Liigan superlupaus Kaapo Kakko ohitti maalimässäilyllään jo Patrik Laineen − Tänä vuonna yli piste per peli

LIIGA / Artikkeli
Kaapo Kakon kausi on ollut loistava.
Kaapo Kakon kausi on ollut todella vakuuttava. Hänen todennäköisesti viimeisen Liiga-kautensa tilastot kestävät vertailun jopa aikanaan NHL:ään varaustilaisuuden toisella sijalla varattuun Patrik Laineeseen.

Kaapo Kakosta riitti kohinaa jo viime kaudella, kun hän murtautui TPS:ään 16-vuotiaana Liiga-debytanttina. Tällä kaudella hänen ja JYPin puolustajalupauksen Anttoni Hongan läpimurtojen oli määrä olla kauden suurin puheenaihe.

Kakko on kuitenkin varastanut valokeilan itselleen – täysin ansaitusti. Omiaan maineen kohottamisessa oli toki maailmanmestaruuden ratkaiseminen alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa vuodenvaihteessa, mutta myös Liigan puolella jälki on ollut äärimmäisen vakuuttavaa.

Kautta onkin kuvannut tasaisuus, sillä suurten notkahdusten kuukausia ei ole tullut, vaan pistemäärät ottelua kohden ovat pysyneet melko tasaisina. Tammi-helmikuussa liekit ovat kuitenkin roihahtaneet, sillä viimeiseen kymmeneen otteluun Kakko on tehoillut yhdeksän maalia ja 11 tehopistettä.

Samalla otannalla TPS on tehnyt 29 maalia, mikä tarkoittaa sitä, että nuorukainen on ollut mukana yli joka kolmannessa TPS:n tekemässä maalissa.

Toissa viikolla 18 vuotta täyttäneestä hyökkääjästä on hyvä huomata, että niin pelipaikka kuin ketjukaveritkin ovat vaihtuneet kauden aikana useaan otteeseen, mutta silti Kakko on pystynyt tuomaan loistavasti vahvuuksiaan turkulaisten pelaamiseen.

Maaleja hurjaan tahtiin

Viikonlopun KalPa-ottelussa hyökkääjä ylsi yhteen merkittävään rajapyykkiin, sillä hän ohitti Patrik Laineen varausvuoden maalimäärissä. Laine iski 17 maalia 46 otteluun, kun taas Kakolla on 18 maalia 37 otteluun. Täten myös ottelukohtainen maalimäärä on Lainetta edellä (0,49-0,37).

Myös pistemäärässä Kakko todennäköisesti ohittaa tamperelaisen, sillä Laineen tehomäärä on kahden pisteen päässä, kun runkosarjaa on kahdeksan ottelua jäljellä.

Alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa Laineen tahti toki oli kovempi, kun seitsemään otteluun syntyi tehot 7+6 Kakon viittä tehopistettä vastaan.

Joukkuekohtaisestikin Kakon pistetehtailu kestää vertailun keneen tahansa. Yli 20 peliä pelanneista TPS-pelureista vain Ilari Filppulalla (0,92) ja Oula Palvella (0,91) on enemmän pisteitä otteluita kohden. Maalimäärissä Kakko on omassa luokassaan, kun toisena on Palve 0,33 maalilla ottelua kohden.

Koko Liigan otannalla vain Iikka Kangasniemi (0,66) ja Oskar Osala (0,52) ovat onnistuneet tekemään enemmän maaleja ottelua kohden.

Juhliiko Kakko keväällä astetta korkeammalla, aikuisten MM-kisoissa?

Mitä kevät pitää sisällään?

Jos Kakko pelaa loput runkosarjaottelut tasaisella pistetahdilla, hänen pistemääränsä on 37 ja maalimäärä 22. Tällä tahdilla hän ohittaisi Aleksander Barkovin eniten maaleja varausvuonna tehneenä pelaajana. Nuorempi Barkov iski kaudella 2012–2013 21 maalia 53 ottelussa. 

Iso mielenkiinto kohdistuu myös siihen, mitä Kakko onnistuu saavuttamaan keväällä Liigan pudotuspeleissä. Siellä Laine on iskenyt pöytään kovan pistehaasteen, kun mestaruuskaudella 2015–2016 Laine iski 18 otteluun tehot 10+5 kuuluen joukkueen tärkeimpiin yksittäisiin pelaajiin.

Kakko on tunnetusti kuulunut kovissa paikoissa viihtyviin pelaajiin, joten pistetahdin hiipumista on vaikea odottaa.

On mahdollista, että TPS-hyökkääjä nähdään keväällä miesten MM-kisoissa. Alle 18-vuotiaiden MM-kisojen osallistumiseen vaikuttaa myös TPS:n menestyminen kevään pudotuspeleissä. Kakko olisi ilman loukkaantumista debytoinut Leijonissa jo edellisessä Euro Hockey Tour -turnauksessa. Varausvuonnaan Laine edusti MM-kisoissa Suomea iskien tehot 7+5 kymmeneen otteluun.

Esimerkiksi Barkov ja Mikko Rantanen eivät nousseet miesten MM-kisajoukkueeseen varausvuonnaan. Rantanen oli mukana MM-kisoihin valmistavalla leirillä.

Tuon jälkeen edessä on vielä Kakon vuoden 2019 tärkein päivä, kesällä pidettävä NHL:n varaustilaisuus, jossa hänen uskotaan kamppailevan ykkösvarauksen kunniasta yhdysvaltalaisen Jack Hughesin kanssa. Jos Kakko varataan ensimmäisenä, se on ensimmäinen kerta, kun suomalainen on varaustilaisuuden ykköshuuto.

» Lähetä palautetta toimitukselle