Liiga-kauden top 5 −puolustajat: "Hongan kyvyt kiekollisena ovat vertaansa vailla Liigassa"

LIIGA / Artikkeli
Anttoni Honka kantoi kauden aikana päässään JYPin kultaista kypärää.
Kuva © Tiia Mahkonen

Jatkoajan toimittajat Sami Iilomo sekä Joonas Sillanpää valitsivat vuorotellen Liiga-kauden viisi mielestään parasta puolustajaa.

Ennen kauden alkua tehdystä listauksesta Vili Saarijärvi ja Atte Ohtamaa säilyttivät paikkansa. Syyskauden nuori sensaatiopelaaja Topi Niemelä sen sijaan putosi jouluna listatuista pelaajista

1. Anttoni Honka, JYP

Sillanpää: Honka pelasi jo toisen erinomaisen kauden putkeen ja saavutti pakkien pistepörssissä toisen sijan. Erityisesti hyökkäyssuuntaan loistava Carolina Hurricanesin varaus on tämän ja edellisen kauden aikana noussut kiekollisten pakkien eliittiin Liigassa. 

Honka oli yksi harvoista tämän kauden heikossa JYPissä onnistuneista pelaajista. Hongan kyvyt kiekollisena ovat vertaansa vailla Liigassa. 

2. Vili Saarijärvi, Lukko

Iilomo: Minun papereissani ykköspaikalle oli vain yksi ehdokas, ja se oli Lukon takalinjoilla huimia minuuttimääriä luutinut Saarijärvi. Mutta sehän näissä listoissa viehättääkin, että saa eri perspektiiviä asioihin ja absoluuttinen arviointi on erittäin vaikeaa.

Saarijärven paras ominaisuus on kyky tehdä pelaamisesta helpon näköistä. Taloudellinen liuku takaa puolustajalle mahdollisuuden pelata suuria minuutteja, ja harvoin hän näyttää erityisen kiireiseltä kaukalon kummassakaan päädyssä. 

3. Atte Ohtamaa, Kärpät

Sillanpää: Puolustussuunnan taistelija, jonka pistesarake täyttyi aivan Liigan kärjen tahdissa olisi varmasti löytänyt ottajan KHL:stä tällekin kaudelle. Kärppien tähtipuolustaja ja henkinen johtaja päätti kuitenkin palata Ouluun täyttämään Lasse Kukkosen jättämää valtaisaa aukkoa.

Ohtamaa toi ryhdin takaisin Raksilaan ja otti paikkansa myös joukkueen pelillisenä johtajana. Leijonissakin vakiokalustoon kuuluva Ohtamaa on kokonaisvaltaisesti Liigan kärkipuolustajia.

4. Teemu Eronen, Pelicans

Iilomo: Valmennusjohdon ykkösvaihtoehto mihin tahansa pelitilanteeseen. Paremmin kiekollisesta pelistään tunnettu Eronen pelasi alivoimalla huomattavasti suuremmat peliminuutit kuin hänen perässään tullut Toni Utunen.

Kauden alussa Eronen keikkui jopa koko pistepörssin kärkijoukoissa, mutta tammi-helmikuulle osunut heikompi jakso pudotti hänet puolustajien pistepörssin viidenneksi. Merkitys Pelicansille oli kuitenkin myös vaisun jakson aikana suuri. 

5. Les Lancaster, Ilves 

Sillanpää: Liiga-kauden parhaisiin ulkomaalaishankintoihin lukeutuva Lancaster oli Ilveksen puolustuksen kiekollinen johtaja. Neljännen hyökkääjän roolissa loistanut puolustaja oli ajoittain vaikeuksissa omassa päässä, mutta oli korvaamaton palanen Ilveksen alakerran kiekollista pelaamista. 

Kauden aikana hetken jopa kultakypärää kantaneen yhdysvaltalaisen pudotuspelit eivät olleet menestys, mikä laski ikävän varjon hienon runkosarjan ylle. Kokonaisuutena pronssiin johtanut kausi oli kuitenkin Lancasterilta iso onnistuminen. 

Kommentit valinnoista kokonaisuutena

Iilomo: Puolustajia arvioitaessa voi laskea painoarvoa vielä enemmän eri osa-alueille kuin hyökkääjistä puhuttaessa, sen näkee tästäkin listasta. Omasta kärkiviisikostani putosi Peetro Seppälä, joka nousi kaikessa hiljaisuudessa KooKoon ykköspuolustajaksi. Samaten tekisi mieli nostaa enemmän oman pään perusluutia esille, mutta kyllähän nykypäivän jääkiekossa parhaiden puolustajien tulee hallita myös hyökkäyspelaaminen erinomaisesti. Otto Leskisen taso olisi kyllä riittänyt kärkiviisikkoon, mutta häntä oli vaikea suhteuttaa, sillä runkosarjan osalta otanta oli lyhyt.

Sillanpää: Kiekollinen osaaminen todella painottui valinnoissa. Esimerkiksi TPS:n Niklas Arellin kaltaiset jämäkät puolustuksen isännät ansaitsisivat paikkansa listalla, jos puhuttaisiin puhtaasti puolustusosaamisesta. Kovin montaahan ei viiden parhaan joukkoon mahdu. Esimerkiksi Oulusta Vaasaan siirtynyt Shaun Heshka jäi listan ulkopuolelle, vaikka pelasi erinomaisen kauden Sportissa. 

» Lähetä palautetta toimitukselle