Luottoleijona Antti Pihlströmin toipuminen polvilumpion halkeamisesta jatkuu yhä – "Kukaan ei oikein tiedä"

KHL / Artikkeli
Antti Pihlström on ollut maajoukkueessa monessa mukana.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Antti Pihlströmin polvilumpio halkesi maaliskuussa. Hän on palannut Jokereissa tositoimiin, mutta sataprosenttiseen iskuun on yhä matkaa. Ongelmana on se, että harvinaislaatuisen ja vakavan vamman hoitamiseen ei ole selkeää tietotaitoa.

Kun Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue kokoontui eilen ensimmäisen kerran tällä kaudella, yksi oli joukosta poissa. Monivuotinen luottoleijona Antti Pihlström ei ole mukana. Todennäköisesti hänen mukaan valitsemisensa ei ollut lähelläkään.

Pihlström on pelannut tällä kaudella 12 KHL-ottelu Jokerien paidassa ja kirjannut niissä itselleen yhden tehopisteen, maaliin johtaneen syötön. Tehotilastolukema on -1. Vaikka Pihlström on aina ollut enemmän työhevonen kuin pistelinko, tämänhetkinen saldo on poikkeuksellisen vaatimaton.

Pääsyy siihen on selvä. Pihlström oli viime vuoden joulukuun ja kuluvan vuoden syyskuun välisenä aikana käytännössä yhdeksän kuukautta pelaamatta. Pitkälti myös harjoittelematta tai kevyesti harjoitellen. Joulukuussa hajosi Euro Hockey Tourin Venäjän turnauksessa ranne, maaliskuussa kuntoutumisen jälkeen toisessa ottelussa polvilumpio.

Lumpio halkesi. Vamma on erittäin harvinainen.

– Jalka ei ole vieläkään kunnossa. Tilanne paranee hiljalleen, mutta edelleen on hyväksyttävä, että en ole täydessä iskussa, enkä kykene pelaamaan, kuten haluaisin ja kuten olen tottunut, Pihlström kertoo.

Toipumista on vaikeuttanut vamman harvinaislaatuisuus.

– Se on niin harvinainen, ettei ole täyttä varmuutta, miten sitä tulisi kuntouttaa. Kukaan ei oikein tiedä. Tässä on menty hieman kokeilemisen kautta.

– Tällä hetkellä haittaa lähinnä se, että jalan lihakset eivät ole vielä entisellään. Kun on käytännössä yhdeksän kuukautta sivussa, kyllähän lihas taantuu. Enkä pysty vieläkään polven takia tekemään jalalla isojen painojen lihasharjoittelua. Pelkkä ylläpitävä harjoittelu ei riitä voiman palauttamiseen, Pihlström harmittelee.

Kun toisen jalan lihasvoima ei ole entisellään, se luonnollisesti vaikuttaa varsinaiseen urheilusuoritukseen. Konkreettisesti tämä näkyy esimerkiksi siten, että yleensä viisikkokarvauksen kärkenä vipeltänyt huippunopea laitahyökkääjä Pihlström on nyt karvattaessa niin sanotun kolmannen miehen roolissa. Hän siis lähtökohtaisesti menee karvattaessa hyökkäysalueelle ketjustaan viimeisenä ja pelaa varmistavimmin.

– Pidän ikään kuin toisen jalan koko ajan oman alueen puolustamisessa. En toki konkreettisesti, vaan henkisesti. Kun liikkuminen ei ole tällä hetkellä sitä, mitä se voisi olla, tämä on nyt rooli, jossa pystyn auttamaan joukkuettani. Kiekollisena hyökkäysalueella pyrin simppeleihin ratkaisuihin, konkari kertaa.

Kahdeksissa maailmanmestaruuskisoissa ja yksissä talviolympialaisissa pelannut Pihlström myöntää tilanteen painavan mieltä.

– Eihän tämä paras mahdollinen ole. Kiekollinen pelaamiseni on nyt vähän varovaista. Mutta valmentajat ja ketjukaverit tietävät, missä mennään. Harjoittelemalla se tulee kuntoon. On vain jatkettava työntekoa, vielä viime kaudellakin viisi maaottelua pelannut kulttipelaaja toteaa.

Leijonien maajoukkuekausi alkaa huomenna Suomen EHT-turnauksessa Venäjää vastaan. Jokerien sesonki puolestaan jatkuu ensi viikon keskiviikkona kotiottelulla Severstal Tsherepovetsia vastaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle