Leijonien onnistujat ja pettymykset: Ruotsi-pelissä annettiin viimeiset näytöt − MM-ryhmässä ei ole tilaa kaikille

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Lundell on pelannut U20-maajoukkueessa toimien myös kapteenina.
Kuva © Getty Images
MM-kisoihin valmistava EHT turnaus päättyi Ruotsi-otteluun, jossa Leijonien valmennusjohto sai uutta tietoa pelaajavalintoja varten. Ketkä onnistuivat lauantaina ja keiden paikka on kisajoukkueessa? Entä ketkä jäävät MM-ryhmän ulkopuolelle?

Suomen osalta EHT-turnaus päättyi Ruotsia vastaan tappioon, mutta joukkueen pelistä oli löydettävissä hyviä asioita mentäessä kohti MM-kisoja.

Kuten Leijonien aiemmissakin otteluissa, myös päätöspelissä nähtiin sekä onnistujia että pettymyksiä. Tähän artikkeliin on nimetty paitsi länsinaapuria vastaan säihkyneet yksilöt ja varjoissa lymyilleet pelaajat, myös käyty läpi MM-kisoja silmällä pitäen potentiaalisimmat kisapelaajat sekä ulos jäävät pelaajat.

Ruotsi-pelin leijonaonnistujat

Mikael Ruohomaa pelasi vahvan EHT-turnauksen ja sai päätöspelissä vierelleen Eemeli Suomen ja Niko Ojamäen. Sentteri sai nostettua ketjunsa pelin tasoa muun muassa ohjailemalla etevää karvauspelaamista.

Jussi Olkinuora jatkoi Leijonien maalilla hyviä otteitaan ja näytti pystyvänsä kantamaan joukkueen ykkösmaalivahdin roolin. Maalivahtipeli tulee kaikissa olosuhteissa olemaan vahvalla tasolla Riian MM-karkeloissa.

Olkinuora kuuluu MM-joukkueeseen.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/

Nuori Anton Lundell sai lauantain ottelussa johdettavakseen Leijonien ykkösketjun. Hän otti avauserässä kaksi peräkkäistä jäähyä, mutta hyvitti kolttosensa iskemällä komean ylivoimamaalin Adam Reidebornin selän taakse ylivoimalla etukulmaan. Kyseessä oli Lundellin ensimmäinen maajoukkueosuma.

Ruotsi-pelin leijonapettymykset

Joukkueen pelaajistosta ei löytynyt Ruotsia vastaan suuria epäonnistujia, eikä suuren luokan yksilövirheitä tullut. Peter Tiivola ja Ruohomaan laiturit Suomi ja Ojamäki olivat melko näkymättömissä, eivätkä päässeet kunnolla esiin lukuun ottamatta ykkösketjun ottelun alun hyvää vaihetta.

Puolustuksessa hieman samasta syndroomasta kärsi Elmeri Eronen, joka pelasi turnauksen avausottelussa mainiosti. Nähtäväksi jää, yltääkö HPK-sensaatio lopulliseen MM-miehistöön, sillä kilpailua riittää. Ruotsi-ottelusta päällimmäiseksi jäi mieleen kiekonmenetys viivamiehenä, kun Suomi haki tasoitusta ilman maalivahtia. Tuloksena oli Tre Kronorin 3−1-osuma.

Miten käy Erosen MM-kisapaikan?
Kuva © Tiia Mahkonen

Lundellin ketjulle ja pakkiparille Atte OhtamaaOliwer Kaski on annettava pitkä miinus Ruotsin toisesta maalista, jossa Filip Hållander pääsi purjenhtimaan koko viisikon läpi pahantekoon.

Potentiaalisimmat MM-kisavalinnat

Kolmen EHT-ottelun perusteella Leijonissa nähtiin useampi iloinen yllätys onnistumisten muodossa. Päävalmentaja Jukka Jalonen ja muu valmennusjohto tekee lopulliset valinnat, mutta seuraavien pelaajien luulisi nähdyn perusteella päästä Riikaan mittelemään maailmanmestaruudesta.

KHL-mestarit Ville Pokka ja Kaski lienevät selvät valinnat MM-joukkueeseen. Myös Jaloselle tutuilla pelaajilla ja 2019 maailmanmestareilla on etulyöntiasema miehitystä valittaessa. Keskushyökkääjistä Mikael Ruohomaan, Hannes Björnisen ja Anton Lundellin kisapaikka on sinettiä vaille. Myös Ruohomaan laitureina nähdyt Teemu Turunen ja Iiro Pakarinen ovat arvokisakokemuksen ansainneet.

Turunen ansaitsee paikan Leijonissa.
Kuva © Joonas Kämäräinen

Maalivahdit Olkinuora ja Harri Säteri muodostanevat Leijonien pelaavan maalivahtikaksikon Riian kisoissa. Kun Liigan finalistijoukkueista ei Leijoniin pelaajia otettu, lienee Jere Karjalainen kahdella EHT-turnausmaalillaan potentiaalinen valinta osumien metsästäjäksi myös MM-kisoissa.

MM-kisojen ulkopuolelle jäävät pelaajat

Myöskin niin sanotusti rannalle jäävistä pelaajista päättää leijonavalmennus, mutta EHT:lla nähtiin joitain pelaajia, joiden vire ei tällä hetkellä riitä täyttämään MM-joukkueessa omaa ruutuaan matkalla menestykseen.

Tony Sund ei onnistunut vakuuttamaan EHT:n aikana ja hänen kaltaisiaan puolustajia on joukkueeseen tarjolla muitakin. Mikael Seppälä ja Jarkko Parikka ovat pelanneet kohtalaisesti, mutt jäänevät myös lopullisen ryhmän ulkopuolelle. Markus Hännikäiseltä saattaa Veli-Matti Savinaisen ja Marko Anttilan mukanaolon myötä loppua mahdolliset pelipaikat kesken.

Savinainen saanee kisapaikan valmennukselle tuttuna pelaajana.

Tiivolalle ei myöskään löydy roolia kovalta keskikaistalta. HPK-pelaajien Valtteri Puustisen ja Jere Innalan tilanne on mielenkiintoinen, mutta roolin löytyminen näyttää olevan kiven alla. Ilves-kippari Suomen valinnan lopputulema riippunee siitä, löydetäänkö Ilves-tähdelle oikeanlainen rooli esimerkiksi Petri Kontiolan tai jo kisapaikkansa varmistaneen Arttu Ruotsalaisen vitjasta.

» Lähetä palautetta toimitukselle