Liigan alkukauden valovoimaisimmat pelaajasuoritteet – Maalitykillä jopa 40 maalin tahti 23 prosentin osumatarkkuudella

LIIGA / Artikkeli
Justus Annunen ryösti tällä kertaa Otto Paajaselta kiekon kahden tulikuuman pelaajan kohtaamisessa
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com
Ketkä ovat alkukauden komeetat? Tämä listaus toteutettiin huomioiden pelaajan rooli, tähänastinen urakehitys sekä joukkueen oletetut odotukset pelaajaa kohtaan.

Liigakausi 2019-2020 on vanhentunut joidenkin joukkueiden osalta jo 19 ottelun verran. Vähiten otteluita pelannut Vaasan Sport on saanut alleen 17 peliä.

Voidaan siis luoda jonkinasteinen katsaus alkukauden erinäisistä pelaajasuorituksista. Ensimmäisessä osassa käsittelemme kauden positiivisimpia edesottamuksia liigan valovoimaisimmilta ja nuorilta tähdiltä.

Runkosarjaa dominoivien Tampereen Tapparan ja Oulun Kärppien joukkueet vilisevät kuumia pelaajia. Pistepörssiä ennen maajoukuetaukoa johtava Tyler Morley on ottanut kaksin käsin kiinni Lasse Oksanen-palkinnosta, mutta monella pelaajalla on asiasta varmasti sanansa sanottavana. Kärpistä haasteen tarjoavat esimerkiksi Liigan mahdollisesti kokonaisvaltaisin pelaaja Juho Lammikko sekä ennätyksiä rikkova maalivahti Justus Annunen.

Tappara pelaa joukkueena hyvin tuloksekasta jääkiekkoa, eikä joukkueesta muutamaa pelaajaa lukuun ottamatta löydy varsinaisia alisuoriutujia. Koko joukkue suoriutuu ilta toisensa jälkeen erinomaisesti, mikä tekee tamperelaisista hyvin vaikean vastustajan ajatellen kevään pelejä. Kristian Kuuselan johtaman joukkueen heikkouksia on vaikea hahmottaa. Pistepörssin 12 parhaan joukossa on peräti kuusi Tapparan pelaajaa ja he kaikki ovat ylittäneet jo tässä vaiheessa kautta 15 pisteen rajan. Pistelinkojen takana Veli-Matti Vittasmäki ansaitsi alkukauden otteillaan erityismaininnan ja sai ansaitusti paikan maajoukkueesta. Saman voi sanoa maajoukkueeseen valitusta Kärppien kolmen Suomen mestaruuden Mikko Niemelästä, joka pelaaa tilastojen valossa ennätyskauttaan.

Kärppien kokenut Mika Pyörälä on matkalla pisteiden valossa myös yhteen uransa parhaista kausista. Pyörälä-Lammikko-Jesse Puljujärvi on ollut alkukauden parhaiten toimivia hyökkäysketjukokonaisuuksia. Puljujärvelle paluu takaisin Ouluun on toiminut oivallisesti. Pelaajan itseluottamus on jälleen korkealla, mutta maltti on siltikin tämän nuoren tähden kohdalla valttia. On tarpeetonta puhua tässä vaiheessa NHL-joukkueen kärkipelaajan roolista tai paluusta Edmonton Oilersiin. Puljujärvi tarvitsee nyt työrauhan, mutta matka kohti tarunhohtoista on kiistatta käynnissä.

KooKoo on alkukauden yllätäjä

Runkosarjan kahden kärkijoukkueen takaa upeimmista suorituksista vastaavat Kouvolan KooKoo ja Jyväskylän JYP.

Joukkueen materiaaliin nähden Jussi Ahokkaan päävalmentama KooKoo pelaa tällä hetkellä upeaa jääkiekkoa. Erinomainen viisikkopeli yhdistettynä maalin suulla Henrik Haukelandin ja nuoren Niiko Halosen otteisiin ovat viemässä KooKoota tällä hetkellä pudostuspeleihin. Ahokas saa olla ylpeä myös varakapteeni Kim Strömbergin alkukaudesta, joka pelaa 31-vuotiaana kenties uransa parasta jääkiekkoa. Kultakypärän johtama ykkösketju on saanut Lumon Areenan kannattajat moneen kertaan hyppimään riemusta.

Alaketjuista onnistujiksi voidaan nostaa myös isolla sydämellä logolle pelaavat Toni Suuronen, Markus Jokinen sekä Kimi Koivisto. Yhdysvaltalaiset Trevor Mingoia ja puolustuksen kiekollisen pelin johtaja Matthew Caito ovat osoittautuneet myös oivallisiksi hankinnoiksi. Toivotaan KooKoon nousun jatkuvan myös lopun kauden ajan.

JYP on tällä hetkellä yhdessä muutaman muun joukkueen kanssa kärkikaksikon suurimpia haastajia ajatellen kevään ratkaisupelejä. Kokoonpanosta merkittävimpiä läpilyöjiä ovat Liigan tämän hetken tehokkain maalitykki Julius Nättinen. 23 prosentin laukaisutarkkuus on käsittämätön lukema 17 pelatun ottelun jälkeen. Nuorin Nättinen on matkalla tätä vauhtia yli 40 maalin liigakauteen.

Jo 200 liigaottelua vyölleen kerännyt Jerry Turkulainen on jo tässä vaiheessa kauttaan ohittamassa viime kauden kokonaispistelukemaansa. Turkulainen on pelannut oivallisesti yhteen kokeneiden Jarkko Immosen ja Jani Tuppuraisen ketjussa ja vaikea viime kausi vaikuttaa jääneen kauas taakse. Joukkueen suurimpien onnistujien joukkoon voidaan laskea myös kymmeneen otteluun 16 pistettä tehtaillut Petrus Palmu. Suomessa TPS:ssä viime kaudet pelannut Palmu on lyönyt urallaan uuden vaihteen silmään ja tällä hetkellä itselleen loistavaa tulevaisuutta. Hyökkääjän 1,6 pisteen keskiarvo ottelua kohden on Liigan aktiivisista pelaajista ylivoimaisesti korkein.

Maajoukkueen tukipilari Juuso Vainion urapolku on myös matkalla kohti suurempia liigoja. JYP on Tapparan tapaan todella ehjästi rakennettu kokonaisuus, jossa kokemus ja nuoruus muodostavat menestyksellisen yhtälön.

Elmeri Eronen taistelee jopa puolustajien pistepörssin voitosta.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti

Eronen on esiintynyt HPK:n takalinjoilla edukseen

Muista seuroista nostetaan esiin Rauman Lukossa pelaavat Westerholmin veljekset. Karlskronalaiset ovat näyttäneet pystyvänsä todella valovoimaisiin suorituksiin liigajäillä. Pathrikin 1,25 pistekeskiarvo ottelua kohden on toiseksi korkein aktiivipelaajista JYPin Petrus Palmun jälkeen. 50 pisteen kausia tavoitteleva ruotsalaiskaksikko keventää myös Justin Danforthin taakkaa.

HIFK-paidasta erityismaininnan ansaitsevat Otto Paajanen ja Teemu Turunen. Kaksikko on ollut tälläkin kaudella kaukalossa täysin pitelemätön ja tahti näyttää vain kiihtyvän. Tampereen Ilveksen Eemeli Suomi on Julius Nättisen tapaan tällä hetkellä matkalla jopa 40 liigamaalin kauteen. Tupsukorvien peli on alkanut kulkea odotuksia vastaavalla tavalla, jossa nuorella kapteeni Suomella on hyvin oleellinen osa.

Toinen nuori liigakapteeni Hannes Björninen on Suomen tapaan korvaamaton pelaaja joukkueelleen. Liigan parhaimpiin aloittajiin lukeutuva Björninen on tehojensa puolesta matkalla ennätyskauteen. Pisteiden muodossa Pelicansin peli sen sijaan ei ennen maajoukkuetaukoa ole kulkenut alkukauden mukaisella tavalla.

Nostetaan seuraavaksi esiin muutama valovoimainen yllättäjä. Elmeri Eronen pelaa tällä hetkellä upeaa kautta ja on ottamassa urallaan isoa askelta eteenpäin. Nuori TPS-kasvatti kamppailee tällä kaudella tosissaan jopa puolustajien pistepörssin voitosta.

Pistepörssien isojen nimien takaa täytyy tuoda esiin Mikkelin Jukureiden puolustaja Aleksander Iakovenko. Nuori venäläinen pelaa todella vastuullisesti Jukureiden alakerrassa. Verraten esimerkiksi joukkuekaveri Jakub Galvasiin, Iakovenkon otteet ovat olleet kokonaisuutena huomattavasti parempia. Galvasin -7 on teholukemana joukkueen ja samalla koko Liigan heikoimpia. Iakovenko on harvoja Jukureiden pelaajia, jonka teholukema on plussan puolella. 21 vuotiaan puolustajan 3+5 pisteet 19 otteluun ovat kelpo lukemat Jukureiden alakerrassa. Vain pisteen vähemmän tehnyt 19-vuotias Axel Rindell muistuttaa kiekkovarmuutensa puolesta nuorta Sami Vatasta.

Nimettömät miehet TPS:n yllättäjinä

Turun Palloseurasta ei ole kirjoitettu kovinkaan positiivisesti viime aikoina, mikä on joukkueen suorituksiin nähden täysin ansaittua. Joukkueen nuoret pelaajat ansaitsevat kuitenkin noston. Lauri Pajuniemi, Aleksi Anttalainen ja Markus Nurmi pelaavat tilanteeseen nähden todella hyvää kautta. Pajuniemen peliaika on heilahdellut melkoisesti viimeisen kahden kauden aikana. Tällä kaudella 13 minuutin keskimääräistä peliaikaa ottelua kohden pelannut Pajuniemi on matkalla 20 maalin kauteen.

Tehot 3+7 saalistanut Markus Nurmi pelaa myös uransa parasta kautta. Eritoten alivoimalla Nurmi on ollut mies paikallaan puolustaja Anttalaisen kanssa. Kokeneiden pelaajien epäonnistuessa nuoriso on ottanut Turussa vallan. Listaan voitaisiin lisätä myös Elias Karvosen nimi.

Vaasan Sportiin täksi kaudeksi siirtynyt Juho Liuksiala on saanut vihdoin onnistumisen. Nopea ja terävästi laukova laitahyökkääjä on ollut Sportin alkukauden parhaimpia pistemiehiä.

Monta vuotta paikallaan pelannut SaiPan nuorten maailmanmestari Santeri Virtanen on alkukauden loukkaantumisista huolimatta matkalla uransa parhaaseen kauteen. Salo HT:n kasvatti on iskenyt pelaamaansa seitsemään otteluun peräti kuusi pistettä. Toivottavasti Winnipeg Jetsin muutaman vuoden takainen viidennen kierroksen varaus saa alleen ehjän kauden ja tahti jatkuu vastaavanlaisena myös maajoukkuetauon jälkeen. 

Kuopion KalPan alkukauden ehdoton komeetta on ollut 18 otteluun 14 pistettä takonut Miikka Pitkänen. Viime kaudella hurjat 48 pistettä kerännyt Pitkänen on osoittanut pystyvänsä pelaamaan vastuullisessa roolissa myös ilman Malte Strömwallia. Ennätyskauden tehoihin on vielä matkaa, mutta tahdin pysyessä alkukautta vastaavana, saattaa mies pelata tällä kaudella uransa ensimmäiset miesten A-maaottelut. Aleksi Klementin alkukausi on KalPassa ollut myös onnistunut, mutta joukkueella viimeisten pelien perusteella pitkä matka pudotuspeleihin.

Annusen ja Haukelandin jälkeen kolmanneksi vakuuttavimman maalivahdin titteli menee Porin Ässien Sami Aittokalliolle. Pelkkiä numeroita peilatessa Oulun Kärppien Patrik Rybar ja Tampereen Tapparan Michael Garteig ovat saattaneet suoriutua paremmin. Tässä tapauksessa huomioidaan kuitenkin se, että heidän edessään pelaavat kenties Liigan kaksi parasta viisikkopuolustusta.

Aittokallio on palannut takaisin takavuosiensa tasolle ja tuonut yksin Ässille monta tärkeää pistettä. Porilaisten viisikkopuolustusta täytyy vielä parantaa, mikäli joukkue mielii tuoda Isomäkeen pudotuspelitunnelman. Maalivahtiosasto joukkueella on hyvän Daniil Tarasovin ja erinomaisen Aittokallion toimesta kunnossa.

Viidestä valovoimaisimmasta pelaajasuorituksesta vastaavat tässä vaiheessa kautta määrittelemättömässä järjestyksessä Elmeri Eronen, Juho Lammikko, Julius Nättinen, Tyler Morley sekä Justus Annunen. 

» Lähetä palautetta toimitukselle