Liigan syyskauden top 5-puolustajat: Juuso Välimäki nousi listan kiistattomaksi kärkinimeksi

LIIGA / Artikkeli
Juuso Välimäen esitykset ihastuttivat syyskaudella.
Kuva © Juuso Koro

Jatkoajan Liiga-toimituksen Sami Iilomo ja Lassi Seppä valitsivat ennen kauden alkua sarjan parhaat pelipaikoittain. Joulutauon lähestyessä on jälleen listata syyskauden onnistujia.

Syksyn listalta jätettiin NHL-lainapelaajat pois, mutta syyskauden onnistujia listattaessa heidät lasketaan mukaan. Puolustajien listan kärkipaikalle kipusi viime kausina loukkaantumisista kärsinyt ja jo takaisin rapakon taakse matkannut Juuso Välimäki.

1. Juuso Välimäki, Ilves

Seppä: Juuso Välimäki osoitti olevansa NHL-valmis puolustaja. Hänen liikkeensä ja kiekkovarmuutensa olivat sellaisella tasolla, ettei Liigassa tai varsinkaan Ilveksessä olla nähty vastaavaa miesmuistiin.

Välimäen kyvyt hyökkäyspäässä näyttivät toteen sen, että hän on pelirohkea puolustaja. NHL:ssä häneltä tuskin nähdään yhtä yltiöpäisiä nousuja kuin Liigassa, mutta uskaltavaa kiekkoa voitaneen luvata olevan luvassa. Puolustuspäässä Välimäen osaaminen riitti Liiga-tasolle erittäin hyvin.

2. Vili Saarijärvi, Lukko

Iilomo: Ennen kauden alkua tehdyssä listauksessa Vili Saarijärven nimi nostatti vielä kulmakarvoja, muttei enää. Karjala-turnaukseen asti Saarijärvi taisteli Välimäen kanssa koko Liigan parhaan puolustajan tittelistä, mutta pieni notkahdus pudotti hänet listalla toiseksi. Perusteltua olisi ollut myös laittaa perässä oleva Robin Press listan kakkoseksi, mutta tällä kertaa taisto kääntyi näin päin. 

Erityisesti viime kaudet Pohjois-Amerikan farmisarjoja kiertäneen puolustajan luistelu on silmiä hivelevää. Oli kyse sitten kiihdyttämisestä tai pelkästä liu'usta, Saarijärvi erottuu kentällä muista pelaajista. 

3. Robin Press, Lukko

Seppä: Ei liene epäselvää, miksi raumalaiset halusivat parrakkaan ruotsalaisen riveihinsä myös täksi kaudeksi. Robin Press on Liigassa erinomainen puolustaja, sillä hän taitaa kokonaisvaltaisen pelaamisen ja on tekemisessään rauhallinen. Hänen viivapelaamisensa ylivoimalla luo jatkuvan uhan vastustajan maalille.

Vaikka Lukon puolustuspäässä on muitakin erinomaisia pelaajia, nousee Press illasta toiseen esiin varmaotteisuudellaan. Voisi kuvitella miehen olevan konkari-iässä, mutta ruotsalaisella on mittarissa 25 ikävuotta.

4. Elmeri Eronen, HPK

Iilomo: Voiko kahdella kaudella maajoukkueessa esiintynyt pelaaja olla yllätys tällaiselle listalle? Jos voi, Elmeri Eronen saatetaan siihen kastiin laskea, mutta täysin turhaan. HPK:n syyskausi oli vaikea, mutta henkilökohtaisella tasolla Erosen otteet ovat jatkuneet noususuhdanteisena. 

Eronen on 25:39 minuutin keskimääräisellä peliajallaan koko Liigan peliaikakuningas, ja vastuuta tulee jokaisessa tilanteessa. Tässä vaiheessa HPK:n maaliero on pakkasella jo runsaasti, mutta Erosen henkilökohtaisia tilastoja se ei heiluta. Lisäksi Eronen on joukkueensa parhaimmistoa edistyneissä tilastoissa ja pistetahti on karttunut viime kaudelta tuttuun tahtiin. 

5. Andreas Borgman, Ässät

Seppä: Porilaiset hehkuttivat "Porimies" Andreas Borgmania jo ennen kuin hän oli pelannut yhtään ottelua patapaidassa. Olivat kuulemma saaneet Ässiin väkevän tekijämiehen. Pori ei ollut väärässä, sillä Borgmanilta nähtiin Liigan alkukaudella vakuuttavia otteita molemmissa päissä kenttää.

Borgman teki sopimuksen tuoreen Stanley Cup -mestarin Tampa Bay Lightningin kanssa eikä olisi ennenkuulumatonta, mikäli ruotsalainen pääsiisi kokeilemaan kykyjensä riittävyyttä NHL:ssä. Hänellä ei ole suuria heikkouksia.

Kommentit valinnoista kokonaisuutena:

Iilomo: Todella monta kovaa nimeä jäi listalta ulos. Esimerkiksi Ässät jää varmasti kaipaamaan Borgmanin otteita, mutta keväällä tällä listalla saattaakin komeilla jo seuraavan ruotsalaisen nimi, sen verran vakuuttavasti Jakob Stenqvist on esiintynyt tähän mennessä. Kovin kaukana ei ollut ylipäätään ruotsalaisten vallankumous, sillä myös Ludwig Byström olisi ansainnut paikkansa listalla. 

Seppä: NHL:n tilanne koronaviruskamppailussa avasi Liigalle ja muille sarjoille erinomaisen mahdollisuuden saada maailmanluokan pelaajia näytille. Tälle listalle päätyi useampikin sellainen puolustaja, joita ei ilman nykyistä tilannetta oltaisi Suomen jäillä nähty. Valinnanvaraa listalle oli.

» Lähetä palautetta toimitukselle