Sport käy pelaajiensa kanssa yt-neuvotteluja.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Liigan koronakriisintorjunnassa ovat nyt tulilinjalla pelaajat – 2 seuraa uhkaa jo yt:ssä lomautuksilla, muualla neuvotellaan palkanalennuksista

Artikkeli

Liigassa on kulisseissa meneillään armoton kuhina. Syy on koronakriisi ja sen aiheuttamat yhtäkkiset valtavat talousmurheet. Tällä hetkellä kuumin kysymys on, monessako seurassa pelaajat joutuvat luopumaan palkkarahoistaan, paljostako joutuvat luopumaan ja millä keinolla luopuminen tapahtuu.

Sportista tuli eilen Liiga-historian ensimmäinen seura, joka tiedotti pelaajiensa ja valmentajiensa joutuvan yt-neuvotteluihin. Tunti myöhemmin oman tiedotteensa kanssa seurasi Jukurit. Kummankin kohdalla lomautukset ovat hyvin mahdollisia. Pelaajien ja valmentajien lomauttaminen tuli mahdolliseksi huhtikuussa, jolloin Suomessa astui voimaan määräaikaisia työsopimuksia koskeva lakimuutos.

Ainakin JYP, SaiPa ja Jatkoajan tietojen mukaan Pelicans ovat neuvotelleet viime aikoina aktiivisesti pelaajiensa suuntaan säästötoimenpiteistä. Ne eivät kuitenkaan ole ainakaan toistaiseksi tiedottaneet yt-neuvotteluista pelaajiensa ja valmentajiensa kanssa. Sanomalehti Keskisuomalainen kertoi tällä viikolla JYPin ensimmäisen ehdotuksen pelaajilleen olleen 25 prosentin palkanalennukset. Ehdotuksen aikamääre ei ole tiedossa. Pelaajat eivät suostuneet. Neuvotteluja on sittemmin jatkettu.

On keskeistä huomioida, että seurojen paine palkkoihin ulottuviin säästötoimenpiteisiin ei kaikkien kohdalla tarkoita, että esimerkiksi pelaajapalkkoihin on saatava leikkauksia nyt tai yhtiön toiminta loppuu. Valtaosin kyse on tulevaisuuden toimintaedellytysten, kilpailukyvyn ja kannattavuuden turvaamisesta. Siksi palkkamenojen mahdollisia alentamiskeinoja on muitakin kuin suuret lohkaisut juuri nyt.

Jatkoajan tietojen mukaan Pelicans on muun muassa esittänyt pelaajilleen, että jos joukkue ei pääse ensi kaudella pudotuspeleihin, seuralla olisi oikeus olla maksamatta pelaajilleen palkkaa huhtikuussa 2021. Ja että aikavälillä toukokuu–lokakuu kolmen kuukauden palkka olisi 33 prosenttia työsopimuksessa sovittua pienempi – kukin pelaaja saisi valita nuo kolme kuukautta.

Myös SaiPa on Jatkoajan tietojen mukaan ehdottanut palkanalennusta ensi vuoden huhtikuun palkkoihin, jos joukkueen kausi päättyy runkosarjaan. SaiPan ehdotus oli työnantajan oikeus puolittaa palkka siltä kuukaudelta. Nuo eivät ole Pelicansin ja SaiPan ainoat säästötoimenpide-ehdotukset pelaajien suuntaan.

Lukon pelaajat ja valmentajat olivat ensimmäiset, joiden seura tiedotti suostuneen palkanalennuksiin. Muista seuroista ainakin Kärpät ja KalPa ovat kertoneet julkisesti keskustelevansa tai neuvottelevansa pelaajiensa kanssa jonkinlaisesta säästöliikkeestä.

Liiga-pelaajien ammattiyhdistys Pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja Jarmo Saarela on kertonut Ilta-Sanomille heidän toimittaneen Liigalle ja sen seuroille suosituksen, että yli 24 000 euron vuosipalkkaa nauttivien pelaajien palkkaa voisi vähentää enimmillään 8,33 prosenttia. Pelaajayhdistyksen toinen suositus oli, että parempipalkkaisten pelaajien kesäkuukausien palkka voisi olla normaalia matalampi, mutta se kompensoitaisiin elokuusta eteenpäin normaalia suurempina kuukausipalkkoina.

Muuta henkilökuntaa kuin pelaajia ja valmentajia koskevia yt-neuvotteluja ovat käyneet tai käyvät JYP, Pelicans, SaiPa, Lukko, KalPa ja TPS. JYP lomautti koko toimistoväkensä joko määräaikaisesti tai osa-aikaisesti. Pelicans ja KalPa irtisanoivat henkilöstöään yt-neuvottelujen päätteeksi. SaiPa ja Lukko eivät ole tiedottaneet neuvottelujensa päättymisestä. TPS:n neuvottelut alkavat 14. päivä huhtikuuta.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös