Liigan todennäköisyydet: Kärpät tuskin kyykkää, kotietu karkaamassa HIFK:lta, yksi ulkona pudotuspeleistä

LIIGA / Artikkeli
HIFK ja Frans Tuohimaa ovat esiintyneet hyvin, mutta pudotuspelien kotietu vaatisi erinomaisuutta.
Kärppien jääminen neljän parhaan ulkopuolelle ja Sportin yltäminen pudotuspeleihin ovat kutakuinkin yhtä todennäköisiä tapahtumia. Tuplasti todennäköisempää on, että sensaatiojoukkue KooKoo voittaa koko runkosarjan. Mikään näistä ei ole järin todennäköistä, mutta Ässien pudotuspelipaikka on.

Kun sijoitusarvioita käsiteltiin viimeksi joulukuun puolivälissä, Kärppien runkosarjavoiton todennäköisyys oli hurjat 85 prosenttia. Nyt se on pudonnut 64:ään. Eli paljon, muttei sittenkään järin dramaattisesti.

Jo viimeksi oli tiedossa, että Kärppien pistetahti hiipuu, sillä oululaiset olivat kääntäneet tasaisia pelejä edukseen epärealistisen usein. Sittemmin on kuitenkin hiipunut myös pelin taso. Liian suurta reagointia heikkoon jaksoon ei voi tehdä, etenkin kun eläväinen poissaolotilanne selittää sitä osin.

Kärpät on yhä perustasoltaan Liigan paras joukkue ja voittaa runkosarjan noin kaksi kertaa kolmesta. Tosin sillekin on yhden prosentin todennäköisyys, että Kärppien vaisu jakso pitkittyy niin, että oululaiset putoavat kokonaan neljän parhaan kastista.

SIJOITUSTEN TODENNÄKÖISYYDET RUNKOSARJAN JÄLKEEN
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8.
Kärpät 64 % 25 % 8 % 2 % 1 %
Tappara 28 % 43 % 18 % 8 % 2 % 1 %
Ilves 5 % 18 % 33 % 22 % 12 % 6 % 3 % 1 %
KooKoo 2 % 10 % 24 % 29 % 18 % 10 % 5 % 2 %

Tamperelaiset ovat tasoltaan hyvin lähellä toisiaan. Tappara on suosikki sijoittumaan Ilvestä ylemmäs lähinnä sarjataulukon etumatkan takia. Yhdeksän pistettä ohjelmaltaan vaikealta viime viikolta petrasi Tapparan asetelmia huomattavasti.

Hyvä HIFK ei riitä

Tamperelaisten ja KooKoon mahtivireen ansiosta neljän kärki on erottunut selvästi. Sen verran kautta ja kaiken sortin sattumia ja käänteitä on kuitenkin jäljellä, että todennäköisemmin joku kolmikosta Tappara, Ilves ja KooKoo putoaa neljän parhaan joukosta kuin kaikki pysyvät kiinni kotiedussa.

Kuukausi takaperin oli vielä prosentin kymmenyksien mahdollisuus, että Kouvolassa ei pelattaisi pudotuspelejä. Enää ei ole. Ellei halli hajoa.

Koska KooKoon hurja lento perustuu mainioisiin peliesityksiin eikä onnekkuuteen, yltää kauden sensaatiojoukkue jo yli 90 prosentin todennäköisyydellä kuuden parhaan joukkoon ja suoraan puolivälieriin.

Viimeksi KooKoon akilleen kantapäänä mainittiin maalivahtipeli. Nyt ei mainita, sillä Henrik Haukeland on noussut maalivahtitilastoissa Liigan paremmalle puoliskolle.

SIJOITUSTEN TODENNÄKÖISYYDET RUNKOSARJAN JÄLKEEN
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9.
HIFK 1 % 2 % 8 % 17 % 24 % 22 % 16 % 10 %
Lukko 1 % 5 % 10 % 19 % 23 % 24 % 17 % 1 %
JYP 1 % 3 % 8 % 16 % 23 % 26 % 23 %
HPK 1 % 4 % 8 % 15 % 25 % 45 % 2 %

HIFK on pelin tasoltaan aivan Liigan terävintä kärkeä. Maalinteon tehokkuus on silti yhä vaisua pelaajiston tasoon nähden, eikä Frans Tuohimaa ole onnistunut nousemaan Liigan kärkivahtien joukkoon. Kun pistetahti laahaa esityksiä vaisumpana ja suurin osa muista kärkipään joukkueista on kovassa lennossa, alkaa pudotuspelien kotietu karata stadilaisilta. HIFK on hyvinkin hyvä, mutta kisa kärjessä on niin kovaa, että tulosta pitäisi tehdä erinomaisella tasolla.

Kerran neljästä HIFK pelaa jo pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella, mikä olisi massiivinen takaisku mestaruustavoitteille, joten tärkeitä otteluita pelataan jo nyt.

Putki päällä puolivälieriin

Kuukausi sitten arvio pistemäärästä, jolla jatkopeleihin selviää, oli harvinaisen matala 76. Nyt se on pudonnut vielä siitäkin parilla pisteellä 74:ään.

Pitkät putket heiluttavat todennäköisyyksiä rajusti. Lukon seitsemän ottelun voittoputki perustuu enemmän viimeistelyn ja maalivahtipelin tehokkuuteen kuin pelilliseen erinomaisuuteen, mutta yhtä kaikki, se on nostanut raumalaisten osakkeet huomattavasti paremmalle tolalle kuin kuukausi sitten. Suoritustaso on myös nousujohteinen, ja hankittu Sebastian Repo aloittanut ryminällä. Lukko yltää todennäköisemmin kuuden joukkoon kuin jää pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle.

JYPin kohtalon ratkaisee pitkälti, kuinka nopeasti joukkue elpyy nykyisestä laskusuhdanteestaan. Tällä hetkellä tilanne suoraan pudotuspelipaikkaan yltämisen suhteen on aika lailla 50-50. Heikkoa virettä tasapainottaa se, että jyväskyläläiset kohtaavat loppukaudesta sarjataulukon alemman puoliskon joukkueita kilpailijoitaan useammin.

HPK jatkaa tasaisessa nousukunnossa, mutta kun kilpakumppaneista Lukko otti hurjan harppauksen taulukossa, HIFK on pelin tasoltaan edellä ja JYPillä on helpompi ohjelma, näyttää jääminen kuuden joukon ulkopuolelle silti todennäköisimmältä skenaariolta.

Liigan pitkä kärki on silti paitsi kova, myös tasainen. HPK:lla on viiden prosentin mahdollisuus olla neljän parhaan joukossa asti, vaikka edellä on seitsemän vielä todennäköisempää kotietujoukkuetta.

Ennätyksellinen alennusmyynti

Kahtia jakautuneen Liigan alemmalla puoliskolla pudotuspelipaikat ovat hurjassa alennuksessa. Kuukausi sitten arvio pistemäärästä, jolla jatkopeleihin selviää, oli harvinaisen matala 76. Nyt se on pudonnut vielä siitäkin parilla pisteellä 74:ään.

Kilpailu alennusmyyntipudotuspelipaikasta käytäneen nimenomaan kymppipaikan osalta, sillä KalPalla on vahva kiinnitys yhdeksänteen sijaan. Kuopiolaiset ovat alempikastilaisista paitsi parhaissa asetelmissa sarjataulukossa, myös pelillisesti parhaassa vireessä. KalPa yltää pudotuspeleihin 86 prosentin todennäköisyydellä.

SIJOITUSTEN TODENNÄKÖISYYDET RUNKOSARJAN JÄLKEEN
7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15.
KalPa 1 % 2 % 62 % 21 % 8 % 4 % 2 %
Ässät 17 % 29 % 22 % 16 % 9 % 5 % 2 %
TPS 10 % 22 % 22 % 19 % 14 % 9 % 4 %
SaiPa 5 % 16 % 22 % 22 % 19 % 11 % 5 %

Viimeisestä paikasta kevätauringossa kisaavat vahvimmin Ässät ja TPS.

Ässiä puoltaa parempi tilanne sarjataulukossa. Porilaisten esitykset ovat hienokseltaan nousujohteisia, mutta maalinteon tehokkuus pysynee haasteena.

TPS on ollut viime aikojen voitoissaan hyvinkin onnekas, mutta on silti myös pelillisesti nousuvireinen ja jonkin verran Ässiä edellä. Maalivahtipeli ja Lauri Tukosen onnistuminen näyttelevät suurta roolia.

Lähtökohtaisesti TPS-vahti Rasmus Tirrosen leikkaukseen joutumisen ei pitäisi olla dramaattinen takaisku. Tirrosen kausi on ollut vaisu, liekö juuri vammasta johtuen. Vaikka ruotsalaistuuraaja Erik Källgren ei onnistuisi, on Julius Pohjanoksa ollut tilastoissa kutakuinkin samaa luokkaa Tirrosen kanssa.

Vaasa käytännössä pelistä pois

Vielä toistaiseksi viivan yläpuolella oleva SaiPa on luonnollisesti myös taistossa mukana, mutta pelillinen alavire on raju. Käänne parempaan tarvittaisiin nopeasti. Tomas Zaborskyn paluu auttaa jossain määrin.

SIJOITUSTEN TODENNÄKÖISYYDET RUNKOSARJAN JÄLKEEN
9. 10. 11. 12. 13. 14. 15.
Pelicans 2 % 7 % 13 % 18 % 22 % 22 % 16 %
Jukurit 1 % 4 % 9 % 14 % 20 % 26 % 26 %
Sport 1 % 4 % 7 % 14 % 27 % 47 %

Vajaan kymmenen prosentin mahdollisuudet pudotuspeleihin ovat Pelicansilla ja Jukureilla. Piste-ero viivan päälle ei sinänsä ole suuri, mutta pienikin takamatka on merkittävä, kun yläpuolella sekä TPS että Ässät ovat pelillisesti paremmassa iskussa.

Mikkeliläisille toivon kipinän jättävät kaksi viimeisintä mukavasti sujunutta ottelua Marko Kauppisen alaisuudessa, mutta parasta jukurikiekkoa olisi esitettävä kaukalossa illasta toiseen. Pelicans on sinänsä Jukureita vahvempi, mutta riittäviä merkkejä vaadittavasta nousujohteisuudesta ei oikein ole näkynyt, ja Hannes Björnisen loukkaantuminen on takaisku.

Vain yksi on ulkona. Vaasan Sportin pudotuspelisauma on enää yhden prosentin luokkaa. Suoritustason nousu Risto Dufvan aikana on ollut vain pientä. Nykyinen taso ja tahti eivät riitä, kun piste-eron lisäksi viivan ja Sportin välissä on useita joukkueita. Joka ainoasta pitäisi päästä ohi.

Kirjoittaja on Veikkauksen seniorianalyytikko, joka vastaa Liigan kertoimenlaskennasta. Joukkueiden pelin taso on määritetty otteluissa luodun niin sanotun maaliodottaman perusteella, joka tutkitusti ennustaa tulevaa huomattavasti lopputuloksia paremmin. Mahdollisia "tyhjennysmyyntejä" ei ole huomioitu jälkipään sijoitusarvioissa.

» Lähetä palautetta toimitukselle