Luulaja lähtee tavoittelemaan SHL:n mestaruutta 26 vuoden tauon jälkeen vahvalla suomalaisedustuksella

SHL / Artikkeli
Viimeksi Luleån mestaruusjuhlien sankari oli Jarmo Myllys, nyt on Sami Lepistön vuoro.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
SHL:n pudotuspelit käynnistyvät lauantaina Luleå HF:n ja Färjestad BK:n välillä.

Suomessa finaalit saatiin päätökseen, joten on hyvä aika siirtyä seuraamaan naapurimaan lauantaina alkavia finaaleja Luleå HF:n ja Färjestad BK:n välillä. Finaaleissa on mukana runsaasti suomalaisväriä merkittävissä rooleissa.

Luleån tehoketjun keskellä operoi kannattajien suosikki Juhani Tyrväinen ja kolmosen laidalla nuori läpimurtoaan tekevä Olli Nikupeteri, sekä ketjun toinen laituri Joonas Rask. Puolustuksen ehdoton johtohahmo on Sami Lepistö, eikä kakkosparissa luutivaa Julius Honkaa sovi unohtaa.

Färjestadin riveissä viilettää ainoastaan yksi suomalainen, mutta neljättä kauttaan Karlstadissa pelaava Jesse Virtanen kantaa joukkueen ykköspuolustajan viittaa.

Kauden keskinäisissä kohtaamisissa Luleå oli kolme kertaa vahvempi ja yksi ottelu merkittiin Färjestadin nimiin. Maaliero oli murskaava 16–5 luulajalaisille.

Karlstadissa edellistä mestaruutta juhlittiin keväällä 2011, kun Luulajassa viimeisin ja ainoa mestaruus on niinkin kaukaa kuin keväältä 1996. Viimeksi Luleån juhliessa mestaruutta joukkueen merkittävin pelaaja oli suomalainen Jarmo Myllyksen ollessa voiton takuumies.

Luleå HF

Luleå selvitti tiensä finaaliin vakuuttavasti pudottamalla ensin neljännesvälierissä Örebro HK:n ja välierissä Frölunda HC:n. Kumpikin ottelusarjoista päättyi Luleålle 4–1. Ainoastaan 18 päästettyä maalia kymmeneen otteluun kertovat vakuuttavaa kieltä joukkueen puolustuksesta ja maalivahtipelistä.

Pudotuspeleissä Luulajalaisten ykkösvahdin paikan napannut Joel Lassinantti pitää hallussaan maalivahtitilaston kärkipaikkaa päästetyissä maaleissa 1,57 ja torjuntaprosentissa 92,95.

Joel Lassinantti on ollut viimeinen lukko Luleån maalilla.
Kuva © Antti Romsi - http://www.romsi.net

Joukkueen tehokkain puolustaja pudotuspeleissä on Lepistö pistein 2+8=10. Puolustaja on kantanut suurta vastuuta yhdessä pakkiparinsa Erik Gustafssonin kanssa, kummankin peliajan ollessa noin 27 minuuttia ottelussa.

Hyökkäyksen tehomiehet ovat Tyrväisen laidoilla pelaavat Linus Omark ja läpimurtokauden SHL:ään tehnyt Pontus Andreasson. Omark on merkinnyt kymmenessä pudotuspeliottelussa tehot 4+10 ja Andreasson kahdeksassa ottelussa 8+3. Andreassonin vahva kausi tuotti tuoreeltaan sopimuksen Detroit Red Wingsin kanssa.

Yli- ja alivoimatilastoissa Luleå kuuluu kärkipäähän molemmissa. Joukkue on päästänyt alivoimalla kolme maalia ja prosentti on kova 90,32. Ylivoimaprosentti on yhtäläisen kova 31,82. Joukkueen seitsemän ylivoimamaalia jakaantuu peräti kuudelle pelaajalle.

Färjestad BK

Runkosarjan kuudennelta sijalta pudotuspeleihin lähtenyt Färjestadin matka finaaleihin on ollut hieman tiukempi. Karlstadilaiset lähtivät molempiin sarjoihin altavastaajana, mutta pudottivat kuitenkin ensin Skellefteå AIK:n ja tämän jälkeen Rögle BK:n. Kumpikin sarjoista päättyi lukemin 4–2.

Färjestadin ykkösmaalivahdin tonttia on hoitanut tšekkiläinen Dominik Furch. Lokakuussa Tšekin liigasta Ruotsiin siirtynyt maalivahti on 12 pudotuspeliottelussa päästänyt keskimäärin 2,25 maalia ottelussa ja torjuntaprosentti on 91,25.

Viime peleissä Färjestadin ykköspakkiparin on muodostanut Virtanen yhdessä Adam Ginningin kanssa. Virtanen on kerännyt pudotuspeleissä tehot 1+3=4. Joukkueen tehokkain ja suurimman peliajan kerännyt puolustaja on Theodor Lennström lukemin 2+10=12.

Joukkueen tehokkaimman hyökkäysvitjan muodostavat Per Åslund, Gustav Rydahl ja Joakin Nygård. Åslundilla pisteita on 12, Rydahlilla ja Nygårdilla kymmenen. Paras maalintekijä joukkueessa on hyökkääjä Victor Ejdsell seitsemällä osumalla.

Färjestadin yli- ja alivoima on heikompaa, kuin Luleån vastaava lukemalla ylivoima 21,88 ja alivoima 78,57. Laukauksissa FBK on ollut ahkerin 363 laukauksella, Luleån vastaavan lukeman ollessa 260.

Odotettavissa on tiukka sarja kahden erittäin laadukkaan ja nälkäisen joukkueen välillä ja seitsemän ottelun sarja on hyvin todennäköinen. Luulajassa kuitenkin tullaan juhlimaan SHL:n mestaruutta ensimmäisen kerran 26 vuoteen lukemin 4–3.

» Lähetä palautetta toimitukselle