Liiga uusi myyntijohtonsa kesken koronakriisin, nyt varoja hankkii vuokrajohtaja lyhyellä osa-aikasopimuksella – "Meillä on vahva kumppaniverkosto"

LIIGA / Artikkeli
Liigan keskustoimistolla on nähty kevään mittaan henkilövaihdoksia.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Jääkiekon SM-liiga oy irtisanoi myyntijohtajansa keväällä, mutta hankki kuukautta myöhemmin uuden vuokralle konsulttiyhtiö Republicista.

Liiga teki huhtikuun lopussa ajankohtaan nähden yllättävän ratkaisun, kun se pani keskustoimistonsa myyntijohdon uusiksi. Viisi ja puoli vuotta myyntijohtajana työskennellyt entinen vt. toimitusjohtaja Juha Kuosa irtisanottiin, vaikka koronakriisi oli pahimmillaan ja vaikka on selvää, että kaikki varainkeruu on kriisin aiheuttaman yleisen talouskurimuksen takia nyt poikkeuksellisen vaikeaa.

Kuosa oli keskustoimiston ainoa pääasiallisesti myyntiin keskittynyt työntekijä. Keskustoimisto rikkoi Jatkoajan tietojen mukaan myyntiennätyksensä parina viime vuonna – mikä ei toki ole yksinomaan myyntijohtajan ansio.

Toukokuun lopussa Liiga puolestaan tiedotti tehneensä yhteistyösopimuksen markkinointi- ja viestintätoimisto Republicin kanssa. Sen myötä Liigan kumppanimyynnin otti poikkeuksellisen vaikeana aikana hoitaakseen Republicin asiakkuusjohtaja Vili Nurmi. Republicin ja Liigan sopimus kattaa kuitenkin vain kesän. Se päättyy 13. syyskuuta.

Liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi ei halua kommentoida Kuosan lähtöä Liigalta, mutta kuvailee yhtiön kumppanuusmyynnin olevan uusissakin käsissä hyvällä tolalla.

– Tietenkään en kommentoi meidän sisäisiä ratkaisuja kovin paljon. Vaikka tilanne on haastava, näyttää siltä, että tulemme julkaisemaan uusia mielenkiintoisia yhteistyökumppanuuksia ensi kaudelle. Meillä on erittäin hyvä ja vahva kumppaniverkosto ja se tulee entisestään vahvistumaan ensi kaudelle, Kallioniemi kertoo.

Liiga-tuotteen kaupallinen hyödyntäminen eli sillä rahan ansaitseminen on sarjan keskustoimiston keskeinen tehtävä. Keskustoimisto vastaa muun muassa kaikista koko sarjan laajuisista sponsoroinneista, kumppanuuksista ja kampanjoista. Jääkiekon SM-liiga oy:n kolme viimeisimpinä julkaistua tilinpäätöstä – tilikaudet 2017–2019 – ovat olleet voitollisia, yhteensä 2,8 miljoonaa euroa.

Vastaako myynnistä Nurmi yksin?

– Ei yksin, ei näitä hommia kukaan yksin tee. Nurmi toimii myyntijohtajan tehtävässä, mutta minäkin olen viimeksi tänään (keskiviikkona) osallistunut kahteen palaveriin. Meillä on meidän henkilökunnasta useampi tuomassa osaamisensa niihin palavereihin ja siihen ideointiin, mitä me yhdessä kumppaneiden kanssa käymme.

Myyntijohtaja on vuokralla konsulttiyhtiöstä

Tuore myyntijohtaja Vili Nurmi kokee reilu viikko sitten alkaneen pestinsä mielenkiintoisena.

– Lähtökohdat ovat mielestäni hyvät. Liiga on hyvä brändi ja sen alla tuotettu sisältö kiinnostaa valtavaa määrää suomalaisia. Kun siihen saadaan liitettyä kohderyhmää puhuttelevaa brändiviestiä ja lisäarvoa, on se paketti, jonka uskon menevän kaupaksi, Nurmi kommentoi.

– Haluan, että Liiga-kumppanuus on tärkeä osa yritysten markkinointi-mixiä, joka toimii tuloksekkaana alustana lanseerauksille, kampanjoille, brändin rakentamiselle ja myynnin kasvattamiselle. Liiga on erittäin monipuolinen kokonaisuus myös kaupallisesti, Nurmi jatkaa.

Teetkö työtä Liigan vai Republicin lukuun?

– Kaikki mitä teen Liigan osalta, teen Liigan lukuun. Minun vastuullani on Liigan kumppanimyynti, eikä sen osalta Republic ole millään tavalla siinä välissä. Liigan ja Republicin välillä on tehty sopimus, jossa minun työpanokseni ja aikani on vuokrattu Liigalle.

Nurmen vuokrapesti ulottuu vain kesän yli, syyskuun puoleenväliin. Hän ei pidä lyhyttä sopimustaan asiakassuhteiden rakentamisen kannalta ongelmallisena.

– En näe, että minun sopimukseni haittaa tai estää suhteen luomista asiakkaisiin. Nykypäivänä ihmiset tekevät hyvin erilaisilla sopimusratkaisuilla töitä eri organisaatioissa, suhde ja luottamus syntyy ihmisten kanssakäymisestä. Koronakriisillä en näe vaikutusta suhteen luomiseen, vaikkakin henkilökohtaisista tapaamisista tykkään Teamsiä enemmän, kuten varmasti suurin osa meistä. Aina kun uusi henkilö tulee vastuuseen, tuo se myös mukanaan uusia käytäntöjä ja osaamista, niin minäkin.

Nurmi on aiemmin tutkinut, kouluttanut ja konsultoinut urheilumarkkinointia ja -liiketoimintaa Haaga-Helia-ammattikorkeakoulussa ja toiminut itse urheilumarkkinoinnin parissa Infront Finlandin leivissä. Tapahtumien, seurojen ja useiden lajien markkinointia tehneelle Nurmelle Liiga ei ole kesän ainoa työsarka.

– En lähde erittelemään projektejani ja asiakkuuksiani Republicilla, emme yleensäkään niistä puhu juuri ulospäin. Mutta edelleen minulla on asiakkuuksia Republicin päässä, joista vastaan, Nurmi kertoo.

Toimitusjohtaja Kallioniemi ei halunnut kommentoida, miten Liiga aikoo järjestää kumppanuusmyyntinsä, kun nykyinen Republic-yhteistyösopimus syyskuussa päättyy.

"Tilanne on oikein hyvin hallinnassa"

Kallioniemen mukaan Liigan mahdollisuudet selvitä koronapandemian mukanaan tuomasta talouskriisistä ovat hyvät.

– Sekä Liigan että seurojen. Kovaa työtä se on tietysti vaatinut. Se ensimmäinen iso isku, joka meille tuli; meillä on polku selvillä miten siitä selvitään. Toivotaan, että se jää viimeiseksi iskuksi. Sitähän meistä kukaan ei voi varmaksi tietää.

Liiga-seurat ovat koronakevään aikana sopeuttaneet talouttaan mitä erilaisimmin toimenpitein. Henkilöstön palkkaleikkauksiin ovat päätyneet lähes kaikki Liiga-seurat, ja seuroista yksi, Lahden Pelicans, on lomauttanut osan pelaajistaan. Kallioniemen tämänhetkisten tietojen mukaan kaikki seurat selviävät kuitenkin talousahdingosta, eikä taustayhtiöiden konkursseja tulla näkemään.

– Tilanne on edellyttänyt poikkeuksellisia toimenpiteitä ja moni asia on mennyt uusiksi, mutta viimeksi tällä viikolla on käyty tilanne kaikkien seurojen kanssa läpi. Siihen nähden, miten poikkeuksellisia aikoja tässä on jouduttu viettämään, tilanne on kuitenkin oikein hyvin hallinnassa.

– Mitä olen seuroilta kuullut, niin tilanteeseen nähden vaikuttaa oikeinkin lupaavalta tämä puoli (kumppanuusmyynti) meidän toiminnastamme.

» Lähetä palautetta toimitukselle