Liigan syyskauden top 5-maalivahdit: "Voiko Dostálin kanssa samalle listalle nostaa edes muita nimiä?"

LIIGA / Artikkeli
Lukáš Dostál oli syyskaudella omalla pelipaikallaan suvereeni.
Kuva © Juuso Koro

Jatkoajan Liiga-toimituksen Sami Iilomo ja Lassi Seppä valitsivat ennen kauden alkua sarjan parhaat pelipaikoittain. Syyskauden lähestyessä loppuaan on taas aika laittaa pelaajat paremmuusjärjestykseen.

Syksyn listalta jätettiin NHL-lainapelaajat pois, mutta syyskauden onnistujia listattaessa heidät lasketaan mukaan. Listan kärkipaikalle nouseekin Lukáš Dostál, joka palasi Ilvekseen hakemaan tuntumaa ennen lähtöään Anaheim Ducksin miehistöön.

1. Lukáš Dostál, Ilves

Seppä: Nuori veskari dominoi liigakenttiä syyskaudella. Hän oli suurin yksittäinen syy sille, miksi Ilves keikkui sarjan kärkipaikoilla. Dostálin läsnäolo sai joukkueen pelaamaan rohkeasti, sillä hän pystyi paikkaamaan esimerkiksi puolustajien tekemiä virheitä varmaotteisesti.

Jo nyt NHL-maailmaa tunnustelemaan lähtenyt maalivahti jätti tupsukorviin ison aukon, josta joukkueella on todellinen tekeminen päästä ylös. Eetu Mäkiniemi on hyvä torjuja, mutta Dostálin maagisuutta on liki mahdotonta korvata näin nopealla aikataululla.

2. Oskari Setänen & Lassi Lehtinen, Lukko

Iilomo: Jos Liigan historiassa pudotuspelien parhaan pelaajan palkinto on jaettu maalivahditandemille, otan tällä kertaa oikeuden nostaa listalle myös kaksikon. Kaksikko on pelannut suht tasaisen määrän otteluita, Setänen pari enemmän, mutta Lehtinen pykälän paremmilla tilastoilla. 

Lukko on päästänyt vähiten maaleja luetaan tilastoja sitten ottelumäärään suhteutettuna tai kokonaisuutena. Esimerkiksi kaksi peliä enemmän pelannut paikallisvastustaja Ässät on päästänyt kaksinkertaisen määrän maaleja. 

3. Ukko-Pekka Luukkonen, TPS

Seppä: Lainatyöläinen tuli Turkuun Rasmus Tirrosen loukkaantumisen myötä ja näytti välittömästi olevansa Liigaan erittäin hyvä tekijä. Nuori Luukkonen on kulkenut monivaiheisen tien huippuveskariksi ja TPS:ssä nähdyt otteet näyttävät toteen, että Luukkonen on valmis seuraavaan haasteeseen urallaan.

Aika näyttää, onnistuuko Luukkonen muutaman vuoden säteellä vakiinnuttamaan paikkansa NHL:ssä, mutta 21-vuotiaalle maalivahdille soisi mahdollisuuden näytönpaikkaan pikaisellakin aikataululla.

4. Patrik Bartošák, Pelicans

Iilomo: Pelicansin alkukauden kiito henkilöityy vahvasti tehohyökkääjä Ryan Laschiin, mutta lähes yhtä tärkeä yksittäinen palanen löytyy maalin suulta. Tšekkivahti urakoi loka-marraskuussa kymmenen ottelun jaksolla yhdeksän peliä lahtelaisten maalilla - käyden lisäksi piipahtamassa myös Tšekin maajoukkueessa Karjala-turnauksessa. Ilman tuota visiittiä tilille olisi todennäköisesti kilahtanut kymmenen peräkkäistä ottelua, mikä kielii Bartošákin tärkeydestä joukkueelle. 

Bartošákilla on Veini Vehviläisen jälkeen toiseksi eniten torjuntoja ja muissakin tilastoissa vahti esiintyy edukseen, varsinkin verrattaessa kakkosvahti Jasper Patrikaisen lukemiin. 

5. Christian Heljanko, Tappara

Seppä: Kuka olisi uskonut, että Christian Heljanko on jouluna Tapparan kiistaton ykköstorjuja? Kenties suurin syy tähän on Dominik Hrachovinan otteiden ailahtelu, mutta Heljanko on myös omalla tekemisellään pönkittänyt asemaansa. Tappara oli alkukaudesta välillä hyvinkin sekaisin, joten on tamperelaisseuran onni, että edes toinen veskareista on pelannut hyvällä tasolla.

Heljanko on ollut Tapparan maalivahtitandemin rakennuspalanen jo useamman vuoden ajan, mutta aina kirvesrintoihin on hankittu edelle toinen mies. Tämä kausi voisikin olla sesonki, jona Heljanko nousee lopullisesti liigaseuran ykkösmaalivahdiksi.

Kommentit valinnoista kokonaisuutena:

Iilomo: Voiko Dostálin kanssa samalle listalle nostaa edes muita nimiä? Kokonaisuutena varsinkin ensimmäiset paikat oli kuitenkin helppo valita, mutta listan ulkopuolelle jäi myös kiinnostavia nimiä. 

Yksi mielenkiintoinen kohde löytyy Oulusta. Patrik Rybarin tai Justus Annusen taso ei ole romahtanut, mutta ailahtelevasti pelanneen joukkueen takana ne suurimmat ja tärkeimmät torjunnat ovat jääneet ottamatta. Kriisiä joukkueessa ei ole, maalivahtien tai muidenkaan pelillisten asioiden osalta, mutta herätysliike voi hyvinkin lähteä maalivahtien avustuksella. 

Seppä: Liigan alkukaudella on nähty monenlaisia maalivahtisuorituksia. Ilveksen maalilta ja Lukon tolppien välistä löytyvät kenties ne kaikkein suurimmat onnistujat − onhan se nähtävissä sarjataulukostakin.

Liigan häntäpään joukkueissa on nähty myös muuhun tekemisen tasoon nähden varsin hyvää torjuntatyöskentelyä ja esimerkiksi SaiPan Niclas Westerholm ja Sportin Rasmus Reijola ansaitsevat tulla mainituiksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle