MM-kisojen alkumetreillä on nähty riemun hetkiä ja ala-arvoista seikkailua − sekä joukkueet että pelaajat edustettuna listoilla

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Saksa on ollut vireessä MM-kisojen alussa.
Kuva © Samuli Huikuri
MM-kisat on saatu alulle ja pelit ovat pyörähtäneet jo toiselle viikolle. Ensimmäisten ottelupäivien aikana on koettu sekä ylistämisen arvoisia hetkiä että surkuhupaista sekoilua.

MM-kisojen alkulohkot lähestyvät puolta väliään, joten on tullut aika katsastaa toistaiseksi näkemämme perusteella turnauksen parhaat suorittajat ja rankimmat pettymykset.

Leijonilla on allaan vasta kaksi ottelua ja illalla joukkue kohtaa Norjan. Vaikka Kazakstania vastaan tulikin nuiva tappio, voi Leijonat Yhdysvallat-voittonsa ansiosta huokaista helpotuksesta − kolmen suurimman flopin joukkoon Suomi ei MM-turnauksen alussa joudu.

MM-kisojen onnistujat

Slovakia

Pitkään taantuneessa tilassa ajelehtinut Slovakia on voittanut kaikki kolme ensimmäistä MM-kisaotteluaan ja viimeisimpänä tuli komea päänahka Venäjästä. Tasaisen maalivahtipelin ja laajan ratkasijarintaman ansiosta Slovakia saattaa olla yllätyksellisten kisojen musta hevonen.

Hyökkääjä Peter Cehlárik johti ennen tiistain otteluita kisojen pistepörssiä tehtyään kolmeen otteluun 2+4=6 tehopistettä.

Slovakialla kulkee.
Kuva © Samuli Huikuri

Saksa

Suomalaisvalmennuksen alaisena MM-kisoissa pelaava Saksa on aloittanut ottelunsa pirteästi. Vaikka Italiaa ja Norjaa ei voitane pitää järin suurina mittareina, osoitti taisteluvoitto Kanadasta, että Toni Söderholmin ja Ville Peltosen opit ovat purreet joukkueeseen.

Saksa on tehnyt toistaiseksi kisoissa myös eniten maaleja (17), kun joukkueet ovat pelanneet kaksi  tai kolme ottelua. Esimerkiksi kolme ottelua pelannut Venäjä on tehnyt 12 häkkiä.

Nicklas Jensen

Seuratasolla Jokereita edustava Jensen painoi Ruotsin verkkoon kolme täysosumaa ja keräsi kaiken lisäksi syöttöpisteen joukkueensa neljänteen maaliin. Hän oli siis mukana Tanskan jokaisessa maalissa.

Jensen on edustamansa maan lähtökohdat huomioon ottaen MM-kisojen alun paras hyökkääjä. Tanska voitti Ruotsin, mutta kärsi numerollisesti tiukan 0−1-tappion Sveitsille. Alppimaa oli kuitenkni pelillisesti valovuoden edellä. Jensenillä on tiistaina mahdollisuus kartuttaa pistepussiaan Iso-Britanniaa vastaan.

MM-kisojen epäonnistujat

Kanada

Vaahteralehtipaidat ovat hävinneet kaikki kolme MM-otteluaan tähän mennessä. Syntilistalta löytyvät muun muassa tappiot kisaisäntä Latvialle ja Saksalle. Yhdysvaltoja vastaan joukkue oli niin purjeessa, että heikommat tulivat merisairaiksi.

Kanada on tehnyt kisoissa toistaiseksi Iso-Britannian kanssa jaetulla sijalla vähiten maaleja (2) ja briteillä on sentään pohjoisamerikkalaisiin nähden vielä tasoittava kolmas ottelu edessään. Jääkiekon kotimaa on kriisissä.

Kanadalla on vaikeaa.
Kuva © Samuli Huikuri

Ruotsi

Tre Kronor on hävinnyt molemmat toistaiseksi pelaamansa ottelut. Tanska ja Valko-Venäjä ovat molemmat sellaisia vastustajia, joiden länsinaapurin olisi pitänyt kävellä yli. Joukkueen tehokkain hyökkääjä Carl Klingbergin kisat päättyivät kaiken tämän lisäksi loukkaantumiseen.

Ruotsilla on tiistaina edessään MM-taipaleensa kolmas ottelu Sveitsiä vastaan, eikä urakasta ole tulossa helppo. Pisteiden tarve on kova, eikä ole ollenkaan sanottua, että Ruotsi niitä onnistuisi enää riittävästi saamaan.

Šimon Hrubec

KHL:n mestarivahti on kantanut Tšekin maalilla isoa vastuuta pelaamalla joukkueen kaikki tähänastiset ottelut. Hrubecin tilastot ovat karua luettavaa, sillä hänen torjuntaprosenttinsa on vaatimaton 86,6 ja päästettyjen maalien keskiarvo ottelua kohti lepää lukemassa 3,35. 

Venäjä laittoi Hrubecin selän taakse neljä ja Sveitsi peräti viisi kiekkoa. Vaikka Valko-Venäjästä tulikin voitto jatkoajan kautta, on Tšekin saatava huippuvahdiltaan jatkossa parempia otteita. Joukkueen paketti on muuten kunnossa menestystä ajatellen.

» Lähetä palautetta toimitukselle