Kari Lehtosen ura mahdollisesti katkolla − toinenkin kokenut NHL-vahti vielä ilman sopimusta

NHL / Artikkeli
Mihin nuttuun Dallas Starsin värit vaihtuvat?
Kuva © Getty Images
NHL:ssä on vapailla markkinoilla vielä kaksi kokenutta maalivahtia.

Kari Lehtonen

Eniten ihmisiä saattaa kiinnostaa, missä pian 35-vuotta täyttävä Lehtonen pelaa, jos on pelaakseen ensi kaudella. IL:n haastattelussa syyskuun alussa Lehtonen mainitsi, että NHL on ainut paikka, missä hän haluaa pelata − KHL ei ole vaihtoehto eikä ilmeisesti Suomeen palaaminenkaan.

Kokeneella Lehtosella on takanaan yhdeksän kautta Dallas Starsin riveissä. Tuona aikana hän pääsi pelaamaan pudostuspelejä kaksi kertaa − Lehtoselle pelejä kertyi näinä kertoina 17 kappaletta. NHL-runkosarjaotteluita Lehtonen on päässyt urallaan pelaamaan hulppeat 649 kertaa ja hän on myös toiseksi eniten voittoja kerännyt Starsin maalivahti.

Viimeisen sopimuksensa Starsin kanssa Lehtonen kirjoitti syyskuussa 2012. Sopimuksen vaikutus palkkakattoon oli 5,9 miljoonaa dollaria ja oli voimassa vuosina 2013-18.

Lehtoselle voisi löytyä töitä ensi kaudelle, mutta roima palkanalennus olisi tiedossa. Uusi sopimus olisi varmasti hyvin samanlainen, minkä Antti Niemi kirjoitti Pittsburgh Penguinsin kanssa kesällä 2017. Sopimus oli vuoden mittainen ja arvoltaan 700 000 dollaria.

Mahdolliset seurat:

Penguins voisi kaivata kokeneempaa maalivahtia toiseksi maalivahdikseen helpottamaan Matt Murrayn työtaakkaa. Viimeksi tosin Penguinsilla ei oikein toiminut kokeneempi suomalaisvaihtoehto, kun Niemi floppasi katastrofaalisesti. Pittsburgh Penguinsilla on vajaa 800 000 dollaria tilaa palkkakatossa.

Toinen vaihtoehto voisi olla Los Angeles Kings, jossa Jonathan Quickin parina pelaa Jack Campbell. Quick laitettiin juuri loukkaantuneiden listalle. Kingsillä on palkkakatossa vielä tilaa reilut 300 000 dollaria. Todennäköistä on, että Kings menee kaksikolla Campbell ja Peter Budaj, joka nostettiin juuri farmista.

Kolmentena vaihtoehtona voisi olla maalivahtien loukkaantumisten kanssa taisteleva Philadelphia Flyers. Joukkue tosin juuri nappasi siirtolistalta Toronto Maple Leafsin hylkäämän Calvin Pickardin. Flyersilla on palkkakatossa tilaa yli kahdeksan miljoonaa dollaria, mutta kaksi ja puoli miljoonaa dollaria palaa palkkabudjettiin, kun Michal Neuvirth otetaan pois loukkaantuneiden listalta.

Neljäntenä mainittakoo vielä Florida Panthers. Seura koki menetyksen maalivahtiosastollaan, kun Roberto Luongo joutui jäämään sivuun kesken viime ottelun ja on laitettu nyt myös loukkaantuneiden listalle.

Panthersin maalivahteina ovat tällä hetkellä James Reimer ja Michael Hutchinson. Panthersilla on palkkakatossa vielä tilaa reilu miljoona dollaria.

Sokerina pohjalla ovat Washington Capitals ja Winnipeg Jets, joiden menestys on pitkälti Braden Holtbyn ja Connor Hellebuyckin varassa. Capitalsin toisena maalivahtina on Pheonix Copley, jolla on NHL-kokemusta 83 minuuttia. Jetsin toisena maalivahtina häärii 25-vuotias Laurent Brossoit, joka on päässyt ottamaan tuntumaa NHL-peleistä 28 kertaa. Capitalsin palkkakatto on täynnä, ja Jetsillä on tilaa vielä reilut viisi miljoonaa dollaria.

Steve Mason

30-vuotias Mason ei ole juurikaan päässyt urallaan samanlaiseen vauhtiin, missä oli pelatessaan Columbus Blue Jacketsissa kaudella 2008-09. Tuolloin kanadalaismaalivahti onnistui myös voittamaan Calder Memorial Trophyn kauden parhaana tulokkaana.

Mason pelasi Blue Jacketsissa aina kauteen 2012-13 asti, jolloin hänet lähetettiin vaihtokaupassa Flyersiin.

Flyersissa Mason pelasi tilastollisesti ainakin kohtalaisesti ja 2014-15 kaudella erittäin hyvin. Kyseisen kauden jälkeen lähtivät tilastot laskusuuntaan, ja kausi 2016-17 jäi Masonin viimeiseksi Flyersissa.

Kesän jälkeen Mason kirjoitti sopimuksen Winnipeg Jetsin kanssa ja pelasi yhden rikkonaisen kauden. Kesällä 2018 Jets kauppasi Masonin Montreal Canadiensiin, mutta seura purki sopimuksen jo samana päivänä.

Masonin viimeisimmän sopimuksen arvo oli 4,1 miljoonaa dollaria kaudelta ja uuden sopimuksen arvo tulisi olemaan luultavasti 700 000 dollarin ja miljoonan dollarin välillä. 

Mahdolliset seurat:

Masonin perässä olisivat varmasti samat seurat, jotka voisivat olla kiinnostuneita myös Lehtosesta. Valinta kahden loukkaantumisista kärsineen maalivahdin välillä ratkeaa todennäköisesti palkkapyynnön perusteella. Mason voi myös yllättää ja lähteä ison rahan perässä KHL:ään.

» Lähetä palautetta toimitukselle