Maalikuningas, kultaleijonat ja mestarivalmentaja johtavat ennätyksellistä suomalaisrynnistystä – Sveitsin liiga alkaa keskiviikkona

Muut Sarjat / Artikkeli
Tekeekö Sakari Manninen taikojaan myös Geneven paidassa?
Kuva © Juuso Koro / @juusokuvaa
Sveitsin liigassa on jälleen ennätysmäärä suomalaisia, kun maan pääsarjassa viilettää peräti 31 suomalaispelaajaa. Myös vaihtoaitiossa kuullaan tuttua kieltä. Petri Matikainen käskyttää Bielissä ja Jussi Tapola Bernissä.

Sveitsin liiga päättyi viime kaudella erittäin viihdyttävään finaalisarjaan Genéve-Servette HC:n ja EHC Biel-Biennen välillä. Suomalaisväritteinen sarja venyi lopulta 7. otteluun, jonka geneveläiset veivät lukemin 4–1.

Kotijoukkueen hahmoksi nousi loukkaantuneena pelannut puolustaja Sami Vatanen kahdella maalillaan. Kannu matkasi hallintokaupunkiin ensimmäistä kertaa joukkueen 117-vuotisen historian aikana.

Alkavalla kaudella Sveitsin liigan suomalaisedustus on jälleen varsin vahva ja mielenkiintoisia persoonia löytyy niin kaukalosta kuin penkin takaa.

NL:n suomalaiset kaudella 2023–24:

HC Ajoie

Petteri Nummelin (apuvalmentaja)

HC Ambrì-Piotta

Janne Juvonen (maalivahti)
Jesse Virtanen (puolustaja)

SC Bern

Julius Honka (puolustaja)
Joona Luoto (hyökkääjä)
Jussi Tapola (päävalmentaja)

EHC Biel-Bienne

Harri Säteri (maalivahti)
Ville Pokka (puolustaja)
Aleksi Heponiemi (hyökkääjä)
Toni Rajala (hyökkääjä)
Jere Sallinen (hyökkääjä)
Petri Matikainen (päävalmentaja)
Juha Vuori (apuvalmentaja)

HC Davos

Kristian Näkyvä (puolustaja)
Aleksi Peltonen (hyökkääjä)
Waltteri Immonen (apuvalmentaja)

Genève-Servette HC

Sami Vatanen (puolustaja)
Valtteri Filppula (hyökkääjä)
Teemu Hartikainen (hyökkääjä)
Sakari Manninen (hyökkääjä)

EHC Kloten

Juha Metsola (maalivahti)
Miro Aaltonen (hyökkääjä)
Niko Ojamäki (hyökkääjä)
Kimmo Rintanen (apuvalmentaja)
Saku Martikainen (apuvalmentaja)

SCL Tigers Lagnau

Juuso Riikola (puolustaja)
Vili Saarijärvi (puolustaja)
Harri Pesonen (hyökkääjä)
Aleksi Saarela (hyökkääjä)
Jukka Varmanen (apuvalmentaja)

Lausanne HC

Miikka Salomäki (hyökkääjä)
Antti Suomela (hyökkääjä)

HC Lugano

Mikko Koskinen (maalivahti)
Jesper Peltonen (puolustaja)
Markus Granlund (hyökkääjä)
Arttu Ruotsalainen (hyökkääjä)
Kalle Kaskinen (apuvalmentaja)

Zürich Lions

Mikko Lehtonen (puolustaja)
Juho Lammikko (hyökkääjä)

Mestaruustaisto käydään vanhojen suosikkien välillä – joukkueiden rungoissa vaihtelevasti muutoksia

Ennustaminen on aina vaikeaa, mutta todennäköisyyksiä tutkimalla osuu melko usein oikeaan. Katsomalla viime vuoden finaalijoukkueiden runkoa, pelitapaa ja pysyvyyttä, ei liene vaikea ennustaa, että Genève-Servette ja Biel-Bienne kamppailevat tälläkin kaudella kärkisijoista. Muita potentiaalisia mestarikandidaatteja ovat EV Zug ja Zürich Lions.

Geneveläiset lähtevät tulevaan kauteen ennakkosuosikin viitta harteillaan. Joukkueen runko ei ole hirveämmin muuttunut. Merkittäviksi lähtijöiksi voidaan laskea hirmutehoja aiemmilla kausilla nakuttanut puolustaja Henrik Tömmernes ja hänen maamiehensä Linus Omark.

Tömmernes on ollut puolustuksen selkeä johtaja ja joukkueen sisäisen pistepörssin kärkisijoilla. Omark taas oli hyökkäyspelin sielu yhdessä Teemu Hartikaisen kanssa. Omark myös vei nimiinsä joukkueen sisäisen pistepörssin, mutta Hartikainen voitti runkosarjan maalikuninkuuden.

Genève-Servette ei jäänyt siirtomarkkinoilla toimettomaksi. Tömmernesin nimelliseksi korvaajaksi hankittiin Färjestadista 29-vuotias kiekollinen puolustaja Theodor Lemström, ja Omarkin paikan ykkösen laidalta ottanee Pohjois-Amerikasta saapuva Sakari Manninen. Hartikainen saa siis jälleen vierellensä hyvän ystävän. Kaksikon kemiat tietäen hienoja maaleja ja tehoja sopii taas odottaa.

Bielin osalta ilmassa on kysymysmerkkejä viime vuoden mestaria enemmän. Pelaajisto on pysynyt rungon osalta likimain samana viime kauteen verrattuna. Lisäksi joukkueeseen on hankittu Ville Pokka ja Aleksi Heponiemi, jotka molemmat lähtökohtaisesti vahvistavat joukkuetta. Heponiemi tosin pääsee tositoimiin vasta joulukuussa polvivammansa takia.

Antti Törmäsen Biel-Biennen päävalmentajana korvaava Petri Matikainen on meritoitunut, erittäin pätevä ja pelaajalähtöinen valmentaja. Avainkysymys lieneekin, kuinka nopeasti Matikainen saa ajettua oman valmennusfilosofiansa joukkueen sisään.

Petri Matikainen pyrkii täyttämään Antti Törmäsen valtavat sappaat
Kuva © Pekka Rautiainen

Törmänen ei ole Bielissä "vain valmentaja". Hän on kaikkien kaikkien kaupunkilaisten sydämissä oleva ihminen ja taistelija vailla vertaa. Viime kevään hurmoksessa joukkue pelasi nimenomaan valmentajalleen, jonka kamppailu sappirakon syöpää vastaan on jatkunut. muutaman vuoden ajan. Tämä ei voi olla vaikuttamatta Matikaisen työryhmän lähtökohtiin.

Muista menestyssuosikeisa sekä Zugin että Zürichin pelaajarunko on kokenut jonkin verran muutoksia.

Zugin pelillisesti merkittävin poistuja on ruotsalaispuolustaja Christian Djoos. Kahden seuraa edustamansa kauden aikana mies nakutti tehoja reilun 0,5 pisteen ottelukeskiarvolla ja nousi yhdeksi joukkueen johtavista pelaajista. Hänen tilalleen Zug hankki Växjössä hyvän kauden pelanneen Lukas Bengtssonin.

Kokonaisuutena joukkueen tilanne on kuitenkin varsin hyvä. Avainpelaajista hyökkääjät Jan Kovář, Lino Martschini ja Gregory Hofman pelaavat pitkillä sopimuksilla ja kantavat isoa vastuuta kevään ratkaisupeleissä.

Zürichin kohdalla vaihtuvuus pelaajistossa on ollut sangen vilkasta. Tehomiehistä joukkueen viime kauden pistepörssin kakkonen Lucas Wallmark siirtyi Fribourgiin ja Alexander Texier palasi välivuoden jälkeen takaisin Columbus Blue Jacketsin riveihin. Lisäksi vime kauden päävalmentaja Rikard Grönborg työskentelee nykyään Tapparan riveissä.

Vaikka lähtijät vievät mukanaan kosolti tehopisteitä, paluupostissa on luvassa nimekkäitä vahvistuksia. Latvian maajoukkuemies Rudolfs Balcers saapuu AHL:stä, samoin ruotsalainen Jesper Fröden. Viime kaudella Coloradossa kiekkoillut Denis Malgin palaa pääkaupunkiin, ja hänen vanavedessään saapuu myös 450 NHL-ottelun veteraani, kokenut Derek Grant.

Sarjan todennäköisin hännänhuippu on HC Ajoie, jossa Petteri Nummelin valmentaa toista kauttaan.

Suomalaisittain kaudesta on tulossa jälleen mielenkiintoinen

On jossain määrin ainutlaatuinen tilanne, että kahden suurimman mestarisuosikin avainpelaajat ovat pääosin suomalaisia. Myös kaksi suomalaista päävalmentajaa ulkomaalaisen sarjan huippujoukkueissa ei ole jokavuotinen ilmiö.

Sekä Matikainen että Bernin Jussi Tapola joutuvat äärimmäisen kovan haasteen eteen. Kuten alussa todettiin, Törmäsen saappaat Bielissä ovat massiiviset ja paineet onnistua varmasti valtaisat. Tapola taas on kaiken nähnyt ja voittanut valmentaja. Nyt hän on yhdessä eurooppalaisen jääkiekkomaailman vaativimmista paikoista, jossa kultaiset muistot Tapparasta eivät enää lämmitä.

Molemmat valmentajavelhot elävät haasteista, joten tilanne on varmasti henkilökohtaisellakin tasolla kutkuttava. Äärimmäisen kilpaillussa sarjassa tulosta on kuitenkin synnyttävä nopeasti, jotta ulkomaalainen valmentaja ei saa tuta kenkää kannikoillaan

Myös kaukalossa tilanne on suomilasien läpi katsottuna sangen kutkuttava. Manninen ja Hartikainen tuntevat toisensa läpikotaisin, ja ovat kylväneet tuhoa sekä seura- että maajoukkueessa pelatessaan yhdessä. Jatkuuko dominanssi myös Sveitsissä? 

Maalien osalta Niko Ojamäellä on varmasti kovat piipussa Klotenin hyökkäyksessä. Mies on näyttänyt että verkko heiluu kovissa sarjoissa, ja tehoja on syntynyt viime kausien aikana varsin mallikkaasti. 

Niko Ojamäen ruuti on ollut viime vuosina kuivaa

Viime kaudella Klotenissa itsensä pelaavaan kokoonpanoon vakiinnuttanut puolustaja Jesper Peltonen siirtyy lapsuuden maisemiinsa Luganoon, jossa hänen isänsä Ville Peltonen viiletti kolmen kauden ajan vuosina 2002–05. Myös Jesperin kaksoisveli Aleksi jätti Yhdysvaltojen yliopistosarjan taakseen, ja solmi kaksivuotisen kontrahdin HC Davosiin. Tulevalla kaudella nähtäneen siis myös suomalaisveljesten kohtaamisia.

C More esittää NL-otteluita palveluidensa kautta Suomessa.

» Lähetä palautetta toimitukselle