Leijonat pelaaja pelaajalta – loukkaantumiset aiheuttavat kokoonpanomuutoksia Ruotsin EHT:hen

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Pääseekö nuorten maailmanmestari Oskari Laaksonen taas vauhtiin Ruotsia vastaan?

Leijonien kausi jatkuu 7.2.–10.2. EHT-turnauksella, joka pelataan pääosin Ruotsin Tukholmassa. Alkuperäisestä kokoonpanosta sivuun ovat joutuneet Iiro Pakarinen, Mika Partanen, Rasmus Kupari ja Jukka Peltola. Uudeksi mieheksi mukaan on noussut KalPan Eetu Luostarinen.

Leijonat lähtee Ruotsin EHT:n valloitukseen seuraavien pelaajien voimin:

Maalivahdit

#32 Rasmus Tirronen, TPS

Toiseen EHT-turnaukseensa lähtevällä Tirrosella on tähän mennessä vyöllään yksi miesten A-maaottelu. Pienestä loukkaantumisesta juuri toipunut Tirronen on ottanut kuluvalla kaudella haltuunsa TPS:n selkeän ykkösmaalivahdin roolin.

#35 Veini Vehviläinen, Kärpät

21-vuotias Vehviläinen pelaa Kärpissä loistavaa kautta. Vakituisista maalivahdeista hänellä on kauden vakuuttavimmat tilastot: 1,4 päästettyä maalia ottelua kohti ja torjuntaprosentti 94.

Puolustajat

#2 Ville Pokka, Avangard Omsk, KHL

24-vuotiasta Pokkaa pidettiin nuorena ikäluokkansa parhaimmistona ja huippulupauksena. Ura NHL:ssä ei kuitenkaan ole päässyt koskaan alkamaan, vaan neljän AHL-kauden jälkeen Pokka siirtyi täksi kaudeksi KHL-seura Avantgard Omskin riveihin, jossa hän on tehnyt 57 ottelussa tehot 7+9.

#3 Niklas Friman, HPK

25-vuotias TPS-kasvatti Friman pelaa jonkinlaista läpimurtokautta. Vielä kaudella 2016–2017 Liigan ja Mestiksen välillä tasapainotellut Friman on tällä kaudella noussut HPK:n varakapteeniksi ja lähtee nyt sekä kuluvan kauden että koko uransa toiseen maajoukkueturnaukseen. Tyypillisesti Friman tekee joukkueen eteen usein näkymätöntä peruspuolustajan työtä.

#4 Mikko Lehtonen, HV71, SHL

Maajoukkueen vakionimi Lehtonen on ehtinyt uransa aikana pelata olympialaisissa, maailmanmestaruuskisoissa, EHT-turnauksissa ja juniorimaaotteluissa. Täksi kaudeksi Tapparasta Ruotsiin HV71:een siirtynyt Lehtonen on ehtinyt 39 ottelussa tehdä tehot 3+14.

#6 Joonas Lehtivuori, Adler Mannheim, DEL

Viime vuonna A-maajoukkuedebyyttinsä tehnyt 30-vuotias Lehtivuori on Ilveksen kasvatti, joka on pelannut suurimman osan urastaan ulkomailla, Pohjois-Amerikan AHL:ssä ja Ruotsin SHL:ssä. Lehtivuori siirtyi täksi kaudeksi Saksan DEL-liigaan Adler Mannheimin joukkueeseen ja on ehtinyt 34 ottelussa tehdä tehot 6+21.

#7 Oliwer Kaski, Pelicans

23-vuotias Kaski lähtee ensimmäisiin A-maaotteluihinsa. Hän siirtyi täksi kaudeksi Pelicansiin, jossa hän on 47 ottelussa tehnyt tehot 15+24 ja johtaa sekä puolustajien maali- että pistepörssiä. Pelkästään viimeisessä kolmessa Liiga-ottelussa Kasken tehot ovat olleet 3+3=6, ja hänet on juuri valittu Liigan tammikuun pelaajaksi. Kätisyydeltään Kaski on right.

#21 Jesse Virtanen, Färjestad BK, SHL

27-vuotias Lukon kasvatti Virtanen pelaa Färjestadin joukkueessa toista kauttaan. Virtasta tituleerataan usein yleispuolustajaksi ja tehoilla 6+24=30 hän oli joukkueensa tehokkain puolustaja viime kaudella sijoittuen SHL:n puolustajien pistepörssissä sijalle 3. Ensimmäisen kerran Virtanen oli mukana EHT-turnauksessa kaudella 2015–2016. A-maajoukkuueessa hän on pelannut 22 ottelua tehopistein 3+3=6.

#42 Teemu Eronen, HIFK

Myös Eronen tuo Leijonien puolustukseen kiekollista osaamista. Tällä kaudella HIFK:n paidassa pelaava Eronen on Liigan puolustajien pistepörssissä toisena heti Kasken jälkeen; 45 ottelussa tehot 8+25. Eronen ei ole koskaan pelannut miesten maailmanmestaruuskisoissa tai olympialaisissa, mutta tämä on viides perättäinen kausi, kun hän edustaa Suomea EHT-turnauksessa.

#50 Oskari Laaksonen, Ilves

Ilveksen 19-vuotias Laaksonen on yksi A-maajoukkueen ensikertalaisista, mutta Leijonat-paidassa hän on tuttu näky: hän oli mukana nuorten maajoukkueessa vuoden vaihteessa, kun Suomi voitti alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuden Kanadassa. Mitat 188 cm / 75 kg kertovat omaa kieltään siitä, että fyysisessä pelaamisessa Laaksonen tulee todennäköisesti vielä kehittymään huomattavasti.

#51 Kristian Näkyvä, Örebro HK, SHL

Suomen lisäksi Pohjois-Amerikassa ja Ruotsissa pelannut Näkyvä on ylivoimalla parhaimmillaan. Hyvin laukova Näkyvä on pelannut juniorivuotensa Espoon Bluesissa ja ensimmäisen kerran A-maajoukkueessa hän esiintyi vuonna 2012. Maajoukkueuralla hän on 13 pelissä tehnyt pisteet 2+2.

#52 Otto Leskinen, KalPa

Vasta 21-vuotias Leskinen on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt pelata jo 166 runkosarjaottelua Liigassa, kaikki KalPan riveissä. Tällä kaudella hän on ollut joukkueensa tehokkain puolustaja 45 ottelussa pistein 7+18=25. Hänellä ei ole NHL-varausta, mutta kesällä 2018 hän sai kutsun Montreal Canadiensin harjoitusleirille. Leskinen lähtee nyt sekä kauden että koko uransa toiseen A-maajoukkueturnaukseen.

Hyökkääjät

#10 Eetu Luostarinen, KalPa

Keskushyökkääjän paikalla pelaava Luostarinen on KalPan kasvatti, joka on tällä kaudella tehnyt 42 ottelussa tehot 11+17=28. EHT-turnaus on hänelle sekä uran että kauden toinen. Häntä ei alun perin valittu Ruotsin EHT-turnaukseen lähtevään joukkueeseen, vaan hän nousi siihen paikkaamaan loukkaantumistilannetta.

#12 Juhani Tyrväinen, HIFK

Koko uransa Suomessa pelannut 28-vuotias Tyrväinen pelaa ensimmäistä A-maajoukkuekauttaan ja lähtee toiseen EHT-turnaukseensa. Tyrväinen on monipuolinen hyökkääjä, joka kykenee pelaamaan sekä laidassa että keskellä ja luotettavasti myös puolustussuuntaan. Tällä kaudella HIFK:n paidassa 44 ottelussa on syntynyt tehot 14+19=33. Hyvä aloituksissa.

#13 Julius Junttila, Växjö Lakers, SHL

Liigassa yli 200 tehopistettä takonut ja miltei 350 ottelua pelannut Junttila aloitti kauden KHL:ssä Sibir Novosibirskin joukkueessa ja siirtyi loppukaudeksi Ruotsiin Växjö Lakersin riveihin. A-maajoukkuekokemusta vasemman laitahyökkääjän tontilla viihtyvällä Junttilalla on seitsemän pelin verran. Avausmaalia ei vielä ole syntynyt ja syöttöpisteitä kärppäkasvatilla on tähän mennessä kaksi.

#15 Antti Kalapudas, Sport

Jesse Puljujärven ja Sebastian Ahon kanssa samoissa nuorisojoukkueissa pelannut (ja samoja pistemääriä tehnyt) 22-vuotias Kalapudas on, tällä kaudella ja koko urallaan, pelannut yhden A-maajoukkueturnauksen ja tehnyt siinä yhden maalin. Sportissa ahertava Kalapudas on tällä kaudella jo rikkonut oman piste-ennätyksensä: 45 ottelussa ovat syntyneet tehot 11+28=39.

#19 Joonas Nättinen, Neftehimik Nižnekamsk, KHL

Leijonien seuraajille Nättisen veljessarjan keskimmäinen on tuttu monista EHT-turnauksista. Täksi kaudeksi JYPistä KHL:n Neftehimik Nižnekamskiin siirtynyt Nättinen on tehnyt 50 ottelussa tehot 16+11=27. Hän on monipuolinen hyökkääjä, joka pärjää sekä keskellä että laidassa. Uransa tähän mennessä ainoan NHL-ottelunsa hän on pelannut Montreal Canadiensin riveissä.

#20 Niko Ojamäki, Tappara

Ojamäki on vasta 23-vuotias, mutta ehtinyt pelata urallaan jo lähes 300 Liiga-ottelua. Hän on luonut myös mittavan uran poikien, nuorten ja miesten maajoukkueissa; hän on pukenut Leijonat-paidan ylleen jo yhteensä 56 kertaa. A-maajoukkueessa pistetili on vielä avaamatta. Tapparassa tällä kaudella Ojamäki on ehtinyt jo iskemään kunnioitettavat 19 maalia, mikä oikeuttaa maalipörssin neljänteen sijaan.

#22 Janne Pesonen, Växjö Lakers, SHL

36-vuotias Pesonen on joukkueen vanhin ja kokenein pelaaja, joka on pelannut muun muassa AHL:ssä ja KHL:ssä ja voittanut myös maailmanmestaruuden vuonna 2011. Tämä on 11. kausi, kun Pesonen pukee Leijonat-paidan ylleen EHT-turnaukseen. Tällä kaudella Vaxjö Lakersissa on 29 ottelussa syntynyt tehot 12+11=23.

#23 Mikael Ruohomaa, Neftehimik Nižnekamsk, KHL

30-vuotias Ruohomaa on ehtinyt urallaan pelata niin Suomen kakkosdivaria kuin KHL:ääkin – ja melkein jopa lopettaa ammattijääkiekkouransa kertaalleen kokonaan. Kova työ näkyy kuitenkin tuottaneen tulosta, sillä Ruohomaa on lähdössä kolmanteen A-maajoukkueturnaukseensa. Tällä kaudella Ruohomaa on tehnyt seurajoukkueessaan Neftehimik Nižnekamskissa 45 ottelussa tehot 7+23=30.

#24 Ville Leskinen, Kärpät

Upeaa kautta pelaava Leskinen johtaa tällä hetkellä Liigan maalipörssiä 22 osumalla, jotka ovat syntyneet 46 pelissä. Pistepörssissä hän on kakkossijalla 44 pisteellä ja maalin päässä omasta piste-ennätyksestään. 24-vuotias Leskinen on tehnyt A-maajoukkuedebyyttinsä aikaisemmin tällä kaudella, ja kahdesta maaottelusta on kasassa pisteet 1+1=2.

#28 Hannes Björninen, Pelicans 

Pelicansin 23-vuotias kapteeni Björninen tekee maajoukkuedebyyttinsä. Keskushyökkääjän tontilla pelaava Björninen on tällä kaudella tehnyt 47 ottelussa tehot 11+14=25, minkä lisäksi hän saa joukkueensa hyökkääjistä eniten jääaikaa (keskimäärin 19:31 per ottelu) ja on koko Liigan vakituisista aloittajista paras (973 aloitusta, onnistumisprosentti 60,0%).

#39 Anrei Hakulinen, KooKoo

Joulukuussa A-maajoukkuedebyyttinsä (ja ensimmäisen maajoukkuemaalinsa) tehnyt Hakulinen on KooKoon sisäisen maali- ja pistepörssin kakkosena (Malte Strömwallin jälkeen) tehoilla 12+20=34. Urallaan myös Mestiksessä ja Suomi-sarjassa kiekkoillut 28-vuotias Hakulinen on pelannut Liigassa 194 runkosarjaottelua, muttei ainuttakaan pudotuspeliä.

#76 Jere Sallinen, Örebro HK, SHL

28-vuotias Bluesin kasvatti Sallinen toimii toista kautta seurajoukkueensa Örebro HK:n kapteenina. Hän on uransa aikana pelannut yli 50 A-maaottelua, toiminut myös Suomen maajoukkueen kapteenina ja voittanut MM-hopeaa 2014. Hyvin liikkuva Sallinen on tällä kaudella tehnyt 38 ottelussa tehot 4+12=16 ja ottanut 51 rangaistusminuuttia.

» Lähetä palautetta toimitukselle