Lohi ei ui maalla, eikä karhu osaa lentää - Mestiksen TOP-3 flopit

MESTIS / Artikkeli
Mestis ollut tänä vuonna erittäin tasainen, vaikka kolme viimeisintä onkin tippunut kyydistä.
Kuva © Timo Savela
Mestis-kausi 2018-2019 on ollut erittäin tasainen yhdeksän ensimmäisen joukkueen osalta. Kolme on tippunut kyydistä, osa jopa hieman odotetustikin. Vaikka sarja on tasainen, jotkut joukkueista ovat silti olleet tässä vaiheessa pettymyksiä.

Mestiksen runkosarjaa on pelattu noin puolet, eniten pelejä on sarjataulukon viidennellä, Jokipojilla, joka on pelannut 28 peliä. Vähiten pelejä on viimeisenä majailevalla Kooveella, vain 24 peliä.

Sarja on ollut tänä vuonna erittäin tasainen yhdeksän ensimmäisen joukkueen osalta, vaikkakin pitkään jo kärkisijoilla pyörineet Hermes ja LeKi uhkaavat karata muilta joukkueilta. Kolme viimeisintä joukkuetta, Peliitat, IPK ja Koovee sen sijaan ovat erottuneet heikoilla otteillaan alkukaudesta ja on hyvin todennäköistä, että karsinnoissa pelaa kaksi näistä kolmesta joukkueesta.

1. Iisalmen Peli-Karhut

IPK on tähän mennessä Mestis-kauden suurin yksittäinen floppi. Viime vuonna pudotuspeleihin yltänyt joukkue teki kovia hankintoja jokaiselle osa-alueelle, ja paperilla joukkueen olisi uskonut pudotuspeleihin selviävän ja olemaan varteenotettava haastajakin.

Useat hyökkäyspään kärkihankinnat etunenässä Tuomas Vartiainen, Jere-Matias Alanen ja Julius Rantaeskola eivät ole saaneet parhaita tehoja irti. Usean muunkin avainpelaajan suoritustaso heittelee valtavasti, eivätkä he ole pystyneet antamaan parhainta panosta. Kovaksi puolustuksen kivijalaksi ennakoidut Damir Galin, Taneli Siikaluoma ja Saku Kinnunen ovat myös alisuorittaneet, vaikka väläytyksiä paremmasta onkin näkynyt ajottain. 

IPK:n vahvuudeksi arvioitu puolustuspelaaminen ei ole ollut vahvuus. Viime kaudella toimivaksi todettu keskustan tiivis puolustaminen ei ole tuottanut tällä kaudella haluttua tulosta, joka näkyy niin sarjasijoituksessa kuin päästetyissä maaleissa. IPK on päästänyt eniten maaleja keskimäärin omiin per ottelu, 4,11, ja tehnyt itse toiseksi vähiten koko sarjasta, 2,5 maalia per ottelu.

Maalivahtitandemi Aleksi Autio - Elmeri Metsävainio ei ole ollut parhaassa iskussa. Viime kaudella huikean tulokaskauden vetänyt Autio oli kuin varjo itsestään, ja lopulta IPK-pesti päättyi myös sopimuksen purkuun loukkaantumisiin vedoten. Nuorten SM-Liigan mestaruuden torjunut Elmeri Metsävainio ei ole ajottaisista välähdyksistä huolimatta pystynyt ottamaan isoa roolia IPK:ssa.

Huono menestyminen Mestiksessä on näkynyt muutenkin kuin sarjasijoituksena. IPK:n yleisökeskiarvo on laskenut 195 ihmisellä viime kauteen verrattaessa, eivätkä seuran huonot otteet sitä kohotakkaan. IPK:ssa on käynyt jo tähän mennessä 13 lainapelaajaa, kun viime kaudella vastaava luku oli kuusi koko kauden aikana.

2. Kiekko-Vantaa

Kiekko-Vantaa aloitti kautensa mollivoittoisesti. Joukkueen peli pyöri ja pyörii edelleen kolmikon Miro-Pekka Saarelainen-Joona Monto-Joel Sund ympärillä. Koko joukkue elää ykkösketjun ja maalivahti Waltteri Ignatiewjin suorituksesta. Kiekko-Vantaa on kuitenkin esittänyt heräämisen merkkejä. Joukkue on sarjassa seitsemäntenä ja 10 ottelun kuntopuntarissa sijalla 3. 

Kiekko-Vantaata pystyi pitämään ennen kauden alkua yksistä mestaruussuosikeista ja joukkue näytti erittäin tasapainoiselta. Hyökkäyksessä oli laajutta, eikä puolustuskaan kalvennut terveine Nico Nurmikantoineen, ja uudet hankinnat Eemeli Heikkinen ja Ilari Metsola toivat varmuutta puolustuspäähän. Maalivahtipeli herätti epäilyksensä, yhtään varmaa korttia ei ollut. Waltteri Ignatiejw on onnistunut nousemaan Mestis-vahtien eliittiin kuitenkin kuluneella kaudella.

Kiekko-Vantaan ongelmasta kertoo se, että tuhoa tehneen ykköskentän jälkeen eniten pisteitä on tehnyt Pekka Niemimaa 14 pisteellään. Se on 18 pistettä vähemmän kuin Joel Sundilla, joka on sisäisen pistepörssin kolmas. Samainen kolmikko Saarelainen-Monto-Sund on tehnyt myös noin puolet joukkueen kaikista maaleista. Mikäli löytyy joukkue, joka onnistuu hiljentämään Kiekko-Vantaan "ainoan" kentän, Kiekko-Vantaalla ei ole mitään jakoja. Surullista uhkakuvaa Kiekko-Vantaan yllä näyttelee yhdenkin pelaajan loukkaantuminen näistä kolmesta.

3. Peliitat

Peliitat ei ole tullut tunnetuksi menestyvänä joukkueena Peliitat-nimen alla pelatessaan. Seitsemän kauden aikana Mestiksessä joukkue on päässyt vain kaksi kertaa pudotuspeleihin, tänä vuonna tulee tuskin kolmas kerta.

Katastrofaalisen viime kauden lopussa Peliitat teki muutoksia valmennukseen ja Jani Keinänen otti päävalmentajan paikan Santeri Heiskaselta. Keinänen on piristänyt Peliittojen pelaamista, mutta ei hänkään ole saanut joukkuetta lentoon.

Hurjaa lainarulettia aiemmilla kausilla pyörittänyt Peliitat on jälleen Pelicansin varassa, niin hyvässä kuin pahassa. Pelicans on lainannut Peliitoille tänä vuonna Niklas Salon, Mikko Laineen, Jarkko Pynnösen, Santtu Kinnusen ja lukuisia muita pelaajia, mutta välittömästi Pelicansin kohdatessa ongelman, tyhjentyy Peliittojen pajatso niin nopeasti kuin se täyttyikin.

Peliitat on onnistunut minimoimaan kokoonpanon jatkuvan muuttumisen melko hyvin, joukkueen hävitessä luvut eivät ole olleet edes isot. Ongelma onkin siinä, joukkue on hävinnyt 15 kertaa vain maalin erolla, mikäli lasketaan myös jatkoajalle ja voittomaalikilpailuihin asti venyneet ottelut.

Joukkueen akilleenkantapääksi on muotoutunut maalinteko ja johtoasemassa pelaaminen.  Peliitat on onnistunut saamaan kiekon maaliin hyväksytysti vain 63 kertaa, mikä on vähiten koko sarjasta. Peliittojen alivoimapeli ei ole myöskään toiminut, 21 päästettyä maalia alivoimalla on toiseksi eniten koko sarjasta. Mikäli joukkue onnistuu petraamaan maalintekemisessä, alivoimapelaamisessa ja saa joukkueen kokoonpanoon pysyvyyttä, karsintojen välttäminen ei pitäisi olla ongelma.

» Lähetä palautetta toimitukselle