Liiga-kauden top 5 −valmentajat: "Kaikki tarinat eivät pääty onnellisesti, mutta Jokinen jätti avajaiskaudestaan todella suuren kuvan"

LIIGA / Artikkeli
Vaikka kausi ei tuonut kirkkainta kruunua, Jukurien kausi oli sensaatiomainen.
Kuva © Oskari Mäkisarka / https://www.facebook.com/makisarkaphoto

Jatkoajan toimittajat Sami Iilomo ja Herkko Hanhikoski valitsivat vuorotellen Liiga-kauden viisi mielestään parasta valmentajaa. Ennen kauden alkua tehdyssä listauksessa Olli Jokisen paikasta listalla ei edes spekuloitu. Joulutauon listauksessa Päällikkö oli jo kolmantena, mutta kauden päätteessä odotti jättipotti. 

1. Olli Jokinen, Jukurit

Hanhikoski: En usko, että tähän väitteeseen on vastalauseita. Pohjamudissa ryvennyt joukkue sai itselleen jo pelkästään Olli Jokisen pestin julkistamisella isoa mielenkiintoa ja teki koko organisaatiosta mielenkiintoisemman. Eikä edes ensimmäistä ottelua oltu pelattu.

Ensimmäinen kausi vastuuvalmentajana ja joukkue on runkosarjan päätteeksi kakkospaikalla. Se on vaikuttavaa. Pudotuspeleissä vastaan tuli kuitenkin toinen Mestiksestä Liigaan noussut joukkue, joka halusi jatkokamppailuissa tehdä isomman yllätyksen. Kaikki tarinat eivät pääty onnellisesti, mutta Jokinen jätti avajaiskaudestaan todella suuren kuvan ja näytti mihin kykenee penkin takana.

2. Jussi Tapola, Tappara

Iilomo: Tapola on todennäköisesti koko listan vaikeimmin sijoitettava valmentaja. Toisaalta Tapparan materiaalilla mikään muu kuin mestaruus ei olisi tyydyttänyt, mutta tapa jolla kirvesrinnat marssivat läpi kevään ei jättänyt kysymysmerkkejä. Valmentaja toisensa jälkeen ajautui Tapolan povitaskuun. 

Tapolan ajamasta pelitavasta ei tarvitse välttämättä pitää, mutta tehokkuutta ei voi kyseenalaistaa. Näennäisesti tiukat ottelut ja ottelusarjat kääntyivät niin suurella tehokkuudella Tapparalaisille, ettei kyse ole enää sattumasta. 

3. Olli Salo, KooKoo

Hanhikoski: Ahokkaan jättämät saappaat eivät olleet hellpoja täytettäviä. Kuitenkin Salo onnistui siinä. Vaikka kausi päättyikin tappioon pronssiottelussa, ei voi kiistää sitä faktaa, että neljän parhaan joukossa oli joukkue, joka oli nostettu Liigaan vain muutamia vuosia sitten.

Salo sai materiaalistaan kaiken hyvän irti saaden luotua iskukykyisen joukkueen, joka hieman yllättäen pääsi välieriin ja pronssiotteluun saakka.

4. Jarno Pikkarainen, HPK

Iilomo: Pikkarainen korvasi lokakuun alussa Matti Tiilikaisen HPK:n penkin takana ja tulos puhui puolestaan. Hämeenlinnalaiset lähtivät ponnistamaan sarjataulukon jumbosijalta ja nousivat lopulta seitsemänneksi, tasapisteisiin kuudenneksi kirineen Kärppien ohi.

Pikkaraisen valmentamana HPK keräsi neljänneksi eniten pisteitä joukkuella, joka ei nimilistansa puolesta lukeutunut kärkijoukkueisiin.

5. Jussi Ahokas, TPS

Hanhikoski: Ahokas jatkoi Turussa siitä mihin Kouvolassa jäi. Luotuaan KooKoolle uskottavan ilmeen ja kilpailukykyisen joukkueen TPS:n haasteet oli ylläpitää seuran kuvaa mestaruusehdokkaana. Tällä kaudella Ahokas kykeni siihen, johdattaen TPS:n finaaleihin saakka.

Finaalisarja olisi voinut päättyä paremminkin, mutta toinen perättäinen hopeasijoitus ei ole vähäteltävä tilasto. Curt Lindströmin sanoin; ensi vuonna lite bättre?

Kommentit valinnoista yleisesti: 

Iilomo: Tähän listaan kiteytyy hyvin, mitä arvioidaan. Tuskin kukaan on sitä mieltä, että Olli Jokinen olisi Liigan paras valmentaja, mutta listan kärkipaikkaa ei tarvitse kyseenalaistaa. Jokinen oli tällä kaudella paras mahdollinen valmentaja Jukureille. NHL-konkari tiimeineen siivitti mikkeliläiset kauden ylivoimaisesti kovimpaan suoritukseen. 

Hanhikoski: Ehdottomasti. Voisin väittää että listan jokainen nimi kelpaisi kenelle tahansa eurooppalaisseuralle päävalmentajaksi, ja Jokinen nousi tikapuiden verran ylitse muiden. Ei myöskään pidä unohtaa Jouko Myrrän antia kuluneelle kaudelle, joka päätti kahden vuosikymmenen mitalittoman saldon Ilvekselle.

» Lähetä palautetta toimitukselle