Maanantaijää, viikko 43: Antero Niittymäki jätti uppoamaisillaan olevan laivan − täysin oikeutetusti

LIIGA / Artikkeli
Antero Niittymäen ja TPS:n yhteinen taival päättyi sunnuntaina.
Kuva © Timo Savela
Maanantaijään ykkösaiheena on kriisiseura TPS:n tilanne ja Antero Niittymäen hyppy pois seuran johtopaikalta. Puhetta kirvoittaa myös alkanut kilpavarustelu.

TPS tiedotti sunnuntaina, että seuran ja urheilutoimenjohtaja Antero Niittymäen tiet erkanevat. Millaisia ajatuksia tämä herättää, ja pitääkö TPS:n tehdä lisää peliliikkeitä? 

"Kaikki mädät omenat pois korista ja posin kautta eteenpäin."

Mika Laakso: Kyllähän tuo kertoo aika isoista ongelmista tuossa organisaatiossa. Niittymäki tuntui olevan ainoa, jolla oli aito pyrkimys nostaa seuraa taas jaloilleen. Täytyy aika isot erimielisyydet olla, jos aletaan lyödä hanskoja tiskiin kauden tässä vaiheessa. Niittymäen lähtö ei kyllä ainakaan auta TPS:ää yhtään, päinvastoin sekoittaa koko pakkaa vielä enemmän. Nyt on mielenkiintoista nähdä kuka nousee tilalle. Todennäköisesti korvaaja löytyy omistajien saunakavereista.

Tekisi mieli sanoa, että ei enää peliliikkeitä, jos ne ovat tätä luokkaa. Tosiasissa tehtävää on paljonkin, eikä avainpelaajien kauppaaminen pois kuulu niihin. Valmentajanvaihdos ja julkisuuskuvan parantaminen pitäisivät olla etusijalla. Avoimempi tiedotus ulospäin saattaisi saada aikaan positiivisempia otsikoita. Kaikki mädät omenat pois korista ja posin kautta eteenpäin, siinä ohjetta Turkuun!

Jere Korkalainen: Koska Antero Niittymäki tuskin koskaan tulee puhumaan suoraan irtisanoutumisensa syistä, arvailulle jää varaa. Itselle tällä hetkellä todennäköisin skenaario on juuri mainitsemasi erimielisyydet, mahdollisesti päävalmentaja Kalle Kaskisen jatkamisesta seuran päävalmentajana.

Supercellin taloon tuoma raha on näivettänyt TPS:n toimintaa, ja ongelmat ylettyvät tällä hetkellä Kaskista ja Niittymäkeä syvemmälle. Ulospäin toiminta vaikuttaa helposti hyvin sisäänpäin kääntyneeltä, ja side TPS:ään ja Turkuun on edellytys seuran toimintaan osallistumiseen.

Niittymäen hyppääminen pois oli kuitenkin minusta askel oikeaan suuntaan, molemmille osapuolille. Jos Niitymäki ei saa toteuttaa rooliaan haluamallaan tavalla, ei hänellä ole syytä jatkaa seurassa. Toisaalta hän on kiistatta epäonnistunut roolissaan urheilutoimenjohtajana, joka on antanut kasvonsa suurseuran urheilullisen menestyksen jahdille. Toistuvien pudotuspelisulamisten lisäksi täksi kaudeksi 2,4 miljoonan euron pelaajabudjetilla on kasattu joukkue, joka ei ole lähelläkään Liigan huippua. Vaikuttaakin siltä, että TPS:n kilpailuetu muihin seuroihin on tällä hetkellä vain raha, vaikka seura haluaakin olla kansainvälisesti tunnettu kasvattajaseura.

Tällä tiellä Mikko Rantanen ja Kaapo Kakko vaikuttavat vain satunnaisilta osumilta, sillä todellinen taso selviää massoja katsomalla. Lauri Pajuniemen ja Markus Nurmen kaltaiset pelaajat polkevat paikallaan, ja esimerkiksi Elmeri Eronen ja Otto Nieminen lähtivät täksi kaudeksi hakemaan läpimurtoaan muualle.

Nykyisellä turbulenssilla mahtiseurasta on tullut reikiä täynnä oleva laiva, joka uppoaisi ilman miljoonamiesten pumppaamia rahoja. Uuden urheilutoimenjohtajan johdolla TPS:n tulee löytää selvä suunta, mihin se on menossa ja millä keinoilla tavoitteeseen päästää.

Tätä toivoo koko Liiga yhteisen edun nimissä.

Järvinen palasi HIFK:n takalinjoille.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Seurojen kilpavarustelu näyttää alkaneen, kun HIFK ja Kärpät tekivät peliliikkeitä pelaajamarkkinoilla. Miltä siirrot vaikuttavat ja millaista muuta liikehdintää on odotettavissa? 

Mika Laakso: Joonas Järvinen on hyvä hankinta HIFK:lta, hän tuo johtajuutta ja kokemusta takalinjoille. Tosin, HIFK:lle on muutoinkin tehty suhteellisen vähän maaleja, joten varsinaista isoa tarvetta hänelle ei ollut. Varsinkin, kun Markus Kankaanperä ja Joonas Lyytinen palaavat kehiin, on pakeista jo hiukan ylitarjontaakin. Odottelen vielä ainakin yhtä vahvistusta hyökkäyspäähän, sellainen hanakasti laukova vasen laituri sopisi mainiosti joko Juha Jääskän tai Jesse Saarisen paikalle.

Kärppien uusi slogan voisi olla "Kun mikään ei riitä", sillä kyllähän tuo hyökkäyskalusto alkaa jo olemaan tajuttoman kova. Julius Junttila on kovan luokan vahvistus Liigaan, vaikkei ura ulkomailla oikein ottanutkaan kantaakseen. Toisaalta, hänen saapuminensa saattaa myös sekoittaa Kärppien pakkaa, sillä aika seppä saa Mikko Manner olla, mikäli pystyy pitämään kaikki hyökkääjät tyytyväisenä. Eiköhän kohta ala pelaajaliikenne myös toiseen suuntaan ja ainakin itse aloittaisin ulkomaalaisvahvistuksista Radek Koblizekista ja Michal Kristofista. Toivottavasti nuoret Rädyn veljekset Aatu ja Aku saavat edelleen riittävästi peliaikaa.

Jere Korkalainen: Niin, peliajan "toivominen" lienee turhaa, sen sijaan hyviä otteita Rädyille voin minäkin toivoa, jotka puolestaan sitä vastuuta tuovat. Muuten arviosi molemmista joukkueista on helposti allekirjoitettavissa.

"Holm voisi puolestaan olla HIFK:n tarvitsema hyökkääjä."

Muiden joukkueiden saralla yksi mielenkiinnon kohde on Pelicans, jonka pelaajarintamaan odotan vielä liikennettä, mahdollisesti molempiin suuntiin. Erityisesti laituriosastolla on jopa ylitarjontaa pelaajista, joilta odotettiin tällä kaudella isoa askelta eteenpäin, mutta alkukausi on ollut nuhainen. Ville Nieminen ei varmasti ollut laskelmoinut, että Otto Nieminen, Severi Lahtinen ja Jonatan Tanus ovat tässä vaiheessa iskeneet yhteensä tehot 0+4, kun kolmikon pelien yhteismäärä on 26. Joukkue saattaisi tarvita kokenutta ja tasaisesti suorittavaa laituria, joka veisi painetta pois pussinokkien terävimmältä kärjeltä.

Iltalehden tietojen mukaan TPS kaupittelee tällä hetkellä varmasti monelle Liiga-seuralle kelpaavaa kolmikkoa Anton Holmin, Simon Suorannan ja Santeri Lukan muodossa. Kolmikosta Lukka voisi olla oiva täsmävahvistus KalPalle, jolla on huutava tarve kiekolliseen peliin kykenevälle kärkipuolustajalle. Holm voisi puolestaan olla HIFK:n tarvitsema hyökkääjä, heillähän on hyviä kokemuksia ruotsalaisen naaraamisesta TPS:stä.

Ja kun puhutaan "kilpavarustelusta", Tapparaa ei voida koskaan sulkea pois. Vaikka joukkue on suorittanut hyvin, ei se aiemminkaan ole estänyt kirvesrintoja vahvistamasta ennestään nimivahvaa nippua.

Viikon pelaaja: Teemu Turunen, HIFK

HIFK suoritti tuikitärkeän paluun voittojen tielle kaatamalla Kärpät ja Ässät. Tehottomuudesta kärsineen helsinkiläisryhmän avainyksilöihin kuulunut Turunen iski kahdessa ottelussa tehot 1+4.

Viikon twitaatti: 

» Lähetä palautetta toimitukselle