Maanantaijää, viikko 41: Liiga sai huolestuttavan signaalin, Lasse ansaitsemansa kunnianosoituksen

LIIGA / Artikkeli
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com
Kauden ensimmäinen Maanantaijää nostaa esiin huolestuttavan pienet katsojamäärät Liiga-paikkakunnilla sekä Lasse Kukkosen jäähyväisottelun. Puhetta herää myös Lahden Pelicansin viime hetken värväyksistä.

Lasse Kukkonen päätti komean uransa lauantaina Kärppien paidassa Raksilan yleisön edessä. Mitä mieltä kyseisestä järjestelystä, että Kukkonen sai vielä lopettaa uransa kotiyleisön edessä?

Arto Määttä: Nostan hattuani Lasse Kukkoselle ja Oulun Kärpille. Kukkonen sai ansaitsemansa lopetuksen uralleen, kun pääsi vielä pelaamaan viimeisen kerran kotiyleisönsä edessä. Lasse Kukkosen huikea ura sai juuri oikeanlaisen päätöksen Oulussa. Todellista tyylikkyyttä seuralta järjestää tämä ilta Kukkoselle. Isoin harmi tietenkin tilanteessa, että nykytilanteessa Kärpät ei päässyt maksimaalisesti hyödyntämään tätä tilannetta. Jos rajoituksia ei olisi ollut ,niin halli olisi myyty varmasti loppuun, ja kassa olisi kiittänyt.

Nyt päättyi siis yhden hienon pelaajan ura vieläpä komealla tavalla. Tästä voi ottaa esimerkkiä monet seurat täällä Suomessa. En usko, että tämä jää ainoaksi Kukkosen muistamiseksi Oulussa ja Kärpiltä. Tulevaisuudessa voidaan nähdä hetki, jolloin Lasse Kukkosen paita nousee Raksilan kattoon. Johon se mielestäni kuuluukin. 

Lassi Seppä:  Lasse Kukkonen on jääkiekkolegenda. Oli Kärpiltä upea veto ottaa puolustaja vielä yhden ottelun sopimuksella mukaan täksi kaudeksi, jottei Kukkonen joutunut lopettamaan uraansa kabinetista käsin. Kärppälegendan viimeinen ottelu sisälsi runsaan määrän tunteita sekä aplodeja. Jokainen Kukkosen ratkaisu niin kiekottomana kuin kiekollisenakin noteerattiin, ja fanit muistuttivat suosikkiaan siitä, mitä tämä ikoni heille merkitsee. Koronakeväänä lopettamispäätöksen tehnyt puolustaja antoi uransa aikana kaiken ja vähän enemmän niin Kärpille kuin maajoukkueellekin.

Kukkosen uran suurin taito oli tehdä pelikavereistaan parempia. Omalla varmaotteisuudellaan pakkiparilleen lisäaikaa vaihto toisensa jälkeen ostanut Kukkonen on saanut ansaitsemansa arvostuksen kiekkoväen keskuudessa, vaikka ei koskaan olekaan virtuoosimainen kynäniekka ollutkaan. Jääkiekko jää kaipaamaan Lasse Kukkosen preesensiä. Hattu päästä!

Kukkonen sai kiittää viimeisen kerran pelaajana kotiyleisön joukkueensa kanssa.
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com

Lahden Pelicans on ollut myrskyn silmässä kevään ja kesän ajan. Juuri ennen kauden alkua joukkue teki vielä täsmävahvistuksia lainojen avulle. Miltä lahtelaisten tilanne nyt näyttää? Ja onko Ryan Lasch kovin hankinta koko Liigassa?

Arto Määttä: Ryan Lasch on tähän sarjaan törkeän kova hankinta. Mielestäni nykyisistä hankinnosta se kovin koko Liigassa. Olkoonkin vaikka ottelukohtainen sopimus, mutta kukaan ei voi väittää, ettei Lasch luo mielenkiintoa Pelicansia kohtaan. Laschin asema Lahdessa on iso. Hän teki kaudella 2011-12 niin pysyvän jäljen lahtelaiseen yleisöön. 

Eivät nämä muut Pelicansin hankinnatkaan huonoja olleet. Jesse Ylösen paluu Lahteen oli tervetullut. Hyvin liikkuva ja harjoituspeleissä äärimmäisen tehokkaasti esiintynyt Ylönen on iso apu Pelicansin hyökkäysosastolle. Sarjapeleissä lento ei vielä ole ollut tuloksellisesti ihan sillä samalla tasolla, mutta tulosta Lahdessa odotellaan Ylöseltä.

Eniten vahvistuksia lahtelaiset kaipasivat puolustukseen. Oskari Laaksosen hankinta oli erinomainen Pelicansilta. Pelicans tarvitsi kokoonpanoon kiekollisen puolustajan, jolla on käyttöä varsinkin ylivoimassa. Nyt Pelicans sai hankittua juuri sille osastolle hyvän pelimiehen. Niclas Almari taas tuo perusosaamista puolustukseen, jota myös Pelicans kipeästi tarvitsi.

Otto Somppi on kieltämättä mielenkiintoinen hankinta. Yhden ottelun otanta ei riitä liikoja arvioimaan, mutta siinä Somppi esitti lupaavia otteita. Kuitenkin näiden hankintojen myötä Pelicans varmasti nostaa osakkeitaan pudotuspelitaistelussa.

Veikko Nurminen: Pelicans on henkilökohtaisesti minulle vielä suuri mysteeri. Uusi päävalmentaja Tommi Niemelä haluaa selvästi rakentaa uutta Pelicans-identiteettiä. Romuluisesta pelityylistä tunnettu Pelicans on muuttumassa taitojoukkueeksi, jossa kovuutta ei juuri ole. Lahtelaisten iloksi hyökkääjä Antti Tyrväinen edustaa vielä vanhaa koulukuntaa. Pelicansin avausviikonloppu tuotti yhden voiton sekä tappion.

Pelicansin joukkue täydentyi ennen kauden alkua, kun pussinokkiin siirtyivät lainasopimuksella Jesse Ylönen, Otto Somppi sekä Oskari Laaksonen. Otto Somppi oli avausviikon ottelut sivussa loukkaantumisen takia. Puolustaja Oskari Laaksonen ansaitsee avausviikosta todella vahvan arvosanan. Taitava kiekollinen puolustaja toi selvästi erilaisia mahdollisuuksia lahtelaisten avauspelaamiseen. Huomionarvoista on myös se, että puolustaja laukoi kahdessa ottelussa peräti 13 kertaa.

Ryan Lasch palasi Lahteen Pelicansiin. Viimeksi turkoosipaita oli päällä kaudella 2011-12.

Seurat ovat joutuneet rajoittamaan yleisömääriään koronan takia. Löysikö yleisö halleille? Miltä näyttää tällä hetkellä tilanne loppukautta ajatellen?

Arto Määttä: Seurat eivät ole helpossa tilanteessa, kun korona pakottaa rajoittamaan yleisön ottamista katsomoihin. Lahdessa ja Mikkelissä luvut olivat seurojen kannalta erittäin huolestuttavia. Mikkelissä katsojamääräksi ilmoitettiin 1 103 ja Lahdessa määrä oli 1 365. Näissä siis jäätiin melkein puoleen siitä, mitä sai katsomoihin ottaa. Edes Ryan Laschin paluu ei saanut Lahdessa yleisöä tulemaan paikalle. Halliin tiettävästi sai ottaa reilut 2500 katsojaa. Näiden joukkueiden kohdalla voi sanoa, etteivät katsojat löytäneet hallille. Lappeenrannassa jäätiin samoin alle 2 000 katsojan rajasta ja Jyväskylässä päästiin juuri niukasti sen yli.

Tällä hetkellä tilanne on huolestuttava. Ainakin tietyt seurat tulevat olemaan pulassa noilla katsojamäärillä. Eikä nyt tässä vielä ainakaan ole näköpiirissä helpotusta luvassa liigaseurojen kannalta. Ei näytä siis hyvältä tällä hetkellä tilanne, mutta jäädään seuraamaan asioiden kehitystä. Sillä, jos tästä mennään vielä alemmas katsojamäärissä voidaan puhua täydestä katastrofista.

Riku Isokoski: Liigan avauskierrosten suurin puheenaihe oli tietysti katsomorajoitukset ja kasvomaskit. Avausviikonloppu antoi yhden erittäin huomionarvoisen hälytyksen kiekko-Suomelle. Tämä huomio on se, etteivät hallit täyttyneet läheskään tämän hetken sallittuun kapasiteettiinsa asti. Poikkeuksen tähän teki lauantain Kärpät–KooKoo-ottelu, johon Lasse Kukkosen uran päättymistä oli saapunut seuraamaan maksimimäärä eli 3 500 katsojaa.

Tämä ilmiö kertoo suoraan siitä, että ihmisten kynnys saapua liigaotteluihin on tällä hetkellä hyvin korkealla. On suorastaan pelottavaa ajatella, jos katsojamäärät oletettavasti vielä putoavat avausotteluiden määristä. Varsinkin Lahdessa ja Mikkelissä avausottelut olivat yleisömäärän osalta todellisia pohjanoteerauksia.

Toinen iso huolenaihe yleisön osalta liittyy kasvomaskien ja turvavälien säilyttämiseen. Viikonlopulta saatiin useita esimerkkejä etenkin fanikatsomoista, joissa turvaväleistä ei ollut mitään tietoa. Kasvomaskien käytössäkään ei ylletty läheskään sille tasolle, mikä olisi suotavaa tässä pahenevassa tautitilanteessa.

Varoittava esimerkki saatiin jo kauden avausottelusta HPK–Kärpät, jota koronaviruksen saanut HPK:n pelaajan lähipiiriin kuuluva henkilö oli katsomassa. Tällä kertaa tämän tapauksen hinnaksi koitui lauantain HPK–Sport-ottelun siirtäminen, mutta ennusmerkit eivät todellakaan ole lupaavia, jos tällaisia tapauksia ilmenee jatkossa.

Viikon pelaaja: Otto Karvinen, Kärpät

Viikon kahdessa ottelussa kaksi maalia ja yhteensä kolme tehopistettä. Tehotilasto +3 on myös erinomainen. Vahvana työhevosena tunnettu Karvinen muodosti avausviikolla yhdessä Jari Sailion sekä Michal Kristofin kanssa oululaisten parhaimman hyökkäysketjun.

Viikon twitaatti:

» Lähetä palautetta toimitukselle