Leijonat pelaaja pelaajalta – Suomen joukkueessa on sekä ensikertalaisia että kokeneita miehiä

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Nuorten Leijonien kapteeni Anton Lundell osallistuu A-maajoukkueen mukana Ruotsin EHT-turnaukseen.
Kuva © Getty Images
Mukana on kuumia pelaajia Euroopasta ja kotoisesta Liigasta. Nippuun mahtuu myös hallitsevia maailmanmestareita.

Maalivahdit:

29 Säteri Harri, Sibir Novosibirsk, KHL

Vuoden 2019 maailmanmestari Harri Säteri on pelannut vuosia AHL:ssä sekä KHL:ssä. Tämä kausi Sibir Novosibirskin ykkösmaalivahtina on sujunut esimerkillisesti torjuntaprosentilla 92 %.

31 Juvonen Janne, Leksands IF, SHL

26-vuotias Janne Juvonen on suurelle Leijonat-yleisölle ehkä tuntematon nimi. Juvonen on Jokipoikien kasvatti, joka liigatasolla on edustanut monta vuotta Pelicansia. Viimeiset kolme kautta Juvonen on viettänyt EBEL- ja SHL-liigoissa, ja tällä kaudella hän on ollut joukkueensa Leksands IF:n ykkösmaalivahti.

Puolustajat:

4 Rindell Axel, Jukurit Mikkeli

Jukurien Axel Rindell, joka on vahva kiekollinen puolustaja, pelaa lopullista läpimurtokauttaan. Viime kaudella 47 ottelussa syntyi 22 pistettä, kun tällä kaudella niitä on kasassa saman verran 33 ottelun jälkeen. 20-vuotias Rindell on A-maajoukkueen matkassa toista kertaa, sillä hän lähtee kauden toiseen EHT-turnaukseensa.

6 Sund Tony, Dinamo Riika KHL

Kaudella 2018–2019 Sund pelasi Sportissa niin hyvän kauden (60 ottelua, 35 pistettä), että hän pelasi A-maaotteluita ja San Jose Sharks kiinnostui hänestä. NHL-läpimurto jäi kuitenkin tekemättä, ja suurista odotuksista huolimatta kausi 2019–2020 TPS:ssä oli Sundille pettymys (50 ottelua, 15 pistettä, ei maaotteluita). Tällä kaudella Dinamo Riian riveissä on 30 ottelussa syntynyt 10 pistettä, ja peliesitykset ovat jälleen riittäneet A-maajoukkuekutsuun.

18 Saarijärvi Vili, Lukko Rauma

23-vuotias Saarijärvi on pelannut valtaosan urastaan Pohjois-Amerikassa juniorisarjoissa sekä AHL:ssä, ja siksi hän on monille tuntematon pelaaja. Tällä kaudella hän on tehnyt Liiga-läpimurtonsa Lukossa, ja hän johtaa tällä hetkellä puolustajien pistepörssiä tehoilla 8+18=26 (pelattuja otteluita 30).

33 Kemiläinen Valtteri, Tappara Tampere

Tapparan luottopuolustaja Valtteri Kemiläinen, 29, on viime vuosina nähty tihenevään tahtiin myös maajoukkueessa. Oikealta laukova 29-vuotias Kemiläinen on Liigan mestari vuodelta 2017, jolloin hän voitti myös puolustajien pudotuspelipistepörssin. Tällä kaudella 28 ottelussa on syntynyt teholukema 9+13=22.

41 Nikkilä Petteri, Linköping HC, SHL

28-vuotias Nikkilä on HPK:n kasvatti, joka on pelannut HPK:ssa myös koko liigauransa. Hän voitti joukkueen mukana mestaruuden keväällä 2019 ja toimi myös varakapteenina ennen siirtymistään täksi kaudeksi Linköpingiin. Nikkilä teki A-maajoukkuedebyyttinsä viime kaudella, joten siinäkin mielessä hänen uransa vaikuttaa nousujohteiselta.

42 Salo Robin, Örebro HK, SHL

22-vuotias Salo on Sportin kasvatti, joka on ehtinyt urallaan edustaa myös SaiPaa. Hän siirtyi kesken viime kauden Örebrohon, jossa hän on tällä kaudella ehtinyt 39 ottelussa tehdä 25 tehopistettä. Maajoukkuepaidassa hän on voittanut alle 18-vuotiaiden maailmanmestaruuden vuonna 2016. Salo nähtiin myös edellisessä EHT-turnauksessa Moskovassa joulukuussa.

50 Vainio Juuso, Växjö Lakers, SHL

26-vuotias HPK:n kasvatti Juuso Vainio on tuttu myös JYPistä, jossa hän toimi kaudella 2019–2020 kapteeninakin. Täksi kaudeksi hän siirtyi Ruotsiin ja Växjöhön. Kuluva kausi on Vainiolle neljäs perättäinen kausi, jolloin hän edustaa Suomea EHT-tasolla.

51 Parikka Jarkko, Ilves Tampere

Myös Jarkko Parikka on EHT-joukkueista tuttu aikaisemmilta vuosilta. Hänelle kausi, jolla hän osallistuu Leijonat-paidassa EHT:lle, on kolmas perättäinen. Ketterän ja SaiPan kasvatti Parikka on jo useiden vuosien ajan kuulunut Ilveksen luottopuolustajiin.

52 Rantakari Otso, Neftehimik Nižnekamsk, KHL

27-vuotias Otso Rantakari on ehtinyt urallaan edustaa muun muassa Bluesia, MODO Hockeyta, Tapparaa, HC Davosia ja tällä kaudella Neftekhimik Nizhnekamskia. Teki ensiesiintymisessä Leijonissa Moskovassa joulukuussa.

55 Koivisto Miika, Växjö Lakers, SHL

30-vuotias Miika Koivisto on yksi joukkueen yhä hallitsevista maailmanmestareista. Hän on voittanut myös Liigan mestaruuden keväällä 2018 Kärppien riveissä. 

Hyökkääjät:

12 Lundell Anton, HIFK Helsinki

Florida Panthers varasi 19-vuotiaan Anton Lundellin viime kesänä NHL:ään ykköskierroksen numerolla 12. Hän on tällä hetkellä Liigan maalipörssin kolmossijalla 16 maalilla. Lundellilla on pitkä nuorten maajoukkuehistoria ja hän toimi Suomen maajoukkueen kapteenina vuodenvaihteessa pelatuissa nuorten maailmanmestaruuskisoissa, joissa Suomi voitti pronssia, mutta Ruotsin EHT-turnauksessa hän tekee debyyttinsä A-maajoukkueessa.

13 Ruohomaa Mikael, Sibir Novosibirsk, KHL

32-vuotias keskushyökkääjä Ruohomaa edustaa joukkueen kokeneempaa kaartia. Erikoisen ja nousujohteisen uran pelannut Ruohomaa pelasi Suomi-sarjaa vielä vuonna 2011 ja Mestistä kaudella 2013–2014, mutta keväällä 2018 hän voitti Liigan mestaruuden Kärppien mukana ja pelaa nyt kolmatta kauttaan KHL:ssä.

15 Aaltonen Miro, SKA Pietari, KHL

Vahvan junioriuransa jälkeen Miro Aaltonen on pelannut viimeiset viisi kautta ulkomailla, KHL:ssä ja AHL:ssä. KHL:ssä hän siirtyi kesken viime kauden nykyiseen seuraansa SKA Pietariin ja kolkuttelee kohta 200 ottelun rajapyykkiä. 27-vuotiaalla Aaltosella on jo 28 ottelun verran A-maajoukkuekokemusta.

20 Ojamäki Niko, Linköping HC, SHL

25-vuotiaalle Niko Ojamäelle A-maajoukkue on tuttu ja sinänsä mieluisa paikka, että hän oli mukana voittamassa MM-kultaa Slovakiassa keväällä 2019. Ässistä ja Tapparasta tuttu Ojamäki siirtyi täksi kaudeksi SHL:n Linköpingiin, jossa hän on tehnyt 11 pistettä 36 ottelussa.

21 Nurmi Markus, TPS Turku

22-vuotias TPS-kasvatti Markus Nurmi pelaa lopullista läpimurtokauttaan. 28 ottelussa on syntynyt tehot 15+11=26, kun viime kaudella 56 ottelussa syntyi tehopisteitä 14+14=28. Isokokoinen Nurmi on kuluvalla kaudella alkanut profiloitua maalintekijäksi, ja EHT-kutsu on hänelle sekä kauden että uran toinen.

22 Virtanen Santeri, SaiPa Lappeenranta

21-vuotias Virtanen on TUTOn ja TPS:n kasvatti, joka on kuitenkin pelannut koko pääsarjatason uransa SaiPassa. Uraan on tähän mennessä mahtunut reilun 100 Liiga-ottelun lisäksi yksi kausi USA:ssa juniorisarja USHL:n Dubuque Fighting Saintsissä. Virtanen tekee A-maajoukkuedebyyttinsä.

