtelevaa, eikä joukkue ole noussut varteenotettavaksi kandidaatiksi Liigan välieriin. Pikemminkin voisi argumentoida, että sarjan sisäisen kilpailu on koventunut entisestään viime vuosina, minkä seurauksena SaiPan menestyshaaveet ovat haalistuneet entisestään.

Nuorten pelaajien kehittymistä tukisi myös se, että joukkueen pelillinen runko mahdollistaisi yksilöiden erheet ja heikommat illat. Tällä hetkellä joukkueen kokonaissuoritus ei ole nähdäkseni maksimitasolla, mistä voidaan osaltaan kritisoida pelaajien lisäksi myös valmennusta.

Tulevan kauden jälkeen Lehterä on saanut rakentaa kiekollista sapluunaansa neljän vuoden ajan, mikä on verrattain mittava ajanjakso niin valmentajan kuin joukkueenkin näkökulmasta.

Lähtökohtaisesti neljän kauden jälkeen minkä tahansa päävalmentajan on aika siirtyä eteenpäin tutustumaan uusiin ympyröihin, joten uuden sopimuksen myötä Lehterälle sekä hänen valmentamalleen joukkueelle kasaantui lisää menestyspaineita. Tuleva kausi määrittelee pitkälti sen, millä mielin Lehterän aikakautta ja ensimmäistä päävalmentajajaksoa muistellaan vuosien kuluttua.

SaiPa ei ole Liigan joukkueista houkuttelevin työpaikka niin henkilökohtaisen gloorian saati palkan tai menestyshaaveiden osalta, joten joukkueen johdolla ei varmastikaan ollut liikaa laadukkaita ehdokkaita tulevaksi päävalmentajaksi. Tämän myötä tasonsa osoittanut ja johtoportaalle sekä pelaajille tuttu valmentaja on turvallinen ja perusteltu valinta tulevan kauden päävalmentajaksi.

Lappeenrantalainen kiekkoyhteisö kaipaa kuitenkin aiempaa suurempaa menestystä keväällä ennen kuin keltamusta kansa kanonisoi Lehterän Pekka Tirkkosen rinnalle joukkueen suuriin valmentajiin.

Virtanen siirtyy ensi kaudelle Lukon vahvuuteen.
Kuva © Timo Savela

Pekka Virta jatkaa vielä ensi kaudella Lukon peräsimessä. Sen jälkeen puikkoihin astuu Marko Virtanen, joka valmentaa parhaillaan TPS:ää ja ensi kaudella Lukon Nuorten SM-joukkuetta. Miten summaisit kuvion?

Jere Korkalainen: Aluksi pidin kuviota hieman yllättävänäkin, mutta hetken pureskelun jälkeen moni palanen loksahtaa kohdalleen.

Alun epäilyni eivät niinkään kohdistuneet Pekka Virran jatkamiseen neljännelle kaudella, vaan Marko Virtasen valintaan hänen seuraajakseen. Virtanen vietti puolentoista kauden mittaisen sapattivapaan valmentamisesta ennen TPS-pätkäänsä ja uskon hänen oppineen tuona aikana paljon. Pelitavallisesti monet hänen ajatuksensa ovat olleet hyviä, mutta sen tuominen käytäntöön ei JYPissä aina toiminut.

Vuotta Nuorten SM-joukkueen peräsimessä voi pitää tietynlaisena oppijaksona, jonka aikana Virtanen pääsee jo tunkemaan kädet syvälle saveen. Hänelle kertyy arvokasta oppia niin seuran toimintatavoista kuin omasta pelaajamateriaalista. Tilanne muistuttaa tätä kautta, kun hän valmensi TPS:ää kahden ottelun ajan ennen lähes kahden viikon mittaista taukoa. Ottelut toivat hänelle dataa tarvittavista muutoksista ja joukkueen olemassa olevista vahvuuksista.

Virran projekti puolestaan on ollut nousujohteinen. Pelaajamateriaalia on joka kaudelle viilattu, no, virtamaisemmaksi ja tulokset ovat seuranneet perässä. Tietenkään ei voi vähätellä Kalle Sahlstedtinkaan tuomaa panosta.

Ainoa pieni kysymysmerkki kohdistuu ensi kauteen. Kuinka hyvin koko joukkueen keskittyminen pysyy pelaamisessa, jos peli ei kulje? Organisaatiopuolelta on helppo antaa painetta, kun seuraava päävalmentaja on jo valittuna.

Viikon pelaaja: Lauri Pajuniemi, TPS

Nuori hyökkääjä on johtanut ketjunsa kanssa TPS:n uutta tulemista. 21-vuotias hyökkääjä iski viikon kahdessa ottelussa kolme maalia.

Viikon twitaatti: 

» Lähetä palautetta toimitukselle