Maanantaijää, viikko 45: Tahtikapulan käsiinsä saanut Ville Nieminen petaa omaa tulevaisuuttaan, "Stadin derbyt" tuskin palaavat ennalleen

LIIGA / Artikkeli
Marko Virtanen palasi Liiga-valmentajaksi puolentoista vuoden tauon jälkeen.
Kuva © Valtteri Vainio www.valtterivainio.com

TPS vaihtoi päävalmentajaansa viime viikolla, kun Kalle Kaskisen korvasi Marko Virtanen. Tuon jälkeen TPS on ehtinyt pelata kaksi ottelua häviten molemmat. Mitä TPS:ltä voi odottaa valmentajanvaihdoksen jälkeen?

Jere Korkalainen: Kuten Marko Virtanen ja Santtu Jokinen jo linjasivatkin, muutoksia. Toimitusjohtaja Jokinen odottaa TPS:n tuloskunnon nousua, ja Virtanen vastaa tähän romuttamalla joukkueensa puolustusjärjestelmän. Reagointi on oikea, sillä se on ehdottomasti eniten korjaamista kaipaava asia turkulaisten pelaamisessa.

TPS:n pelissä ei ole ollut nähtävillä selvää puolustussapluunaa, johon joukkue sitoutuisi. Lähes kahden viikon mittaista maajoukkuetaukoa voi pitää kaksiteräisenä miekkana, sillä itseluottamuksen menettäneille turkulaispelaajille irtiotto kiekosta varmasti maistuisi, mutta irtiotolla peli ei tule kuntoon. Ainoana lääkkeenä onkin siis kova harjoitustauko, jolla uuden pelitavan työstäminen aloitetaan.

Hopeareunuksena TPS:n hyökkäysalueen hyökkäyspelaamisessa on hyviä elementtejä. Kun puolustussapluuna saadaan kuntoon, hyökkäyspeliin päästään paremmin kiinni, kun kaikki energia ei mene puolustamiseen.

Mitä odotuksiin tulee sijoitusten saralla, odotuksia on haastavaa raahata hirveän korkealle. TPS on kerännyt alkukaudella 0,73 pistettä per peli. Viiden edellisen kauden keskiarvoilla joukkueelta vaadittaisiin 1,7 pistettä per peli kymmenen sakkiin ja kaksi pistettä per peli kuuden joukkoon. Siis koko kauden ajan, ei hetkellisenä hurmoksena jossain vaiheessa kautta.

Jahdin aloitus ei ole kaikista helpoin, sillä neljässä ensimmäisessä ottelussa vastaan asettuvat KalPa ja Kärpät vieraissa, minkä jälkeen Sport ja HIFK saapuvat Turkuun. Pisteitä pitäisi tulla heti.

Ville Nieminen haluaa pumpata meriitilistaansa komeammaksi.
Kuva © Topi Lainio

Myös Pelicansin valmentajaosastolla on kuohunut, ei tosin pääkäskijän paikalla. Pasi Nurminen poistui valmennustiimistä ja viime viikolla mukaan hyppäsi Ville Niemiselle tuttu mies, Jesse Welling. Oliko värväys ratkaisu lahtelaisten ongelmiin?

Veeti Kantoluoto: Tosiaan viime viikolla saimme lukea, että Jesse Welling, 42, siirtyi Lahden Pelicansin penkin taakse K-Vantaasta. Welling ja seura purkivat sopimuksen yhteisymmärryksessä. Pelicans sai siis nyt vasta korvaajan Pasi Nurmisen tilalle, sillä vaikka Tommi Pärmäkoski on ansioitunut fysiikkavalmentaja, hän tuskin on paras valinta apuvalmentajaksi Liiga-joukkueeseen.

Pelicansin päävalmentaja Ville Nieminen ja Welling tuntevat toisensa entuudestaan Lukon ajoilta kaudelta 2014-15, Nieminen oli tuolloin pelaajana ja Welling apuvalmentajana. Kahdeksan Liiga-kauden kokemus ja sitä kautta kerätty osaaminen apuvalmentajana tuo varmasti helpotusta Niemisen taakkaan, mikä ei ainakaan pienentynyt sillä välin, kun Nurminen oli poissa.

"Nieminen valmentaa tällä hetkellä maineestaan valmentajana"

Siinä missä Wellingistä on varmasti iso apu päivittäiseen tekemiseen, uskon isomman asian Pelicansille olevan mahdollisesti lisääntynyt työrauha päävalmentaja Niemiselle pelin valmentamiseen Nurmisen jäätyä pois valmennustiimistä. Nurminen vastasi aiemmin Pelicansin pelitavasta ja nyt oletettavasti se vastuu siirtyy Niemiselle. Valmentajana vielä nuori Nieminen on mainettaan parempi pelin ajattelija ja nyt hänellä on ensimmäistä kertaa mahdollisuus näyttää kyntensä pelin valmentajana, pelaajien pumppaamisen lisäksi.

Enemmän rytmejä hallitsevan jääkiekon kautta ajatteleva Nieminen antoi jo ensimmäisen työnäytteen viime viikon perjantaina kivikovaa Tapparaa vastaan, kun Pelicans pelasi ehkä kauden parhaan ottelunsa tappiosta huolimatta. Turkoosipaidat hallitsivat ensimmäistä kertaa tällä kaudella pelin virtausta rytmittämällä peliä, pelaamalla trapia, jos etäisyydet olivat liian pitkät ja tätä kautta esimerkiksi viisikon puolustusvalmiudessa tapahtui niin iso parannus aiempaan, että joukkuetta ei ollut tunnistaa samaksi parin viikon takaiseen.

Lauantaina Pelicans sai palkinnon, kun joukkue voitti Sportin vieraissa lukemin 1–3. Voitto ei tullut helpoimmalla tavalla, sillä Pelicans oli vielä reilu viisi minuuttia ennen kolmannen erän loppua maalin takaa-ajoasemassa.

Pudotuspeliviivan alapuolelle tipahtaneen Pelicansin tilanne ei ole alkukauden aikana herättänyt joukkueen kannattajissa riemun kiljahduksia. Viikonlopun perusteella merkkejä paremmasta on kuitenkin nähtävissä.

Ville Nieminen ei tule jatkamaan Pelicansin päävalmentajana tämän kauden jälkeen. Iltalehti uutisoikin eilen Niemisen seuraajan olevan Sveitsissä Lausanne HC:n apuvalmentajana toimiva Tommi Niemelä. Nieminen valmentaa tällä hetkellä maineestaan valmentajana, joten päävalmentajan motivaatiosta Pelicansin kurssinmuutos tulee tuskin jäämään kiinni.

Helsingissä odotellaan paikallisvastustajien kohtaamista.

KKV teki tällä viikolla päätöksen, että jokeripelaajien siirtymistä Liigaan koskeva sopimus on lainvastainen, kuten myös kielto Jokerien harjoitusotteluista Liiga-seuroja vastaan. Välittömästi alkoi laaja spekulaatio Jokerien ja HIFK:n välisestä suhteesta. Kuinka uskot sen muuttuvan? 

Otto Leinonen: Ensinnäkin, KKV:n päätös oli toivottu. Kyseinen sopimus tuntui jo alunperin väärältä pelaajia kohtaan, koska se rajoitti heidän työmahdollisuuksia. Samalla Jokerien tilanne saattoi helpottua, sillä helsinkiläisseura pystyy esimerkiksi lähettämään pelaajiaan lainalle Liigaan. Tähän mennessä Jokerit on lähettänyt pelaajiaan Mestikseen Kiekko-Vantaan riveihin. Hyppäys Mestiksestä KHL:ään on kuitenkin aivan liian suuri, mutta päätöksen avulla tuo kuilu kapenee, etenkin jos Jokerit solmii farmisopimuksen jonkin Liiga-seuran kanssa.

"Tuntuisiko pelkkä harjoitusottelu oikealta derbyottelulta? Ei välttämättä."

Mitä tulee Jokerien ja HIFK:n välisen suhteen muuttumiseen, siitä minulla on kaksijakoisia ajatuksia. Uskon, että todella moni, niin Jokerien kuin HIFK:nkin kannattajien keskuudessa, haluaisi nähdä nämä kaksi suurseuraa pitkästä aikaa kaukalossa vastakkain.

Silloin kun Jokerit pelasi vielä Liigassa, seurojen väliset ottelut olivat sarjan mielenkiintoisimpia koitoksia. Moni on kaivannut näitä otteluja − myös minä mukaanlukien.

Uskon kuitenkin, ettei näiden kahden seuran väliseen suhteeseen tule kovinkaan suurta muutosta. Yksi mahdollinen muutos olisi harjoitusottelun järjestäminen, mutta vetäisikö pelkkä harjoitusottelu toteutuessaan hallin täyteen? Tuntuisiko pelkkä harjoitusottelu oikealta derbyottelulta? Ei välttämättä.

Olisihan se hieno nähdä joukkueet pelaamassa vastakkain monen vuoden tauon jälkeen, mutta mitään derbytunnelmaa harjoitusottelu ei välttämättä nostaisi pintaan. Derbytunnelma mahdollisesti vaatisi sitä, että molemmat joukkueet pelaisivat samassa sarjassa ja taistelisivat pisteistä.

Viikon pelaaja: Sami Rajaniemi, Jukurit

Nopeasti kuuden joukosta ulos valahtanut Jukurit korjasi tuloskuntoaan keräämällä viikon kolmesta ottelusta viisi pistettä. Erityisesti voitot voittolaukauskilpailussa TPS:stä ja Ässistä olivat tärkeitä, ja takuumiehenä oli Rajaniemi. Maalivahti urakoi kaikki viikon kolme ottelua torjuntaprosentilla 93.

Viikon twitaatti: 

» Lähetä palautetta toimitukselle