Leijonien onnistujat ja pettymykset: Hyökkäyspään palapeli alkoi hahmottua

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Mikael Ruohomaan ketjun tekeminen vakuutti jälleen.
Kuva © Sami Kemppainen, sami.kemppainen@jatkoaika.com
Suomi pelasi Tšekin EHT-turnauksen toisessa ottelussa aktiivisemmin kuin ensimmäisessä kamppailussa isäntämaata vastaan. Pelissä oli nähtävissä toimivia ketjukokonaisuuksia. Myös keskushyökkääjäosastosta saatiin lisää osviittaa.

Suomi hävisi Tšekin EHT-turnauksen avausottelussa isäntämaalle maalein 1−2. Leijonat joutui olemaan valtaosan ottelusta puolustuskannalla ja kamppailun suurimmat onnistujat löytyivätkin tolppien välistä ja puolustuksesta. Ilman Harri Säterin torjuntatyötä lukemat olisivat voineet olla rumemmat.

Aktiivisemmin Venäjää vastaan pelannut Suomi loi hyökkäyspäässä tilanteita siinä, missä edelliskamppailussa maalipaikat jäivät lähes puuttumaan. Maalivahtipeli oli Jussi Olkinuoran ansiosta jälleen hyvällä tasolla.

Tällä kertaa onnistujia löytyi Tšekki-ottelua enemmän, mutta myös epävarmoja lenkkejä löytyi. Suomella on vielä ottelu Ruotsia vastaan ennen matkustamista kisapaikalle Riikaan.

Venäjä-pelin leijonaonnistujat

Mikael Ruohomaan ketju jatkoi edellisessä ottelussa nähtyj hyviä otteitaan. Nyt myös Iiro Pakarinen pääsi Teemu Turusen ohella hyvin hommaan sisään ja kolmikko muodosti hyvin roolitetun ja ratkaisuihin kykenevän vitjan. Turunen myös värkkäsi komena 3−1-osuman kolmannessa erässä. Kenties tämä trio voitaisiin istuttaa yhteen myös Riiassa.

Axel Rindell osui jälleen maalipuiden väliin Tšekki-ottelun tavoin ja oli Suomen kiekollisen puolustuspelin kulmakiviä. Päähän tullut osuma säikäytti, mutta Rindell pystyi jatkamaan ottelua. Kokoonpanoon Venäjää vastaan tullut Atte Ohtamaa osoitti olevansa päävalmentaja Jukka Jaloselle turvallinen kisavalinta.

Rindell on esiintynyt EHT:lla edukseen.
Kuva © Tiia Mahkonen

HIFK-duo Jere Sallinen ja Anton Lundell oli mukana värkkäämässä Leijonien avausmaalia. Lundell osoitti lisäksi muutamaan otteeseen pelikäsitystään purjehtimalla keskialueen läpi kiekollisena pelaajana.

Leijonien keskikaista vaikuttaa Ruohomaan, Hannes Björnisen ja jo kisapaikkansa varmistaneen Arttu Ruotsalaisen myötä olevan suurilta osin kunnossa. Onko neljäs keskushyökkääjä Lundell, Petri Kontiola vai joku muu − sen tuleva viikko osoittaa.

Venäjä-pelin leijonapettymykset

Tommi Kivistöltä odotetaan puolustuksessa vakaita otteita ja helppoja, peliä edistäviä ratkaisuja. Venäjää vastaan hän oli epävarma  eikä pystynyt parhaalla mahdollisella tavalla tukemaan joukkueen viisikkopeliä.

Niklas Friman oli muutamassa tilanteessa hieman pyörällä päästään, kun venäläishyökkääjät porhalsivat kohti Olkinuoran vartioimaa veräjää. Vaikka Rindell kiekon tilanteessa menettikin olisi Frimanin pitänyt ehtiä puolustamaan tilanne, jossa Maksim Šalunov pääsi tasoittamaan ottelun kolmannessa erässä.

Jokerien puolustajalla ei ollut hyökkäyssuuntaan riittävästi annettavaa ja puolustuspäästä löytyi häntä varmempia pelaajia.

Esimerkiksi KHL-mestarit Oliwer Kaski ja Ville Pokka lienevät kisakoneessa, vaikkeivät vielä Venäjää vastaan perusvarman tekemisen lisäksi muuta esittäneetkään.

Friman puolustamassa Markus Granlundia vastaan KHL:ssä.
Kuva © Joonas Kämäräinen

Peter Tiivolan johtama kolmosketju laidoillaan Eemeli Suomi ja Jere Karjalainen oli koko ottelun ajan melko näkymättömissä. Tiivolan tilanne on keskushyökkääjätilanne huomioiden kisapaikan suhteen hankala.

Karjalainen ei ollut pystynyt pääsemään maalipaikoille ennen Venäjä-pelin kolmatta erää, kun Igor Ožiganov antoi harhasyötön, josta laituri pääsi läpiajoon tekemään johtomaalin. Myös Karjalaisen toinen osuma syntyi läpiajosta. Häntä rikottiin ja vaikkei kumilätty verkkoon mennytkään, tulkittiin tilanteesta maali. Kaksi tehtyä maalia on kuitenkin hyvä suoritus, vaikkei Karjalaista ketjuineen muutoin näkynyt.

Ilves-kippari Suomen kohtalo herättää kysymyksiä − ehkä tontti tulevan seurakaverinsa Kontiolan vierellä Ruotsi-ottelussa toisi positiivista värinää?

» Lähetä palautetta toimitukselle