23 Klemetti Aleksi, KalPa Kuopio

Vasta 21-vuotias Klemetti on kaudesta 2014–2015 lähtien esiintynyt seurajoukkueista vain KalPan paidassa. Hän on pelannut juniori-ikäisenä eri ikäluokkien maajoukkueissa, mutta tekee nyt debyyttinsä A-maajoukkuetasolla. Klemetti on ehtinyt urallaan voittaa mestaruuden sekä A- että B-nuorissa.

24 Björninen Hannes, Pelicans Lahti

25-vuotias Hannes Björninen toimii seurajoukkueessaan Pelicansissa kapteenina jo kolmatta kautta. Viime kaudella hän pelasi alaraajavamman takia vain 39 ottelua, mutta oli silti joukkueen sisäisessä pistepörssissä toinen. Tällä kaudella hän on 32 ottelussa ehtinyt tehdä tehot 10+22=32, mikä oikeuttaa koko Liigan pistepörssin kakkossijaan.

25 Karjalainen Jere, HK Sochi, KHL

Pienikokoinen Jere Karjalainen teki viime kaudella Tapparassa lopullisen läpimurtonsa, kun hän teki 57 ottelussa 24+25=49 pistettä. Täksi kaudeksi 25-vuotias Karjalainen siirtyi KHL:ään, jossa pistetahti on ollut maltillisempi ja 45 ottelussa on hyvistä otteista huolimatta syntynyt vaatimattoman puoleinen tehopistesaldo 6+9=15. Karjalainen on voittanut Liigassa, Tapparan riveissä, kahdesti kultaa ja kahdesti hopeaa.

38 Innala Jere, HPK Hämeenlinna

Vasta 22-vuotias Jere Innala on kuulunut HPK:n runkopelaajiin jo useiden kausien ajan. Tällä kaudella hän on kuitenkin löytänyt tehokkuudestaan uuden vaihteen ja tehnyt 29 ottelussa jo tehot 13+13=26. Pienikokoinen Innala on voittanut Liigassa kultaa keväällä 2019.

40 Björkqvist Kasper, KooKoo Kouvola

23-vuotias Kasper Björkqvist siirtyi täksi kaudeksi lainalle KooKoohon, ja ennen sitä hän pelasi neljä kautta Pohjois-Amerikassa NCAA- ja AHL-liigoissa. Hänellä on suurelle yleisölle kuitenkin tuttu maajoukkuepaidassa, sillä hän oli mukana Nuorten Leijonien joukkueessa voittamassa alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruutta vuonna 2016.

47 Tiivola Peter, Ässät Pori

27-vuotiaalla Peter Tiivolalla on Liigasta kokemusta lähes 400 ottelun verran Bluesista, Lukosta ja Ässistä, mutta Leijonat-paidan hän pukee ylleen vasta toista kertaa. Isokokoinen Tiivola pelaa erinomaista kautta; 24 ottelussa hän on tehnyt tehot 4+20=24 ja tehotilasto näyttää lukemaa +12.

62 Leino Robert, Örebro HK, SHL

Täksi kaudeksi Ruotsiin siirtynyt, 27-vuotias Robert Leino on urallaan pelannut yli 350 Liiga-ottelua HPK:n, HIFK:n ja Ilveksen riveissä. Hän on voittanut kultaa sekä Liigassa että A-nuorissa, ja hän on toiminut sekä HPK:n että Ilveksen varakapteenina.

71 Puustinen Juuso, Sibir Novosibirsk, KHL

32-vuotias kahden suunnan hyökkääjä Juuso Puustinen pelaa kolmatta kauttaan KHL:ssä. Hän tuo joukkueeseen kokemusta: yli 400 ottelua Liigassa, yli 150 ottelua KHL:ssä, yli 100 ottelua AHL:ssä sekä yli 100 ottelua WHL:ssä, Pohjois-Amerikassa.

80 Turunen Teemu, HC Davos, NLA

Jokerien kasvatti, 25-vuotias Teemu Turunen on Liigasta tuttu HPK:n ja HIFK:n paidoista, joissa hän ehti pelata neljä kautta ennen siirtymistään täksi kaudeksi Sveitsiin. Vuonna 2019 hän voitti Liigan mestaruuden, ja viime kaudella hän oli koko Liigan pistepörssin seitsemäs tehtyään vain 43 ottelussa tehot 20+31=51.

Muokattu kello 17.50: korjattu Leinon, Rantakarin, Salon ja Juvosen aikaisempaa maajoukkuekokemusta.

» Lähetä palautetta toimitukselle