Maanantaijää, viikko 3: Harva nuori tähdenalku palasi Liigaan säväyttävästi, tyhjennysmyynnit ovat alkamaisillaan

LIIGA / Artikkeli
Liigaan saatiin viime viikolla uusi päävalmentaja Marko Kauppisen muodossa.
Kuva © Oskari Mäkisarka / https://facebook.com/makisarkaphoto
Vuoden ensimmäinen Maanantaijää suuntaa katseensa kahtiajakautuneen Liigan syihin ja seurauksiin. Lisäksi puhuttaa nuorten Leijonien paluu Liiga-joukkueisiinsa.

Onnistumisten vastapainoksi Liigassa on riittänyt tällä kaudella epäonnistujia, eritoten seuratasolla. Sarja onkin harvinaisen kahtiajakautunut.

Riku Isokoski: Runkosarjaa on jäljellä reilu kolmannes ja joukkueiden väliset erot ovat vähitellen tulleet entistä selvemmin esille. Lyhyesti tilanteen voi niputtaa siten, että Kärpät on selvästi muista karussa, jonka jälkeen sijojen 2–8 joukkueet ovat kymmenen pisteen sisällä toisistaan. Tämän jälkeen ero yhdeksänteen sijaan on jo peräti 17 pistettä, eikä yhdenkään joukkueen voi sanoa olevan vielä täysin ulkona pudotuspelitaistosta. Liigassa on tällä hetkellä kieltämättä kahden kerroksen väkeä.

Jere Korkalainen: Ja tästäkin kahtiajaosta on helppo löytää yhdistävää ja erottavaa tekijää. Ylempää kastia johtava Kärpät tunnetaan systemaattisesta toiminnasta jo vuosikausien ajan. Selvän strategian ympärille on pystytty rakentamaan seura, jota voi lähestulkoon kutsua dynastiaksi. Selvä urheilullisen toiminnan punainen lanka löytyykin oikeastaan jokaisesta ylemmän kastin joukkueesta. Toki useimmat joukkueet ovat myös hyvin varallisia, mutta sekään ei tuo taattua onnea.

Tämän väitteen varmistaa alemman kastin TPS, joka on melko lähellä pudotuspelien ulkopuolelle jäämistä. Oikeastaan koko alempaa kastia kuvaa toiminta, josta on vaikea löytää selvää punaista lankaa. KalPaan ja Ässiin sellaista selvästi yritetään rakentaa, mutta sen takia he ovatkin pudotuspeliviivan yläpuolella.

Isokoski: Toisaalta sekin kertoo hyvin tämän hetken tilanteesta, että pudotuspeleihin pääsee tänä keväänä hyvin todennäköisesti alle 80 pisteellä, mikä on ollut harvinaista nykyisen pistelaskusysteemin aikana.

Asialla on kuitenkin hopeareunuksensa, sillä kamppailu viimeisestä kahdesta pudotuspelipaikasta on mukavan tiukkaa. Niin kummalliselta kuin se kuulostaakin kaikkien mahdollisten sekoilujen jälkeen, niin näen TPS:llä olevan jopa oikeinkin hyvät mahdollisuudet puristaa itsensä kymmenen parhaan sakkiin. Viime viikko oli turkulaisilta kova osoitus joukkueen potentiaalista, sillä se haki täydet pisteet Tapparan vieraana ja onnistui nappaamaan pisteen Kärpiltä.

Marko Virtasen TPS:n matka kohti pudotuspelejä on kivinen.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti

Korkalainen: Liigassa on ollut tänä vuonna harvinainen määrä pienempia tai isompia kriisejä ja niistä monet ovat kulminoituneet valmentajan heiluvaan palliin. Viidet potkut on nähty, ja näistä neljä potkut antanutta seuraa majoittaa sarjataulukon neljä viimeistä sijaa. Hyvä esimerkki, ettei se päävalmentajan vaihto ole mikään oikotie onneen, jos seuran toiminta on muuten retuperällä. Tässä erityisesti terveiset Lahteen.

Mikään seura, joka tällä hetkellä kyntää ei ole varsinainen menestyjä viime vuosien ajalta, kun TPS:kään ei ole päässyt lähellekään omaa potentiaaliaan. Koska mitään voittavaa polkua ei seurassa ole olemassa, sinne palaaminen on vaikeaa. Esimerkiksi JYP onnistui tekemään nopean korjausliikkeen kriisiä muistuttaneen viime kauden jälkeen, mutta vastavuoroisesti esimerkiksi SaiPan Ari Santasen valmentamasta kaudesta alkanut korpivaellus ei ole vieläkään päättynyt.

Kaksi pudotuspelipaikkaa on tosiaan tarjolla ja näen tällä hetkellä KalPan sekä Ässien ainoaksi varteenotettavaksi haastajaksi TPS:n. Yksittäinen vakuuttava viikonloppu ei TPS:ää vielä kovin korkealle nosta, enkä nousuun kymmenen joukkoon uskokkaan. KalPan ja Ässien vire on pidemmällä aikajänteellä myös selvästi vakuuttavampi, tai vähintään niin vakuuttava, ettei TPS ole halutulla tavalla onnistunut kuromaan eroa.

Kahdeksan pistettä on iso ero. Kolme keskinäistä kohtaamista voi näytellä vielä suurta roolia. Sivuhuomiona kiitokset Liigan otteluohjelman luojalle, sillä viimeisin näistä on Liigan toiseksi viimeisellä kierroksella. Voi hyvin olla, että pelissä on todella isot panokset.

Isokoski: Mikkelissä puolestaan kirjoitettiin uusi surullinen luku tämän kauden valmentajapotkulistaan, kun Marko Kauppinen otti erotetun Pekka Kangasalustan jättämät ohjakset käsiinsä. Kauppisen alku Jukurien peräsimessä oli täysi katastrofi, sillä KalPa antoi todellista tukkapöllyä 2–5- ja 8–1-voitoillaan viikonlopun tuplapeleissä. Pahoin pelkään, että loppukausi tekee silkkaa hallaa myös ensi kaudelle nimetyn Kauppisen valmentajauralle, sillä Jukurien nykyinen tilanne on todella surullinen.

Jukurit on mielestäni lähimpänä kaikista joukkueista tyhjennysmyyntien aloittamista, sillä mikään ei oikeastaan viittaa joukkueen nousevan mukaan pudotuspelitaistoon. Vaikka Jukureissa taloudelliset resurssit ovat olleet sen koko Liiga-taipaleen ajan hyvin ohuet, niin myös johtoportaan ammattimaisuuden taso ei näytä vastaavan sitä, mitä sen pitäisi olla yhdessä Euroopan parhaassa kiekkosarjassa.

Korkalainen: Jukurien kohdalla tulee vaan muistaa, että materiaali on hyvin rajallinen, eikä tyhjennysmyynneissä ainakaan muita Liiga-seuroja kiinnostavia palasia ole loputtomasti. Itse suuntaisin tyhjennysmyynnilliset katseet ennen kaikkea Lahteen. Sieltä löytyy Liigan pudotuspelijoukkueisiin kelpaavia palasia kahden käden sormien verran.

Idän ihmekin alkaa olla lähellä pudotuspelijunan karkaamista. Viikonlopun JYP-voitolla ei pitkälle pötkitä, kun tappioita tulee toinen toisensa perään. Myös SaiPassa on tietyt yksilöt, jotka voivat kiinnostaa. Ennakkoon kaikkien tietämien nimien lisäksi kääntäisin katseet esimerkiksi John Perssoniin – onko jollain tarvetta uinuvalle maalinsylkijälle? Kymmenen maalia lokakuun loppuun mennessä, minkä jälkeen maaleja ei ole syntynyt yhtäkään.

Maccelli johtaa alle 20-vuotiaiden pistepörssiä.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/

Alle 20-vuotiaiden MM-turnaus tunnetaan nuorten pelaajien mahdollisuutena saada uutta intoa Liiga-kauteen. Suomen kisat kulkivat melko sekavissa merkeissä, eikä onnistujia ollut jonoksi asti. Miten nuoret tähdenalut palasivat Liigaan?

"Miten käy vastuun pudotuspeleissä, jos taiturin pelirohkeudesta tulee peliuhka?"

Isokoski: Tšekissä käytyjen nuorten MM-kisojen jälkeen paluu arkeen koitti myös Liigassa pelaaville tulevaisuuden toivoille. Vaikka Suomi selviytyikin mitalipeleihin, niin silti monien pelaajien suorituksen kisoissa voi sanoa olleen pettymys kuluvan kauden esitykseen peilaten. Esimerkiksi Matias Maccelli pelasi kisoissa jopa hämmästyttävän heikosti, mutta Ilveksessä on jälleen ollut näkyvissä syksyltä tuttuja esityksiä. Kunnollisen pelitavan vaikutus pelaajiin on ilmeinen.

Korkalainen: Juuri näin. Maccelli on mielenkiintoinen tapaus, sillä Liigassakin nähdään puolustuspelistä varastamista, mutta tehoja tulee. Miten käy vastuun pudotuspeleissä, jos taiturin pelirohkeudesta tulee peliuhka?

Nostan esille kolme muuta poimintaa. Anttoni Honka vakuutti kisoissa löytäen peliinsä kaivattua puolustuspään varmuutta. Liigaan hän palasi huomatakseen, ettei ylivoimavastuuta JYPissä tullut, vaikka hän oli ennen kisoja erikoistilanteen vakiomiehiä. Honka onnistui kuitenkin perjantaina tekemään Liiga-uransa ensimmäisen maalin Hippoksella. Lukon takalinjoilla Ville Heinolan alamäki näyttää jatkuvan, sillä ykkösparin paikasta huolimatta vastuu jäi erittäin pieneksi, eikä luottamusta Pekka Virralta irronnut. Patrik Puistola puolestaan palasi Tapparan kokoonpanoon, eikä toistaiseksi uutta lainapestiä ole näköpiirissä.

Isokoski: Toinen Tapparan pelaaja, jonka tulevaisuus näyttää olevan hämärän peitossa on Toni Utunen. Adam Polášekin hankinnan myötä Tapparan puolustus on täynnä kokeneita huippupelaajia, eikä Utuselle liene luvassa peliaikaa. Sama tilanne taitaa olla edessä myös Rädyn veljeksillä, jotka kyllä erottuivat edukseen kisoissa. Sairastupaansa tyhjemmäksi saaneessa Kärpissä varsinkin hyökkäyksen tulosyksikön pelipaikat ovat vielä nuorukaisten ulottumattomissa.

Korkalainen: Tapparalla tosiaan on nuorten pelaajien rooleja ratkottavana runsain mitoin. Varsinkin Utusen ja Puistolan kohdalla loogisimmalta tuntuisi vakituinen loikka toiseen Liiga-seuraan. Enkä yllättyisi, vaikka Kristian Tanus ja Kasper Simontaival liittyisivät samaan joukkoon seuraavan vuoden aikana.

Yksi mielenkiintoisimmista Liiga-paluista nähtäneen ensi viikolla, kun Justus Annusen voi odottaa palaavan Kärppien maalille. Patrik Rybár ei onnistunut sairastumisen ja epävarmuuden vuoksi säväyttämään Annusen poissaollessa kuin hetkittäin. Annunen puolestaan kuului Tšekissä joukkueen harvoihin onnistujiin, vaikka helppoja maaleja meni yksi siellä, toinen täällä.

Viikon pelaaja: Matti Järvinen, KalPa

Kuusi maalia, seitsemän tehopistettä ja tehomerkintä +10 viikon kahteen otteluun. Jukurituhoajaksi erikoistunut sentteri oli Liiga-viikon ehdottomia valopilkkuja.

Viikon twitaatti:

» Lähetä palautetta toimitukselle