Liigan syyskauden top 5−laitahyökkääjät: "Lasch on ollut fantastisen alkukauden pelanneen Lahden Pelicansin tärkein yksittäinen pelaaja"

LIIGA / Artikkeli
Ryan Lasch kipusi kirkkaimmalle korokkeelle.

Jatkoajan Liiga-toimituksen Sami Iilomo ja Heikki Mannonen valitsivat ennen kauden alkua sarjan parhaat eri kategorioissa. Nyt on aika katsastaa alkukauteen ja listata uudelleen syyskauden parhaat onnistujat.

Syksyn listalta jätettiin NHL-lainapelaajat pois, mutta syyskauden onnistujia listattaessa heidät lasketaan mukaan. Listan kärkinimeksi nousi pelaaja, joka ei saapunut Suomeen NHL-statuksella, mutta sopimukseen sisältyi muita koukeroita. 

1. Ryan Lasch, Pelicans

Mannonen: Kokenut kiekollinen nero. Oli vielä avausotteluissa varovainen, mutta kone on lähtenyt sen jälkeen toden teolla käyntiin. Hurjia pistemääriä kausi toisensa jälkeen Frölundassa takonut Lasch on ollut fantastisen alkukauden pelanneen Lahden Pelicansin tärkein yksittäinen pelaaja.

Laschin ylivoimapelaamisen ja 1vs1-tilanteiden hoitaminen ovat katsojalle silmän iloa parhaimmillaan. Hänen vahvuutensa korostuvat ylivoimalla. Lasch on myös erinomainen kiekon suojaaja, joka vetää tilanteessa kuin tilanteessa puoleensa useamman vastustajan pelaajan. Tämä avaa omille pelaajille enemmän tilaa ja Lascin syöttö löytää painetilanteesta huolimatta useimmiten perille. Pelicansin ylivoima on Liigan toiseksi tehokkain ylivoimajoukkue ja joukkueensa ykkösmies Lasch koko Liigan tehokkain ylivoimapelaaja 16 pisteellään. 

2. Eemeli Suomi, Ilves

Iilomo: Tupsukorvien kapteenin kohdalla alkavat ylisanat loppua, pelaajan itsensä kehitys sen sijaan ei. Kausi alkoi pitkällä maalittomalla putkella, mutta lokakuun lopulla ketsuppipullo aukesi ja myös verkot ovat heiluneet tasaisesti. Vaikka viimeistely oli ajoittain tuskaista, rakenteli Suomi ketjukavereilleen tilanteita. Kaiken kukkuraksi Suomen peliä ei määritä edes pelkät tehopisteet, vaan kippari lukeutuu joukkueensa eniten alivoimaa pelaaviin sotureihin. 

Vaikka Suomi näyttää pelaavan väärässä sarjassa, solmi hän hyvissä jatkosopimuksen Ilveksen kanssa myös ensi kaudeksi. 

3. Aleksi Saarela, Lukko

Mannonen: Saarela on tehnyt 15% kaikista Lukon maaleista.

180 sentistä huolimatta härkämäinen olemus yhdistettynä varmaan kiekonkäsittelyyn ja räjähtävään laukaukseen tekevät Saarelasta kolmannen pelaajan tällä listalla. Useat läpiajomaalit ovat sementoituneet tämän kauden kauniimpien maalien listalle. 23 vuoden iästä huolimatta, miehen perustaso on tälle sarjatasolle korkeinta eliittiä.

Isä Pasi voitti Jokereissa kaksi Suomen mestaruutta, mutta ei onnistunut tuomaan kotiin Raumalle himoittua mestaruutta. Mestaruus Raumalla on tällä kaudella lähempänä kuin kenties koskaan. Pojasta polvi paranee, mutta miten kauan Saarela pysyy Lukossa?

4. Jere Sallinen, HIFK

Iilomo: Listan toinen kapteeni. Sallinen on yksi koko Liigan monipuolisimmista pelaajista, siitä osoituksena toimikoon vaikka ennen kauden alkua tehty listaus, jossa Sallinen on parhaiden keskushyökkääjien listalla. Hän on pelannut keskellä myös tällä kaudella, mutta pääosin pelipaikka on löytynyt laidalta. 

Sallinen on päävalmentaja Jarno Pikkaraisen ykkösvaihtoehto jokaiseen tilanteeseen, ylivoimalle, alivoimalle ja pelin ratkaisuhetkille oli tarkoituksena suojata omaa johtoa tai metsästää tasoitusosumaa. 

5. Josh Kestner, TPS

Mannonen: Huntsvillen debytantin alkukausi on ollut kerrassaan vakuuttava.

Huomioidaan lähtökohtana, että Kestnerin kokemus eurooppalaisesta jääkiekosta on vielä varsin ohutta. Yhdysvaltalainen on ollut TPS:n kirkkaasti onnistunein ulkomaalaishankinta. 18 pelaamaansa otteluun hän on laukonut kymmenen maalia, joista neljä on voittomaaleja. Teholukema +6 kertoo myös pelaajan vastuullisesta oman pään pelaamisesta. Vastaavaa lukemaa ei TPS:stä löydy moneltakaan hyökkääjältä. 

Kestner kantaa ansaitusti runkosarjassa upeasti kuudentena olevan turkulaisjoukon kultakypärää ja on näillä otteilla matkalla 30 maalin avauskauteen Euroopan kentillä. 

Kommentit valinnoista kokonaisuutena:

Iilomo: Ennen kauden alkua tehdyssä listassa suurin polemiikki syntyi Jesse Puljujärven kakkospaikasta. Puljun piti pitää kaikkia pilkkanaan, mutta toisin kävi. Ei hän huonosti ole pelannutkaan, mutta listahittiä hänestä ei tähän artikkeliin saatu. Toisaalta, eipä listan kärkinimeksi valittu Jukka Peltolakaan ole saanut koneita käyntiin aivan sillä tahdilla, mitä itse häneltä odotin, joskin takuuvarmaa tehtaan laatua oli tarjolla myös syyskaudella mitä vastuulliseen oman pään pelaamiseen tulee. 

Mannonen: Mikkelin Jukureiden Vitali Abramov esitti lokakuussa jakson, mikä on lähellä koko Liigan sykähdyttävintä alkukauden hetkeä. Nuorelle venäläiselle ei näyttänyt löytyvän tältä sarjatasolta laisinkaan pysäyttäjää. Ikävä loukkaantuminen pysäytti säkenöivän nuoren virtuoosin tehoputken. Abramov pelasi itsensä ikuisiksi ajoiksi mikkeliläisten jääkiekon ystävien sydämiin.

Emil Bemström on pitänyt paikoin täysin pilkkanaan liigajoukkueiden viisikkopuolustuksia. Yksilötaidollisesti Liigan parhaimmistoa, mutta tähden taso kuitenkin valitettavasti ailahteli. Hän ratkaisi yksilösuorituksillaan HIFK:lle kuitenkin useita pisteitä. Bemströmin mieleenpainuvin maali oli 31.10. pelatun TPS-HIFK-ottelun tasoitusmaali minuuttia ennen loppua. Mikäli et nähnyt tätä, katso se. Bemström tullaan muistamaan Nordenskiöldinkadulla vielä pitkään lämmöllä.

Mietin pitkään listan viidettä nimeä Kestnerin ja KooKoon Trevor Mingoian välillä. Lopulta pienen eron turvin Kestner päätyi tämän listan viidenneksi. Mingoian alkukausi on ollut kuitenkin häikäisevä. Ahti Oksasen ja muutaman muun kouvolalaisen sihdin vielä hakiessa paikkaansa, on Mingoia ottanut Kouvolan reppuselkäänsä. Ilman yhdysvaltalaista KooKoon sarjasijoitus saattaisi olla jotakin muuta.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös