Maanantaijää, viikko 44: "Mörkö" saa Karjala-turnaukseen vahvaa tulitukea Liigasta, muuallakin kuin TPS:ssä kriiseillään

LIIGA, MAAJOUKKUE / Artikkeli
Pojat kokoontuvat jälleen.
Kuva © Saana Hakala
Maanantaijäässä povataan vahvaa Liiga-edustusta Karjala-turnaukseen. JYP puolestaan on jättänyt kriisiryhmän, mutta ketkä siihen vielä kuuluvat?

Leijonien urakointi kohti kevään MM-kisoja alkaa Karjala-turnauksesta, johon Jukka Jalonen valitsee tänään pelaajat. Millainen joukkue Helsingissä nähdään?

Jere Korkalainen: Perinteisesti kauden aikaisista turnauksista, arvokisat tietysti poislukien, juuri Karjalaan nimetään nimekkäin joukkue. En näe yhtäkään syytä, miksei tämä kaava jatkuisi. Uskon, että mukaan tullaan jo markkinoinnillisistakin syistä raahaamaan iso läjä kevään maailmanmestareita. Ei kaikkia, mutta liuta kulmapalasia Marko "Mörkö" Anttilasta lähtien.

"Jesse Puljujärvi on täysin varma valinta joukkueeseen."

Riku Isokoski: Kaikki pelikunnossa olevat viime kevään mestarit varmasti nimetään turnaukseen, joita lyhyellä matematiikalla pelaa tällä kaudella Euroopassa 16 kappaletta. Tämän kauden Liigassa näistä pelaavat Kristian Kuusela, Juho Lammikko, Niko Ojamäki ja Jere Sallinen, jotka kaikki ovat olleet tällä kaudella sarjan eliittiä.

Lisäksi Jesse Puljujärvi on täysin varma valinta joukkueeseen, jonka lisäksi nostan 13 maalia paukuttaneen Julius Nättisen myös melko selkeänä valintana Leijoniin.

Korkalainen: Nostit esiin kuusi pelaajaa Liigasta, joita odotat Leijoniin. Sivuhuomiona, onpa mukavaa, ettei tarvitse miettiä moneksiko peliksi heidän Liiga-joukkueensa menettävät avainpelaajansa.

Asiaan, valintasi on kyllä helppo allekirjoittaa. Puljujärvi ja Nättinen ovat aloittaneet Liiga-kautensa äärimmäisen vakuuttavasti, ja jälkimmäisen debyytti miesten maajoukkuepeleissä olisi äärimmäisen mielenkiintoinen. Lisäksi tarjoaisin kilpailuun kahta leireillä mukana ollutta pelaajaa, Teemu Turusta ja Juuso Vainiota. Turunen on löytänyt vireensä viime viikkoina ja Vainio on ottanut jälleen askeleen eteenpäin siitä pelaajasta, joka jäi viimeisten joukossa pois MM-joukkueesta.

Olenko muuten ainoa, jolle tulee hieman ikävä jälleen lämmitetyn keiton sivumaku tästä maailmanmestarien luokkakokouksesta? Ymmärrän toki Karjala-turnauksen roolin rahan takomiseen tarkoitettuna koneena, ja maailmanmestarien kokoontuminen on markkinoinnillinen esimerkki par excellence. Silti uudelle kaudelle toivoisi uusia tuulia.

Isokoski: Minun mielestäni maajoukkueen tilanne on kuitenkin todella hyvä, sillä Euroopassa pelaa todella paljon Jukka Jalosen pelitavalle uskollisia laatupelaajia. Moskovan turnaukseen Jalonen sitten varmasti valitsee ihan uudenlaisen joukkueen. Karjala-turnaukseen on muuten perinteisesti valittu Liigasta monena vuotena hieman yllättävämpi nimi, ja nostan itse mustana hevosena esiin Tapparan Anton Levtchin. Kenet sinä nostaisit yllättäjäksi?

Korkalainen: Yllättävä nimi ei aina tarkoita nuorta, joten sanotaan Mika Pyörälä ja Lasse Kukkonen. Kyllähän tällaisille paatuneille voittajille ja koko kansan suosikeille pitäisi aina olla paikka Leijonissa!

Liigassa on tällä hetkellä jokunen syvissä ongelmissa oleva joukkue. Minkälaisia syitä niiden takaa löytää, entä mitkä ovat tulevaisuuden näkymät?

Isokoski: Omasta mielestäni tämän syksyn Liigassa kärjen ja kellarikerroksen välinen ero on repsahtanut hyvin nopeasti. Useampi joukkue alkaa pudota pudotuspelijunan kyydistä jo ennen 20 ottelun rajapyykkiä, pahimpina esimerkkeinä TPS ja Sport. Monen muunkin joukkueen kuntopuntarit näyttävät rajusti punaista. Peränpitäjien lisäksi KalPan, Jukurien, Pelicansin ja Ässien tulokset viime ajoilta ovat olleet todella surkeita. Mitä tällaisesta useamman joukkueen kyntämisestä pitäisi ajatella?

Korkalainen: Syitähän toki on monenlaisia uuden projektin kasvukivuista huonoon urheilujohtamiseen. TPS on oma lukunsa sekasorron keskellä, mutta muuten seuroja yhdistää kohtalaisen pienet resurssit, jolloin jostain on pakko kompensoida. Esimerkiksi Jukurien kohdalla en välttämättä puhuisi "kyntämisestä" vaan kaurismäkeläisestä realismista.

Ville Niemisen alkukausi on ollut haastava.
Kuva © Valtteri Vainio www.valtterivainio.com

Joukkueiden saralla eniten olen huolissani Pelicansista ja KalPasta. Pelicans lähti Ilveksen tapaan kauteen aivan ylisuurin odotuksin, vaikka joukkue heikkeni viime kaudesta selvästi. Tähän päälle Ville Niemisen ja Pelicansin johdon väliset sotkut jatkosopimuksesta ja Pasi Nurmisen poisjättäytymisestä lähtien, ja soppa on valmis. Onkin hyvin mahdollista, että Niemisen ja Pelicansin yhteinen taival päättyy ennemmin kuin myöhemmin.

KalPa puolestaan nimitti Tommi Miettisen päävalmentajakseen tälle kaudelle. Hänen johdollaan pelillisen korjausliikkeen tekeminen on tähän mennessä jäänyt vain kauniiksi puheiksi ilman konkretiaa, lupaavasta alusta huolimatta. Noinkohan joukkueen harjoittelu on tarvitulla tasolla?

Myös Sportissa ollaan isojen päätösten äärellä, kun joukkue on jumahtanut sarjassa viimeiseksi. Vahvoilla hurmoshetkillä on raavittu satunnaisia pisteitä sieltä täältä. Seurassa ollaankin isojen päätösten äärellä päävalmentaja Ari-Pekka Pajuluoman suhteen, sillä hänelle tehtiin jatkosopimus jo kauden alla. Vaasassa taidettiin ennakoida Pajuluoman olevan haluttu herra valmentajamarkkinoilla, sillä näytöt viime kaudelta olivat melko kiistattomat. Ratkaisuja onkin haettu täydentämällä joukkuetta Niko Hovisella ja Ari Gröndahlilla. Onkin mielenkiintoista nähdä, kuka kantaa vastuun, jos kurssi ei korjaannu.

"Onkin hyvin mahdollista, että Niemisen ja Pelicansin yhteinen taival päättyy ennemmin kuin myöhemmin."

Isokoski: Ässillä tämä kausi puolestaan menee kunnianpalautukseen viime kauden jäljiltä, joten siinä mielessä tilanne Porissa on loppuviimein melko siedettävä. Pelicans on tosiaan mielenkiintoinen tapaus. Itse näkisin, että Nieminen on tällä hetkellä selvästi vahvin kandidaatti seuraavien valmentajapotkujen kohteeksi, sillä jo keväällä kävi selväksi, ettei "Nemon" ja seuran välinen suhde ole terve. Nyt Pelicansilla on todistusaineistoa potkujen syyksi, enkä epäröi yhtään, etteikö Nurminen esikuntineen päätyisi tähän ratkaisuun viimeistään ennen joulua.

Korkalainen: Jos kriisiin voi hopeareunusta hakea, se löytyy pienistä piste-eroista. Esimerkiksi mainittu KalPa voi parilla voitolla nousta sijalta 13 taistelemaan paikasta kuuden joukkoon. Tasoerot siis eivät välttämättä ole niin suuria kuin voisi ajatella, ainakaan vielä.

Viime kauden kriisijoukkue JYP on tähän mennessä pessyt kasvojaan mallikkaasti. Mitä syitä sen taustalta löytyy, ja mihin joukkue on matkalla?

Isokoski: KooKoon ohella tämän syksyn suurin ryhdistäytyjä viime kaudesta on ollut JYP. Kuten Kouvolassa, myös Jyväskylässä suurin syy nousulle löytyy valmennuksesta. Pekka Tirkkonen ja Ari Santanen ovat kiistatta olleet loistavat valinnat penkin taakse, sillä JYP on ollut aivan erilainen joukkue, kuin koomisella viime kaudella. Lisäksi uudet pelaajahankinnat ovat onnistuneet, ja tasonnostajia voisi luetella pitkästi. Kiistatta vahva näyttö jo hiipuvaksi tuomitulta organisaatiolta.

Korkalainen: Kiistatta. Toki täytyy muistaa, että uuden valmennusryhmän on ollut verrattain helppo lähteä uudistamaan toimintaa huonon viime kauden jälkeen. Jo alkukaudella näytti siltä, että johtavat pelaajat ovat ostaneet Tirkkosen ajatukset. Otteet olivat lupaavia, mutta JYP menetti tukun pisteitä kasvukipuiluunsa. Nyt voitot ruokkivat voittoja.

Julius Nättinen on ollut JYPin avainhahmoja, ja se saattaa nostaa hänet jopa Leijoniin.
Kuva © Valtteri Vainio www.valtterivainio.com

Isokoski: JYPiä oli helppo pitää hitaana ja harmaana joukkueena viime kauden jäljiltä, ja itsekin sorruin tähän arvioon ennen tätä kautta. Itse asiassa JYP onkin yllättänyt itseni suuresti sillä, miten modernia jääkiekkoa se pelaakaan. Muun muassa Jerry Turkulainen, Julius Nättinen, Anttoni Honka ja Petrus Palmu ovat olleet todellisia saippuapaloja vastustajille. Lisäksi käyttämätöntä potentiaalia löytyy muun muassa tolppien välistä. Näetkö Jere JYPin tilanteen näin hyvänä, vai voiko taustalla sittenkin vaania tummia pilviä viime kausien tapaan?

Korkalainen: Hitaus johtui enimmäkseen pelitavan puutteesta, mutta toki myös puutteellisesta harjoittelusta. Konkarien mieliin on varmasti noussut kiukku siitä, ettei tämä ura näin voi loppua. Nyt vielä lukuisat nuoret ovat ottaneet askeleita eteenpäin, ja kiritys on sitäkin kautta kovempaa. 

Näen kaksi huolta JYPin kohdalla. Suurimpana hyökkääjistön kapeuden. Sopimuksen alaisia hyökkääjiä on edelleen vain 14. Alemmissa ketjuissa on toki pelaajia, joita voi nostaa isompiin rooleihin, mutta yksinkertaisesti monen pelaajan loukkaantumista joukkue ei kestä.

Myös puolustusosaston tasapainottomuus voi koitua ongelmaksi. Kiekollista tarjontaa on yllinkyllin, minkä sai viimeisimpänä kokea ylivoimasta pudonnut Mikko Mäenpää. Kun ylivoimaspesialisti pudotetaan ylivoimasta, onko hänelle edes paikkaa pelaavassa kuusikossa tai seitsikossa?

Isokoski: Jos Julius Honka jatkaa joukkueessa pidemmällä kuin ottelukohtaisella sopimuksella, niin silloin JYP voi omasta puolestani päästää Mäenpäästä irti. 36-vuotiaan ylivoimaspesialistin uran on väistämättä tulossa päätökseen, ja viitteet ovat samanlaiset kuin Lukko-ikoni Janne Niskalan viime kaudessa.

JYPin kannalta hyväksi asiaksi näen vielä sen, että syksyllä on tullut pisteitä. Tilanne on paljon vapauttavampi kuin viime kausien pakkokirit joulun jälkeen.

Viikon pelaaja: Michal Krištof, Kärpät

Krištofin alkukausi on ollut todella tahmea, eikä ennen tätä viikkoa miehen tilille ollut kertynyt yhtäkään tehopistettä. Viikon kolme ottelua toivat kuitenkin kaivatun muutoksen, kun otteluissa syntyi tehot 0+4.

Viikon twitaatti: 

» Lähetä palautetta toimitukselle