MM-lohko A: Kanada johtaa joukkoa - Mukana myös runsaasti suomalaisille tuttuja nimiä

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Saksa ja Kanada ovat A-lohkon kovimpia maita.
Kuva © Samuli Huikuri
Helsingissä pelattavassa A-lohkossa Kanada on ennakkosuosikki, mutta yllätyksillekin on tilaa.

Kanada

Edellisten MM-kisojen sijoitukset: neljäs (2018), hopeaa (2019), kultaa (2021)

PäävalmentajaClaude Julien

Kanada puolustaa Suomessa viime kisojen MM-kultaansa. Kisajoukkue on uusiutunut isolla kädellä MM-kultaa voittaneesta joukkueesta, mukana on vain Maxime Comtois. Muuten Kanadan joukkue on väkivahva ja maa kuuluukin turnauksen suurimpiin ennakkosuosikkeihin.

Kokoonpano koostuu lähes täysin NHL-pelaajista ja on vahva. Pelaajat ovat kaikki NHL:n pudotuspelien ulkopuolelle jääneistä joukkueista tai Euroopassa kautensa jo lopettaneista joukkueista, mutta heitä on vasta 24, joten yksi pelaaja mahtuu vielä kokoonpanoon.

Nimekkäimmät pelaajat ovat hyökkäyksessä Winnipeg Jetsin Pierre-Luc Dubois, Ottawa Senatorsin Drake Batherson ja New York Islandersin Mathew Barzal. Puolustuksen kärkinimenä on niin ikään Ottawa Senatorsissa pelaava Thomas Chabot.

NHL:n ulkopuolelta mukana on kaksi pelaajaa: SHL-maalivahti Matt Tomkins ja KHL-hyökkääjä Eric O'Dell.

Arvio: Kanada on ykkössuosikki voittamaan Helsingin-lohkon. Maa tulee myös melko suurella todennäköisyydellä selvittämään tiensä mitalipeleihin ja on yksi turnauksen voittajasuosikkeja.

Saksa

Edellisten MM-kisojen sijoitukset: ei selvinnyt pudotuspeleihin (2018), putosi puolivälierissä (2019), neljäs (2021)

Päävalmentaja: Toni Söderholm

Viime vuonna välieriin yltäneen ryhmän olympialaiset päättyivät suureen pettymykseen, kun jopa puolivälierät jäivät haaveeksi. Varsinkin hyökkäys on muuttunut suuresti muutaman kuukauden takaisesta joukkueesta.

Philipp Grubauer on kelvollinen maalivahti, vaikka kausi Seattle Krakenissa jäi selvästi odotuksista.

Puolustuksen johtotähdeksi Saksa saa NHL-kauden tähtitulokkaan Moritz Seiderin. Muu puolustus tarjoaa runsaasti kokemusta, kun runkokalustoon kuuluvat jo reilut kymmenen vuotta sitten MM-jäillä nähdyt Korbinian Holzer ja Moritz Müller

Maalivahtiosaston ja puolustuksen tapaan hyökkäykseen on tarjolla yksi NHL-apu, kun joukkuetta vahvistamaan tuli Ottawa Senatorsin Tim Stützle.

Hänen lisäkseen hyökkäyspään johtohahmoihin voi laskea Mattias Plachtan ja Leo Pföderlin. Tuoremmmista kisanimistä on hyvä nostaa myös 30-vuotiaana miesten arvokisadebyyttinsä tekevä Daniel Schmölz.

Arvio: Taso riittää jatkoon alkulohkosta, mutta puolivälieristä eteenpäin ei ole asiaa.

Sveitsi

Edellisten MM-kisojen sijoitukset: hopeaa (2018), putosi puolivälierissä (2019, 2021)

Päävalmentaja: Patrick Fischer

Maalivahtiosastolla Sveitsi luottaa kokemukseen, kun veräjää vartioivat Reto Berra ja Leonardo Genoni. On vielä vaikea arvioida, kuka kantaa suurimman vastuun joukkueessa.

Puolustus saa kolme NHL-apua, kun Dean Kukan, Jonas Siegenthaler ja Janis Moser  tulevat joukkueen avuksi. Euroopassa pelaavista Lukas Frickin voi odottaa nousevan suurimpaan rooliin.

Timo Meier ja Nico Hischier takaavat kärkilaadun hyökkäyspeliin. Useat nuorten kisat käynyt Calvin Thürhauf tekee miesten tasolla MM-kisadebyyttinsä, eikä sovi tietenkään unohtaa kisaennätyksen kimppuun iskevää Andres Ambühliä.

Sveitsin joukkue osoitti vaarallisuuttaan Ruotsin EHT-turnauksessa, jonne se tuli korvaamaan kilpailutoiminnan ulkopuolelle suljettua Venäjää. Vakuuttavaa esitystä Suomea vastaan seurasi kaksi tappiota, mutta Ruotsin kaataminen oli lähellä.

Arvio: Lähtökohdiltaan Helsingin lohkon toiseksi paras joukkue, ja tulee antamaan täyden vastuksen puolivälierissä, kuka tuleekaan siinä vaiheessa vastaan. Välieräpaikka on realistinen, vaikka suosikkina puolivälierään Sveitsi ei todennäköisimmin lähde. 

Slovakia

Edellisten MM-kisojen sijoitukset: ei selvinnyt pudotuspeleihin (2018, 2019), putosi puolivälierissä (2021)

Päävalmentaja: Craig Ramsay

Slovakian maajoukkue on muuttunut reilusti muutoksia koko maan hullaannuttaneen olympiapronssin jälkeen. Joukkueen johto joutui ottamaan vastaan runsaasti kieltäytymisiä MM-kisojen osalta, eikä NHL:stäkään ole irronnut suuremmin apuja.

Näin ollen Slovakia lähtee kisoihin olympialaisista heikentyneellä ryhmällä. Odotuksia onkin vedetty pronssisijasta alaspäin myös julkisesti.

Osin edellisestä johtuen joukkueessa on osin melko erikoisia valintoja. Jotkut nimet selittyvät pienen maan suurten toimijoiden valtapolitiikalla, toisaalta Slovakian ryhmään on tietoisesti nostettu nuoria lupauksia jopa näyttöjen kustannuksella.

Maajoukkuepestin toivotaan olevan strateginen keino nostaa varausikäisten talenttien arvoa ennen heinäkuun NHL-varaustilaisuutta.

TPS-komeetta Juraj Slafkovský on itsestään selvä valinta, kuten myös puolustuspään huippulupaus Šimon Nemec, mutta esimerkiksi hyökkääjä Adam Sýkoran mukanaolo vastaa lähinnä samaa kuin Joakim Kemell olisi mukana Suomen ryhmässä.

Kaikille kolmelle slovakkilupaukselle toivotaan ykköskierroksen NHL-varausta.

Arvio: Kamppailee viimeisestä pudotuspelipaikasta Tanskan kanssa. Jos etenee pudotuspeleihin, ei juuri toivoa edetä puolivälieriä pidemmälle.

Ranska taistelee säilymisestä, Slovakia tähtää pudotuspeleihin.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/

Tanska

Edellisten MM-kisojen sijoitukset: ei selvinnyt pudotuspeleihin (2018, 2019, 2021)

Päävalmentaja: Heinz Ehlers

MM-kisojen vakikävijäksi asemoitunut Tanska lähtee tutunlaisista asetelmista Helsingin-lohkoon.

Se ei kuulu enää pienimpien lilliputtien joukkoon, mutta ei toisaalta pysty täysimääräisesti haastamaan suurmaitakaan, joten maa kamppailee jälleen väliinputoajan roolissa parhaimmillaan viimeisestä pudotuspelipaikasta.

Joukkueen ehdoton ykköstähti on NHL:ää Winnipeg Jetsissä pelaava tähtihyökkääjä Nikolaj Ehlers. Myös hyökkääjä Joachim Blichfeld on pelannut jo useamman kauden Pohjois-Amerikassa ja on päässyt maistamaan NHL-vauhtia.

Muuten joukkue koostuu pääasiassa Tanskassa ja Ruotsissa pelaavista pelaajista. Mukana on myös Jukurien puolustaja Oliver Larsen.

Joukkueen kokeneemmasta kaartista löytyy myös tuttuja nimiä, kuten Jokereista tuttu Peter Regin, NHL:ssä pitkään pelannut Frans Nielsen ja jo vuosikausia maalinsuuta luotettavasti tilkinnyt Sebastian Dahm.

Arvio: Kamppailee jälleen viimeisestä pudotuspelipaikasta, joka on jo kolmesti jäänyt aivan ulottuville, mutta liian kauas.

Kazakstan

Edellisten MM-kisojen sijoitukset: I divisioonan kolmas (2018), nousi I divisioonasta (2019), ei selvinnyt pudotuspeleihin (2021)

Päävalmentaja: Juri Mihailis

Kazakstanin joukkueen runko muodostuu tuttuun tapaan Barys Nur-Sultanin KHL-joukkueen ympärille.

Koska viimevuotinen turnaus oli maan ensimmäinen tasonmittaus ylimmällä tasolla sitten vuoden 2016, tämän tason konkareita joukkueessa on vähänlaisesti. Useampi kuin yksi turnaus on takana vain Jevgeni Rymarevilla ja Roman Startšenkolla.

Maalivahtiosastolla ei ole KHL-miehiä, mikä tekee siitä arvoituksellisen. Ilja Rumjantsev pelasi vakuuttavin tilastoin Kazakstanin omassa pääsarjassa. Tuontimiehet Jesse Blacker ja Darren Dietz kantavat suurinta vastuuta joukkueen puolustuksessa.

Hyökkäyksen kärkinimiin kuuluu Nikita Mihailis, joka teki viime vuoden kisoissa kolme maalia ja teki tällä kaudella myös oman piste-ennätyksensä KHL:ssä.

Paljon voi odottaa myös Curtis Valkilta, joka pelasi niin ikään vahvan kauden Barysissa. Kokenutta Startšenkoakaan ei voi unohtaa vastuunkantajien joukossa.

Arvio: Pudotuspeleihin eteneminen vaatii suurta venymistä, mutta ei ole myöskään todennäköinen putoaja.

Ranska

Edellisten MM-kisojen sijoitukset: ei selvinnyt pudotuspeleihin (2018), putosi I divisioonaan (2019), I divisioonan kisat peruttiin (2021)

Päävalmentaja: Philippe Bozon

Ranska teki paluun ylimmälle tasolle takaportin kautta, kun se sai kisoista suljetun Venäjän paikan. Vuonna 2019 maa putosi hävittyään Iso-Britannialle, eikä mahdollisuutta paluuseen ollut, kun alempien tasojen kisoja ei pelattu kahden edellisen vuoden aikana koronan vuoksi.

Suomalaistaustainen toisen polven maalivahti Sebastian Ylönen on joukkueen maalivahtikolmikossa, mutta kauden tilastojen valossa Henri-Corentin Buysse saattaa olla vahvemmilla joukkueen hierarkiassa.

Puolustuspään johtaja on Yohann Auvitu, joka pääsee pelaamaan MM-kisoja kotihallissaan. Toinen Liiga-puolustaja ryhmässä on Hugo Gallet.

Puolet kisaryhmän peräpäästä tulee Ranskan omasta pääsarjasta, ja edustusta on myös Sveitsin sarjasta. Auvitun lisäksi kokeneeseen kaartiin kuuluu Florian Chakiachvili.

KalPastakin tuttu Columbus Blue Jacketsin hyökkääjä Alexandre Texier tuli kotimaansa avuksi MM-kisoihin ja onkin joukkueen ehdoton syömähammas. 36-vuotias Damien Fleury voitti Ranskan pääsarjan pistepörssin ja on vielä maajoukkuetasollakin isossa roolissa.

Liigasta mukana on myös Charles Bertrand, jonka kausi ei henkilökohtaisella tasolla aiheuttanut hurraa-huutoja, mutta päättyi mestaruuteen. Tuoreemmista nimistä ehdottomasti mieleenkiintoisin on Yhdysvaltojen yliopistosarjasta mukaan tuleva Louis Boudon.

Arvio: Ei asiaa pudotuspeleihin, mutta on Italiaa vastaan suosikki sarjapaikan kannalta tärkeimmässä ottelussa. 

Italia

Edellisten MM-kisojen sijoitukset: toinen 1A-divisioonassa ja sarjanousu A-sarjaan (2018), ei selvinnyt pudotuspeleihin (2019, 2021)

Päävalmentaja: Greg Ireland

Italian lähtökohdat MM-turnaukseen ovat hankalat. Maa ei ole kaksissa viime A-sarjan MM-kisoissa kerännyt kuin yhden voiton, senkin Itävallasta vasta voittomaalikilpailussa.

Italian kokoonpano ei pääse leveilemään nimivahvuudellaan. Suomalaisille tuttu nimi löytyy maalinsuulta, kun Andreas Bernard yrittää pitää kiekot poissa maaliverkoista.

Muuten pääosa joukkueen kokoonpanosta koostuu eri italialaisjoukkueiden pelaajista. Iso osa heistä pelaa monikansallisessa IceHL-sarjassa.

Muutama pelaaja on päässyt pelaamaan myös kovatasoisemmissa sarjoissa tällä kaudella, kuten maalivahti Davide Fadani, puolustaja Peter Spornberger sekä hyökkääjä Diego Kostner.

Arvio: Italian kyyti tulee olemaan kylmää isompien maiden pyörityksessä. Maan ainoa realistinen pistesauma on Ranskaa vastaan ja pelissä ratkaistaneenkin Helsingin-lohkon putoaja.

» Lähetä palautetta toimitukselle