Liiga-kauden Top 5–maalivahdit: Patrik Bartošakin torjunnat takasivat selkänojan Pelicansin nousulle

LIIGA / Artikkeli
Patrik Bartošak piti Pelicansin lennon kurssissa.
Liiga-kausi on jo päättynyt ja on aika katsastaa sesongin parhaimmistoa. Maalivahdeissa kirkkaimmalle pallille nousi Pelicansin takalinjoilla venynyt Patrik Bartošak.

Jatkoajan toimittajat Sami Iilomo sekä Heikki Mannonen valitsivat vuorotellen kauden viisi mielestään parasta maalivahtia. Vastaava lista rakennettiin myös ennen kauden alkua, tuolta listalta vain Andrei Karejev säilytti paikkansa listalla. 

Listauksen ulkopuolelle jätettiin pelaajat, jotka poistuivat muihin kaukaloihin kesken kauden. 

1. Patrik Bartošak, Pelicans

Iilomo: Maailmaa nähnyt tšekkivahti oli heti ensi metreiltä joukkueen tuki ja turva. Tasainen vahti tartutti rauhallisuutensa myös edessä pelaavaan pakistoon, jonka ei tarvinnut puristaa mailaa tai ottaa paineita sektorin ulkopuolelta tulleiden kiekkojen suhteen, vaan saivat keskittyä oleelliseen.

Edeltä hävisi Ryan Laschia, Oskari Laaksosta, Julius Honkaa ja kumppaneita, kapteeni Hannes Björninen oli pitkään pois, mutta siitä huolimatta pelikaanien kurssi ei kääntynyt syöksykierteeksi.

2. Eetu Laurikainen, HPK

Mannonen: Jyväskyläläinen oli jälleen mies paikallaan. HPK:n kausi oli tulokseltaan pannukakku siihen nähden, miten potentiaalinen materiaali joukkueella oli. Kerholla oli useita vaikeita jaksoja, mutta tammikuussa joukkueeseen liittynyt Eetu Laurikainen muutti tilanteen.

Laurikaisen torjuntavire yhdistettynä pistepörssin voittaneeseen Petri Kontiolaan ja Liigan eliittipuolustaja Eemeli Erosen tehovireeseen olivat lähellä viedä HPK:n pudotuspeleihin. Laurikainen loi maalillaan tahdin.

Hän käänsi yksin useita otteluita ja antoi Hämeenlinnalle mahdollisuuden joka ilta voittoon riippumatta vastustajasta. Tilastojen taakse katsottaessa, sekä huomioiden HPK:n alisuoriutunut joukkue, Laurikaisen helmikuu on käsittämätön. Miehen torjuntaprosentti 12 ottelussa oli peräti 94,43 prosenttia. Huomionarvoista on lisäksi se, että hän ei saanut juurikaan huilivuoroja.

3. Lassi Lehtinen, Lukko

Iilomo: Lehtisen sijoittaminen oli kohtalaisen vaikea prosessi. Toisaalta nuori vahti pelasi sarjan parhaiten organisoidun joukkueen takana, mutta sitten taas ero kollega Oskari Setäseen oli hurja.

Pudotuspeleissä Lehtisen torjuntaprosentti oli vähintään kolme ottelua pelanneista heikoin, mutta saldon selittää ensisijaisesti Lukon puolustus, joka päästi vastustajat laukomaan vain harvakseltaan. Päästettyjen maalien keskiarvo Lehtisellä oli myös pudotuspeleissä ylivoimaisesti koko porukan pienin. 

4. Christian Heljanko, Tappara

Mannonen: Potentiaali tunnistettiin jo vuosia sitten, jolloin Heljanko kuului yhdeksi maamme lupaavimmista maalivahdeista. HIFK-kasvatin siirto Tapparaan aiheutti allekirjoittaneessa aikanaan vaihtelevia tunteita. Kirvesrinnoissa nuoren pelaajan on vaikea murtautua pelaavaan kokoonpanoon, jopa Heljangon kaltaisen lupauksen.

Heljanko oli kuitenkin jo heti alussa hyvä, hän saavutti Tapparan kovan vaatimustason ja vakuutti valmennusryhmän. Edellisellä tynkäkaudella nähtiin jo viitteitä maalivahdin nousevasta kehitysprosessista. Tämä kausi, erityisesti kevään pelit, näyttivät toteen yhtälön lupauksen kasvusta jääkiekkoammattilaiseksi. Tapparan muun joukkueen ollessa hienoisessa jäässä Heljanko voitti omalla huippuvireellään useita otteluita omalle joukkueelleen.

Oliko hän sitten tämän listan neljäs tai viides, sillä ei ole merkitystä, hän kuuluu Liigan viiden parhaan maalivahdin joukkoon 24 vuoden iässä. Tie käy varmasti seuraavalle tasolle.

5. Andrei Karejev, TPS

Iilomo: Ilman pudotuspelien epäonnea sijoitus olisi ollut todennäköisesti ainakin Heljangon edellä. Runkosarjassa joutui taistelemaan pelipaikastaan Rasmus Tirrosta, Ukko-Pekka Luukkosta ja Karri Rämöä vastaan selviten kuitenkin voittajana pelaten valtaosan runkosarjan otteluista. Pudotuspeleissä jäi puolivälierien jälkeen kakkosviulistiksi, kun Karejevin pikkuvamman aikana konkarivahti Karri Rämö loistavilla otteillaan aloittajan paikan. 

Kommentit valinnoista kokonaisuutena

Mannonen: Näissä valinnoissa eivät paina vanhat näytöt tai tittelit, vaan etsittiin ja kartutettiin Liigan absoluuttinen kerma maalivahtien osalta kaudelta 2020-2021.

Maalivahteja valittaessa huomionarvoista on kiinnittää huomio myös muuhun joukkueeseen. Millainen joukkue pelaa maalivahdin edessä? Onko kyseessä kokematon ja nuori puolustus yhdistettynä alemman keskitason yleiseen pelaajamateriaaliin. Toinen ääripää on mestaruusjoukkue Lukko, jossa ei ollut heikkouksia, materiaali oli hurja.

Eero Kilpeläinen tulee heti listan perässä tiukasti kiinni kärkiviisikossa. Erityismaininnan saavat erinomaisesta viisikkopuolustuksestaan tunnetun Vaasan Sportin Niko Hovinen ja Rasmus Reijola.

Iilomo: Anoin tähän kategoriaan veli-Mannoselta poikkeuslupaa valita listalle Lukáš Dostál, mutta säännön vahvistava poikkeus jätettiin tällä kertaa tekemättä ja pitäydyimme alkuperäisissä säännöissä valintojen suhteen. Se täytyy kuitenkin todeta, että yhdelläkään pelaajalla ei ollut vastaavaa merkitystä joukkueelleen kuin tšekkivahdilla Ilvekselle. 

» Lähetä palautetta toimitukselle