Lokomotiv Jaroslavlin lento-onnettomuudesta 10 vuotta – usea kiekkosuuruus koki traagisen kohtalon

KHL / Artikkeli
Lokomotiv Jaroslavin joukkueen jäsenet ryhmäkuvassa vain muutamia päiviä ennen lento-onnettomuutta.
Kuva © Getty Images
Kiekkomaailman pysäyttäneestä tragediasta on kulunut tasan kymmenen vuotta. Turmassa kuolleiden pelaajien ja valmentajien muisto kuitenkin elää vahvana.

Tasan kymmenen vuotta sitten Venäjän Jaroslavlissa Jakovlev Jak-42D -koneen nousukiitoyritys epäonnistui ja kyydissä olleet 45 ihmistä yhtä lukuun ottamatta menehtyivät. Traagisessa onnettomuudessa sai surmansa koko Lokomotiv Jaroslavlin KHL-joukkue, joka oli matkaamassa alkavan kauden ensimmäiseen otteluunsa Valko-Venäjälle Minskiin.

Joukkueen suomalainen maalivahtivalmentaja Jorma Valtonen ei ollut turmakoneen kyydissä, sillä hänet päätettiin jättää Jaroslavliin työskentelemään seuran nuorten maalivahtien kanssa. Lokomotivin kauden 2011–12 joukkue oli varsin nimekäs, ja usean tunnetun pelaajan elämä päättyi karmealla tavalla. Seuraavassa on käytynä läpi Lokomotivin menehtyneet pelaajat ja valmentajat.

Stefan Liv, maalivahti

Ruotsalaisvahti Liv oli siirtynyt Lokomotiviin vasta turmaa edeltäneenä kesänä. Torinon olympiavoittaja oli ollut koko 2000-luvun parhaimpia Euroopassa pelaavia maalivahteja, ja esimerkiksi Ruotsin SHL:n pudotuspelien paras pelaaja palkitaan nykyisin hänen nimeään kantavalla muistopalkinnolla. Liv oli kuollessaan 30-vuotias.

Oleksandr Vjuh'in, maalivahti

Ukrainalainen Vjuh'in oli pitkän linjan torjuja KHL:stä ja sitä edeltäneestä Venäjän Superliigasta. Joukkueen vanhin pelaaja sai surmansa 38-vuotiaana.

Vitali Anikejenko, puolustaja

Ukrainassa syntynyt Anikejenko oli nuorempana lupaava puolustaja ja oli muun muassa mukana vuoden 2007 nuorten MM-kisoissa Venäjän paidassa. Lokomotivissa hän ehti nousta joukkueen puolustuksen luottopelaajaksi ennen kuolemaansa 24-vuotiaana.

Mihail Balandin, puolustaja

31-vuotias Balandin teki Lokomotiviin paluun kesällä 2011 lähes kymmenen vuoden tauon jälkeen. Rutinoitunut ja hyvän tason venäläispuolustaja ei kuitenkaan ikinä ehtinyt pelaamaan nuoruusvuosiensa seurassa KHL:ää.

Robert Dietrich, puolustaja

Kazakstanilaistaustainen saksalainen oli juuri siirtynyt Lokomotiviin Saksan pääsarjasta. 25-vuotiaana kuollut Dietrich ehti pelata urallaan muun muassa kolmet MM-kisat Saksan paidassa.

Marat Kalimulin, puolustaja

Lada Toljattin kasvatti oli siirtynyt hakemaan nostetta uralleen Jaroslavliin kaudeksi 2010–11. Ainoaksi jääneellä kaudellaan Lokomotivissa hän olikin joukkueen runkopuolustajia. Kalimulin menehtyi 23-vuotiaana.

Karel Rachůnek, puolustaja

Tšekkipuolustaja Rachůnek oli ilman muuta yksi tuon ajan parhaimpia puolustajia KHL:ssä. Turmaa edeltävällä kaudella hän teki Lokomotivin paidassa 50 otteluun peräti 46 tehopistettä. 32-vuotiaana kuollut Rachůnek oli turmajoukkueen kapteeni. Uran huippuhetkiksi jäivät kevään 2010 MM-kulta sekä lähes 400 pelattua NHL-ottelua.

Ruslan Salei, puolustaja

Valko-Venäjän kiekkohistorian legendaarisimman pelaajan luultiin aluksi lentäneen jo etukäteen Minskiin odottamaan muuta joukkuetta, mutta valitettavasti Saleinkin elämä tuli päätökseensä Jaroslavlissa 36 vuoden iässä. Salei pelasi urallaan 916 NHL:n runkosarjaottelua ja edusti maataan useita kertoja arvokisoissa. Hänet aateloitiin IIHF:n kunniagalleriaan vuonna 2014.

Ruslan Salei oli useaan otteeseen Valko-Venäjän maajoukkueen tukipilari.
Kuva © Getty Images

Kārlis Skrastiņš, puolustaja

Suomessa latvialaispuolustaja Skrastiņš muistetaan TPS:stä vuosilta 1995–98, jonka jälkeen hän suuntasi tekemään pitkän uran NHL:ssä. Salein tavoin hän oli siirtynyt NHL:stä KHL:ään vain vähän ennen turmaa. Vahvana puolustajana tunnettu Skrastiņš kuoli 37-vuotiaana.

Maksim Šuvalov, puolustaja

18-vuotiaana kuollut Šuvalov ei ehtinyt pelata ainuttakaan ottelua KHL:ssä. Kuolemaansa edeltävänä keväänä hän oli ollut mukana Venäjän alle 18-vuotiaiden MM-joukkueessa.

Pavel Trahanov, puolustaja

Kokenut TsSKA-kasvatti Trahanov oli yksi monista uusista pelaajista Lokomotivin joukkueessa. 33-vuotias Trahanov ehti pelata KHL:ssä ja Superliigassa yhteensä 587 runkosarjaottelua.

Juri Uritšev, puolustaja

20-vuotias puolustaja oli tekemässä vahvasti läpimurtoa Lokomotivin KHL-miehistöön. Isokokoinen Uritšev voitti nuorten maailmanmestaruuden turmaa edeltäneenä talvena.

Pavol Demitra, keskushyökkääjä

Joukkueen tunnetuin pelaaja pelasi upean NHL-uran tehden muun muassa 93 tehopistettä kaudella 2002–03. Slovakkilegenda loisti myös useaan otteeseen arvokisoissa. Demitra ehti jättää koskettavat jäähyväiset slovakialaisille turmaa edeltäneenä keväänä MM-kotikisoissa. Demitra menehtyi 36-vuotiaana.

Demitran kohtalo kosketti syvästi jääkiekkomaailmaa.
Kuva © Getty Images

Aleksandr Galimov, laitahyökkääjä

26-vuotias Galimov oli ainoa joukkueen jäsen, joka ei menehtynyt heti turmapaikalla. Pahasti palanut Galimov kiidätettiin sairaalaan Moskovaan, jossa hän taisteli elämästään viiden päivän ajan. Lopulta Lokomotivin oma kasvatti menehtyi hoitotoimenpiteistä huolimatta 12. syyskuuta.

Artjom Jartšuk, laitahyökkääjä

Kuului Lokomotivin nuorten pelaajien ryhmään, eikä KHL-otteluitakaan ehtinyt kertyä uralle kuin 17 edellisen kauden aikana. 21-vuotiaana kuolleen Jartšukin uran kohokohdaksi jäi kevään 2008 alle 18-vuotiainen MM-hopea.

Aleksandr Kaljanin, laitahyökkääjä

23-vuotias Kaljanin oli tehnyt edellisellä kaudella Lokomotivissa läpimurtonsa KHL:ään, minkä lisäksi hän pääsi näyttämään taitojaan EHT:llä Venäjän maajoukkueessa.

Andrei Kirjuhin, laitahyökkääjä

Kaljaninin tavoin 23-vuotiaalla Kirjuhinilla oli allaan vahva edelliskausi. Lokomotivin oma kasvatti nähtiin vuoden 2007 nuorten MM-kisoissa hopeaa saavuttaneessa Venäjän ryhmässä.

Nikita Kljukin, keskushyökkäjä

21-vuotias Kljukin oli yrittänyt vakiinnuttaa paikkaansa Lokomotivin KHL-miehistössä jo kolmen kauden ajan. Kljukin oli Venäjän varakapteeni vuoden 2009 nuorten MM-kisoissa.

Jan Marek, keskushyökkääjä

31-vuotias tšekkiläinen oli KHL:n yksi parhaimpia pelaajia, ja hän oli tehnyt muun muassa sarjan ensimmäisellä kaudella 2008–09 peräti 72 tehopistettä. Marek oli myös Tšekin maajoukkueen runkopelaajia voittaen muun muassa maailmanmestaruuden vuotta aiemmin.

Sergei Ostaptšuk, laitahyökkääjä

Valkovenäläislähtöinen Ostaptšuk oli nuorimpia turmassa menehtyneitä. 21-vuotias hyökkääjä ehti kuitenkin pelata muun muassa kaksi kautta Kanadassa junioriliiga QMJHL:ää, jossa hänet valittiin kaudella 2008–09 sarjan tulokastähdistöön.

Pavel Snurnitsin, keskushyökkääjä

Vasta 19-vuotias Snurnitsin ei ehtinyt koskaan debytoida KHL:ssä. Edelliset kaksi kautta Lokomotivin oma kasvatti oli pelannut seuran juniorijoukkueessa.

Daniil Sobtšenko, keskushyökkääjä

Kiovasta lähtöisin ollut Sobtšenko oli Lokomotivin lupaavimpia pelaajia. Edellisellä kaudella hän voitti Venäjän riveissä nuorten maailmanmestaruuden ja kesällä San Jose Sharks varasi 20-vuotiaan hyökkääjän kuudennella kierroksella NHL:ään.

Ivan Tkatšenko, laitahyökkääjä

31-vuotias Tkatšenko oli Lokomotivin pelaajiston tunnetuimpia venäläisiä. Tkatšenkosta voitiin puhua seuraikonina, sillä hän oli pelannut Lokomotivissa yhtäjaksoisesti vuodesta 2001 lähtien. Hyökkääjä juhli Venäjän mestaruutta Lokomotivin paidassa perättäisinä keväinä 2002 ja 2003, minkä lisäksi hän edusti Venäjää vuoden 2002 MM-kisoissa.

Gennadi Tšurilov, keskushyökkääjä

Tšurilov oli aloittamassa jo seitsemännen perättäisen kautensa Lokomotivin edustusjoukkueessa. 24-vuotias hyökkääjä oli vahvasti lähestymässä parhaita pelivuosiaan ja esimerkiksi edellisenä keväänä hän oli ollut pudotuspeleissä joukkueen tehokkaimpia pelaajia.

Josef Vašíček, keskushyökkääjä

Isokokoinen tšekkiläissentteri oli Lokomotivin tärkeimpiä pelaajia ja kaudella 2010–11 hän teki tehoja sekä runkosarjassa että pudotuspeleissä yli piste per peli -tahtia. Vašíček ehti tehdä myös mittavan NHL-uran ja juhlia Stanley Cupia Carolina Hurricanesissa keväällä 2006.

Aleksandr Vasjunov, laitahyökkääjä

Lokomotiv-kasvatti lähti vuonna 2008 kokeilemaan siipiään NHL:ssä, ja kaudella 2010–11 hän pääsi pelaamaan 18 ottelua New Jersey Devilsin paidassa. Kyseisen kauden jälkeen Vasjunov palasi kotikonnuilleen, jossa hän myös kohtasi elämänsä päätepisteen 23-vuotiaana.

Kanadalaisvalmentaja McCrimmon ei koskaan ehtinyt valmentaa varsinaisessa KHL-ottelussa.
Kuva © Getty Images

Brad McCrimmon, päävalmentaja

Lokomotiv pestasi kesällä kanadalaisen NHL-legendan päävalmentajakseen Detroit Red Wingsin apuvalmentajan paikalta. Pelaajana McCrimmon muistettiin kovaotteisena puolustajana ja hän pelasi NHL:ssä peräti 1 222 runkosarjaottelua. 52-vuotiaana kuollut McCrimmon voitti Stanley Cupin Calgary Flamesissa keväällä 1989.

Aleksandr Karpovtsev, apuvalmentaja

Pelaajana Karpovtsev tuli tutuksi NHL:stä 1990-luvulta ja 2000-luvun alusta. Hän oli muun muassa yksi historian ensimmäisistä venäläisistä Stanley Cup -voittajista New York Rangersissa keväällä 1994. Karpovtsev ryhtyi pian valmentajaksi peliuransa päättymisen jälkeen, mutta tämä ura jäi valitettavan lyhyeksi. Karpovtsev kuoli 41-vuotiaana.

Igor Koroljov, apuvalmentaja

McCrimmonin ja Karpovtsevin tavoin Koroljov teki maineikkaan pelaajauran NHL:ssä – 795 runkosarjaottelussa Koroljov takoi 346 tehopistettä. Päätti pelaajauransa kaudella 2009–10 juurikin Lokomotivissa, ja syksyllä 2011 olisi ollut alkamassa ensimmäinen kausi valmennustehtävissä. Koroljov täytti turmaa edeltävänä päivänä 41 vuotta.

Edellä mainittujen pelaajien ja valmentajien lisäksi turmassa menehtyi kahdeksan joukkueen johtoon ja huoltoon kuulunutta ihmistä sekä seitsemän lennon miehistön jäsentä. Turmasta selvisi ainoana hengissä miehistöön kuulunut lentoinsinööri Aleksandr Sizov.

Lokomotiv onnistui tragediasta huolimatta kasaamaan uuden joukkueen kaudelle 2011–12, mutta sarjatasona oli Venäjän kakkosliiga VHL. Lokomotiv palasi KHL:ään kaudelle 2012–13 ja se on kuulunut sarjan kärkiseurojen joukkoon kuten jo ennen lentoturmaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle