Leijonat pelaaja pelaajalta − maailmanmestareiden johdolla kotiturnaukseen

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Karjala-turnaukseen on valittu runsaasti pelaajia kevään maailmanmestarijoukkueesta.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/
Leijonat aloittaa uuden maajoukkuekauden perinteiseen tapaan Karjala-turnauksella Helsingissä. Joukkueeseen on valittu runsaasti kevään maailmanmestareita, mutta myös muutamia muita mielenkiintoisia nimiä.

Maalivahdit

#29 Harri Säteri, Sibir Novosibirsk, KHL

Pohjois-Amerikassa vietettyjen kahden kauden jälkeen Säteri palasi Venäjälle, kun vakiopaikkaa NHL:stä ei avautunut. KHL-tasolla huipputorjuja, joka on pysäyttänyt tällä kaudella Sibirissä kiekkoja 94,1% varmuudella.

#45 Jussi Olkinuora, Admiral Vladivostok, KHL

Olkinuora oli edellisen kauden parhaita maalivahteja Liigassa, minkä myötä kutsu tuli keväällä myös MM-kisajoukkueeseen. Täksi kaudeksi mies siirtyi Venäjälle Admiral Vladivostokiin ja on aloittanut kautensa vahvasti, pitäen nimilistaltaan heikkoa joukkuetta pudotuspeliviivan tuntumassa.

Puolustajat

#2 Ville Pokka, Avangard Omsk, KHL

Viime kaudeksi Pohjois-Amerikan vuosien jälkeen KHL:ään siirtynyt torniolainen saa paljon vastuuta kevään finalistijoukkue Avangard Omskin takalinjoilla. Oikealta ampuvalla Pokalla on käytynä jo kahdet MM-kisat sekä World Cup.

#4 Mikko Lehtonen, Jokerit

Usean vuoden ajan maajoukkuerinkiin kuulunut Lehtonen pelasi viime kaudella vahvan kauden Ruotsissa ja nousi MM-kultajoukkueen luottopuolustajaksi. Tällä kaudella Jokereissa hän on ollut joukkueensa parhaita pelaajia johtaen joukkueen sisäistä pistepörssiä.

#7 Veli-Matti Vittasmäki, Tappara

Vittasmäki on Tapparan luottopuolustajia jo kolmannen kauden ajan ja on kuulunut joukkueen kapteenistoon jokaisella kaudella. Alla on vahva alkukausi, kuten koko Tapparan joukkueella.

#28 Mikko Niemelä, Kärpät

Yllätysvalinta joukkueeseen. Jo yhdeksän kauden ajan Kärppien puolustuksessa vaikuttanut Niemelä pääsee tekemään A-maajoukkuedebyyttinsä Karjala-turnauksessa. Peruspuolustaja, joka ei mässäile tehopisteillä.

#38 Juuso Hietanen, Dynamo Moskova, KHL

Seitsemät MM-kisat ja kahdet olympialaiset Leijonissa pelannut Hietanen on maajoukkueen pitkäaikaisia luottopuolustajia. Dynamo Moskovassa kiekkoileva oikealta laukova tykki on tehnyt tällä kaudella vakuuttavaa jälkeä puolustajalle, 24 pelissä kun on syntynyt tehot 6+10=16.

#40 Petteri Lindbohm, Lausanne HC, NLA

Sai vasta viime kaudella tililleen ensimmäiset A-maaottelunsa, kun palasi takaisin Eurooppaan St. Louis Bluesin organisaatiosta. Kuului rinkiin koko kauden ja päätti kautensa kultajuhliin. Raamikas yleispuolustaja.

#41 Petteri Nikkilä, HPK

Nikkilällä on alla läpimurtokausi Liigan puolustajaeliittiin, kun hän tuplasi oman piste-ennätyksensä ja kuului HPK:n mestarijoukkueen runkopelaajiin. Oli myös ehdolla Liigan parhaaksi puolustajaksi. Meneillään oleva kausi on lähtenyt maltillisemmin käyntiin, kuten koko hämeenlinnalaisjoukkueella. Edessä ovat ensimmäiset maajoukkuepelit.

#42 Teemu Eronen, Jokerit

Pelasi kolme vahvaa kautta HIFK:ssa, kunnes teki täksi kaudeksi paluun KHL:ään, tällä kertaa Jokerien riveihin. Kiekollisessa pelissä omimmillaan oleva Eronen ei pisteiden valossa ole seurajoukkueessa häikäissyt.

#50 Juuso Vainio, JYP

Kuluvaksi kaudeksi JYPin kapteeniksi noussut 25-vuotias hämeenlinnalainen on kahdella viime kaudella ollut tuttu näky EHT-turnauksissa. Varma yleispuolustaja, joka ei paljoa otsikoissa paistattele.

#55 Atte Ohtamaa, HC Lugano, NLA

Viime kaudella Kärppiä kipparoinut 31-vuotias Ohtamaa haki pelipaikkaa ulkomailta elokuuhun asti, kunnes päätyi pätkäsopimuksella Sveitsin Luganoon. Sopimus päättyy tähän maajoukkuetaukoon. Ohtamaalla maajoukkuekokemusta riittää useamman arvoturnauksen verran, joten hän on luotettava pala joukkueeseen.

Hyökkääjät

#10 Eemeli Suomi, Ilves

Toista kauttaan Ilveksen kapteenina pelaava 23-vuotias Suomi on kuulunut joukkueensa parhaimpiin pistemiehiin useamman kauden ajan ja on nytkin aloittanut kautensa lähes piste per peli -tahdilla. Päässyt pelaamaan EHT-pelejä myös kahdella aiemmalla kaudella.

#12 Marko Anttila, Jokerit

Oli kevään MM-kultajoukkueen kapteeni ja tärkeimpien otteluiden ratkaisija. Nousi valtavaksi ilmiöksi suomalaisten keskuudessa, kukaan ei voinut välttyä "Mörön" hehkutukselta. Jokereissa maaleja ei ole samaan tahtiin syntynyt, mutta Anttilan arvoa joukkueelle ei mitatakaan pisteissä.

#15 Miro Aaltonen, HK Vitjaz, KHL

AHL:ssä vietetyn vuoden jälkeen viime kaudeksi KHL:ään palannut Aaltonen on tehnyt kovaa tulosta ruplaliigassa. Ajoittain myös A-kirjainta rinnassaan Vitjazissa kantava joensuulainen kuulunee turnauksessa tulosyksikköön.

#20 Niko Ojamäki, Tappara

Porilaislähtöinen maalitykki teki oman piste-ennätyksensä Liigassa menneellä kaudella, minkä myötä tuli mahdollisuuksia näyttää maajoukkueen mukana. Paikka avautui myös kevään MM-kisoihin. Tällä kaudella mies on pelannut hieman alle piste per peli-vauhdilla tasaisessa Tapparassa.

#21 Juhani Tyrväinen, Luleå HC, SHL

Nuoremman Tyrväisen nousu Liigan huipulle kesti useamman vuoden, mutta viime kaudella hän nousi maajoukkuerinkiin ja lopulta kisoihin asti. Ensimmäistä kertaa urallaan lähti täksi kaudeksi ulkomaille. Vahva kahden suunnan työmyyrä, joka pystyy pelaamaan sekä keskellä että laidassa.

#25 Toni Rajala, EHC Biel, NLA

Entinen NHL-lupaus on löytänyt vahvan suoritustason Sveitsissä, ollen viime kaudella joukkueensa paras pistemies. Menestyksekkäiden MM-kisojen jälkeen Rajala on jatkanut tehoiluaan Bielissä ja kuuluu liigan pistepörssin kärkikymmenikköön.  

#39 Jesse Puljujärvi, Kärpät

Muutaman vuoden takaisen NHL:n nelosvarauksen ura ei lähtenyt rapakon takana toivotusti käyntiin. Puljujärvi ei saanut sementoitua paikkaansa Edmonton Oilersin kokoonpanossa kolmen vuoden aikana ja tilanne kävi niin tukalaksi, että hän vaati kauppaa pois Edmontonista. Vaihtoa ei ole tullut, ja kesällä hän solmi sopimuksen Oulun Kärppiin. Liigassa hän on saanut hyvän alun, kun hän taistelee pistepörssin kärkisijoista. Hänellä on joulukuun alkuun asti aikaa saada NHL-sopimus loppukaudeksi. Kenties koko turnauksen seuratuin pelaaja.

#52 Henrik Haapala, Jokerit

Kolmen kauden takaisen Liigan pistepörssivoittajan osoite on vaihtunut tiuhaan tahtiin sen jälkeen. Käyty on NHL:ssä, AHL:ssä ja Sveitsissä. Täksi kaudeksi 25-vuotias Haapala tuli testaamaan KHL-vauhtia Jokereihin. Kahteentoista ottteluun on syntynyt tehot 2+10=12.

#65 Sakari Manninen, Salavat Julajev Ufa, KHL

Oululaislähtöinen Manninen ihastutti Jokereissa menneellä kaudella tehden joukkueesta toiseksi eniten pisteitä. Kesällä mies siirtyi Ufaan, mutta on aloittanut maltillisesti. Oli myös Suomen paras pistemies kevään MM-kisoista.

#70 Teemu Hartikainen, Salavat Julajev Ufa, KHL

Seitsemättä kauttaan Salavat Julajevissa aloittava Hartikainen kuuluu joukkueensa tasaisimpiin suorittajiin, sillä hän ei ole kertaakaan jäänyt alle 30 pisteen KHL-aikanaan. Kevään pudotuspeleissä hän oli liki pitelemätön tehden 21 pistettä 17 otteluun. Maajoukkueen vakiokalustoa.

#71 Kristian Kuusela, Tappara

900 Liigaottelua alkukaudesta täyteen saanut Tapparan kapteeni tekee vakuuttavia pistemääriä vuodesta toiseen. 36-vuotias konkari pääsi tekemään MM-kisadebyyttinsä keväällä ja sai näin kultaa kaulaan myös maajoukkueesta. Taistelee jälleen Liigan pistepörssin kärkisijoista.

#75 Arttu Ilomäki, Luleå HC, SHL

28-vuotias Ilomäki siirtyi myös kevään MM-kultajuhlinnan jälkeen täksi kaudeksi Ruotsiin Luulajaan pelaamaan. Oikea käsi alhaalla pelaava työteliäs keskushyökkääjä pelasi vasta viime kaudella ensimmäiset maaottelunsa. Aloittanut Ruotsissa maltillisesti, 16 peliin on syntynyt tehot 2+6=8.

#80 Teemu Turunen, HIFK

Korvaa joukkueessa loukkaantuneen seuratoverinsa Jere Sallisen. Liigan pistepörssin kolmonen viime kaudelta oli mestaruuteen asti marssineen HPK:n kulmakiviä. Siirtyi kesällä HIFK:n ja on jatkanut siitä mihin jäi, kun miehen nimi löytyy jälleen pisteidentekijöiden kärkinimistä. Pelasi ensimmäiset A-maaottelunsa viime kaudella.

#82 Harri Pesonen, SCL Tigers, NLA

Kuudennen kautensa Sveitsin NLA:ssa aloittanut Pesonen on piste per peli -tahdissa alkukauden osalta. Kiekon kanssa taitava muuramelainen kuului kevään kultajoukkueeseen ja esiintyi siellä edukseen.

#91 Juho Lammikko, Kärpät

Neljä kautta Pohjois-Amerikassa viettänyt Lammikko teki monet yllättäneen ratkaisun, kun puolet viime kaudesta NHL:ssä viettänyt mies siirtyikin MM-kisojen jälkeen Oulun Kärppiin. Florida Panthersissa alempien ketjujen raatajaksi jäänyt keskushyökkääjä tuli Ouluun kehittymään ja siinä on ainakin pisteiden valossa onnistunut, kun miehen nimi komeilee pistepörssin toisena. Alla myös valinta Liigan lokakuun parhaaksi pelaajaksi.  Muodostanut vahvan ketjun Puljujärven ja Mika Pyörälän kanssa.

» Lähetä palautetta toimitukselle