Liigan positiiviset yllättäjät: Maalipörssin kärjessä on monta yllätysnimeä, ja Aapeli Räsänen johtaa pistepörssiä

LIIGA / Artikkeli
TPS:n ranskalaishankinta Anthony Rech on ollut alkukaudella erittäin tehokas viimeistelijä.
Liiga vahvistui kesällä muun muassa kokeneilla keskushyökkääjillä Jori Lehterällä ja Joonas Kemppaisella sekä pisteahneella puolustajalla Valtteri Kemiläisellä. Sarjan ensimmäisen kuudenneksen jälkeen pistepörssin kärjessä on kuitenkin KalPan Aapeli Räsänen – eivätkä positiiviset yllätykset jää siihen.

Aapeli Räsäsellä tehokas alkukausi

Kolmatta liigakauttaan pelaava KalPa-keskushyökkääjä Räsänen on kerännyt kymmenessä ottelussa tehot 5+7. Erityisesti Ilvestä vastaan 24-vuotias Tappara-kasvatti oli huippuvireessä, kun 7–4-voitossa syntyi hattutemppu ja pari syöttöpistettä päälle.

Räsäsellä onkin varaa tasaisuuteen tehojen suhteen, sillä pörssikärki on jäänyt pisteittä joka toisessa ottelussa. Tehojen ohella Räsänen on kuitenkin KalPan eniten peliaikaa saanut hyökkääjä ja lisäksi yksi koko Liigan parhaista aloittajista.

Sportin ruotsalaiskaksikko ja muut yllättäjät pistepörssin kärjen tuntumassa

Viime kaudella 50 pistettä 58 ottelussa tehoillut HPK:n Michael Joly on pistepörssin kolmas, Tapparan tähtihankinta Jori Lehterä viides ja konkarihyökkääjät Lukon Anrei Hakulinen, Ilveksen Petri Kontiola ja Jukureiden Juhamatti Aaltonen mahtuvat kärkikymmenikköön, mutta mukana on myös vähemmän odotettuja nimiä.

KooKoon Joose Antonen teki viime kaudella henkilökohtaisen piste-ennätyksensä 41 pistettä, mutta tämä kausi on alkanut vielä tehokkaammin piste per peli -tahdilla. Myös KooKoon viime kauden yllätysmaalitykki Heikki Liedes ja SHL:stä hankittu Linus Andersson ovat aloittaneet kautensa tehokkaasti ja kolkuttavat yhdeksällä pisteellään kärkikymmenikköä.

Sportin ruotsalaishyökkääjät Axel Holmström ja Simon Hjalmarsson sen sijaan ovat Liigan ensimmäisen kuudenneksen jälkeen pistepörssissä kymmenen parhaan joukossa. Holmströmin viime kauden saldo Sportissa oli 7+14, mutta tällä kaudella on jo 11 ottelussa syntynyt tehot 5+5, mikä oikeuttaa viidenteen sijaan pistepörssissä.

Hjalmarsson keräsi viime kaudella ICEHL:ssä 39 tehopistettä 47 ottelussa, mutta 33-vuotiaan laitahyökkääjän ensimmäinen liigakausi on alkanut vielä tehokkaammin: 11 ottelun jälkeen Hjalmarssonin saldo on 3+7.

Rech ja Ikoset maalipörssin kärjessä

Pelimäärään suhteutettuna Jukureiden Aaltonen on Liigan tehokkain maalintekijä, mutta jaetulla kärkipaikalla on myös yllättävämpiä nimiä, sillä TPS:n ranskalainen Anthony Rech, Pelicansin Joni Ikonen ja Ilveksen Joona Ikonen ovat olleet hurjassa maalivireessä.

30-vuotias Rech on ollut TPS:n alkukauden ykköspelaaja: muut ulkomaalaishyökkääjät Scott Kosmachuk, Pavol Skalický ja Tyler Steenbergen eivät ole yhteenlaskettuna yltäneet edes puoleen ranskalaisen maalimäärästä.

Joni Ikosen kuusi maalia 11 ottelussa on erityisen ilahduttava saavutus, sillä toisen polven kiekkoilija pystyi kausina 2018–21 pelaamaan yhteensä vain 36 ottelua ja kausi 2019–20 jäi kokonaan välistä. Viime kausi Ilveksessä oli pitkästä aikaa ehjä ja tämän kauden alku on pistetahdiltaan ollut lupauksia herättävä.

Ilves-kasvatti Joona Ikonen on sukunimikaimansa tavoin aloittanut kauden kuudella osumalla 11 ottelussa. 24-vuotias laitahyökkääjä on uransa parhaalla kaudella 2018–19 viimeistellyt 16 maalia, mutta tämä kausi on käynnistynyt ennätystehokkaasti.

Konkari ja nuorukainen yllättävät puolustajien pistepörssissä

Vaikka Tapparan tähtihankinta Valtteri Kemiläinen on aloittanut kauden piste per peli -tahdilla, on puolustajien maalipörssin ykkösenä ja tasapisteissä Kemiläisen kanssa puolustajien pistepörssin kärjessä HIFK:n Ilari Melart.

33-vuotias kovista otteistaan tunnetun HIFK-puolustajan parhaan liigakauden 2012–13 saldo oli 18 tehopistettä, mutta SHL:ssä ja DEL:ssä kovempia tehoja takonut Melart on tällä kaudella kerännyt kymmenessä ottelussa jo pisteet 4+4.

Toinen yllättävä nimi puolustajien pistepörssin kärkikymmenikössä on TPS:n Valtteri Pulli. 21-vuotias TUTO-kasvatti on pistepörssissä neljäntenä – tasapisteissä Ilveksen Les Lancasterin, JYPin Sami Nikun ja Jukureiden Linus Nässenin kanssa. Pullin pistesaldoa kirkastaa muihin kärkinimiin verrattuna se, että hän on tehnyt tehonsa tasaviisikoin ja on saanut muita vähemmän peliaikaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle