Leijonat sai hyviä uutisia Pohjois-Amerikasta, kun NHL-kautensa päättänyt Mikael Granlund päätti liittyä MM-joukkueeseen.
Kuva © Emil Hansson www.hanssonsphoto.net

Leijonat pelaaja pelaajalta: isäntäjoukkueella riittää varmoja suorittajia, maalintekijöitä sekä epäitsekkäitä kamppailupelaajia

Artikkeli

Leijonat lähtee kotiturnaukseensa tutuilla pelaajilla, sillä joukkueen runko on sama kuin olympialaisissa helmikuussa. Menestyminen ei jää kiinni maalivahtipelistä ja puolustuksessa riittää niin tasavarmoja puurtajia kuin erikoistilannespesialistejakin edellisten EHT-turnausten tappioista huolimatta.

Leijonien taival MM-turnauksessa käynnistyy perjantaina ottelulla Norjaa vastaan kello 20.20. Suomi pelaa B-lohkossa yhdessä Yhdysvaltojen, Tšekin, Ruotsin, Latvian, Norjan, Itävallan sekä Iso-Britannian kanssa. Alkulohkot saadaan päätökseen 24. toukokuuta ja maailmanmestari on selvillä 29. toukokuuta.

Maalivahdit

Jussi Olkinuora

Olkinuora on ollut viime vuosina Jukka Jalosen luottovahti. Suuren osan Leijonien harjoitusotteluista pelannut kokenut torjuja tuo joukkueeseen kokemusta ja rauhallisuutta. Aktiivisesti peliin osallistuvalla maalivahdilla on hyvä sivuttaisliike sekä pelinluku. Olkinuoralla on varmasti kovat näyttöhalut, sillä koronaeristys kesken olympiaturnauksen vesitti tuolloin haaveet selvän ykköstorjujan viitasta.

Harri Säteri

Ykkösvahdin paikasta Olkinuoran kanssa kamppaileva kokenut maalivahti jätti KHL:n taakseen ja siirtyi viimeisten kierrosten ajaksi NHL:ään ja Arizona Coyotesiin. Suuriin torjuntamääriin tottunut Säteri näytti olympialaisissakin pystyvänsä ottamaan joukkueen reppuselkään tiukoissa paikoissa. Leijonien menestyminen ei jää maalivahtipelaamisesta kiinni.

Frans Tuohimaa

Neftehimik Nizhnekamskissa torjuva Tuohimaa on ennakolta selvä kolmosvahti. Kulunut kausi KHL:ssä oli hankala, mutta siitä ei ole helsinkiläisvahtia syyttäminen, sillä Neftehimikin kausi oli ailahteleva. Tuohimaa luottaa pelaamisessaan oikeaan sijoittumiseen sekä nopeaan räpyläkäteensä.

Jussi Olkinuora vastasi suurilta osin torjuntatyöskentelystä Leijonien harjoitusotteluissa. Kahdeksassa pelatussa ottelussa torjuntaprosentti oli 91,7 ja päästettyjen maalien keskiarvo 1,98.
Kuva © Topi Lainio

Puolustajat

Niklas Friman

Frimania pidettiin pienenä yllätysvalintana olympiajoukkueeseen, mutta perusvarmalla suorituksella aukesi tie myös MM-kotikisoihin. Rooli saattaa jäädä pieneksi, sillä Frimanin odotetaan pelaavan alemmissa pareissa. Fyysisyydestä ja kamppailupelaamisesta tunnettu 28-vuotias puolustaja ei anna tiukoissa tilanteissa tuumaakaan periksi.

Juuso Hietanen

Sveitsiin täksi kaudeksi siirtynyt Hietanen on Jaloselle erittäin tuttu pelaaja. Monissa MM-turnauksissa pelannut Hietanen on monitoimimies, joka voi pelata lähes missä tahansa roolissa. Varmuutta ja tasapainoisuutta joukkueeseen tuova Hietanen lukee peliä hyvin. Leijonien luottopuolustajan valikoimassa on lukuisia erilaisia syöttöjä lähes mihin tahansa tilanteeseen.

Mikko Lehtonen

Kovan mediamyllytyksen keskelle kevään mittaan joutunut Lehtonen on pystynyt sivuuttamaan kaukalon ulkopuoliset asiat ja keskittyminen on täysin kotiturnauksessa. Olympialaisissa kuuteen otteluun neljä tehopistettä lyönyt Lehtonen on Leijonien pelillisiä johtajia, ja häneltä onnistuvat niin keskialueen rikkovat syötöt kuin ylivoimakuvion rakentaminenkin. Peliaikaa on luvassa runsaasti.

Atte Ohtamaa

Ohtamaa johtaa Leijonia olemalla etenkin joukkueen puolustuspään johtaja. Ohtamaasta on kuoriutunut Jalosen luottosoturi, joka pystyy tappamaan alivoimaa, mutta myös rakentamaan paikkoja ja käyttämään laukaustaan paikan saadessaan. Vahvuutena on varmuus sekä kova fyysinen kunto, sillä pitkät vaihdot ovat tulleet 34-vuotiaalle tutuiksi.

Ohtamaa on kokenut urallaan kuudet MM-kilpailut, kahdet olympialaiset sekä yhteensä 119 A-maaottelua.

Ville Pokka

Pokka on varmasti joukkueen varmimpia puolustajia. Lähes roolissa kuin roolissa viihtyvä 27-vuotias puolustaja pelasi KHL:ssä Avangard Omskissa isoja peliminuutteja. Otteet eivät ailahtele kovinkaan paljoa kauden tai yksittäisen ottelun aikana, joten Pokka tuo tasaisuutta kaukaloon. Ahtaat kulmaväännöt eivät miestä pelota, joten peliaikaa kertynee niin tasaviisikoin kuin erikoistilanteissakin.

Sami Vatanen

Vatanen oli varma valinta kotikisoihin, sillä hänen kiekollinen osaaminensa on tärkeä osa Leijonien joukkuetta. Vatanen ei ollut parhaimmillaan valmistavissa otteluissa, mutta hänen voidaan olettaa nostavan tasoaan tosipelien tullen. Parhaimmillaan Vatanen on viivapelote, jonka laukaus löytää usein tiensä maalille ruuhkasta huolimatta.

Mikael Seppälä

Seppälä nousi etenkin vahvan pudotuspelikevään ansiosta taistelemaan joukkuene viimeisistä paikoista. Kevään 15 pudotuspeliottelua tuottivat tehot 2+3 ja tehotilasto näytti peräti lukemaa +13. Seppälä on omimmillaan kamppailupelissä laitojen lähellä, jolloin hän pystyy käyttämään kroppaansa hyödyksi kiekkonriistoissa. MM-turnaus on 28-vuotiaalle puolustajalle uran toinen, viime keväänä pistetili ei vielä auennut.

Hyökkääjät

Joel Armia

Armia on joukkueen kolmas NHL-vahvistus. Kausi rapakon takana oli hyökkääjälle vaikea, mutta juuri sen vuoksi Armialla on näyttämisen halua kotikisoissa. Hyökkääjä tunnetaan fyysisenä pelaajana, jolta onnistuu niin hyökkääminen kuin puolustaminenkin, eikä mies pelkää ottaa iskuja vastaan. Armia pelaa ensimmäisissä MM-kilpailuissaan.

Armia on edustanut Suomea juniorimaajoukkueissa, mutta aikuisten tasolla 28-vuotias hyökkääjä saa arvokisakasteensa kotiyleisön edessä.
Kuva © Topi Lainio

Marko Anttila

Koko kansan suosikki ja tuttu kiekkoilija pukee jälleen Leijona-paidan ylleen. Loppukausi Ilveksessä eteni suhteellisen heikosti, sillä Anttila oli pääosin pimennossa Ilveksen pelatessa. Anttilaa kaivataan etenkin alivoimalla, ja ottelun loppuhetkillä esimerkiksi johtoasemaa puolustettaessa. Luottoratsu johtaa esimerkillään.

Jere Innala

Hurja vire Liigan pudotuspeleissä toi nuorelle hyökkääjälle näytönpaikan. Valmistavissa otteluissa Innala oli lähes illasta toiseen joukkueen parhaimmistoa. Maalintekokin sujui, sillä yhdeksässä harjoitusottelussa Innala iski tehot 4+5. Nopea ja taitava kiekonkäsittelijä saa varmasti peliminuutteja sekä arvokasta kokemusta.

Hannes Björninen

Björnisen moni suomalaisista varmasti muistaa tämän vuoden olympiafinaalista, jossa hän yhdessä Marko Anttilan ja Saku Mäenalasen kanssa teki tuhojaan. Björninen on erittäin vahva aloittaja, joten hänet nähdään varmasti moneen otteeseen loppuhetkien aloituksissa omalla puolustusalueella. Periksiantamaton luonne sekä kamppailuvoima takaavat sen, että valmennuksella on Björniseen täysi luotto ottelun jokaisella hetkellä.

Björnisellä on selkeä rooli joukkueessa, sillä hän on erinomainen aloittaja sekä taitava pelaamaan kiekon pois omalta puolustusalueelta.

Toni Rajala

Olympialaisissa ainoastaan yhden pelin pelannut Rajala saattaa jäädä sivurooliin myös MM-turnauksessa, sillä joukkueen runko ja pelaajien roolit ovat pitkälti pysyneet samanlaisina. Maalintekovoimaa Rajalalta kuitenkin riittää, joten kaiken napsuessa kohdilleen tulos voi olla vakuuttavaa. Sveitsissä 48 pistettä 51 otteluun naputtanut hyökkääjä on pienikokoinen, mutta sulava luistelija, jolla on hyvä pelinlukutaito.

Valtteri Filppula

Joukkueen kokenein pelaaja hamuaa pääsyä kolmen kullan kerhoon, sillä Filppula on voittanut urallaan jo Stanley Cupin sekä olympiakultaa, mutta MM-kulta uupuu vielä. Aloitusprosentti on ollut vahva Sveitsissä pelatessa ja työkalupakissa on välineitä jokaiseen tilanteeseen. Filppulan ymmärrys pelistä on korkealla tasolla, mikä näkyy hyvinä syöttöinä ja ketjukavereiden liikkeiden ennustamisena.

Petrus Palmu

Erinomaisen Liiga-kauden pelannut Palmu iski 59 otteluun saman verran pisteitä tehotilaston näyttäessä lukemaa +27. Leijonien valmistavissakin otteluissa verkko on heilunut kahdesti, joten maalipaikat hyvin haistava 24-vuotias hyökkääjä tuo varmasti oman lisämausteensa Leijonien joukkueeseen.

Jos peliaikaa Palmulle suodaan, pelaa hänkin ensimmäisissä aikuisten arvokilpailuissa. Pienikokoinen hyökkääjä säntää ensimmäisenä irtokiekkoihin, mutta Palmu ei koskaan pakene vastustajan paineen alta.

Palmu sijoittui Liigan runkosarjan pistepörssin toiseksi 59 tehopisteellä ja hän jakoi maalipörssin voiton yhdessä Anton Levtchin kanssa.
Kuva © Topi Lainio

Markus Nurmi

Niin ikään Liiga-kaukaloissa TPS:n ykkösketjussa sykähdyttänyt hyökkääjä käyttää hyväkseen kokoaan, sillä vipuvartta löytyy 195 sentin verran. Nurmi kykenee pitämään kiekon kaukana vastustajista kroppansa ja pitkän mailansa ansiosta. Hänet nähtiinkin usein karkaamassa vastustajien ohi läpiajoon tai ylivoimahyökkäykseen.

Laitojen lähellä kaksinkamppailuissa on vielä parannettavaa, mutta mahdollinen MM-debyytti antaa varmasti potkua ajatellen tulevaisuutta.

Sakari Manninen

Pienikokoinen hyökkääjä on kunnostautunut viime vuosina Leijonien tärkeiden maalien iskijänä. KHL:ssä Hartikaisen samassa ketjussa pelannut Manninen on pelannut valmistavissa otteluissa lähes piste per peli -tahdilla, ja ajoittain onkin ollut puhetta siitä, onko maalinteko liikaa Mannisen ketjun harteilla.

Rauhallinen ja kokenut 30-vuotias hyökkääjä saa vaarattomankin näköiset maalipaikat näyttämään vaarallisilta ja kiekko uppoa verkkoon kovalla prosentilla. Ykkössentterin viittaa kantava Manninen ei sortunut olympialaisissa aiempien arvoturnausten tapaan.

Teemu Hartikainen

Härkämäinen hyökkääjä käyttää kroppaansa hyödyksi etenkin tiukoissa laitakamppailuissa, joista Hartikainen yleensä nousee voittajana ja saa pelattua kiekon eteenpäin omalle joukkueelleen.

Ufan tutusta kolmikosta puuttuu kolmas jäsen, mutta Hartikaisen ja Mannisen välille löytyy varmasti tasapainoittava pelaaja esimerkiksi Granlundista tai Harri Pesosesta. Hartikaisen on pystyttävä pelaamaan vahvuuksillaan paineen alla, eikä pelaaminen saa lipsua yliyrittämisen puolelle.

Jere Sallinen

Seurajoukkueissa kapteenina toiminut Sallinen on iskenyt valmistavissa otteluissa tehot 1+2. Kokenut hyökkääjä pukee Leijonat-paidan ylleen uransa neljänteen MM-turnaukseen. Taitavana kiekonkäsittelijänä tunnetun Sallisen rooli korostuu myös kaukalon ulkopuolella, sillä kokemus tiukoistakin tilanteista puhuu puolestaan.

Sallinen on pystynyt kiekkoilemaan korkealla tasolla kovan vaatimustasonsa vuoksi pitkään, ja vuosien varrella Sallisesta on muovautunut entistä monikäyttöisempi pelaaja, joka nähdään jäällä monessa eri tilanteessa.

Saku Mäenalanen

Ruotsin EHT-turnauksessa loukkaantuneen Mäenalasen pelikunto on vielä hämärän peitossa. Kärpissä kuluneella kaudella kiekkoillut hyökkääjä pystyy haistamaan maalipaikat, mutta myös pelaamaan puolustavassa roolissa. Olympialaisissa peli toimi nelosketjussa, jossa Mäenalanen usein avasi nopealla syötöllään pelin Björnisen aloitusvoiton jälkeen. Arvoturnauksissa pelaaminen on ollut vahvaa.

Harri Pesonen

Pesonen oli valmistavissa otteluissa loistovireessä yhdessä Teemu Hartikaisen ja Sakari Mannisen kanssa. Kotikisoissakin yleisö sekä valmennusryhmä voivat luottaa miehen iskevän tehoja. Jalonen tietää, mitä häneltä saa. Työteliäs ja ahkera pelaaja painaa täysillä jokaisen vaihdon, ja taitopakista löytyy välineitä hienoihin yksilösuorituksiin.

Pesonen on noussut muutaman edellisen vuoden aikana maajoukkueen vakiokasvoihin vauhdikkaan ja työteliään pelaamisensa myötä.
Kuva © Topi Lainio

Juho Lammikko

Lammikko saapui NHL-kaukaloista tuomaan joukkueeseen syvyyttä, karvauspelaamista sekä fyysisyyttä. 26-vuotias hyökkääjä iski Vancouver Canucksin riveissä 75 otteluun 15 tehopistettä, mikä on miehen ennätys NHL-kaukaloissa, vaikka kauden lopussa pisteetön putki venyi 14 ottelun mittaiseksi.

Lammikon vahvuudet ovat kuitenkin muualla, sillä hyökkääjä viihtyy kahakoiden ja tiukkojen kaksinkamppailujen keskellä, mistä hän usein kaivautuukin voittajana esille.

Mikael Granlund

Leijonat sai mieluisia uutisia, kun Nashville Predatorsin pudotuspelien tullessa päätökseensä Granlund ilmoitti halukkuudestaan liittyä mukaan joukkueeseen. Uuden vaihteen pelaamisesta löytänyt Granlund löi 80 NHL:n runkosarjaotteluun 64 pistettä, mikä jää vain viiden pisteen päähän miehen henkilökohtaisesta piste-ennätyksestä.

Rauhallisuutta ja varmuutta omaava pelaaja tietää, mitä menestymiseen vaaditaan, joten Granlund johtaa sanoillaan ja esimerkillään joukkuetta, vaikka kapteenistoon häntä ei nimettäisikään.

Leijonien kisapasseja ei ole vielä leimattu, joten joukkueen virallinen kokoonpano saattaa muuttua hieman.

» Lähetä palautetta toimitukselle