Leijonat pelaaja pelaajalta – mukana useampi myöhäisherännäinen

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Viime kaudella Liigassa tuhoisaa jälkeä tehnyt Julius Junttila nähdään jälleen Leijona-paidassa.
Kuva © Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com

Maalivahdit

Joni Ortio, Vitjaz Podolsk

Saa viimeinkin näyttöpaikan Leijonissa. Ortio on ehdottomasti yksi parhaista Euroopassa pelaavista suomalaisista maalivahdeista, joten MM-kisapaikka on täysin mahdollinen NHL-apujen mahdollisesti uupuessa. Vitjaz Podolskin selkeä ykkösvahti tällä kaudella.

Rasmus Tirronen, TPS

Koskaan ei ole liian myöhäistä. Monien yllätykseksi Venäjän turnaukseen valitty Rasmus Tirronen tekee maajoukkuedebyyttinsä 28-vuotiaana. Espoolainen on hienosti noussut parissa vuodessa Mestiksestä Liigan kärkivahtien joukkoon TPS:ssä. Isokokoinen maalivahti torjunee yhden pelin turnauksessa.

Puolustajat

Niklas Friman, HPK

Kuuluu ryhmään "myöhäisheränneet". Yksi turnauksen ensikertalaisista. On jo pari viime kautta ollut Liigassa hyvin suoritusvarma puolustaja, mutta tällä kaudella on saanut otettua askeleen eteenpäin. HPK-puolustuksen ehdottomia johtohahmoja.

Jani Hakanpää, Kärpät

Kutsuttiin jo tämän kauden toiseen EHT-turnaukseen. Pelasi jo vahvan Karjala-turnauksen, joten päävalmentaja Jukka Jalonen halunnee selvittää toden teolla Hakanpään MM-kisapotentiaalia. Ollut Liigan parhaita puolustajia Karjala-turnauksen jälkeen.

Juuso Hietanen, Dinamo Moskova

Jalosen luottomies jaksaa edelleen pukea leijonapaidan päälleen. Parhaat pelivuodet ovat jo takana päin, mutta vielä jaksaa. Pelannut Venäjällä jo syksystä 2011 lähtien, joten ison kaukalon peli ja paikallinen kulttuuri ovat hallussa.

Jyrki Jokipakka, HK Sotši

NHL:ssä seinä nousi pystyyn, joten päätti lähteä hakemaan peliminuutteja Sotšista. Ei päässyt viime kaudella olympialaisiin saati MM-kisoihin, mutta tänä syksynä pelihuumori on löytynyt Sotšhin KHL-ryhmässä. Ehkäpä tuoreet kaksospojat antoivat lisää virtaa?

Casimir Jürgens, Pelicans

HIFK:n kasvatti on raivannut itsensä maajoukkueeseen asti kirkkaiden valojen ulkopuolella. Pienikokoisen puolustajan kehityskaari on ollut vahvassa nousussa viime vuodet, joten nyt voisi olla paikka päästä koko kansan tietoisuuteen.

Otto Leskinen, KalPa

KalPan tämän kauden ehdoton läpimurtautuja. Pääsee nyt ensimmäistä kertaa suuren yleisön tarkkailun alle A-maajoukkueessa. 21-vuotias Pieksämäen Pallo-Seppojen kasvatti tukee vahvasti hyökkäyksiä ja luistelee sulavasti.

Petteri Lindbohm, Lausanne HC

Vanttera oman pään luuta lakaisee vastustajat maalin edestä. Esitti jo Helsingissä jämerää tekemistä ja vähintään yhtä hyvää suoritusta odotetaan nytkin. Pystynyt pelaamaan Sveitsissä lähes jäähyittä, mutta etenkin Venäjä-ottelussa vaikeuksia on tiedossa.

Santeri Lukka, TPS

Ennestään yhden maaottelun mies. Melko perinteinen rightin puolen kiekollinen puolustaja, joka lukee hyvin peliä ja tukee hyökkäyksiä. Hieman jämähtänyt kakkosparin puolustajaksi Liigassa.

Juuso Vainio, JYP

Vainio edustaa pelaajatyyppiä, joka loistaa yleisöltä piilossa. Modernin ajan peruspuolustaja, joka ei höntyile omassa pelissään. Ollut JYPin alkukauden harvoja onnistujia, vaikka maalitili tälle kaudelle onkin avaamatta.

Jesse Virtanen, Färjestad BK

Virtanen ei paistattele otsikoissa Suomessa, vaikka siihen olisi jopa aihetta. Lukon kasvatti on ottanut Färjestadissa tällä ja viime kaudella valtaisan askeleen urallaan. Johtanut lähes koko kauden SHL-puolustajien pistepörssiä, mikä on melko kova juttu. MM-kisat täyttä realismia.

Hyökkääjät

Anrei Hakulinen, KooKoo

Yksi vuosikymmenen hienoimmista tarinoista Suomen kaukaloissa. Pelasi vielä kaudella 2011-12 Suomi-sarjaa naantalilaisessa VG-62:ssa. Kouliintui TuTossa Juhani Tammisen ja Ismo Lehkosen opissa, ja on tällä kaudella pitkän matkan jälkeen noussut parrasvaloihin KooKoon paidassa. Upea syksy toi palkinnon maajoukkueessa.

Henri Ikonen, Jokerit

Savonlinnan kiekkokoulun kasvatti on hakenut paikkaansa Jokereiden kokoonpanosta tällä kaudella, mutta onnistumiset ovat jääneet vähiin. On yksi maajoukkuedebytanteista, mutta ei odoteta saavan ihmeitä aikaiseksi.

Julius Junttila, Växjö Lakers

Liigan viime kauden parhaan pelaajan Siperian valloitus karahti kiville viiden pelin jälkeen. Uusi koti löytyi kuitenkin nopeasti hallitsevasta Ruotsin mestarista Växjö Lakersista. Parhaassa peli-iässä oleva Junttila on alkuvaikeuksien jälkeen saanut tehoja aikaiseksi sinioranssissa peliasussa. Potentiaalinen nimi MM-kisoihin.

Antti Kalapudas, Sport

Vuoden 2016 nuorten kultajoukkueen suurimmat tähdet repivät otsikoita NHL-saavutuksillaan, mutta myös nimettömämmät pelaajat ovat alkaneet esiintyä A-maajoukkueessa. Kalapudas on pelannut Sportissa vahvaa kautta, joten leijonakutsu oli tähän paikkaan ansaittu.

Petri Kontiola, Lokomotiv Jaroslavl

Vihjaili aiemmin syksyllä maajoukkueuran päättymisellä, mutta mieli muuttui. Myöntänyt, että ei ole lähdössä MM-kisoihin, mikäli NHL:stä saapuu paljon pelaajia. Seinäjoen lahja Leijonille on kuitenkin edelleen taidoiltaan Euroopan eliittiä, vaikka jalkanopeus ei enää riitä entiseen malliin.

Jani Lajunen, HC Lugano

Korkean tason kahden suunnan keskushyökkääjä. Loukkaantuminen hidastanut menoa tällä kaudella Luganossa, mutta täydessä pelikunnossa on ilman muuta vahvasti kisapaikassa kiinni.

Eetu Luostarinen, KalPa

Carolina Hurricanesin toisen kierroksen varauksen tähtäin on NHL:ssä, ja tällä kaudella kehitys on ollut sen suuntaista. Iso näyttöpaikka mantereen parhaimpia pelaajia vastaan.

Niko Ojamäki, Tappara

Heikon viime kauden jälkeen Ojamäen rooli on selkeytynyt Tapparassa ja pisteitä on kertynyt paljon kovempaan tahtiin. Joukkueen harvoja rightin puolen hyökkääjiä. Esiintyi edellisen kerran maajoukkueessa toissa kaudella.

Oula Palve, TPS

Karjala-turnaus ei vielä vakuuttanut, joten Palve saa nyt uuden mahdollisuuden näyttää taitonsa. Tehokkaan alun jälkeen Liigassa on ollut hiljaisempaa. 15 viimeiseen otteluun on tullut vain kaksi maalia.

Mika Partanen, Jukurit

Maalivahti Tirrosen ohella yllättävin valinta maajoukkueeseen. HIFK:ssa ura polki pahasti paikallaan, mutta siirto Jukureihin teki hyvää. Oli pitkään loukkaantuneena alkukaudesta, mutta sen jälkeen tehnyt tasaisesti pisteitä.

Jukka Peltola, Sibir Novosibirsk

Uran ensimmäinen kausi Tampereen ulkopuolella on ollut haastava, mutta Peltola on silti ollut heikon Sibir Novosibirskin parhaita pelaajia. Esiintyi jo viime talvena olympialaisissa, mutta tavoittelee nyt tosissaan paikkaa MM-joukkueen alemmista ketjuista.

Juuso Puustinen, Neftehimik Nižnekamsk

KHL:n maalipörssin kärkinimi ei säväyttänyt Karjala-turnauksessa, mutta Venäjän turnaukseen Puustinen on ehdottomasti Leijonien tärkeimpiä hyökkääjiä. Profiloitunut parin viime kauden aikana entistä enemmän puhtaaksi maalintekijäksi.

Toni Rajala, EHC Biel

Parkanon kiekkoylpeys on viihtynyt erinomaisesti Antti Törmäsen alaisuudessa Sveitsin liigan Bielissä. Ehdottomasti potentiaalinen nimi MM-kisoja ajatellen, sillä vahvasti luisteleva Rajala sopii varmasti hyvin Jalosen pelitapaan.

Jere Sallinen, Örebro Hockey

Seurajoukkue Örebron pelipaidassa komeileva C-kirjain kuvastaa parhaiten Sallista. Todellinen joukkuepelaaja, joka tekee kaikkensa voiton eteen. Alivoiman luottopelaaja.

Teemu Turunen, HPK

Liukasliikkeinen HPK:n pisterohmu hakee ensimmäisiä tehopisteitään leijonapaidassa. Vaarassa pudota MM-kandidaattien joukosta, mikäli tulosta ei nyt synny.

» Lähetä palautetta toimitukselle