Liigan joulutodistukset: Syksy tarjosi useamman mallioppilaan

LIIGA / Artikkeli
Tappara ja Ilves kuuluivat Liigan onnistujiin syyskaudella.
Kuva © Jarno Hietanen
Liigan syyskausi alkaa olla pelattu ja joukkueet ovas vetäytyneet joulutauolle. Jatkoaika jakaa perinteiseen tapaan joulutodistukset Liiga-seuroille. Tänä vuonna kaksi joukkuetta saavutti kiitettävän arvosanan.
9,3
Kärpät

Maalivahdit 10

Kärpät on päästänyt tällä kaudella vaivaiset 47 maalia 31 pelaamassaan ottelussa eli keskimäärin oululaisten verkkoon on isketty hieman reilut 1,5 maalia per peli. Yhtenä isona tekijänä vähäisessä maalimäärässä on ollut vahva maalivahtikaksikko. Kärpät on peluuttanut maalivahtejaan Justus Annusta sekä Patrik Rybária suhteellisen tasaisesti.

Ja mikä on ollut peluuttaessa, kun kaksikko löytyy Liigan maalivahtitilastojen kärjestä. Nuori Annunen on pelannut hieman vähemmän, mutta ollut tilastoissa edellä. Nuorukaisen torjuntaprosentti hipoo 95 prosenttia ja päästettyjen maalien keskiarvo on alle 1,5 maalia per peli. Rybár on tilastoissa toisena joukkukaverinsa takana hieman heikoimmilla tilastoilla. Kärppien kaksikko on pelannut jo kahdeksan nollapeliä jouluun mennessä ja Annunen ehti pistää uusiksi Liigan pisimmän nollaputken lokakuussa.

Puolustus 9,5

Kuten maalivahteja käsitellessä jo mainittiin, Kärpät on päästänyt alle kaksi maalia per peli. Isossa osassa maalivahtien lisäksi on ollut puolustuspeli, joka on toiminut erinomaisesti. Varsinkin kärkipakit ovat onnistuneet erinomaisesti. Lukosta hankittu Jakub Krejcik on noussut puolustuspelaamisen lisäksi isoon rooliin hyökkäyspäässä ja tšekki on lähes rikkonut jo viime kauden pistemääränsä. Krejcikin ohella myös Shaun Heshka sekä Ludwig Byström ovat olleet isossa roolissa.

Kärpiltä on puolustukseen heittää vielä mainiosti varsinkin puolustuspään velvoitteet hoitavat Mikko Niemelä sekä Lasse Kukkonen. Niemelä on nostanut itsensä maajoukkuetasolle ja on mukana taistelemassa jopa kevään MM-kisapaikasta. Ainoa miinus Kärppien puolustukselle on tullut leveyden puutteesta. Loukkaantumiset sekä maajoukkuekomennukset ovat verottaneet oululaisten puolustusta ja muutamassa pelissä puolustuksen taso on tästä syystä heitellyt hieman.

Hyökkäys 8,5

Ennen kauden alkua Kärppien hyökkääjistön leveyttä kehuttiin sekä pelättiin. Hyökkäysosasto ei kuitenkaan ole aivan täysin lunastanut noita kehuja. Varsinkin aivan alkukaudesta oululaisten peli oli paljon kolmikon varassa, jonka muodostivat Jesse Puljujärvi, Juho Lammikko sekä Mika Pyörälä.

Kesken kauden mukaan tullut Julius Junttila on onnistunut hyvin ja tuonut lisää leveyttä jo ennestään nimekkääseen hyökkäykseen. Myös Kärppien hyökkäystä on vaivannut loukkaantumiset, joista on kärsinyt useat kärkiketjuihinkin ennakoidut pelimiehet. Esimerkiksi paluumuuttaja Janne Pesonen on pystynyt pelaamaan vasta kolmasosan peleistä.

Tähtioppilas Justus Annunen

Justus Annusen johdolla Kärppien peli on toiminut.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti
9,0
Ilves

Maalivahdit 9,5

Ilves on kuulunut liigajoukkueisiin, jolta on löytynyt selvä ykkösmaalivahti. Lukas Dostal on ollut Ilvekselle kaikki kaikessa siitä lähtien, kun mies saapui Anaheim Ducksin leiriltä takaisin Suomeen. Nuori veskari on torjunut kovalla tasolla läpi kauden ja yli kahden maalin päästäminen on hänelle harvinaisuus. Dostalin hyvät otteet ovat vaikuttaneet myös koko joukkueen pelaamiseen.

Dostalin aisaparina Ville Kolppanen on sisuuntunut vaikean alkukauden jälkeen ja on pystynyt paikkaamaan tšekkiläisen poissaoloja mallikkaasti. Maalivahteihinsa Ilves ei kaadu.

Puolustus: 8,5

Ilveksen puolustus on suhteellisen nuori ja kokematon. Tämä ei kuitenkaan ole juuri näkynyt otteissa, vaan puolustajat ovat esiintyneet hyvin. Joukkueesta löytyy paljon nuorta osaamista jokaiselle puolustuksen osa-alueelle. Lassi Thomson ja Oskari Laaksonen ovat tehneet hyökkäyspäässä hyvää jälkeä.

Oman pään siivoamisessa Jarkko Parikka on ollut tälläkin kaudella varmaotteinen. Peräpään ja samalla koko joukkueen kokeneinta kalustoa olevat Kalle Maalahti, Niko Peltola ja Aleksi Elorinne ovat tuoneet koko ryhmään vaadittavaa jämäkkyyttä. Varsinkin Niko Peltola on esiintynyt hyvin ja on rikkonut jo oman piste-ennätyksensä. 

Hyökkääjät: 9

Matias Maccellin ja kapteeni Eemeli Suomen esimerkin voimalla tupsukorvat ovat saaneet hyökkäyskalustostaan yhden koko sarjan kuumimmista. Ylivoimapeliin riittää osaamista ja roolitus on myös tasaviisikoin tasapainossa aina kärkiketjujen väkkäröistä alempien ketjujen röyhijöihin, kuten Samuli Vainionpää ja Panu Mieho ovat. 

Joulun alla mukaan tullut Ville Meskanen tuo hyökkäysarsenaaliin vielä lisää vaarallisuutta. Ilveksen etuna on ollut myös, että päävalmentaja Jouko Myrrä tuntee suurimman osan pelaajista hyvin jo junioriajoilta. 

Tähtioppilas: Lukas Dostal

Lukas Dostal sekä Matias Maccelli ovat olleet Ilveksen nousun avaintekijöitä.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/
8,7
Tappara

Maalivahdit 9

Tappara aloitti kautensa ennätyksellisellä voittoputkella, jonka aikana joukkueen molemmat maalivahdit Christian Heljanko ja Michael Garteig esittivät todella vakuuttavia otteita. Hieman putken katkeamisen jälkeen Garteig vaikutti olevan lähempänä niin sanotun ykkösmaalivahdin paikkaa, mutta joulua kohti mentäessä Heljanko on aloittanut joukkueen viidestä viime ottelusta kolme. Lisäksi Heljanko vaihdettiin jäälle ensimmäisessä erässä viime ottelussa Pelicansia vastaan.

Kaiken kaikkiaan peluutus on kuitenkin ollut jopa yllättävänkin tasaista, mikä on pitkälti "kirjoittamattomana korttina" Tampereelle saapuneen Garteigin ansiota. Ensimmäistä kauttaan Euroopassa pelaava kanadalaismaalivahti on rauhallisilla ja varmoilla otteillaan heittänyt todellisen haasteen viime kaudella taitonsa todistaneelle, mutta ajoittain ailahtelevalle Heljangolle.

Puolustus 8

Tappara on tottunut voittamaan otteluita tiiviillä puolustuspelillään. Kuluvalla kaudella puolustuslinja on kuitenkin paikoitellen rakoillut, minkä seurauksena joukkue on kärsinyt yllättäviäkin tappioita. Linjan rakoilemista selittävät osin poissaolot, mutta myös joidenkin yksilöiden alisuorittaminen. Etenkin viime keväänä Jukureista Tampereelle siirtynyt Teemu Suhonen on ollut paikoitellen suurissa vaikeuksissa oman pään pelissä. Myös aiemmin syksyllä sairastelun vuoksi sivussa olleella Ben Bloodilla on ollut toisinaan vaikeuksia pysyä mukana vauhdissa, kun vastustajan hyökkääjät ovat karvanneet korkealta. Viime kaudella ihastuttanut Blood joutui muutama kierros takaperin jopa istumaan penkillä virheidensä vuoksi.

Kokonaisuutena Tapparan puolustus selvisi kauden ensimmäisestä puolikkaasta kuitenkin kelvollisesti, josta runkosarjan toinen sijakin kertoo. Tasaisen varmojen suorittajien Veli-Matti Vittasmäen ja Alexander Ytterellin lisäksi Valtteri Kemiläinen on kyennyt nostamaan tasoaan viime kaudesta. Myös Toni Utunen ja vielä loukkaantumisen vuoksi sivussa oleva Tuukka Mäntylä ovat suorittaneet odotusten mukaisesti.

Hyökkäys 9

Tappara ihastutti alkukaudella raikkaalla ja aktiivisella hyökkäyspelillään, joka tuotti myös tulosta. Etenkin vuodesta toiseen pisteitä takovan Kristian Kuuselan ympärille kasattu ykkösketju, jossa Kuuselan lisäksi hyökkäsivät Tyler Morley ja Charles Bertrand, oli suorastaan pitelemätön. Taustalla Niko Ojamäen, Anton Levtchin ja Patrik Virran muodostama kakkosketju löysi myös yhteisen sävelen, joka tuotti paitsi kauniita maaleja myös arvokkaita voittoja. Huima lentokeli tuli kuitenkin syksyn edetessä päätökseensä ja etenkin marraskuu oli tamperelaisjoukkueelle vaikea. Jopa koko joukkueen tärkeimmäksi pelaajaksi nousseen Tyler Morleyn loukkaantuminen ja Bertrandin viiden ottelun pelikielto tiesivät hyökkäysketjujen muokkaamista uuteen uskoon, joka on jatkunut aivan viime kierroksille asti.

Ketjulotosta huolimatta tietyt yksilöt kuten luottoratsu Kuusela, ensimmäistä kauttaan Tapparassa pelaava Virta ja uransa ensimmäisen EHT-turnauksen juuri pelannut Jere Karjalainen ovat kuitenkin pelanneet erittäin onnistuneen syksyn. Myös Levtchin, Bertrandin ja Ojamäen (jotka viime ottelussa muodostivat joukkueen ykkösketjun) pelivire on ollut pääosin kohdallaan. Lisäksi Olavi Vauhkonen ja uusin tulokas Steven Iacobellis ovat väläytelleet potentiaaliaan. Parantamisen varaa on sen sijaan tasapaksusti pelanneella Juhani Jasulla, yhä kauden avausmaaliaan hakevalla Otto Rauhalalla ja viime aikoina siirtohuhujen kohteena olleella Jarkko Malisella.
Tähtioppilas Tyler Morley

Tyler Morley ehti ihastuttaa ennen loukkaantumistaan.
Kuva © Saana Hakala
8,7
JYP

Maalivahdit 7

Viime kaudella JYP pääsi pudotuspeleihin ainoastaan sen ansiosta, että Eetu Laurikainen nousi sarjan parhaimpien maalivahtien joukkoon. Tällä kaudella Laurikainen ei toki ole ollut huono, mutta yhtä hyvää kautta hän ei ole tähän mennessä pelannut. Selvästi tasoaan nostaneen joukkueen takana Laurikaisen lukemat ovat kääntyneet jostain syystä laskuun. JYPin kasvatin torjuntaprosentti on vain 90,88. Joukkueen menestys kertoo siitä, ettei se ole ollut viime kauden tavoin riippuvainen maalivahdistaan.

Kakkosvahti Markus Ruusu on pystynyt antamaan kelvollisesti lepoaikaa Laurikaiselle, mutta kuitenkin suurin sudenkuoppa JYPille on Laurikaisen mahdollinen loukkaantuminen. Myöskään mestaruudesta JYPin ei kannata haaveilla, mikäli Laurikainen ei nosta keväällä tasoaan.

Puolustus 8

Pekka Tirkkosen tulon myötä sekasorron aikakausi päättyi JYPin puolustuksessa. Tämän kauden merkittävin ero entiseen on se, että puolustajat rauhoittavat pelin selvästi useammin. Lisäksi JYP roiskii kiekkoja paljon vähemmän pois omalta alueeltaan. Parannuksesta huolimatta JYPin puolustukselle on sattunut edelleen ajoittasia uinahduksia, jotka ovat maksaneet halpoja maaleja.

Tässä kohtaa katseet kääntyvät syksyn huippuhankintaan Julius Honkaan, jolta odotetaan parempia esityksiä. Juliuksen nuorempi veli Anttoni on puolestaan ottanut ison askeleen kehityksessään. Myös viime kaudella pahoissa vaikeuksissa ollut konkari Mikko Kalteva on palauttanut pelinsä raiteilleen.

Hyökkäys 10

Kauteen lähdettäessä JYPin hyökkäyksessä riitti kysymysmerkkejä, sillä monelta pelaajalta ei tiennyt mitä odottaa. Vastaukset kysymyksiin ovat kuitenkin olleet vakuuttavia. Parhaiten JYPin uutta tulemista on ilmentänyt Julius Nättinen, joka roihusi koko syksyn ilmiömäisessä liekissä. Tämän hetkisellä tahdillaan Nättinen on rikkomassa ensimmäisenä pelaajana Liigassa 70 tehopisteen rajan sitten kevään 2008.

Nättisen ohella JYPistä löytyy liuta muitakin onnistujia. Kaikista eniten tasoaan on nostanut Juha-Pekka Hytönen, joka on äärimmäisen raskaan viime kauden jälkeen osoittanut olevansa yhä laatupelaaja. Kokonaisuudessaan JYPin hyökkäysosasto on erittäin vahvasti plussan puolella. Paras osoitus tästä on se, että joukkue on iskenyt koko sarjassa eniten maaleja.

Tähtioppilas: Julius Nättinen

Julius Nättinen on tuikkinut JYPin kirkkaimpana tähtenä.
Kuva © Valtteri Vainio www.valtterivainio.com
8,5
KooKoo

Maalivahdit 7,5

KooKoo on yksi joukkueista, jolla on ollut selvä ykkösmaalivahti. Ykkösen titteliä on kantanut norjalainen Henrik Haukeland, jonka kausi on ollut kohtuullinen. Alkukaudesta norjalaisella oli suuria vaikeuksia, jotka tulivat joukkueen heikon puolustuspelin takia, mutta joukkueen otteiden piristyttyä myös veräjänvartija paransi. Syys- ja lokakuussa norjalainen pelasi erittäin hyviä pelejä, mutta jälleen joulun lähestyessä otteiden heittely alkoi.KooKoo on ollut peleissään suurilta osin hallitseva osapuoli, mutta muutamassa pelissä Haukelandin heikot otteet ovat vieneet pisteet.

Kakkosvahti Niilo Halonen on päässyt esiintymään harvakseltaan. Myös Halosen otteet aivan kauden alussa olivat haparoivia, mutta joukkueen petrattua myös nuorukainen sai otteisiinsa terästystä. KooKoon maalivahtien osalta keväälle tärkeää on löytää tasaisuus.

Puolustus 8,5

Aivan alkukautta lukuunottamatta KooKoon puolustus on toiminut hyvin. Ensimmäisissä peleissä puolustuspelaaminen ei toiminut ja vastustajat pääsivät tekemään tuhojaan. Päävalmentaja Jussi Ahokas sai kuitenkin nopeasti iskostettua joukkueen pelaamiseen haluamansa tavan puolustaa ja tämän jälkeen peli on parantunut. Yksilöistä erityisen isossa roolissa on ollut hyväksi hankinnaksi osoittautunut Matthew Caito. Kiekollisesti taitava Caito löytyy pakkien pistepörssistä sijalta kolme.

Kapteeni Alexander Bonsaksen on parantanut otteitaan viime kaudesta huimasti ja pelannut varmasti. Tuore hankinta Libor Sulak on osoittautunut erinomaiseksi hankinnaksi. Myös nuori Peetro Seppälä on esiintynyt edukseen. KooKoon puolustuksesta löytyy myös kohua pitkin kautta herättänyt Martin Berger, joka on kerännyt eniten rangaistusminuutteja koko sarjassa.

Hyökkäys 9,5

Ennakko-odotuksiin nähden KooKoon hyökkäys on ylittänyt odotukset suuresti. Tehoja on löytynyt laajalla rintamalla ja tämä on ollut yksi avain KooKoon hyvään menestykseen. KooKoo on hallinnut otteluitaan ja laukonut hanakasti, mistä kertoo se, että joukkue on laukonut koko Liigassa eniten. Laukaisuprosentti on kuitenkin yksi Liigan heikoimmista, joten tehoja olisi voinut tulla vielä enemmän tehokkaammalla viimeistelyllä.

Kouvolalaisten pisteykkösenä joulun viettoon lähti kokenut Juha-Pekka Haataja. Varsinkin ylivoimalla Haataja on ollut iso palanen ja löytyy koko Liigan ylivoimapisteistä kärkipäästä. Haatajan taustalla oivaa kautta pelaavat Kim Strömberg sekä Vilmos Galló. Myös Anrei Hakulinen ja Trevor Mingoia ovat onnistuneet hyvin. KooKoon hyökkäys on näyttänyt tasapainoiselta ja päävalmentaja Ahokas on löytänyt hyvin oikeat roolit pelaajilleen.

Tähtioppilas Juha-Pekka Haataja

Kokenut Juha-Pekka Haataja onnistui syyskaudella mainiosti.
Kuva © Satu Pitkänen

» Lähetä palautetta toimitukselle