Liigan syyskauden top 5−läpimurtopelaajat: Arttu Pelli on yksi kauden iloisista yllättäjistä

LIIGA / Artikkeli
Arttu Pellin hymy on ollut alkukaudella herkässä.

Jatkoajan Liiga-toimituksen Sami Iilomo ja Heikki Mannonen valitsivat ennen kauden alkua sarjan parhaat eri kategorioissa. Tässä listauksessa nostetaan esiin syyskauden positiivisia yllättäjiä ja pelaajia, jotka ovat pystyneet murtautumaan entistä suurempaan rooliin. 

Syksyn listauksesta paikkansa on säilyttänyt vain Jukurien Axel Rindell. Vastaavasti Patrik Puistolan ja Filip Krivosikin kaudet ovat olleet kaukana odotuksista. Kaksikko valloitti syksyn listalla kärkipaikkoja, mutta ruuti on ollut märkää ja kumpikin on etsinyt paikkaansa uusien joukkueidensa kokoonpanoissa. 

1. Arttu Pelli, KooKoo

Iilomo: Tämän listan tekeminen on samaan aikaan yksi haastavimmista ja helpommista, kun läpimurron määritteleminen ja arvottaminen on jokaisen henkilökohtaisten mieltymysten mukaan. Arttu Pellin kausi ei ole ehkä absoluuttisesti suurin tasonnosto, mutta sisäinen urheiluromantikkoni nostaa tässä kohtaa päätään. 

24-vuotias Pelli on tuomittu jo useaan otteeseen entiseksi lupaukseksi. Nyt osittain Libor Sulakin ja Matt Caiton poistumisista johtuneiden olosuhteiden pakosta Pelli sai harjoituskaudella tilaisuutensa, jota hän ei jättänyt käyttämättä. Nyt hän on KooKoon ykkösylivoiman viivamies, tehotilaston kakkonen ja kiekonhallintatilastoissa Pelli on koko Liigan mittapuulla huipputasoa. Kouvolaa ei tunneta varsinaisena pelaajahaudottamona, joten on sitäkin hienompaa, että läpimurron tekee oma kasvatti. 

2. Peter Tiivola, Ässät

Mannonen: Yksi koko alkukauden suurimmista yllättäjistä.

Kaapin kokoinen Tiivola on hyppäämässä urallaan isoa askelta eteenpäin. Onnistunut korona-ajan harjoitusjakso on muovannut voimahyökkääjästä kaukaloiden isännän. Vuosi sitten julkaistun jatkosopimustiedotteen yhteydessä Tiivola kehui Ässiä ja ilmoitti, että Porissa on ihmisen hyvä olla.

Ässien kultakypärä sai ansaitun kutsun myös uransa ensimmäisiin miesten maaotteluihin. Hän joutui jättämään debyyttiottelunsa kuitenkin kesken loukkaantumisen takia. Ennen loukkaantumistaan Tiivola oli mukana peräti 45 % Ässien kaikista alkukauden maaleista ja hän oli tasapisteissä pistepörssiä johtavan Arttu Ruotsalaisen kanssa. Tiivola on kuitenkin tervehtymässä jo pian pelikuntoon, Ässien viimeisimmässä poissaoloraportissa ilmoitettiin hyökkääjän pelikuntoa tarkkailtavan päivittäin.

3. Markus Nurmi, TPS

Iilomo: Olen kuullut Markus Nurmesta luonnehdinnan hyvä kaikessa, muttei erityisen hyvä missään. Tällä kaudella raamikas turkulainen on löytänyt entistäkin tarkemman jyvän viimeistelyynsä ja kasassa on jo 11 osumaa, joilla irtoaa paikka maalipörssin kärkiviisikossa. 

Uudelle tasolle murtautuminen ei jäänyt huomaamatta myöskään maajoukkueen päävalmentaja Jukka Jaloselta, joka kutsui Nurmen Karjala-turnaukseen. Turkulainen on ehti syyskaudella tekemään myös Liiga-historian nopeimman maalin, kun marraskuun 28. päivän ottelussa Ässiä vastaan verkko heilui vain neljän sekunnin pelin jälkeen. 

4. Axel Rindell, Jukurit

Mannonen: Axel Rindellin viime kauden lento on jatkunut. Todella positiivinen alkukausi nuorelta hyökkäävältä puolustajalta, jonka keskimääräinen peliaika on jo 20 minuutin luokkaa ottelua kohden.

Harva olisi uskonut vielä muutama kausi sitten, että Rindell on tällä hetkellä sementoimassa paikkaansa Liigan parhaimpien kiekollisten puolustajien listauksessa. Viime kauden 22 pisteen tulokaskausi on tällä tahdilla kirjastumassa lähelle 40 pisteen lukemaa. Rindell teki kuukausi sitten debyyttinsä myös Suomen A-maajoukkueessa.

Suurin yksittäinen kehityskohde tällä hetkellä on puolustuspelaaminen. Hänellä on pakko olla vierellään puolustava puolustaja, oman pään pelaaminen on jopa paikoin unohtunut. Usein Rindelliin vertaamani Sami Vatanen kärsi nuorena hyvin paljon samoista ongelmista. Jukureissa ja Jypin 2010-luvun taitteen joukkueissa on kuitenkin merkittävä ero.

5. Rasmus Reijola, Sport

Iilomo: Jos aloitetaan siitä kovimmasta suorituksesta, Rasmus Reijola piti maalinsa puhtaana huikeat 182:42 minuuttia. Reijola lähti kauteen Niko Hovisen kakkosvahtina, mutta kauden edetessä vastuu on kasvanut ja tilastojen valossa Hovinen on jäänyt Jäähongan kasvatin jalkoihin. 

28-vuotias Reijola ei ole kulkenut liigakartalle perinteisintä reittiä, sillä vakituinen paikka Liigasta aukesi vasta viime kaudella HPK:n veräjällä. Ennen sitä tie vei Yhdysvaltojen yliopistosarjaan ja sieltä Mestikseen RoKin paitaan. Nyt käyrä on kuitenkin jyrkässä nousussa ja uranäkymät pitkän tien päätteeksi valoisia. 

Kommentit valinnoista kokonaisuutena:

Mannonen: Otto Kivenmäen alkukausi ansaitsee ehdottomasti maininnan. Hän kuuluu harvoihin Ässien hyökkääjiin, joilla tehotilasto näyttää kirkkaasti plussaa. Alkukauden pistesaldo on myös lupauksia herättävä. Ässät on kärsinyt alkukauden loukkaantumisista, mutta uuden poissaoloraportin mukaan helpotuksia on tulossa hyvinkin pian. Tämän pitäisi nostaa Kivenmäenkin osakkeita ja 40 pisteen kausi on täysin realismia. Mainitaan Ässistä myös erityismainintana ruotsalaisen puolustaja Jakob Stenqvistin väkevä alkukausi.

Tässä listassa voisi mainita monta muutakin nimeä. On positiivista huomata esimerkiksi Ilveksen Joose Antosen ja KalPan Miikka Pitkäsen pistelukemat. Antonen on näillä otteilla hätyyttelemässä jopa 25 maalin lukemaa ja Pitkänen on rikkomassa toissakauden kovan piste-ennätyksensä. KalPasta löytyy useita muitakin mielenkiintoisia läpimurron ovia koputtelevia pelaajia, yksi heistä kuhmolainen Aleksi Klementti.  

Nuori 2002-syntynyt Samuel Helenius on jäänyt myös hyvin muistiin. Hänen nimensä nousee näillä otteilla päivittäin erinäisissä NHL:n ensi vuoden varaustilaisuutta koskevissa listauksissa. 

Iilomo: Kuten totesin, listan rakentaminen on haastavaa. Olisiko esimerkiksi Anton Lundellin tai Roby Järventien paikka ollut listalla? Varmasti jonkun toisen kriteereillä kyllä, mutta minun papereissani Lundell on jo läpimurtonsa tehnyt ja karsastan näillä listoilla tulokaspelaajia. Liigasta lähtee joka kauden jälkeen niin paljon kovan luokan pelimiehiä, että uusien tähtien syttyminen on - Liigan seuraajien onneksi - luonnollista. 

» Lähetä palautetta toimitukselle