Leijonat pelaaja pelaajalta – Slovakian MM-kisoihin osallistuvasta joukkueesta ei suuria tähtiä löydy

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Jukka Jalosen Leijonat on tänä vuonna melko nimetön nippu.
Kuva © Emil Hansson www.hanssonsphoto.net
Vuoden 2019 maailmanmestaruuskisoihin osallistuvassa joukkueessa on vain vähän suurelle yleisölle tuttuja nimiä. Tutustu tuntemattomampiin Leijoniin tässä.

Suomi lähtee Slovakiassa pelattaviin jääkiekon miesten maailmanmestaruuskisoihin seuraavalla joukkueella:

Maalivahdit

30 Kevin Lankinen, Rockford IceHogs
Lankinen, 25, on Kiekko-Vantaan kasvatti, joka on Liigassa pelannut Jokerien ja HIFK:n riveissä. Lankinen teki kaksivuotisen NHL-tulokassopimuksen Chicago Blackhawksin kanssa vuonna 2018, mutta Lankisen kausi kului pelaten AHL:ää ja ECHL:ää.

35 Veini Vehviläinen, Kärpät
Columbus Blue Jacketsin vuonna 2018 varaama Vehviläinen, 22, on Palokan kiekon kasvatti. Hän on pelannut lähes koko uransa ennen Kärppiin siirtymistä JYPin riveissä. Vehviläinen on saavuttanut urallaan alle 20 vuotiaiden MM-kultaa ja kausi 2018–2019 huipentui 7 ottelua kestäneeseen ottelusarjaan HPK:ta vastaan, joista Vehviläinen torjui kaikissa seitsemässä pelissä.

45 Jussi Olkinuora, Pelicans
28-vuotias Olkinuora on Tapparan kasvatti, joka vartioi kaudella 2018–2019 Pelicans-maalia. Juniori-ikäisenä Olkinuora pelasi Pohjois-Amerikassa neljällä eri sarjatasolla ja kuuden eri joukkueen maalilla. Liigaa Olkinuora on pelannut myös SaiPassa ja JYPissä.

Puolustajat

4 Mikko Lehtonen, HV71
Lehtonen, 25, on kuulunut Leijonien puolustuskalustoon vuodesta 2017. Turkulaislähtöinen Lehtonen edustaa tulevalla kaudella Jokereita. Hän on kahtena viime kautena on ollut Tapparassa ja HV71:ssä pelatessaan joukkueensa tehokkain puolustaja.

7 Oliwer Kaski, Pelicans
Kaski, 23, valittiin Liigan runkosarjan parhaaksi pelaajaksi: hän voitti puolustajien pistepörssin ylivoimaisesti ja sijoittui kokonaispistepörssissä kuudenneksi kaudella 2018–2019. Hän on Ässien kasvatti ja Kasken ura jatkuu todennäköisesti seuraavalla kaudella NHL:ssä Detroit Red Wingsin organisaatiossa.

28 Henri Jokiharju, Chicago Blackhawks
Henri Jokiharju kiekkoilee Chicago Blackhawksin organisaatiossa ja hän on Leijonien harvoja NHL-vahvistuksia. Jokiharjun, 19, loppukausi kului kuitenkin AHL:n puolella Rockford IceHogsin riveissä. Jokiharju laukoo oikealta ja hänet tullaan todennäköisesti näkemään Leijonien ylivoimakentällisissä.

40 Petteri Lindbohm, Lausanne HC
Lindbohm, 25, on isokokoinen peruspuolustaja, joka laukoo vasemmalta. Hän on pelannut urallaan 40 NHL-ottelua St.Louis Bluesissa ennen siirtymistään Sveitsin Liigaan Lausanne HC:n vahvuuteen. Lindbohm on HIFK:n kasvatti, joka Suomessa pelatessaan edusti Jokereita ja Ässiä.

50 Miika Koivisto, Dynamo Moskova
Leijonien kiekollista puolustuspelaamista edustava Koivisto on 28-vuotias. Vaasan Sportista maailmalle ponnistanut Koivisto on voittanut urallaan Suomen mestaruuden ja kahdesti Mestiksen mestaruuden. Kaudella 2018–2019 hänet valittiin KHL:n All Stars -kentälliseen.

55 Atte Ohtamaa, Kärpät
Kärppien kapteenina tällä kaudella toiminut Ohtamaa, 31, on edustanut Leijonia Pyeongchangin olympialaisissa sekä neljissä maailmanmestaruuskisoissa. Kokenut Ohtamaa on isokokoinen (190 cm / 100 kg) puolustava puolustaja, jolla on takanaan yli 300 liigaottelua sekä yli 200 KHL-ottelua.

58 Jani Hakanpää, Kärpät
EVU:n kasvatti Hakanpää, 27, on voittanut Liigan puolustajien tehotilaston kahdella viime kaudella peräkkäin, tällä kertaa huikealla lukemalla +29. Kärppien riveissä viimeiset neljä kautta pelannut isokokoinen puolustaja siirtyy ensi kaudeksi pelaamaan muualle, mutta suunnitelmat ovat vielä auki.

70 Niko Mikkola, San Antonio Rampage
Kalpan ja Tapparan kautta taalajäille St. Louisin organisaatioon kiekkoilemaan lähtenyt Mikkola, 23, ei vielä ole avannut pistetiliään A-maajoukkueessa. Mikkolan vyöltä kuitenkin löytyy alle 20-vuotiaiden MM-kulta vuodelta 2016 ja kauden 2017–2018 Liigan hopeamitali.

Hyökkääjät

12 Marko Anttila, Jokerit
Jokereiden Anttila, 33, lähtee kolmansiin maailmanmestaruuskisoihinsa. Järkälemäinen (203 cm / 104 kg) laitahyökkääjä saanee vastuuta alemmissa ketjuissa sekä alivoimalla. Anttila on kokenut pelaaja, jolla on kasassa muun muassa lähes 500 liigaottelua. Hän edusti Suomea myös Pyeongchangin olympialaisissa ja toimii joukkueen kapteenina.

15 Arttu Ilomäki, Lukko
27-vuotias Ilomäki lähtee ensimmäisiin arvokisoihinsa. Monta kautta Tapparan paidassa pelanneen Ilomäen ura on pitkään ollut hiljalleen nousujohteinen, ja tällä kaudella hän toimi Lukon varakapteenina sekä rikkoi oman piste-ennätyksensä (60 ottelussa 13+32=45). Juuri päättyneessä Tšekin EHT-turnauksessa Ilomäki pelasi Suomen ykkössentterinä.

19 Veli-Matti Savinainen, Kunlun Red Star
Kolme kertaa liigakultaa voittanut Savinainen on moninkertainen arvokisakävijä. Seurajoukkuetasolla hänet muistetaan parhaiten Tapparasta kaudelta 2016–2017, jolloin hän voitti maalipörssin 30 osumalla 55 ottelussa. Sen jälkeen Savinaisen kaudet ovat kuluneet KHL:ssä, jossa maali- ja pistetahti ovat olleet huomattavasti hitaampia. Savinainen on erinomainen joukkuepelaaja, joka on arvokas myös alivoimalla.

20 Niko Ojamäki, Tappara
Tapparassa tulevallakin kaudella hyökkäävä Ojamäki, 23, on Porin Ässien kasvatti. Hän oli kuluneella kaudella Tapparan paras maalintekijä ja viimeistelipä hän kerran KalPan maaliin jopa neljä osumaa. Ojamäki oli mukana myös kauden 2018–2019 A-maajoukkueessa.

21 Juhani Tyrväinen, HIFK
HIFK:ssä, Pelicansissa ja Jokereissa kiekkoillut Tyrväinen on pelityyliltään kahden suunnan hyökkääjä, jota voi peluuttaa sekä keskushyökkääjänä että laitahyökkääjänä. Tyrväinen on voittanut 2 pronssia Liigassa. HIFK:ssä edelliset kaksi kautta pelannut 28-vuotias Tyrväinen jatkaa uraansa Luleå HF:n riveissä SHL:ssä.

24 Kaapo Kakko, TPS
Vasta 18-vuotias Kakko on joukkueen kuopus, joka varattaneen NHL:ään tänä kesänä aivan kärkikaksikossa. Kakko pelasi sensaatiomaisen kauden TPS:ssä, jossa hän voitti sisäisen maalipörssin 22 osumalla. Hän teki myös alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuden ratkaisseen maalin Kanadassa. Kakko on poikkeuksellisen taitava hyökkääjä, jonka suurimmat vahvuudet ovat kiekollisessa pelissä. Merkittäviä heikkouksia Kakolla ei varsinkaan ikäänsä nähden juuri ole, mutta hän saattaa turhautuessaan sortua liikaan yksinyrittämiseen.

25 Toni Rajala, EHC Biel
Rajala, 28, on yksi Suomen joukkueen todennäköisimmistä pistenikkareista. Sveitsin EHC Bielissä pelaava Ilves-kasvatti oli tällä kaudella joukkueensa runkosarjan paras pistemies, sillä 50 ottelussa syntyivät tehot 27+21=48. Rajala on taitava ja luova pelaaja, joka tekee paljon maaleja mutta kärsii hieman pienehköstä koostaan (179 cm / 76 kg).

27 Eetu Luostarinen, KalPa
Vasta 20-vuotias Luostarinen ei ole ehtinyt urallaan pelata vielä muualla kuin KalPassa, vaikka Carolina Hurricanes varasi hänen pelioikeutensa kakkoskierroksella vuonna 2017. Päättyneellä kaudella hän oli KalPan paras maalintekijä sekä toiseksi paras pistemies (54 ottelussa 15+21=36). Luostarinen on pelipaikaltaan keskushyökkääjä, ja hän pelannee alemmissa ketjuissa.

41 Joel Kiviranta, Sport
Juniorivuotensa Jokereissa pelannut Kiviranta, 23, siirtyi kaudella 2014-2015 Vaasan Sportin riveihin. Kiviranta on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt pelata Liigaa yli 250 ottelua. Kiviranta jatkaa myös kaudella 2019–2020 Sportissa.

65 Sakari Manninen, Jokerit
Kärpissä kaudella 2014–2015 Suomen mestaruuden voittanut Manninen, 27, on edustanut Suomea olympialaisissa sekä MM-kisoissa. Liigassa Manninen on edustanut KalPaa ja HPK:ta. Kaudella 2017–2018 hän oli joukkueen tehokkain pelaaja (11+17=28) pelatessaan SHL:n Örebrossa, Jokereissa kaudella 2018–2019 tehopistetilastot nousivat 62 ottelussa jo 48:n (20+28=48).

71 Kristian Kuusela, Tappara
Kolme Liiga-mestaruutta ja yhden Ruotsin mestaruuden voittanut Kuusela, 36, on Leijonien kokenein pelaaja. Tapparan kapteenina toiminut hyökkääjä pelasi toistaiseksi tehokkaimman kauden Liigassa ja hän jatkaa ainakin vielä kauden 2019–2020 Tapparassa.

76 Jere Sallinen, Örebro HK
Bluesin junioreista lähtöisin oleva Sallinen, 28, pelasi kaudet 2017–2019 SHL-seura Örebrossa toimien joukkueen kapteenina. Kauden AHL:ssä ja kaksi kautta KHL:ssä pelannut hyökkääjä voi pelata sekä että laidassa. Kaudella 2019–2020 Sallinen kiekkoilee HIFK.n riveissä ja on voittanut urallaan Liigassa ja maajoukkueessa hopeaa.

82 Harri Pesonen, SCL Tigers
30-vuotias Pesonen on pelannut Sveitsissä viimeiset viisi kautta, joista juuri päättyneellä hän oli joukkueensa runkosarjan toiseksi paras pistemies (50 ottelua, tehot 21+22=43). Kausi oli hänelle pisteiden valossa poikkeuksellisen hyvä. Monena vuonna EHT-Leijoniin kuulunut Pesonen on hyvä luistelija, joka usein haistaa maalipaikat.

91 Juho Lammikko, Florida Panthers
23-vuotias Ässät-kasvatti Lammikko on Suomen hyökkäyspään ainut NHL-vahvistus, joka tällä kaudella teki Florida Panthersin riveissä 40 ottelussa vaatimattomat tehot 0+6. Hän on vuoden 2016 alle 20-vuotiaiden maailmanmestari, jonka vahvuuksiksi voidaan laskea iso koko (188 cm / 94 kg) sekä kaksinkamppailutilanteet.

» Lähetä palautetta toimitukselle