Lukko-JYP: Viimeinen lähtölaskenta lähettää JYPin konkarit kesälaitumille

LIIGA / Artikkeli
Halailun aika on täällä!
Kuva © Valtteri Vainio www.valtterivainio.com
Liigan pudotuspelit käynnistyvät viimeisten puolivälieräpaikkojen jakamisella. Lukko ja JYP selvittelevät keskinäistä paremmuuttaan.

Pekka Virran jatkama korjaustyö Raumalla yhdessä urheilutoimenjohtaja Kalle Sahlstedtin kanssa alkoi saada konkreettisia näyttöjä, kun Lukko kapusi jälleen pudotuspeleihin.

Alkukaudesta raumalaiset olivat pitkään sarjan häntäpäässä, mutta taistelivat pääsystä kuuden parhaan joukkoon vielä viimeisellä kierroksella. Lopulta käteen jäi seitsemäs sija.

Viime kaudella Lukon tie päättyi juuri pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Ässiä vastaan. Ässät-sarja oli viides kerta Lukolle keväästä 2004 lähtien pelatulla pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Ainoan kerran Lukko on mennyt jatkoon tästä vaiheesta keväällä 2013 kukistettuaan Kärpät.

Tällä kaudella rekrytoinnit ovat onnistuneet paremmin, ja jopa jäämistä kuuden joukon ulkopuolelle on pidetty yllätyksenä.

JYPin kausi lähti heti alkutekijöissään menemään väärään suuntaan, kun hurrikaaniryhmä jumahti sarjataulukon alapäähän. Kauden edetessä joukkue keräsi tarvittavat pisteet kymmenenteen sijaan, vaikka JYP joutuikin jännittämään pääsyä pudotuspeleihin vielä runkosarjan päätöskierroksella.

JYP jäi ilman suoraa puolivälieräpaikkaa ensimmäisen kerran sitten kevään 2007. JYP on ollut historiassaan kolme kertaa pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella, eikä ole edennyt kertaakaan puolivälieriin. Keväällä 2004 Jokerit oli vahvempi, 2005 JYPin kohtaloksi kävi Tappara ja kolmen suoran täydensi jo edesmennyt Blues vuonna 2006.

Joukkueet ovat kohdanneet 2010-luvulla kolme kertaa pronssiottelussa. JYP on napannut pronssimitalit 2013 ja 2015, kun taas Lukko oli vahvempi 2011.

Jatkoajan Liigan toimituspäällikkö Jere Korkalainen ja Liiga-toimittaja Riku Isokoski ennakoivat sarjan asetelmat.

Lukko hallitsee kiekolla ja luistelulla

Jere Korkalainen: Joukkueet ovat kohdanneet tällä kaudella neljästi, ja molemmat ovat voittaneet kaksi kohtaamista, kerran kotona ja vieraissa. Tuorein kohtaaminen oli helmikuun lopussa, kun raumalaiset hakivat pisteet lukemin 6–3.

Runkosarjakohtaamiset ovat runkosarjakohtaamisia, mutta tuosta ottelusta on kaivettavissa viitteitä myös tämän sarjan ratkaisukohtiin.

"Tähän aktiiviseen pelityyliin Lukon pitääkin pyrkiä"

Riku Isokoski: Lukon todella liikkuva pelityyli on ajoittain ollut silmiä hivelevää katseltavaa, ja keltapaidat ovat kulkeneet nykyaikaisen vauhtikiekon aallonharjalla Suomessa.

Joukkueiden viimeinen keskinäinen runkosarjakohtaaminen Jyväskylässä 26. helmikuuta toi hyvin esiin näiden joukkueiden merkittävän eron. Lukko luistelutti lähes koko 60 minuutin ajan JYPin koko orkesterin uuvuksiin ja Risto Dufvan miehistö joutui selviytymistaistelussaan ajamaan Lukon pelaajat laitavääntöihin ja purkamaan kiekkoja keskialueelle.

Mikäli Lukko pistää heti ensimmäisen ottelusta lähtien luisteluvaihteen kutoselle, JYP tulee nykyisessä kunnossaan jäämään pahasti ottavaksi osapuoleksi. Tähän aktiiviseen pelityyliin Lukon pitääkin pyrkiä, mikäli he haluavat saada sarjan poikki suoraan kahdessa ottelussa.

Tämän kauden Lukko on mielestäni yksi kovimmista pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle jääneistä joukkueista siitä lähtien, kun kyseinen pelimuoto tuli Liigaan kaudella 2003-04. Heikon kauden alun jälkeen Virran joukkue on kehittynyt isoin harppauksin ja parhaimmillaan joukkue nousi runkosarjan aikana kolmannelle sijalle asti. 

Lukko lähti tähän kauteen hieman epätyypilliseen tapaan pienemmillä satsauksilla nimekkäisiin pelaajiin. Sen sijaan Lukko luotti rohkeasti nuoriin pelaajiinsa ja nämä hurjapäät ovat ehdottomasti lunastaneet lupauksensa. Hyvä esimerkki tästä on, kun Lukko-legenda Janne Niskala ei ole enää mahtunut joukkueen pelaavaan kokoonpanoon. Samaan aikaan huippulupaus Ville Heinola sekä komean läpimurron tehnyt Tarmo Reunanen ovat napanneet alakerran vastuun voimistuville harteilleen.

Kuka pitää ja kenen tähdet aisoissa?
Kuva © Valtteri Vainio www.valtterivainio.com

Korkalainen: Nimettömämmät pelaajat kuvastavat erinomaisesti Lukon suurinta onnistujaa, Justin Danforthia. Hyökkääjä sopii Lukon pelitapaan kuin nenä päähän ja on alati vaarallinen. Andrew Gordonin poistuminen vähentää fyysistä elementtiä, mutta kiekollista juonikkuutta lisäsi Vili Sopanen.

Rikun mainitsemien seikkojen takia JYPin iskun paikka tuleekin olemaan heti Raumalla, eikä vasta Jyväskylässä. On todella vaikea nähdä tilannetta, jossa JYP pystyisi peräkkäisinä päivinä vastaamaan Lukon hallintaan.

Huomionarvoista tuossa viimeisimmässä runkosarjakohtaamisessa oli myös JYPin passiivisuus. JYP luopui avausmaalin jälkeen kiekollisesta aloitteellisuudestaan ja alkoi valua, mikä mahdollisti Lukon vauhtierojen luonnin ja laadukkaat rintamahyökkäykset, ja näiden seurauksena pidemmät hyökkäysalueen hyökkäyspelit. Juuri näillä aseilla Lukko haluaa sarjaa viedä.

Myös JYPin kulmakiveä menestyksen kannalta voinee pitää selvänä?

Isokoski: Juuri näin. Eetu Laurikainen on nimittäin täysin käänteentekevä pelaaja JYPin jatkohaaveiden kannalta. Ei ole lainkaan liioiteltua sanoa, että JYP pääsi Laurikaisen ansiosta pudotuspeleihin. Tällä kaudella Laurikainen on viimeistään osoittanut olevansa Euroopan tasolla kovan luokan maalivahti ja että häneen voi luottaa tiukoissa paikoissa.

Jättimäisen uhkakuvan JYPille luo Laurikaisen pelikunto, sillä 20. helmikuuta pelatussa Ässät-ottelussa Laurikainen jätti kentän loukkaantumisen takia. Pelikuntoon toipumisen jälkeen Laurikaisen otteet ovat olleet erittäin epävarmoja, ja vain yhdessä ottelussa torjuntaprosentti on ollut yli 90:n. Voidaan hyvällä syyllä epäillä, ettei Laurikainen ole täydessä pelikunnossa, sillä seuran kasvatin otteista on paistanut varovaisuus verrattuna Porin ottelua edeltäviin esityksiin.

"Nyt odottelun ajan tulee olla ohi, jos JYP haluaa puolivälieriin."

Mikäli Laurikainen yhä jatkaa varovaisella linjalla, JYP menettää lähtökohtaisen etunsa maalivahtipelissä. Jos Laurikainen ei palaa heti lauantaina sille tasolle, millä hän on tällä kaudella parhaimmillaan ollut, JYPin mahdollisuudet voittoon kutistuvat olemattomiksi.

Korkalainen: Itse löin viime vuonna vetoa, että jos Oskari Setänen on Tapparan kaatava maalivahti, muutan Kööpenhaminaan ja haen Ruotsin kansalaisuutta! Tänä vuonna Lassi Lehtinen on Lukon aloittava maalivahti pudotuspeleissä. Lehtinen valmistautuu uransa ensimmäisiin Liiga-pudotuspeleihin tässä roolissa. Liittyikö Jussi Ahokkaan päätös pitää Lehtinen kolmosvahtina paineensietokykyyn?

Muutenkin menestyspaineet heijastuvat koko Lukon joukkueeseen. Myös Virta on tuonut usein puheissaan esille joukkueen paineensietokyvyn kiekkokaupungin silmätikkuna sekä voittamisen kulttuurin puutteen.

JYPin puolella menestyksen kulttuuria on riittämiin, ja myös latauksen kuvittelisi olevan vihdoin tarvittavalla tasolla. Useassa runkosarjaottelussa johtavat pelaajat näyttivät pelaavan puolivaloilla kevättä odotellen. Nyt odottelun ajan tulee olla ohi, jos JYP haluaa puolivälieriin.

Isokoski: Kuten Jere jo aiemmin totesi, sarjan ensimmäinen ottelu näyttelee pääroolia tämän sarjan osalta. Mikäli Nämäp poikki o vast raikaa Äijänsuon ämyreistä lauantain ottelun päätteeksi, Lukko rynnii puolivälieriin lähes varmasti. JYPin raskasjalkaisuus on korostunut etenkin perättäisten päivien otteluiden jälkimmäisissä kamppailuissa, joten sunnuntain kotiottelusta Hippoksella tulee JYPille joka tapauksessa hyvin tuskainen.

JYPin sauma piilee siinä, että sen kokeneet pelaajat näyttävät, miksi ovat aikoinaan tuoneet guldenia Keski-Suomeen. Ei siis kannatta yllättyä, mikäli uransa auringonlaskussa kirmaava Éric Perrin ottaa ratkaisijan avaimet kouraansa. Jos JYP onnistuu taistelemaan voiton Raumalta lauantaina, se saa varmasti virtaa mentaaliselle puolelle, vaikka piimä alkaakin painamaan pohkeissa kotikaukalossa.

Veikkaukset sarjan lopputuloksesta:

Korkalainen: Lukko etenee puolivälieriin voitoin 2−1.

Isokoski: Lukko etenee puolivälieriin voitoin 2−0.

» Lähetä palautetta toimitukselle