Liiga on myös Raviliiga – liigajoukkueista tusinalla on oma nimikkohevonen raveissa

LIIGA / Artikkeli
Raviliigan hevoset ovat nyt kolmevuotiaita. Ne kohtaavat pian useammin samoissa ravilähdöissä.
Kuva © Satu Pitkänen
Jääkiekko ja raviurheilu lyövät kättä Raviliiga-projektissa. Toisin kuin kiekkoliigassa, raviliigan 12 osallistujasta ylivoimaisessa johdossa on HIFK ja Mascate Match.

Mikä on Raviliiga?

 • Raviliiga on 12 jääkiekon liigajoukkueen välinen kilpailu, jossa kilpaillaan ravihevosilla raviradoilla. Joukkueet toteuttavat hevoskimpan yhteistyössä paikallisen raviradan kanssa.
 • Jokainen joukkue osti itselleen 1-vuotiaan lämminverisen ravihevosvarsan huutokaupasta syksyllä 2017.
 • Osuuksia jokaisessa hevosessa on 1000. Ne myydään 100 euron kappalehintaan. Ostohinnan lisäksi ei muita kuluja tule.
 • Raviliiga jatkuu hevosten neljävuotiskauden eli vuoden 2020 loppuun. Sen jälkeen hevoset myydään.
 • Raviliigan päättyessä puolet jokaisen hevosen tilillä olevista rahoista hevosen myynnin jälkeen lahjoitetaan joukkueen valitsemaan hyväntekeväisyyteen.

Ruotsissa menestyksekkääseen ravihevoseen sijoittaminen on ollut jääkiekkotähdille pikemmin sääntö kuin poikkeus. Mats Sundin, Peter Forsberg ja Sedinin kaksoset tulevat mieleen ravihevosiin tosissaan sijoittaneista maailmantähdistä.

Suomessa hevosiin hurahtaneita kiekkoilijoita on vähemmän. Yhteistyötä jääkiekon ja raviurheilun välillä yritettiin jo vuonna 1995, kun Suomi voitti ensimmäisen jääkiekon maailmanmestaruutensa. Kultajoukkueen nimikkohevosen Golden Karjalan kilpailu-ura jäi kuitenkin tyngäksi vammojen vuoksi.

Pihlström tunnetuin ravikiekkoilija Suomessa

Suomessa raviurheilu on suosittua, mutta jää kuitenkin jälkeen Ruotsin mittakaavasta. Meikäläisistä kiekkotähdistä tunnetuin hevosmies lienee Antti Pihlström, joka tiettävästi suunnittelee hevostilan isännöimistä jääkiekkouran jälkeen. Tunnettuja hevosenomistajia ja ravimiehiä ovat myös Tero Lehterä, Juha Järvenpää, Juha-Pekka Haataja ja Kasper Björkqvist.

Keväällä 2017 jääkiekko ja raviurheilu päättivät ottaa toinen toistaan kädestä tositarkoituksella. Syntyi Raviliiga, jossa kaksitoista Liigan 15 joukkueesta antoi nimensä ja logonsa kimppahevosille, joihin myytäisiin kuhunkin tuhat osuutta. Varsat hankittiin samana syksynä yksivuotiaina Ypäjän varsahuutokaupasta, ja vietiin kasvamaan ja opettelemaan raviurheilun alkeita ennakkoon valitun paikallisen valmentajan talliin.

Maalivahti Juha Järvenpää taitaa myös hevosten ohjastamisen.
Kuva © Satu Pitkänen

Ensimmäiset varsat kilpailivat jo reilua vuotta myöhemmin, ja heti erottautui edukseen yksi: Pekka Korven valmentama, Raviliiga HIFK:n omistama tamma Mascate Match, joka aloitti uransa viidellä peräkkäisellä voitolla.

Hevosesta ei aina tule voittajaa

Raviliiga on helppo tapa tutustua myös siihen, mitä ravitalleilla ja kilpailuissa tapahtuu radan ulkopuolella. Kimpanvetäjät pitävät omistajia selvillä siitä, mitä hevoselle kuuluu ja mitä sen kanssa tehdään.

Kaikkien joukkueiden osalta Raviliiga ei ole mennyt täysin putkeen. Hevoset ovat urheilijoita, mutta luontokappaleina ne eivät osaa kertoa, jos joku ruumiinosa kremppaa. Lahden Pelicansin varsa loukkaantui, ja sen kilpailu-ura ei päässyt alkamaan lainkaan. Sen tilalle hankittiin toinen hevonen. Turussa kävi samoin, mutta TPS:lle ei korvaavaa hevosta hankittu.

– Turussa kaikki päättyi siinä mielessä hyvin, että hevosen kasvattaja osti sen takaisin siitostammaksi. TPS:n osakkailla on edelleen Raviliigan omistajaetuudet voimassa, ja Metsämäen ravirata tulee järjestämään heille jotain extraa. Vähän lahjoitettavaa jäi hyväntekeväisyyteenkin, Raviliigan koordinaattori Erja Mattila kertoo.

Raviliigan markkinointiin on niinikään käytetty paukkuja eri paikkakunnilla eri tavalla.

– Kiekkojoukkueiden sitoutuneisuus on vaihdellut paikkakunnittain, osittain resursseista johtuen. Raviliigajoukkueiden markkinointi kuuluu sinällään raviradoille, ja pienillä resursseilla mennään sielläkin. Toki myös raviurheilun keskusjärjestö Suomen Hippos ja Veikkaus ovat osallistuneet markkinointiin, Mattila lisää.

HIFK ja Mascate Match omaa luokkaansa

Lokakuussa 2019, reilu vuosi ennen projektin päättymistä Raviliigaa johtaa ylivoimaisesti HIFK. Sen hevonen Mascate Match on tienannut jo yli 260 000 euroa, vaikka Suomen kauden pääkilpailu Kriterium viime viikonloppuna Tampereen Teivossa menikin penkin alle. Pääosan voittosummastaan Mascate Match on tienannut Ruotsissa. Tamman valmentaja Pekka Korpi on kenties Suomen kaikkien aikojen menestynein valmentaja, ja hän on nimennyt Mascate Matchin yhdeksi uransa parhaista hevosista. Se ei ole vähän sanottu.

Mascate Match on siis jo ehtinyt juosta yli 100 000 euroa hyväntekeväisyysjärjestö Sylva ry:lle, joka tukee syöpää sairastavia lapsia, nuoria ja nuoria aikuisia sekä heidän läheisiään.

HIFK:n Mascate Match johtaa Raviliigaa ylivoimaisesti.
Kuva © Satu Pitkänen

HIFK:n, samoin kuin Kärppien raviliiga on loppuunmyyty. Muissa liigoissa on vielä myymättömiä sadan euron osuuksia. Sekä Tapparan että Kärppien hevoset ovat aloittaneet uransa lupaavasti, mutta eivät lainkaan samalla loistokkuudella kuin HIFK. Neljäs hyvin edennyt on Jukurien Tingaling, joka kilpailee suuremmista rahoista Ruotsissa tänään tiistaina. Rattailla nähdään eräs Euroopan parhaista ohjastajista, ruotsalainen Björn Goop.

Periaatteessa raviliigahevosten ohjastajat pukeutuvat kilpailuissa joukkueen väreihin ja logoon. Nähdäänkö kenties Ruotsin pääradalla Solvallassa tiistaina Jukurien sinikeltaiset värit?

Raviliigajoukkueet:

(Hevosen nimi, voittosumma, valmentaja, osuuksien myyntitilanne)

 • HIFK - Mascate Match, 266 759 e - Pekka Korpi. Loppuunmyyty.
 • HPK - Callela Exclusive, 0 e - Ville Mäkelä.
 • Ilves - Rehab, 2 610 e - Markku Nieminen.
 • Jukurit - Tingaling, 7 203 e - Jouni Hillbom.
 • Jyp - Juliane De Veluwe, 0 e - Tanja Soukka.
 • KooKoo - Fruttifero Luca, 550 e - Marko Heikari.
 • Kärpät - Mercedes Match, 6 758 e - Katja Melkko. Loppuunmyyty.
 • Pelicans - Piece Of Glory, 600 e - Juha Utala.
 • SaiPa - Royal Date, 2 140 e - Matti Nisonen.
 • Sport - Beast Mode, 0 e - Kati Lindsberg.
 • Tappara - Marschall Match, 11 600 e - Tuija Irri.
 • TPS - Classmate Match, 0 e - kilpailuoikeus peruttu.

Fruttifero Luca rakastaa ihailijoitaan. Porkkanat maistuvat KooKoon raviliigalaisten tarjoamina.
Kuva © Satu Pitkänen

Artikkelia muokattu klo 11.10: Lisätty maininta Mascate Matchin tienaamista rahoista Sylva ry:lle.

» Lähetä palautetta toimitukselle