Liiga-kauden Top 5–keskushyökkääjät: "Liigan kaudet 2018-2020 muistetaan Justin Danforthin aikana"

LIIGA / Artikkeli
Justin Danforth dominoi läpi kauden.
Kuva © Saimi Airaksinen
Jatkoaika valitsi Liiga-kauden parhaat pelipaikoittain. Parhaan keskushyökkääjän titteli menee oikeutetusti Lukon Justin Danforthille, mutta kärkiviisikkoon kiilasi myös yksi todellinen yllätysnimi.

Päättynyt Liiga-kausi sai nopean päätöksen koronavirus-epidempian takia. Jatkoaika valitsi ennen kauden alkua sekä syyskauden päätteeksi sarjan parhaat pelaajat pelipaikoittain. 

Kauden jälkeen oman listansa rakensivat Liiga-toimituksen päällikkö Sami Iilomo sekä toimittaja Heikki Mannonen valitsemalla vuorotellen viisi mielestään parasta keskushyökkääjää.

1. Justin Danforth, Lukko 

Mannonen: Liigan kaudet 2018-2020 muistetaan Justin Danforthin aikana. Näiden kahden kauden aikana Danforth teki eniten tehopisteitä kaikista pelaajista. Kanadalaissentteri on pelaaja, jolla ei ole varsinaisia heikkouksia.

Pistepörssin voittanut Danforth palkittiin ansaitusti runkosarjan parhaana pelaajana. Lukon kannattajat muistelevat kanadalaisen taiturimaisia otteita vielä useita vuosikymmeniä. Sentterin ura jatkuu Liigaa suuremmissa ympyröissä.

2. Juho Lammikko, Kärpät

Iilomo: Tuskin löytyy kovin montaa Liigan seuraajaa, joka olisi keksinyt kärkipaikoille jonkun muun kuin Danforthin. Omissa papereissa lähes yhtä selvä kakkonen on Oulun Kärppien paidassa Liigaan palannut Lammikko.

Pohjois-Amerikassa ja viime keväänä maajoukkueessa Lammikko oli enemmänkin alempien ketjujen rikkova pelaaja kuin hyökkäyspelin dynamo. Lopulta porilaislähtöinen hyökkääjä murtautui kuitenkin pistepörssissä kuudenneksi, unohtamatta vahvuuksiaan kokonaisvaltaisessa pelaamisessa. 

3. Tyler Morley, Tappara

Mannonen: Ilman harmillista loukkaantumistaan Morley olisi kamppaillut runkosarjan pistepörssin voitosta. Pelaajan jääkiekkoaistit yhdistettynä tuolla taidolla ja peliälyllä kuuluvat korkeammalle sarjatasolle. Morley ei jatka Tapparassa.

4. Robert Leino, Ilves

Iilomo: Kuka olisi ennen kauden alkua odottanut Leinon nousevan tälle listalle? Leino oli jo viime kaudella Liigan corsi-kuningas ja tällä kaudella Ilveksessä tahti vain kiihtyi. Uran ennätyspisteet 11+32 olivat vain sivujuonne sentterin kaudella. 

Leino ei ehkä ollut edes Ilveksen tehokkain sentteri, mutta teho- ja kiekonhallintatilastoissa Leino on joukkueen kärkipäätä. Kokonaisvaltaisuudesta kertoo peliaikatilastot, joiden mukaan Leino pelasi koko Liigan kolmanneksi eniten alivoimaa. Tupsukorvien riveissä Arttu Ruotsalainen keräsi suurimmat otsikot, mutta Leino oli jo toista kautta putkeen yksi Liigan kokonaisvaltaisimmista keskushyökkääjistä.

5. Cody Kunyk, HPK

Mannonen: Liigan aliarvostetuimpia pelaajia. 50 pisteen kausi, Liigan syöttöpörssin voitto ja mahdoton monipuolisuus niin tasakentällisin, kuin erikoistilanteissa. HPK:n päävalmentaja Antti Pennasen sanojen mukaan hänen kenties paras koskaan valmentama pelaaja seuratasolla.

Kommentit valinnoista kokonaisuutena

Iilomo: Olipas vaikea lista, joka muuttui moneen kertaan ennen lopullisiin uomiinsa asettumista. Lopulta päädyin painottamaan omissa valinnoissa kokonaisvaltaisuutta ja siltikin listan ulkopuolelle jäi esimerkiksi Hannes Björnisen ja Otto Paajasen tasoisia pelaajia, jotka olisivat ansainneet paikkansa listalla siinä missä vaikka Robert Leino.

Ennen kauden alkua tuntui, että Liigaa uhkaa sentteripula, mutta uusia nimiä löi taas läpi seuraavalle tasolle roppakaupalla. 

Mannonen: Kim Strömbergin nimi on pakko listauttaa. Hurja tasonousu 50 pisteen mieheksi. Koko kauden suurimpia läpimurtopelaajia. Seuraava askel on löytää tasaisuus tälle sarjatasolle, tehdä seuraavalla kaudella 55 pistettä ja johdattaa KooKoo vastaavanlaiseen hurmokseen kuin kaudella 2019-2020.

» Lähetä palautetta toimitukselle