Liigan todennäköisyydet: Ilves suosikki tiukassa kisassa kakkossijasta, KooKoo jopa kuuden joukkoon, yksikään ei ulkona pudotuspelitaistosta

LIIGA / Artikkeli
Kissapedot vääntävät runkosarjan toisesta sijasta. Ilves on suosikki, HIFK tasoltaan hitusen kovempi.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Matemaattiset todennäköisyydet kertovat, että Kärppien runkosarjavoiton varmuus on jo 85 prosenttia. Sen takana käydään tiukka taisto Ilveksen, Tapparan, HIFK:n ja JYPin kesken.

Kärpät keräsi syys-marraskuussa pisteitä hyviinkin esityksiin nähden yläkanttiin. Aivan sama tahti ei välttämättä jatku kevätpuoliskolla, mutta sillä ei ole juuri väliä. Kärpät on pelillisesti Liigan selvästi paras joukkue ja takaa-ajajiin on sarjataulukossa etumatkaa, joten runkosarjan voitto voi varmistua hyvissä ajoin.

SIJOITUSTEN TODENNÄKÖISYYDET RUNKOSARJAN JÄLKEEN

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8.
Kärpät 85 % 11 % 3 % 1 %
Ilves 5 % 28 % 24 % 20 % 15 % 6 % 2 %
Tappara 5 % 26 % 25 % 20 % 15 % 6 % 2 % 1 %
HIFK 3 % 19 % 22 % 24 % 18 % 9 % 4 % 1 %
JYP 2 % 15 % 20 % 22 % 21 % 13 % 5 % 2 %

Taistossa kakkossijasta pakan tiivistää se, että kovin joukkue HIFK on taulukossa tällä hetkellä vasta viidentenä.

KooKoon liigataipaleen ensimmäisen pudotuspelipaikan todennäköisyys ON käytännössä jo 100 prosenttia.

HIFK on ollut pelillisesti hyvä läpi syksyn, vaikka tulos on laahannut perässä eritoten heikon maalivahtipelin myötä. Kun Frans Tuohimaa on saanut juonesta kiinni ja IFK kiinnittänyt Ville Leskisen ja Michael Keräsen, ovat stadilaiset vahvassa nousussa, kunhan saavat kutakuinkin parhaan miehistönsä jalkeille. Lähtökohta on silti, että tamperelaisten etumatka pitää.

Ilves on noussut viimeistään Ville Meskasen hankinnan myötä hitusen taantuneen Tapparan ohi pelin tasossa. Kisa on kuitenkin tiukka, kun Tapparalla on niukka etumatka sarjataulukossa.

Valmennuksen merkityksen osoittanut Pekka Tirkkonen on nostanut myös JYPin lähes samaan kastiin. Julius Nättinen on liekeissä, mutta myös moni muu pelaa hurjan paljon parempaa kautta kuin vuosi sitten. Hyökkäyksen kapeus on ollut haaste, joten Antti Kalapudas on tärkeä hankinta.

Kun pelejä on jäljellä vielä kolmisenkymmentä, asetelmat voivat kääntyä oikeastaan mitenpäin vain. Vaikka JYP on rankingissa viides Kärppien, tamperelaisten ja HIFK:n takana, saavuttaa se silti pudotuspelien kotiedun eli TOP4-sijoituksen yli 50 prosentin todennäköisyydellä.

KooKoo ei putoa pudotuspeleistä

Peliesitysten perusteella KooKoon Jussi Ahokkaan voisi jo lähes tulkoon valita vuoden valmentajaksi. KooKoo on kahdeksantena, mutta olisi peliesitysten valossa ansainnut paljon enemmän. Se tarkoittaa sitä, että vaikka Kouvolassa on ylitetty rutkasti ennakko-odotukset, KooKoo tuskin on valumassa taulukossa myöskään sarjan jälkimmäisellä puolella.

Todennäköisyydet kertovat, että kun KooKoolla on 11 pisteen etumatka pudotuspeliviivaan ja sen pelin taso on ollut huomattavasti parempaa kuin viivan alapuolisilla joukkueilla, on KooKoon liigataipaleen ensimmäisen pudotuspelipaikan todennäköisyys käytännössä jo 100 prosenttia. Vain prosentin kymmenyksiä jää viivan alle luiskahtamiselle.

Eikä pudotuspeliviiva ole edes oikea viiva tiirailtavaksi Kouvolassa. KooKoo on todennäköisemmin jopa suoraan kuuden sakissa kuin osallistumassa pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle. Akilleen kantapää on maalivahtipeli.

SIJOITUSTEN TODENNÄKÖISYYDET RUNKOSARJAN JÄLKEEN
2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12.
KooKoo 1 % 4 % 8 % 16 % 31 % 23 % 13 % 3 % 1 %
Lukko 1 % 3 % 8 % 17 % 29 % 28 % 9 % 3 % 2 %
HPK 1 % 2 % 7 % 17 % 28 % 31 % 9 % 3 % 1 % 1 %

Lukko pelaa itseään ulos mestaruustaistosta

Erikoista kuluvalla kaudella on, että kun yleensä sarjataulukon ensimmäiset ja viimeiset sijat ovat niitä, jotka alkavat ensimmäisenä varmistua, niin tällä hetkellä todennäköisimmat sijat ovat keskivaiheilla. Siis Kärppien runkosarjavoitto poislukien.

Liiga on sen verran kahtiajakautunut, että ylemmän ja alemman kastin välissä HPK ja Lukko sijoittuvat sijoille 7-8 lähes 60 prosentin varmuudella.

Lukon pitäisi materiaalinsa puolesta pelata mestaruudesta nyt, kun Ville Heinola, Tarmo Reunanen ja Ilkka Heikkinen ilmestyivät kaikki raumalaispuolustukseen. Ja voi Lukko pelatakin, mutta pelin taso on ollut jo pitkään keskinkertaista. Parempien kelkkaan ehtimisen kanssa on kiire. Sijoilta 7-8 mestaruuteen yltäminen on melkein tekemätön paikka, sillä ohjelmasta tulee liian vaikea, vaikka pelillisesti kaikki loksahtaisi kevättä kohden kohdalleen.

HPK on ollut kauden tasaisimpia suorittajia. Antti Pennasen valmennuksessa suorituskäyrä on hitusen nousujohteinen. Kerho tuskin joutuu antautumaan TOP8:n ulkopuolisille joukkueille, mutta pelaajamateriaali ei antane periksi niin kovaan nousukiitoon, että niin ikään nousuvireisten ylempien joukkueiden ohittaminen olisi helppoa.

Pohjalta ei toivota tuureja Itä-Suomeen

Pisteraja, jolla päästään mukaan pudotuspeleihin, on odotusarvoisesti 76. Se on taulukon viimeisille joukkueille todella kova. Viivan yläpuoliset porukat, SaiPa ja KalPa, eivät ole kuitenkaan niin timanttisessa iskussa, etteikö raja saattaisi jäädä alemmaksikin.

Sinänsä Tero Lehterän SaiPa on suhteessa materiaaliin paremmassa iskussa kuin vuosi sitten. Tulokset ovat heikentyneet talven tullen, mutta pelin taso taasen tilastojen valossa ei, joten SaiPa pysyy viivan yläpuolella lähes 60 prosentin todennäköisyydellä.

KalPan suoritukset ovat nousujohteisia, mutta kapea pelaajamateriaali on selvä riskitekijä.

Heti viivan alla olevat Ässät ja Jukurit jatkanevat kutakuinkin samalla tasolla kuin tähänkin asti. Edwin Hedbergistä luopuminen pitää porilaisten hyökkäyspotentiaalin maltillisena. Jukurien sukellus ensi kauden valmentajauutisten jäljiltä saattoi jäädä hetkelliseksi, mutta pudotuspelipaikka vaatisi päinvastoin nousujohteista trendiä.

SIJOITUSTEN TODENNÄKÖISYYDET RUNKOSARJAN JÄLKEEN
6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15.
SaiPa 1 % 3 % 9 % 26 % 22 % 15 % 10 % 7 % 5 % 2 %
KalPa 2 % 6 % 19 % 19 % 18 % 15 % 11 % 6 % 4 %
Ässät 1 % 4 % 14 % 19 % 19 % 15 % 13 % 9 % 6 %
Jukurit 1 % 2 % 9 % 14 % 16 % 18 % 17 % 14 % 9 %
TPS 1 % 4 % 7 % 11 % 14 % 18 % 21 % 24 %
Pelicans 1 % 3 % 7 % 9 % 14 % 17 % 22 % 27 %
Sport 1 % 4 % 5 % 9 % 13 % 17 % 23 % 28 %

Jumbotarjokkaiden unelmat elossa

Valmentajaa vaihtaneiden kolmen viimeisen joukkueen osalta pudotuspeliraja on vaikeasti saavutettavissa. Pudotuspelipaikka vaatisi oman pelin selvää petraantumista, hitusen onnea ja myös sitä, että muut pelaavat sopivasti niin, että raja asettuu jonkin verran 76 pistettä matalammalle.

Todennäköisin sijoitus niin TPS:llä, Pelicansilla kuin Sportillakin on viimeinen eli 15. Kymmenen sakkiin TPS yltää 12 %, Pelicans 11 % ja Sport kymmenen prosentin todennäköisyydellä.

TPS:n otteet ovat Marko Virtasen johdolla varovaisen nousujohteisia, mutta pudotuspelitavoite tukahtuu ilman profiilihyökkääjien tasonnostoa. Osakkeet olisivat paremmalla tolalla, jos seurajohto ei olisi viivyttänyt valmentajanvaihdosta.

Pelicansin tilanne on siitä hankala, että vaikka taulukko näyttää kurjalta, peliesitysten valossa tilanne voisi olla vieläkin huonompi. Toistaiseksi ei ole merkkejä, että Ville Niemisen potkiminen olisi parantanut otteita. Lahtelaisten osalta on huomioitava, että pelaajamateriaalin puolesta mahdollisuuksia on paljon parempaan, joten on mahdollista, että pitkä kevät vielä kääntää kurssia.

Sportin osalta oli lähes varmaa, että pistetahti parantuu Risto Dufvan johdolla. Ei siksi, että Ari-Pekka Pajuluoma olisi tehnyt huonoa työtä, vaan siksi, että Sport oli Pajuluoman aikana varsin epäonninen.

Hyvistäkään peleistä ei tullut pisteitä, kun hyökkäys oli paikoissaan tehoton ja maalivahtien kirous jatkui. Sportille on koko sen Liiga-taipaleen ajan tehty samoilta tonteilta maaleja kovemmalla prosentilla kuin muille Liiga-joukkueille. Nyt on merkkejä, että Dufva on tuonut puolustuspeliin sen verran jämäkkyyttä ja Niko Hovinen lunastanut odotuksia siinä määrin, että ensimmäistä kertaa maalivahtipeli voisi yltää Liigan keskitasolle.

Se pitäisi pudotuspeliunelman elossa.

Kirjoittaja on Veikkauksen seniorianalyytikko, joka vastaa Liigan kertoimenlaskennasta.

» Lähetä palautetta toimitukselle