Liigan pääpelipäivät ovat vakiintuneet Mestiksen kanssa päällekkäin − "Me ei voida huomioida muita samanaikaisia tapahtumia"

LIIGA / Artikkeli
Liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi kertoo runkosarjan otteluohjelman painotuksista.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Liigan otteluohjelma on painottunut entistä enemmän kolmelle päivälle. Pääpelipäivät ovat keskiviikko, perjantai ja lauantai. Mestiksellä on ollut samat pääpelipäivät jo useamman kauden. On selvää, että Liiga syö Mestikseltä katsojia, jos pelejä pelataan päällekkäin.

Välipäivä. Välipäivä. Pelipäivä. Välipäivä. Pelipäivä. Pelipäivä. Välipäivä.

Näin aloitti jääkiekkotoimittaja Sami Hoffrén kolumninsa Liigan idioottimaisesta otteluohjelmasta. Hoffrén kritisoi Liigaa pääosin viikonloppu painoitteisuudesta. Valtakunnan ykkösurheilutuote on kiinni yli puolet viikosta, mutta kun sarjaa pelataan, sitä pelataan väsyneenä perjantain ja lauantain tuplapelien vuoksi. Suurimmaksi syyksi tälle Hoffrén arvioi olutmyynnin toimivan paremmin viikonloppuisin.

Hoffrén on oikeassa kolumnissaan. Liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi nostaa juurikin nämä syyt tikunnokkaan asiasta kysyttäessä. 

− On muidenkin päivien pelejä mietitty myös ja testattukin joskus. Mutta kotiottelut ovat niin merkittäviä näytönpaikkoja seuroille yleisön ja tulonmuodostuksen kannalta.

− Sunnuntaissa ja maanantaissa on paljon hyvää pelipäivinä, mutta tuloja ne eivät tuo yhtä paljoa kuin muut päivät.

Kun katsotaan Euroopan muita huippusarjoja, on niiden ottelurakenne huomattavasti järkevämpi. KHL:ssä tietenkin pelataan jokaisena päivänä, mutta esimerkiksi SHL:ssä vältytään viikonlopun tuplapeleiltä. Kuka tietää syyn, mutta ehkä länsinaapurissa arvostetaan erilaisia asioita.

− Yleisö ja fanit liikkuvat mieluiten näinä päivinä, jolloin Liigaa pelataan, joten silloin me pyritään sarjaa myös tarjoamaan. Lisäksi välisarjojen tuplapelit ovat sijoitettu pelattavaksi perjantaina ja lauantaina.

Pariton määrä joukkueita asettavat haasteita otteluohjelman rakentamiseen, mutta Kallioniemi ei pidä sitä ylitsepääsemättömänä ongelmana.

− Pariton määrä joukkueita aiheuttaa tilanteita, jossa levännyt joukkue saa vastaansa edellisiltana pelanneen joukkueen. Mutta nämä tilanteet kyllä tasoittuvat ajan myötä joukkueiden kesken. 

− Meillä isot reunaehdot otteluohjelman rakentamisessa tulevat siitä, että meillä on kalenterivuoden aikana useita eri taukoja.

Liigaa ja Mestistä yhdistävät yhteiset pelipäivät

Uuden jakelusopimuksen jälkeen Liigassa siirryttiin entistä vahvemmin tiettyihin pelipäiviin, jotka valikoituivat keskiviikolle, perjantaille ja lauantaille. Mikä ihana yhteensattuma, kun Mestiksessä pelataan juuri samoina päivinä!

− Tekijöitä on otteluohjelmassa niin paljon, että me ei voida huomioida hirveästi muita samanaikaisia tapahtumia. 

Toisin sanoen, Mestistä ei voida ajatella pahemmin, sillä otteluohjelman teossa pitää huomioida niin montaa muutakin asiaa. Mestis ei saa siis yhtään pelipäivää, jolloin se ei jäisi Liigan varjoon. 

Lauantai on tietenkin ykköspelipäivä, silloin pelataan kaikkia sarjoja maailmassa. Perjantaikin on Kallioniemen mukaan toiminut erittäin hyvin Liigassa. Mutta miksi keskiviikkokin piti viedä pienemmältä?

− Lähtökohtana on pitkä historia seuroilta siitä, mitkä ovat kiinnostavimpia ja parhaita pelipäiviä ja kuinka ottelutuotot käyttäytyvät. 

− Tiistaisin pelataan CHL-kierrokset ja olemme kaikkien CHL-sarjaan osallistuvien maiden kesken sopineet että nämä tiistait pyritään rauhoittamaan CHL-peleille jolloin playoff-vaiheessa ei myöskään tule ottelusiirtojen aiheutamia hankaluuksia. Siksi keskiviikko on arkisin pääpelipäivä.

Kallioniemen mukaan halleja on tulevaisuudessa yhä vaikeampi saada jääkiekon käyttöön, koska niissä järjestetään paljon muutakin ohjelmaa. Vakiintuneet pelipäivät helpottavat tätäkin ongelmaa. 

− Kolmen pelin viikossa on myös se etu, että joukkueille tulee tarpeeksi monta harjoittelupäivää. Urheilullisuus on isossa roolissa meidän sarjassamme. 

» Lähetä palautetta toimitukselle