Liiga-kausi on tuonut tullessaan joukon yllättäviä vastuunkantajia − Roope Taponen pelasti HIFK:n maalivahtikriisiltä

LIIGA / Artikkeli
KalPan ja HIFK:n ykkösvahtien paikat ovat valloittaneet kokemattomat pelimiehet.
Keväinen trendi on, että joukko nimimiehiä siirtyy kotimaan ympyröistä rahakkaampiin kaukaloihin. Superlupauksia ei tulee samaa tahtia, joten Liiga-joukkueiden on pystyttävä kehittämään pelaajiaan myös pitkäjänteisesti. Kausi onkin tuonut tullessaan joukon uusia vastuunkantajia.

Tällä kaudella nousua tähdiksi tekevät uudet pelaajat ja toisaalta myös runkopelaajistoon kaivataan uusia pelimiehiä. Tässä artikkelissa mainittavat pelaajat ovat joko jo pidempään paikkaansa Liigassa hakeneita pelureita, jotka ovat nostaneet pelaamisensa uudelle tasolle tai pelaajia, joihin ei muista syistä kohdistunut korkeita odotuksia tälle kaudelle. 

Taponen on nousemassa tähtivahtien joukkoon

Jokainen kausi tarjoaa uusia ja yllättäviä maalivahtitarinoita. Harva laski esimerkiksi Juha Jatkolan, Roope Taposen tai Vilho Heikkisen harteille jättimäisiä odotuksia, mutta kolmikko on varovaisestikin arvioituna suorittanut kuluvalla kaudella kiitettävästi. 

Varsinkaan KalPassa torjuvalla Jatkolalla lähtökohdat kauteen eivät viitanneet nähdyn kaltaiseen esiinmarssiin. Ennalta Matěj Machovský oli ehdoton ykköskassari, kun Jatkolan piti antaa lähinnä lepoaikaa ykkösvahdille. Toisin kuitenkin kävi, sillä viime kaudella pääosin Mestiksessä keskinkertaisin luvuin pelannut Jatkola nappasi kuopiolaisten ykkösvahdin paikan, jonka seurauksena Machovský poistui kirjaimellisesti vähin äänin, mutta näyttävästi joukkueen riveistä.

Roope Taposella oli ennen kauden alkua Liiga-kokemusta kuudesta ottelusta. Kauden alussa HIFK:n valmennusjohto itsepintaisesti peluuttikin haparoivaa Niilo Halosta. Taponen käytti kuitenkin näyttöpaikkansa loistavasti ja tämän vuoden puolella tulokasvahti pelasikin HIFK:n ensimmäiset kahdeksan Liiga-ottelua.

Vilho Heikkistäkään ei voi luonnehtia lupaukset lunastaneeksi junioritähdeksi. 24-vuotias maalivahti pelaa ensimmäistä Liiga-kauttaan. Matka Suomen pääsarjaan on kulkenut pitkän tien aina Ranskasta, Reimsin alle 18-vuotiaiden joukkueesta aina II-divisioonan ja Mestiksen kautta Liigan mestarisuosikin riveihin. Viime kaudella RoKissa vakuuttanut vahti ei ole lunastanut ainoastaan penkinlämmittäjän paikkaa, vaan tilastojen valossa kirittää tosissaan meritoitunutta Christian Heljankoa.

Jatkola on venynyt kiekkojen tielle kovalla tarkkuudella.
Kuva © Saimi Airaksinen / https://urheilu.kuvat.fi/SaimiPhoto/

1998 syntyneiden ikäluokka nostaa profiiliaan Liigassa

Puolustajilla voi kestää hyökkääjiä pidempään kypsyä Liiga-tasolla vakaiksi puolustajiksi. Tähän kastiin kuuluu ehdottomasti Niclas Almari. HPK:sta aikanaan AHL:ään lähtenyt puolustaja kävi pestinsä aikana kahdesti lainalla Suomessa ilman mainittavia suorituksia. Vieläkään Almari ei ole näyttävin puolustaja, mutta vakaan puolustuspelin tueksi on tullut hyökkäyspään onnistumisia. Joulukuun alussa puolustaja äityi neljän ottelun pisteputkeen, jonka aikana ja jälkeen tehopisteitä on syntynyt 14:ssä ottelussa kaksitoista.

Almarin ikätoveri Tobias Winberg haki viidellä kaudella läpimurtoa Liiga-jäille HIFK:n riveissä, mutta viime kaudella 24-vuotias puolustaja haki vauhtia lainapestiltä JYPin riveistä. Lainapesti muttui pysyväksi siirroksi ja tällä kaudella Winberg on löytänyt paikkansa Sami Nikun viereltä. Peliajat ovat vakiintuneet 20 minuutin paremmalle puolelle.

Vuonna 1998 syntyneiden ikäluokasta voi kaivaa vielä yhden puolustajan, joka ei nouse otsikoihin, mutta tekee tasaista nousua. Ässissä, Ilveksessä ja SaiPassa läpimurtoa hakeneen Niklas Peltomäen peliaika jäi vielä alkukaudesta ajoittain alle kymmeneen minuuttiin, mutta kauden edetessä peliaika on vakiintunut keskimäärin reilusti 15 minuutin paremmalle puolelle. Peltomäki on kiittänyt vastuusta nakuttelemalla joulun jälkeisissä yhdessätoista ottelussa viisi tehopistettä.

Edellä mainitun kolmikon lisäksi esimerkiksi Pelicansin nuori kaksikko Topias Vilén ja Toni Utunen pelaavat merkittävässä roolissa lahtelaisten takalinjoilla, vaikkeivät tehopisteiden valossa olekaan säihkyvimmät pelaajat. KooKoon Eero Teräväinen on puolestaan väläytellyt kiekollisena, mutta puolustanut haparoiden. Ässien puolustuksessa Ian McCoshenin taustalla useampia nuoria puolustajia, mutta sieltäkin voi nostaa espoolaisen -98 -ikäluokan Nikolas Matinpalon, joka on vakiinnuttamassa lopullisesti paikkansa Liigassa.

Tobias Winberg on noussut JYPin vastuunkantajaksi.
Kuva © Tiia Mahkonen

Taikuri Lahtisen temput ovat kiihdyttäneet ja viihdyttäneet

Hyökkääjien kohdalla on vaikea odottaa Severi Lahtista. Taidot ovat olleet tiedossa jo pitkään, mutta potentiaalin ulosmittaaminen joukkueelle hyödyksi on ollut ongelma. Taiteilu ja tehokkuus ovat kuitenkin yhdistyneet etenkin viime aikoina, sillä viimeisen kahden kuukauden aikana JYPin hyökkääjä on pelannut 19 ottelua, joiden saldona ovat tehopisteet 7+10.

Joni ja Joona Ikonen ovat pelanneet tahoillaan loistavaa kautta. Ilveksessä viilettävä Joona on noussut Ilveksen parhaaksi pistemieheksi ja koko Liigan maalipörssin kärkinimeksi. Pelicansin sisäistä pörssiä johtava Joni jakaa maalitilaston viidettä sijaa.

Kovaan vireeseen on päässyt myös KalPan Juuso Mäenpää, joka on nakutellut joulun jälkeen kymmenessä ottelussa pisteen ottelukeskiarvolla. Mäenpää on listan nuorin pelaaja, mutta häneen kohdistui pienen kokonsa vuoksi erityisiä kysymysmerkkejä. 

Juha Jääskä pelaa tällä hetkellä puolestaan HIFK:n ykkösketjun keskushyökkääjänä. Jääskä on väläytellyt jo aiemminkin, mutta enemmänkin laitahyökkääjän tontilla. Viime otteluissa paikka on kuitenkin löytynyt punapaitojen ykkösketusta Kristian Vesalaisen ja Iiro Pakarisen välistä, eikä vähiten vakuuttavien otteiden takia. HIFK:n junioripolun käynyt Jääskä viimeisteli kauden ensimmäisen maalinsa vasta 18. ottelussa. Maali avasi hanat, sillä edelliset 25 ottelua ovat tuottaneet komeat tehopisteet 7+13.

Petteri Puhakka pelaa kolmatta kauttaan Tapparan joukkueessa ja rooli on kasvanut tasaisesti. Puhakka on noussut nimivahvan kirvesrintojen hyökkäyksen neljänneksi eniten pisteitä tehneeksi pelaajaksi ja keskimääräinen peliaika on noussut yli 16 minuuttiin. 

Kärpistä Ilveksen nuttuun täksi kaudeksi vaihtanut Aku Räty on ottanut askeleen kohti Liigan kärkeä. Jukureissa Otto Mäkinen on vakiinnuttanut paikkansa ykkösketjun keskellä kelpo tehoin. 

» Lähetä palautetta toimitukselle