Liigan joulutodistukset: Tyydyttävien lista on täynnä ailahtelijoita

LIIGA / Artikkeli
Lukko ja Ilves ovat pyllähdelleet kauden aikana.
Kuva © Saana Hakala
Liigan syyskausi on pikkuhiljaa takanapäin. Jatkoaika jakoi joukkueille joulutodistukset. Tyydyttävien arvosanojen listalla moni joukkueista on kärsinyt loukkaantumisista ja suuresta ailahtelusta.
7,7
Sport

Maalivahdit 7

Sami Aittokallion kausi on sujunut keskinkertaista heikommin. Syyskauden päästettyjen maalien keskiarvo jäi kolmen huonommalle puolelle. Syksyyn sisältyi pari loistavaa ottelua, mutta kokonaisuudessaan Aittokallion tilastojen pitäisi näyttää paremmalta.

Mika Järvinen on suoriutunut syksystä paremmin kuin Keski-Euroopasta saapunut aisaparinsa. Viime kaudella Järvisen tilille ei montaa huippuhyvää ottelua tullut, mutta kuluneella kaudella otteet ovat näyttäneet paremmilta.

Puolustajat 8

Nuorista, kokemattomista ja heiveröhköistä puolustajista huolimatta Sportin alakerta on tehnyt kokonaisuudessaan hyvää työtä. Pakisto kaipasi vahvistusta, eikä Colby Robak ole epäonnistunut täyttämään saappaitaan. Yli 20 ottelua pelanneista puolustajista Robak on ainoa, joka ei ole onnistunut maalia tekemään, mutta on Jyri Niemen ja Niklas Nevalaisen kanssa ainoa pakki, jonka tehotilasto on plussan puolella ja reippaasti.

Tony Sund on jatkanut viime vuoden läpimurtokauttaan erinomaisesti. Oskari Mannisen kanssa kaikissa runkosarjan otteluissa tähän asti kiekkoillut Sund on puolustajien sisäisessä pistepörssissä jaetulla ykkössijalla myös hyvän kauden pelanneen Jyri Niemen kanssa. Fyysistä puolta edustava Niemi on matkalla ensimmäiseen ehjään kauteen miesmuistiin.

Hyökkääjät 8

Hyökkääjistö ylitti itsensä joulutaukoon mentäessä. Edellisinä vuosina otteluissa tuumittiin, kuinka ison johtoaseman Sport menettää. Tällä kaudella on valtavirta saanut miettiä, kuinka suuresta tappioasemassta Sport pystyy nousemaan tasoihin.

Viisi hyökkääjää ylsi 20 tehopisteen rajapyykille ja sen yli. Suurimpana onnistujana voidaan pitää Roope Talajaa, joka edelliseen kahteen otteluun iski viisi maalia. Antti Kalapudas jatkoi lentokeliään viime vuodelta Aleksi Ainalin kanssa. Ainali ja Talaja olivat alkukaudella suurimmassa vastuussa maalinteossa, kummankin hyökkääjän oltua ainoat yli kymmenen maalin tehneitä.

Vaikeista aluista huolimatta Brody Sutterista ja William Rapuzzista on tullut tärkeitä pelaajia joukkueelleen

Tähtioppilas: Roope Talaja

Roope Talaja on ollut alkukaudella tehokas.
Kuva © VesaPhoto / Vesa Pöppönen

7,3
SaiPa

Maalivahdit 8

Frans Tuohimaa on kantanut kauden puolivälin ylittyessä suurimman torjuntavastuun SaiPan maalilla. Niclas Westerholmin odotettiin ennen kauden alkua antavan enemmän lepovuoroa Tuohimaalle ja tuovan oman panoksen voittavana maalivahtina.

Molemmat maalivahdit ovat hakeneet tasaisuutta torjuntatyöskentelyyn kauden aikana. Kiekot ovat pomppineet välillä pahasti ja vastustaja on päässyt iskemään turhan paljon helppoja maaleja otteluissa. Nollapelejä kumpikin maalivahti on onnistunut torjumaan kaksi kappaletta. Torjuntaprosentit näyttää molemmilla maalivahdeilla pitkälti alle 91.

Westerholmin viimeisin ottelu Pelicansia vastaan oli hyvin murheellinen. Koko joukkueen romahtaessa myös Westerholm jäätyi aivan täysin ja luvattoman paljon meni tuossa ottelussa helppoja maaleja. SaiPan menestymisen elinehto loppukautta silmällä pitäen on maalivahtipelin tasaisempi suorittaminen.

Puolustus 8

Ennen kauden alkua SaiPan puolustuspeliä pidettiin suurena kysymysmerkkinä. Nuori puolustuskalusto on kuitenkin yllättänyt positiivisesti - joukkueen puolustuspeli on toiminut kokonaisuudessaan hyvin. Päästettyjä maaleja joukkue on päästänyt kuudenneksi vähiten, mitä voi pitää suorituksena. SaiPa on pyrkinyt puolustamaan tiiviinä viisikkona ja olemaan syöttö- ja laukaisupaikkojen edessä. Ajoittain puolustuspelissä on ollut havaittavissa selkeää ylipelaamista, mikä on johtanut pahoihin merkkausvirheisiin.

Kalle Maalahti on ollut toistaiseksi tehokkain puolustaja. Kesken kauden alakertaan tullut Brenden Kichton osoittautunut hyväksi vahvistukseksi ja häneltä saadaan lisäapuja kiekolliseen peliin ja ylivoimapeliin.

Henkilökohtaisella tasolla pahin pettymys lienee ollut Vladimir Denisov. Denisov on yhä hyvä ja vahva pelaaja, mutta on tehnyt pahoja virheitä jotka ovat johtaneet maaliin. Myös kaksinkamppailupelaaminen omalla maalilla on ollut välillä liian löysää.

Hyökkäys 6

SaiPa on tehnyt sarjassa neljänneksi vähiten maaleja. Joukkue on kärsinyt todella lukuisista loukkaantumisista käytännössä koko kauden ajan, joka on verottanut paljon hyökkäyspään tehoista ja sopivien kentällisten löytämistä. Ennen joulutaukoa SaiPan vakiokokoonpanon hyökkääjistä puuttui kahdeksan pelaajaa.

Santeri Virtanen on ollut joukkueen piristysruiske. Virtanen on ottanut pelipaikan ennakkoluulottomalla pelaamisellaan, hän haastaa vastustajan puolustajia vahvasti ja omaa hyvät kiekolliset taidot. Sai ansaitun paikan nuorten maajoukkueeseen. Cody Kunyk ja Tyler Morley ovat kantaneet suuren vastuun hyökkäyspään tehoista paikoitellen hyvin vajavaisen rosterin edestä.

Hyökkäyspäässä suurimmat pettymykset ovat olleet Topi Nättinen ja Jonatan Tanus. Kumpikin pelaaja on tuskaillut tehottomuuden ja itseluottamuksen kanssa. Nättinen on tehnyt entällä paljon töitä, mutta tehoja kaivataan tulostaululle.

Tähtioppilas: Cody Kunyk

SaiPan maalin suulla on pitänyt kiirettä.
Kuva © Topi Lainio

7,3
Lukko

Maalivahdit 7

Koko Lukon alkukautta kuvaa parhaiten sana ailahtelevuus. Sama koskee myös maalivahteja. Lukko lähti kauteen tilanteessa, jossa Oskari Setäsen oli tarkoitus kantaa päävastuu ja Lassi Lehtisen tukea. Setäsen kausi alkoi heikosti ja Lehtinen onkin pelannut odotettua enemmän. 

Kauden edetessä Setänen on löytänyt otteisiinsa varmuutta ja peluutus palannut lähemmäs alkuperäistä suunnitelmaa. Lehtinen ehti avaamaan myös maalitilinsä joulukuun alussa TPS:ää vastaan. 

Puolustus 7

Lukon puolustuksesta yksilöt eivät nouse esiin, vaan kyseessä on ennemminkin tasainen paketti. Jakub Krejcik on ainoa puolustaja, joka on pelannut keskimäärin yli 20 minuuttia ottelua kohden. 

Krejcikin taustalla johtavaksi puolustajaksi on noussut 20-vuotias Tarmo Reunanen. Kesken viime kauden TPS:stä Lukkoon siirtynyt puolustaja aloitti kauden istumalla penkin päässä, mutta joulukuussa keskimääräinen peliaika nousi jo yli 20 minuutin rajapyykin.

Kokeneesta kaartista Jyri Marttinen jätti joukkueen jo avauskierrosten jälkeen ja Janne Niskalan vastuu on pienentynyt entisestään. 

Hyökkäys 8

Alkuvaikeuksien jälkeen raumalaiset ovat löytäneet tasaisuuden tekemiseensä. Kauden alussa joukkueella oli vaikeuksia viimeistelyssä, mutta joulukuun seitsemän ottelun voittoputken aikana Lukko on tehnyt jokaisessa ottelussa vähintään kaksi maalia ja yhteensä saldo on 25 osumaa.

Joukkueen riveistä löytyy kaksi tutkaparia, jotka ovat löytäneet yhteisen sävelen loistavasti. Ulkomaalaisvoimia edustavat Brandon DeFazio - Justin Danforth, kotimaisista pelaajista kaksikko Janne Keränen - Arttu Ilomäki johtavat puolestaan toista hyökkäysketjua.  

Tähtioppilas: Tarmo Reunanen

Lukon alkukausi on ollut tasapainottelua hyvien ja huonojen jaksojen välillä.
Kuva © Saana Hakala

7
Ilves

Maalivahdit 6

Alkukaudella Riku Helenius oli joukkueen tuki ja turva pystyessään likimain yksinkin kaapimaan pisteitä tupsukorville. Jopa takunnut maalinteko voitiin osin painaa villaisella Heleniuksen hyvien otteiden ansioista.

Sittemmin Heleniuksen otteet ovat taantuneet ja Antti Lehtonen on saanut huomattavasti enemmän vastuuta. Hänkään ei tosin ole onnistunut kannattelemaan joukkuetta voittoisasti, vaan Ilveksen on täytynyt pystyä lappamaan kasoittain maaleja voittaakseen otteluta.

Joukkueen isoin kysymysmerkki onkin, löytääkö jompikumpi maalivahdeista sellaista virettä, jolla tamperelaiset voisivat kamppailla pudotuspelipaikasta ja sitä kautta mahdollisesta menestyksestä.

Puolustajat 7

Oskari Laaksonen on noussut Liiga-kartalle huminalla, ja nuori mies pääsikin Suomen alle 20-vuotiaiden MM-ryhmään. Ennakkoluulottomasti hyökkäävä ja kiekkoa käsittelevä Laaksonen nostaa miltei yksin koko osa-alueen arvostusta Ilveksen osalta. Myös muun muassa Tuomas Salmela on esiintynyt kelvollisesti.

Juha Leimu iski joulua edeltäneellä kierroksella ensimmäisen maalinsa tällä kaudella, joten ennakko-odotuksiin nähden kokenut rannikkotykki on ollut pettymys. Peräpää ei ole myöskään pystynyt antamaan riittävän usein tukea haparoiville veskareille.

Hyökkääjät 8

Tupsukorvien hyökkäyksestä löytyy muutamia aivan Liigan kärkikastin pelaajia. Arttu Ruotsalainen on päässyt kahdesti mukaan EHT-joukkueeseen ja Teemu Lepauskin kolkuttelee pistepörssin kärkisijoja. Hyökkääjät ovatkin olleet joukkueen pitkän tähtäimen tasainen suorittaja, ja taso on ollut korkea.

Panu Miehon ja Joona Ikosen kaltaiset tasonnostajat lisäävät Ilveksen hyökkäysarsenaalin arvoa. Iso positiivisuuden aihe tamperelaisille on joukkueen hyvä terveystilanne. Ainoastaan Eemeli Suomi joutui olemaan pidemmän pätkän pois syyskaudella.

Tähtioppilas Arttu Ruotsalainen

Arttu Ruotsalainen on jatkanut nousuaan kohti Liigan eliittiä.
Kuva © Saana Hakala

7
KalPa

Maalivahdit 7

KalPa lähti kauteen huippuluokan maalivahtikaksikolla, mutta Niko Hovinen jätti joukkueen jo alkumetreillä. Korvaajaksi tullut Jonathan Iilahti on pelannut kohtalaisesti, mutta parhaiden päivien Hovisen tasolle ei ole vielä asiaa. 

Hovisen lähdettyä KalPan veräjästä piti tulla Denis Godlan valtakunta, mutta slovakimaalivahti on ailahdellut rajusti maalinsa edustalla. Totaalisesta kriisistä ei voi kuopiolaisten maalivahtipelin kohdalla puhua, sillä pahimmillaan puolustuspelaaminen oli tuskaista ja kiekonmenetyksiä tuli liikaa. 

Puolustus 7

Jos puolustuksesta pitää nostaa esiin yksi pelaaja, on Otto Leskistä vaikea ohittaa. Neljättä kauttaan kuopiolaisten puolustuksessa luutiva Leskinen on esiintynyt niin vakuuttavasti, että palkintona oli kutsu maajoukkueen matkaan. Itseluottamusta uhkuva nuorukainen on vain kolmen pisteen päässä kultakypärä Eetu Luostarisesta. 

Kokonaisuutena KalPan puolustuspelaaminen on kehittynyt kauden aikana. Silti esimerkiksi Lasse Lappalaisen ja Ari Gröndahlin kohdalla on lupa odottaa huomattavasti nähtyä enemmän. Lappalainen oli viime kaudella SaiPan johtavia puolustajia, mutta KalPassa tulos on ollut erityisesti puolustussuuntaan heikkoa. 

Hyökkäys 7

Hyökkäyspäässä KalPan suurin kanto kaskessa on ollut loukkaantumiset. Erityisesti kauden alkuhetkillä joukkueen kiekollinen pelaaminen kärsi, kun sivussa olivat Jaakko Rissanen, Alexandre Texier ja Alexander Ruuttu. Muutenkin kapea hyökkäys jäi tehottomaksi ja kiekonmenetykset vaikuttivat myös puolustuspelaamiseen.  

Kiekolliseksi johtohahmoksi onkin noussut Eetu Luostarinen, joka on tässä vaiheessa kautta tehnyt yhtä paljon pisteitä kuin viime kaudella. Särmikkyyttä Luostarisen pelaamiseen on tuonut tutkaparina suuren osan kaudesta pelannut Kai Kantola. 

Kuopiolaisten loppukautta määrittää vahvasti juuri sairastuvan tilanne. Esimerkiksi Ruuttu on tehnyt paluunsa jälkeen kahdeksassa ottelussa viisi maalia. Noista kahdeksasta ottelusta KalPa on kerännyt 1,9 pistettä ottelua kohden, kun koko kauden keskiarvo on 1,3. 

Tähtioppilas: Otto Leskinen

» Lähetä palautetta toimitukselle