MM-kisoissa riittää mielenkiintoisia nimiä − tässä viisi viihdyttävää pelaajaa kullekin pelipaikalle

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Nico Hischier on yksi MM-kisojen suurimmista tähdistä.
Kuva © Getty Images
MM-jäillä nähdään tänä vuonna erityisesti nuoria taitureita, mutta myös kokeneempia arvokisakävijöitä. Jokaiselta pelipaikalta löytyy kiinnostavia maailmanluokan tekijöitä.

MM-kisoissa on jälleen kerran koettavissa paljon yksilötaitoa monella eri mittarilla. Tähän artikkeliin on koottu viisi Jatkoajan MM-kisatiimin mielestä kiinnostavinta pelaajaa kultakin pelipaikalta.

Listauksessa ei ole huomioitu leijonapelaajia, sillä Suomen otteet kiinnostavat tietysti lähtökohtaisesti eniten jo valmiiksi.

Maalivahdit

Ben Bowns on Iso-Britannian tärkein yksittäinen pelaaja. Aiemmissa MM-kisoissa lähes kulttimaineen saanut torjuja venyy silloin tällöin komeisiin torjuntoihin, vaikka joukkue hänen edessään ei juuri menestyssaumoja anna.

KHL-mestari Šimon Hrubec on Tšekin menestystoiveiden kannalta iso tekijä. Hänen on napattava kiekkoja kovalla varmuudella, jotta Tšekki voi haastaa muut mestaruudesta. Materiaalista joukkueella ei jää tänä vuonna kiinni.

Jake Oettinger on hapuillut Dallas Starsin ykkösmaalivahdin paikkaa Anton Hudobinin takana Ben Bishopin ollessa loukkaantuneena. Tämän kauden NHL:n runkosarjassa kiekot tarttuivat 29 ottelussa 91,1 prosentin tarkkuudella.

Oettinger lähtee ensimmäisiin aikuisten MM-kisoihinsa. Häneltä löytyy palkintokaapistaan kuitenkin useampikin nuorisomaajoukkueissa voitettu mitali.

Oettinger on menestynyt nuorisomaajoukkueissa, mutta aikuisten arvokisakokemus puuttuu.

Latvian lähtökohtainen ykkösvahti Matiss Kivlenieks on pelannut jo pitkään Pohjois-Amerikassa ja kolkutellut myös NHL:n portteja tekemällä debyyttinsä Columbus Blue Jacketsin veräjällä.

Hyvät otteet MM-kisoissa voisivat toimia hyvänä ponnahduslautana uralla eteenpäin. Kivlenieksiä kirittää Jokereistakin tuttu Jānis Kalniņš.

Július Hudáček on jo siitä erilainen maalivahti, että hänellä on maila vasemmassa ja räpylä oikeassa kädessään. Kokenut slovakialainen on pelannut jo muutaman kauden KHL:ää Moskovan Spartakissa, mutta torjuntaprosentit ovat pysytelleet pudotuspeleissä alle 90:ssä. Runkosarjassa hän on torjunut kaudesta toiseen mallikkaasti.

Maajoukkueessa pelatessaan hän on kuitenkin esittänyt usein sellaisia otteita, että Slovakia voisi kenties nousta taistelemaan maata karttaneesta menestyksestä.

Puolustajat

Nils Lundkvist pelasi nappikauden SHL:ssä. 20-vuotias paukutti 52 runkosarjaotteluun tehot 14+18=32 ja onkin yksi potentiaalinen ylivoiman pyörittäjä Tre Kronorille.

Lundvist on pelannut Ruotsin nuorisomaajoukkueissa tehokkaasti, joten tulosta sopii odottaa myös aikuisten kisoista.

Andrej Šustr on listalla ei ainoastaan kokonsa puolesta, sillä hän osaa pelatakin. Avaussyötöt ja kaksinkamppailut ovat kolossin leipälaji. 203-senttinen ja 102-kiloinen järkäle pitää varmasti huolen, ettei Tšekin maalille tulla temppuilemaan. 

No otetaan nyt kuitenkin yksi suomalainen mukaan. Hän kuitenkin edustaa näissä kisoissa Sveitsiä. Santeri Alatalo sai maan kansalaisuuden ja debytoi MM-tasolla alppimaan takalinjoilla. Hän on pelannut NLA:ssa jo pitkään ja saavuttanut siellä laatupelaajan maineen.

Alatalo pelasi pitkään Zugissa.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti

On mielenkiintoista nähdä, miten Alatalo erottuu edukseen tiukkana haastajana tunnetun Sveitsin puolustuksessa. Myös joukkueen hyökkäys on näissä kisoissa erittäin laadukas.

Moritz Seider on saksalaisen jääkiekon tulevaisuuden isoja nimiä. Taitava puolustaja saanee isoa vastuuta Toni Söderholmin ja Ville Peltosen johtamalta valmennukselta.

Hyökkäysvoimainen Seider on varmasti katsojalle viihdyttävä pelaaja, joka saattaa olla joukkueelleen arvokas palanen.

Ivan Provorov on yksi näiden kisojen nimekkäimmistä puolustajista. Philadelphia Flyersin venäläispakki taitaa hyökkäyspelin ja erikoistilanteet, mutta hän osaa myös kokonaisvaltaisen tekemisen.

Puolustuspäässä operoidessaan Provorov osaa lähettää avaussyötöt nopeasti ja käynnistää hyökkäykset tarkoilla siirroilla.

Hyökkääjät

Taalajäillä läpi lyönyt iloinen valkovenäläinen Jahor Šaranhovitš oli jo ensimmäisten NHL-peliensä jälkeisissä haastatteluissa yhtä hymyä ja hänestä huokui into pelata laadukkaassa sarjassa.

Nyt maansa selvänä ykköshyökkääjän turnaukseen lähtevältä New Jersey Devilsin mieheltä on lupa odottaa tehoja ja juonikkaita ratkaisuyrityksiä.

Jakub Vrána on eittämättä yksi kisojen kuumimpia hyökkääjänimiä. Kesken NHL-kauden Capitalsin Red Wingsiin vaihtanut hyökkääjä on taatusti maaliahne. Rannelaukaus lähtee tältä laiturilta vinhasti.

Vrana on kisojen nimekkäimpiä pelaajia.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

Mathis Olimb on norjaalisen jääkiekon taitoniekka numero yksi. Sentteri voi milloin tahansa tempaista kikkapankistaan näyttävän harhautuksen, jolla avautuu maalipaikka ketjukaverille tai antaa oivaltavan syötön, joka edistää joukkueen peliä.

Nico Hischier on Sveitsin nimekkään hyökkäyksen kenties se kaikista kirkkain kruunu. Nuori keskushyökkääjä iski päättyneen NHL:n runkosarjan aikana Devilsille 21 ottelussa 11 pistettä.

Loukkaantumiset haittasivat Hischierin kautta, mutta hän on varmasti valmis auttamaan maajoukkueensa vähintäänkin puolivälieriin. Sveitsi on yllätysvalmis ja maan menestyshalu on kova − sitiä kertoo myös Devils-kapteenin mukaantulo.

Euroopan kaukaloissa päättyneellä kaudella kiekkoillut Justin Danforth muistetaan totta kai Lukon riveistä, josta kanadalainen ponnisti KHL:ään. Vitjazille 58 runkosarjaottelussa tehdyt 55 pistettä kertovat siitä, että pienikokoinen hyökkääjä on iskussa.

Ensi kaudeksi Blue Jacketsin NHL-ryhmään tähyävä Danforth voi olla Pohjois-Amerikasta tulevista pelaajista kasatun Kanadan todellinen valttikortti.

Muokattu: 20.5.2021, kello 20.40: Sustrin kansalaisuus korjattu.

Muokattu: 20.5.2021, kello 21.05: Hudacekin torjuntaprosentteja täsmennetty.

» Lähetä palautetta toimitukselle