Lukko-pomo Sahlstedt sanoo sen suoraan: koronakriisi voi jättää aukkoja Liiga-kartalle

LIIGA / Artikkeli
Kalle Sahlstedt tietää, ettei pelkkä toivominen riitä vaikeassa tilanteessa.
Kuva ©

Liiga-kausi käynnistyi vihdoin 1. lokakuuta – ja jatkuu, ellei viranomainen lyö tylyä nuijaa pöytään. Koronavirus jätti jo keväällä poikkeukselliset jäljet ammattilaissarjan historiankirjoihin, mutta vielä karumpia lukuja saatetaan joutua kirjaamaan, jos virussyksy kääntyy alati synkkenevään suuntaan.

Rauman Lukon urheilujohtaja Kalle Sahlstedt pukee jääkiekkoväen tuntemukset hyvin sanoiksi: toistaiseksi vahvimmat aseet näkymätöntä vihollista vastaan ovat usko ja toivo. Toimenpiteitäkin tarvitaan, mutta toivottavasti ei pakon edessä niitä synkimpiä.

– Kukaan ei varmaan usko, että ilman mitään rajoituksia päästäisiin pelejä järjestämään. Meidän pitää toisaalta pystyä liigana vakuuttamaan katsojat siitä, että tarjoamme turvallisen kokemuksen tulla pelejä katsomaan. Me olemme Suomen urheilun keulakuva, vastuukin on iso, Sahlstedt pohtii.

Liiga starttaa maltillisin katsojarajoittein. Niissäkin on seurojen kassakirstun vartijoilla nieleskelemistä, mutta tilanteen kanssa on pakko elää, koska vaihtoehdot ovat vielä huonompia. Kaikki toivo on asetettu siihen, että pahemmalta vältyttäisiin – siihen yhteiskunnallisen keskustelun argumenttiin, ettei Suomella, Liigasta puhumattakaan, ole varaa laittaa kaikkea enää kiinni.

– Rajoitukset tehtiin keväällä alun perin sen takia, että pelättiin tehohoitopaikkojen loppuvan kesken. Nythän meillä on sairaalat tyhjinä. Mutta en minä pysty ketään tässä neuvomaan, toivon vaan, ettei Liiga kuole. Sen verran paljon olen meidän lukuja nähnyt, että jos homma pistetään kokonaan seis, meidän liigakartalta katoaa paikkoja, Sahlstedt toteaa kiertelemättä.

– Ehkä Rauman Lukko pysyy pystyssä, jos saamme pitää vaikka Pitsiturnauksen rajoitukset. Mutta jos niillä rajoituksilla mennään koko kausi, sopeuttamistoimia on tehtävä. Ja jos vielä kovempia rajoituksia tulee, kyllähän se tarkoittaa, että Liiga lyö lapun luukulle.

Jo ennen sarjakauden alkua eri paikkakunnilla on nähty huolestuttavia signaaleja, kun koronavirus on pesiytynyt useamman Liiga-organisaation pelaajistoon ja kokonaisia joukkueita on komennettu karanteeniin kesken kiihkeimmän harjoitussesongin. Vastaavien tilanteiden toistuessa Liigan alettua vaarantuu nopeasti koko sarjan mielekkyys.

Sahlstedt peräänkuuluttaa nykyistä selkeämpää toimintamallia sairastumistilanteisiin. Hän haluaa, että tehokkaamman testauksen turvin joukkueen terveet jäsenet saisivat jatkaa töitään.

– Jos meillä maanantaina pelaaja sairastuu, se pelaaja totta kai eristetään, mutta kaikkia muita pitäisi vaan testata ja negatiiviset saisivat jatkaa. Jos linja on se, että yhdenkin tartunnan tullen koko joukkue on kaksi viikkoa pois, ei siitä oikeasti tule mitään. Jos me varotoimenpiteeksi pistetään kaikki aina karanteeniin, on vaikeaa uskoa, että kausi saadaan pelattua.

Vaikka Lukko-pomo ei vielä ole suoraan huolissaan oman seuransa kestokyvystä, Sahlstedt muistuttaa, että yhdenkin muun seuran putoaminen yhteisiltä kärryiltä kesken matkan on kaikille muillekin vakava ongelma. Bisneskiekkoilussa negatiiviset vaikutukset kertautuvat ja heijastuvat helposti – etenkin kun käsillä on historiallinen kriisi.

Paikallistasolla rajoituksista ja karanteenimääräyksistä päättävät terveysviranomaiset ja aluehallintovirastot. Sahlstedt kuvailee Lukon ja Rauman alueen viranomaisten yhteistyötä vahvaksi. Samaa vahvuutta tarvittaisiin koko liigayhteisöltä ulospäin. Pelkkä toivominen tuskin lopulta riittää.

– Sanotaan näin, että Liigassa kaikki tekee parhaansa, mutta tuloksia ei ole vielä tullut tarpeeksi. Emme pysty elämään kuplassa, mutta tehdään niin kuplamainen olosuhde kuin on mahdollista, sen eteen tehdään kaikki ja pyritään vakuuttamaan viranomaiset siitä.

– Ei koko kautta mennä ilman tartuntoja. Jos pelejä alkaa jäädä paljon väliin, aina voidaan laskea pistekeskiarvoja, mutta kun kotipelejä katoaa kalenterista, aika harvalla riittää kassa, Sahlstedt linjaa.

Kalle Sahlstedtin johtaman Rauman Lukon nykytilaa syväluodataan perusteellisesti henkilökuvassa Äijänsuon uudisrakentajasta.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Aihe

Koronavirus

Pandemiaksi kehittynyt koronavirus-epidemia vaikuttaa suuresti kiekkosarjoihin Suomessa ja ulkomailla. Tältä sivulta löydät kootusti kaikki koronavirus-uutiset.

Uutinen
Petteri Lindbohmilla todettu korona, EHC Biel-Biennen joukkue karanteeniin
27.10.2020 20:24
Petteri Lindbohm on joukkueensa toinen koronaan sairastunut pelaaja.
Uutinen
Uutinen
Liigan Tallinnan-matka peruttiin − korona siirsi neljän joukkueen ottelut takaisin Suomeen
23.10.2020 0:04
Liigan Tallinnan-kursio peruttiin koronapandemian takia. Tallinnassa pelattavaksi tarkoitetut kaksi ottelua on siirretty pelattavaksi tutuissa Liiga-kaukaloissa 30.1.2021.

Lue myös