Maanantaijää, viikko 42: Lähes kaikki HPK:n ongelmat ovat helposti korjattavissa, meneekö finaaliklassikko Lukkoon?

LIIGA / Artikkeli
Pekka Virran luotsaama Rauman Lukko on ollut vahvassa vireessä.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti
Viidennes runkosarjasta on pelattu ja alkukauden askelmerkkien perusteella Kärppien ja Tapparan finaalisarjan estäjät ovat vähissä. Viime kauden mestarilla HPK:lla on vaikeampaa.

Lukko on aloittanut kautensa vahvasti ja Tarmo Reunanen toi kaivatun palan pakistoon. Pekka Virran kolmannella kaudella on kaikki avaimet menestymiseen ja sitä myös vaaditaan muutaman vaisumman vuoden jälkeen.

Miro Perhe: Näin on. Muutaman vaisumman vuoden jälkeen Raumalla tavoitellaan tosissaan mitalia.

Virta on painottanut päivästä yksi alkaen kärsivällisyyttä sekä sitä, että projekti on kesken. Kahtena viime kautena istutettiin Virran pelitavan siemeniä sekä raumalaisen jääkiekon identiteettiä laajemminkin. Erityisesti jälkimmäisessä urheilujohtaja Kalle Sahlstedt on ollut isossa roolissa.

"Oskari Setästä puolestaan ei tunnistaisi samaksi mieheksi, ellei hän virnuilisi tuttuun tyyliinsä maskin takaa"

Kauden alla oli lukuisia kysymysmerkkejä joukkueen kokoonpanoon liittyen. Vaihtuvuutta oli paljon, jonka lisäksi uusina miehinä sisään tuli kirjava joukko ulkomaalaisia. Alkukauden perusteella vieraan passin tulijat ovat onnistuneet erinomaisesti. Pathrik ja Ponthus Westerholm ovat kuuluneet joukkueen parhaimmistoon läpi kauden, jonka lisäksi he ovat saaneet hienosti tulitukea maanmieheltään Robin Pressiltä. Tšekkipakki Lukáš Klok on onnistunut yleispelaamisellaan ja slovakkihyökkääjä Kristián Pospíšil on noussut yleisön suosikiksi moottoriturpansa sekä fyysisen pelaamisensa ansiosta.

Myös maalivahtipelaamisen ylle luotiin ennen kautta epäilyksen varjo, mutta veskariosasto on näyttänyt pitkää nenää epäilijöille. Nuorisomaajoukkueista tuttu Lassi Lehtinen on viimein osoittanut kopin tarttuvan myös miesten peleissä. Viime kaudella ajoittain haparoinutta Oskari Setästä puolestaan ei tunnistaisi samaksi mieheksi, ellei hän virnuilisi tuttuun tyyliinsä maskin takaa.

Raumalla huokaistiin helpotuksesta kun Tarmo Reunanen palasi rapakon takaa Lukko-pakistoon. Kun muistetaan vielä Ville Heinolan hyvin todennäköiseltä näyttävä NHL:ään jääminen, olisi Reunasen jääminen samalle tielle pakottanut Lukon pelaajamarkkinoille. Nyt peräpäästä löytyy riittävästi kiekollista osaamista, lihasvoimaa, kokoa ja tulivoimaa.

Isossa kuvassa kuvio on selvä: Virran ja Sahlstedtin tekemän pitkäjänteisen työn hedelmät korjataan tällä kaudella. Kuinka pitkälle se riittää? Vaikea sanoa tässä vaiheessa.

Tuttujen kiistakumppanien kohdatessa taisteluparit muodostuvat helposti.
Kuva © Emmi Erkkilä emmi.erkkila@jatkoaika.com

Kärpät ja Tappara ovat olleet runkosarjan alun kaksi parasta joukkuetta. Estääkö mikään joukkueiden kohtaamista kevään loppuotteluissa jo neljännen kerran seitsemään kauteen?

Jere Korkalainen: Lyhyesti: tuskin.

Kummankaan joukkueen pelaaminen ei ole ymmärrettävästikään vielä täydellisellä tasolla. Esimerkiksi Tapparan edistyneet tilastot ovat olleet normaalia korkeammalla, joten ruuvia pelillisesti täytyy vielä kiristää. Erikoistilanteissa joukkue on ollut sarjan ylempää keskikastia, ja viisi vastaan viisi-pelissä yli 14 prosentin laukaisutehokkuus tai 96,6 torjuntaprosentti ei tule loputtomiin kantamaan. Lukemia, jotka tulevat vielä laskemaan.

Kirvesrintojen tukena ja turvana onkin erittäin syvä materiaali. Kun tähän laitetaan päälle Jukka Rautakorven valmennustaidot, finaalin ulkopuolelle jääminen olisi jättiluokan yllätys ja konkarivalmentajan viimeisestä kaudesta tulisi epäonnistuminen.

Kärppien puolellakin materiaali on syvä, mutta siitä on ehdottomasti revittävissä vielä lisää tehoja. Jopa pistepörssin voittotaistoon povattu Michal Kristof on edelleen kiikaritehoilla ja mikäli Rädyn veljekset Aku ja Aatu saavat lisää vastuuta, heidänkin otteidensa voi odottaa vain kehittyvän. Maalivahtipuolella Kärpillä on kaksi vahvaa maalivahtia, joiden keskinäinen kilpailu puskee hyviin otteisiin.

Monien tuoreessa muistissa on Kärppien pelitavalliset kikkailut, kun pelit ovat vaihtuneet runkosarjasta pudotuspeleihin. Vaikka HPK onnistui viime keväänä iskemään tähän, Kärppien kaltaisen voittamaan tottuneen organisaation kaataminen pudotuspelisarjassa on hyvin haastavaa.

Molemmissa leireissä on siis hyvät ennusmerkit pitkään pudotuspelikevääseen. Vaikka mieleenpainuvat sadut ovat kauniita, sellaisen toistuminen kahtena peräkkäisenä keväänä on hyvin epätodennäköistä. 

Sitä paitsi, oletteko katsoneet kauden kahta joukkueiden välistä ottelua? Näillä otteilla hekumallinen paras seitsemästä-sarja maistuisi ainakin allekirjoittaneelle mitä mainioimmin.

Joona Voutilaisesta ei ole ollut HPK:n toivomaksi ykkösveskaksi.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti

HPK:n kausi on alkanut tuloksellisesti heikosti, vaikka yksilöpuolella on nähty selvää kehitystä. Samaan aikaan HPK etsii tulevaa päävalmentaajansa Antti Pennasen korvaajaksi. Onko Hämeenlinnaan vielä löydettävissä menestysresepti tälle kaudelle?

Antti Wennström: On ja ei. Pelilliset vaikeudet ovat liittyneet muutamaan pääkohtaan. Niille HPK pystyy enimmäkseen vielä tekemään jotain. Yksilöiden osalta on epävarmempaa.

Vastustajat ovat oppineet viime kauden jälkeen pelaamaan HPK:n voimakasta vierittelypeliä vastaan. Tähän isketään usein etenkin Kerhon pyrkiessä hyökkäysalueelle. HPK ei tällä hetkellä saa aikaiseksi lainkaan samaa määrää pitkiä ja vieritteleviä pelejä hyökkäysalueelle. Rallit eivät solju samalla tavalla kuin viime kaudella. Pakit eivät pääse samalla tavalla pinchaamaan samoja määriä. Pieni siivu tästä on myös yksilötaidon vähenemisen piikkiin menevää.

Tämä vaikuttaa myös siihen, minkälaisista lähtökohdista HPK joutuu puolustusasemiin. Kun se joutuu puolustautumaan virkeämpiä, paremmin peliä kääntäviä viisikoita vastaan, se joutuu puolustamaan enemmän omassa päässään. Se aiheuttaa paineita etenkin puolustuksen heikommille pelaajille, jotka näyttivät viime vuonna joukkuepuolustuksen toimiessa paremmin huomattavasti vapautuneemmilta ja tarkoilta myös yksilöinä. Eräänlainen lumipallo vyöryy siis ja kasvaa isommaksi. Otanta on vielä lyhyt, mutta osalla pakeista kiekonhallintalukemat ovat tällä hetkellä rumia. Viime kauden paras kiekonhallintajoukkue on nyt Liigan toiseksi huonoin. Okei, pakiston osalta Arto Laatikaisen paluu pelikiellosta helpottaa yksilötasolla roimasti.

En kuitenkaan epäile, etteikö Antti Pennanen pelilliseltä osin onnistuisi korjaamaan HPK:n kurssia. Hän tekee päätöksensä ja tarvittavia muutoksia pelaamiseen. Uskon, että todennäköisesti jo ennen joulua tulee myötäisempi jakso, jolloin Kerho kohentelee asemiaan, ja ovathan he toki tälläkin hetkellä pudotuspelipaikalla.

Sitä minä en vielä tiedä, saako HPK sitten maalivahtiosastoaan kuntoon. Toistaiseksi pahimmat uhkakuvat ovat toteutuneet ja selkeän ykkösvahdin sijaan Kerholla on kolme Liigan heikoimpiin kuuluvaa kakkosveskaa. Odotan maalivahtivalmennuksen vielä oikaisevan Joona Voutilaisen selkärankaa suoremmaksi, mutta sitä en tiedä, kuinka paljon paremmaksi se voi tuosta parhaimmillaankaan nousta. Toistaiseksi HPK:n maalivahtipeli on ollut Liigan huonointa, ja Voutilainen on toistuvasti päästänyt helppoja maaleja.

Rasmus Reijola on pelannut yksittäisiä hyviä pelejä, mutta on tekniikaltaan kaukana selkeästä ykkösvahtityypistä. Antti Karjalainen roikkuu mukana siksi, että ennen Mika Toivolan tuloa urheilujohtajaksi Karjalaiselle lätkäistiin yltiöoptimistisesti ykkösvahdin sopimus, eikä häntä saada nyt kaupattua minnekään tilanteen ja tilien helpottamiseksi.

Ai niin, se tuleva päävalmentaja. Hämeen Sanomien mukaan tuleva päävalmentaja valitaan joukosta Matti Tiilikainen, Petri Matikainen ja Olli Salo. Lyhyesti ja ytimekkäästi suosittelen HPK:ta tekemään lopullisen valintansa Tiilikaisen ja Salon välillä. Tulisi kerholaista jatkumoa ja vahvempi pelikirja. Matikaisen näkisin Liigassa mieluummin jonkun isompiresurssisemman joukkueen lyhyissä projekteissa.

Viikon pelaaja: Kim Strömberg, KooKoo

Strömberg oli isossa roolissa johdattamassa KooKoota kahteen isoon voittoon. Ilveksen ja Pelicansin päänahat irtosivat, kun sentteri tehoili kahdessa ottelussa pisteet 3+2. Myös voittomaali Lahden lauantai-illassa kirjailtiin Strömbergin nimiin.

Viikon twitaatti: 

» Lähetä palautetta toimitukselle